Danmarks geologiske historie

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Energiforbrug og energikilder såsom Olie, Gas
Advertisements

Olie- og naturgasdannelse
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Videregående pc-vejledning
Mønstre i livets udvikling. Tilfældig, forklarlig, forudsigelig?
Breve og mails mvni-selandia.
Honninghøsten.
Vejret Vandet i luften.
Vand 2 Nedbør.
Log direkte fra GSAK Der er en kæmpe fordel at logge direkte fra GSAK, for det første er det let, da men ikke skal åbne alle cachesiderne for at kunne.
Klima.
Globale økosystemer.
Landskabet fra rindende vand: Ådalen (flodsletten)
En opskrift Den dag jeg byggede en kage. Af ren og skær kedsomhed kiggede jeg på bogreolen og fandt en gammel støvet bog, jeg ikke kunne huske at have.
Vor tids paradoks Klik for næste side  I dag har vi større huse og mindre familier. Mere bekvemmelighed, men mindre tid.
Visualiseringsøvelse!
Danmarks landskab På kort og billeder - En powerpoint-øvelse
En dag besluttede en kvinde at tjekke om hendes 3 svigersønner virkelig kunne lide hende, eller om de blot idet mindste påskønnede alt det hun gjorde for.
Isen, vandet og vinden formede Danmark
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Klimaforandringer.
LKS Du opdager, at din nabos søn på 5 år til har mange blå mærker, bl.a. på overarmene. Hvad gør du?
Kvantitative metoder
Kort, satellitbilleder og GIS - 1
Tørke og sult på Afrikas Horn
Vand En livets gave fra en kærlig Gud En fantastisk væske
Evolution.
FC HUSET - et konferencesystem som First Class er li’som et hus, der arbejdes og samarbejdes i. Denne lille Power Point forsøger at beskrive First Class.
Kort, satellitbilleder og GIS - 1
Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område.
ENSO – El Niño-Southern Oscillation
Har klimaet ændret sig?. Har klimaet ændret sig? Jordens temperatur er steget: Temperaturstigning fra slutningen af 1800-tallet til 2005: 0,75 °C Temperaturstigning.
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Vinfremstilling: Af Thomas Buhelt..
Drivhuseffekten og Jordens klima.
Et billede af Flyndersø
Istidslandskabet 1.Randmoræne 2.Bundmoræne 3.Dødislandskab
Nordsjællands landskab
Spørgsmål til Naturgeografi C
Mors’ geologi set med 3000 TEM-sonderinger
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Jeopardy Istids-landskaber Verdens flag Island
Indsæt eller fjern værktøjslinier
Kommenterede figurer og tabeller
Landskabsdannende faktor: Vind
Strategiske analyser Parterne er enige om at gennemføre følgende strategiske analyser, der skal bidrage til at kortlægge fremtidens trafikale udfordringer.
Dødishullerne ved flyndersø
Istidslandskabet og dødishuller ved Flyndersø
Väder- och Klimatförändringar
SYNKRONISER DIN S3 SCANNER. At synkronisere sin scanner betyder at man sender data fra alle de scanninger man har lavet, ind til Nu Skins server, der.
Vandets vej fra hav til land
Historien om Jesus’ fødsel
Turbiditaflejringer fra Pyrenæerområdet Fra artikel i Geologisk Nyt 6/07, Forfatter Johan Byskov Svendsen. Denne og de efterfølgende slides (4-15)
SORT præsenterer… fremtidens spejderarbejde!. KFUM-Spejdernes hovedbestyrelse siger… By-spejd er fremtiden! Lars Kjeld, formand for Hovedbestyrelsen.
I dag er det sidste skoledag - hurra, hurra, hurra!
Istidslandskabet og dødishuller.
Billedsprog – Fortsættelse…
Trekantstage Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder med en trekantstage. Jeg hedder Ole. Nu sidder jeg her i mit værksted og arbejder.
Sky-TEM Himmerland Et areal på 386 km 2 10 OSD Store skov områder Elise Schmidt Geolog, Miljøcenter Aalborg 5. Oktober 2010.
Kvinders Valgret.
Hans liv Aristoteles var en græsk filosof. Sammen med Platon regnes for den, der har haft størst indflydelse på den vestlig verdensdel tanker. Han blev.
Jellingestenen.
(Natur)Historien om Hanstholmknuden og omegn. Eller: ca. 300 millioner år på 50 minutter.
Landskabsdannelsen i Thy Syd for linien: Isen Havet Vinden mennesket Nord for linien: Undergrundens bevægelser Isen Havet Vinden mennesket Med udgangspunkt.
KKkkkk. Målgrupper: - Christiansborg (Bjarne Corydon) - Kommunalpolitikere (kommunalvalg) - Elever, forældre, bagland.
Rystesammentur for alle 7 klasser
Klima under forandring
Danmark på overfladen Hvad har formet de danske landskaber?
Landskabsdannelse - natur og kultur
Præsentationens transcript:

Danmarks geologiske historie De sidste 1,8 millioner år: Kvartær

Forskelle mellem aflejringer fra Kvartær og prækvartære aflejringer Danske prækvartære aflejringer (dvs. ældre end Kvartær) Bortset fra grundfjeldet fra prækambrium er det altid sedimenter eller sedimentære bjergarter Er normalt begravet under kvartære aflejringer. Findes kun på overfladen i kystklinter eller på Bornholm. Danske kvartære aflejringer Dækker næsten hele Danmarks overflade. Er normalt noget rod – de mange isfremstød har taget forskellige ældre aflejringer og blandet dem sammen. Hovedparten er istidsaflejringer – men der er dog også aflejringer fra Holocæn (efter istiden), f.eks. tørv og flyvesand i klitter.

Drivhusperioder og frysehusperioder Miniøvelse 1: Tal med sidemanden, bliv enige om et svar. Skriv svaret ned. Hvilken slags periode er vi i nu? Har der været istider før Kvartær? Kender vi nogle danske aflejringer fra sidste drivhusperiode? Hvor mange istider har der været i Kvartær (mindst)? Hvad er vi i nu – en istid eller en mellemistid? Hvor mange istider findes der talrige spor fra i Danmark?

Saale-istiden og Eem mellemistid Miniøvelse 2: Tænk selv, uden at tale med sidemanden. Skriv svaret ned. Hvad kom først: Saale-istiden eller Eem mellemistid? Hvor meget af Danmark blev dækket af Saale-istidens is? Se på kortet til venstre. Var Eem mellemistid koldere eller varmere end den nuværende mellemistid? Der er ikke mange aflejringer fra Eem. Et af få steder med aflejringer er på Als og i det sydøstligste Sønderjylland. Hvorfor det?

Nordøstis-fremstødet Miniøvelse 3: Tænk selv, uden at tale med sidemanden. Skriv svaret ned. Hvilken istid hører Nordøst-isfremstødet til? Er Nordøstis-fremstødet første gang, isen når Danmark under denne istid? Hvorfor er Nordøstis-fremstødet berømt?

Det Ungbaltiske Isfremstød Miniøvelse 4: Tal med dine naboer (3-4 per gruppe) om svarene: Hvad lavede isen i de 4000 år mellem Nordøstisfremstødet og det Ungbaltiske Isfremstød? Hvor meget af Danmark blev dækket af det Ungbaltiske Isfremstød? Se på kortet. Kender I nogle randmoræner, der er lavet af dette fremstød? Kan man i dette område også finde aflejringer fra Nordøstisfremstødet? Hvorfor er det Ungbaltiske Isfremstød vigtigt?

Senere isfremstød Miniøvelse 5: Tal med dine naboer (3-4 per gruppe) om svarene: Hvorfor kommer der talrige mindre fremstød (som Bælthav-fremstødet) efter isen begynder at smelte tilbage fra det Ungbaltiske Isfremstød? Se på kortet. Kender vi nogle randmoræner fra Bælthavfremstødet? Se på kortet. Hvilke aflejringer dannes i Nordjylland på dette tidspunkt? Et endnu senere isfremstød trængte frem og ramte det østligste Danmark igen, bl.a. Møn. Hvad blev skabt ved denne lejlighed?

Danmark efter istiden Miniøvelse 6: Tal med dine naboer (3-4 per gruppe) om svarene: Overvej, hvorfor havniveauet omkring Danmark pludseligt falder og tørlægger meget af de danske farvande? Overvej, hvorfor Danmark oversvømmes igen i den efterfølgende Littorina-tid. Hvorfor findes der mange aflejringer fra Littorina-tiden, men meget få fra Fastlandstiden? Hvorfor er der i dag mange aflejringer fra Littorinahavet på land i det nordlige Danmark, mens Littorinahavets aflejringer ligger under vand i det sydlige Danmark? 11.000-7.000 år siden 7.000-5.000 år siden

Danmarks landskab fra Kvartær-tiden: Le Grand Finale Miniøvelse 7: Kan du forklare: Det vestlige Jylland ikke har moræneaflejringer fra Weichsel-istiden? Hvad har de i stedet i Vestjylland? Hvorfor er der sandet morænejord i Nordjylland, mens der er leret moræne jord i Østjylland og på Øerne? Hvorfor er der så mange havbundsaflejringer (fra Yoldia og Littorina-havene) i Nordjylland? Er der randmoræner, du kan forbinde til bestemte isfremstød?