Analyse af kvalitative data

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Strukturerede datakilder. Spørgeskemaer, interview og dokumentanalyser. Metode, Evaluering og Videnskabsteori i relation til området lærings- og uddannelsesforskning.
Advertisements

Sprogpakkens 6-dages kursus
1 Trekant-drama i et UM perspektiv – en sammenligning af ’The Change Triangle’ og formuleringer i UMs ’Generelle principper’
Analyse og fortolkning
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Metode i AT Religion.
Analyse af kvalitative data
Arbejdspladsudvikling
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Humaniora.
AT-1 - efterspil 2013.
Reservatet Kapitel 1: Reservatet - Virksomheden som et reservat
Henriette Lungholt Uge Kreative metoder.
Kreative metoder Henriette Lungholt
Postkulturel kommunikation - fordi kultur ikke altid er vigtigst
Analyse og fortolkning
DiFUS-gruppen Gitte Westeraa, Sille Krill, Iben Højer Larsen, Kathrine Vognsen Jes Hollænder.
Den mundtlige præsentation/PowerPoint: Rammer
MUNDTLIG FREMSTILLING
Videnskabsteori og faglige metoder
Kreative metoder og analyse af kvalitative data
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Almen sTudieforberedelse - AT
Vt-9 kursus program 2. møde
Analyse og fortolkning Kvalitativt og kvantitativt
Konference om Almen Studieforberedelse
Forståelse og fortolkning – Peter Nedergaard
Teori og metode Stine Heger, cand. mag
Principper for tolkning af data og kritisk stillingtagen
Grundkursus i synopsisskrivning Stine Heger, cand.mag.
Grundkursus i analyse Stine Heger, cand.mag.
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Procesværktøjer.
Chr. Viktor Rasmussen IT-Universitetet april 2009 Målgruppeanalyse Målgruppeanalyse Metode 4 Farer og fejlkilder.
Den anerkendende interviewform
Vejlederens kommunikation
Henriette Lungholt Formidling og metode – uge 47, efterår 08 Mundtlig kommunikation.
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
Validitet og reliabilitet
Videnskabsteoretisk køreplan til AT på FG
Samfundsfaglig metode – kapitel 25 Samfundsfagsbogen Kureer, 2012
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Validitet og reliabilitet
2.møde, 1. Time forskning - projektarbejde
”Det professionelle venskab”
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
MEDIER OG KOMMUNIKATION, F2004 Medie- og kommunikations- videnskabelige metoder 27/
Videnskabsteori & metode
Henriette Lungholt Uge Akademisk skrivning - Opgaven som et argument.
Humanistisk sundhedsforskning
Kvalitative metoder.
SKABELON.
KNÆK KODEN Selvvalgt problemstilling. Tidsplan TidspunktAktivitet 25. maj (5.-8. lektion) Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider.
KNÆK KODEN. Tidsplan TidspunktAktivitet 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 Lodtrækning om område i klasserne 29 april Valg af.
SRO SKRIV!.
Elevguide Innovations-brobygnings-opgave
Den naturvidenskabelige metode
Den analyserende Artikel
Metoder og produktion af data
Den gode tone Lse.
MUNDTLIG FREMSTILLING
AT1 PROBLEMFORMULERING | problemstillinger FAGLIGE METODER
Den gode tone Lse.
Hvad er en Feltrapportage?
Elevguide Innovations-brobygnings-opgave (IBO)
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
- og hvordan du undgår dem…
Præsentationens transcript:

Analyse af kvalitative data Henriette Lungholt Lungholt Kommunikation Uge 43 2009

Bearbejdelse af empiri Optag det helst på bånd, video, næstbedst skriv noter. Foretag en umiddelbar fortolkning lige efter interviewet. Her har man interviewet frisk i erindring og kan allerede drage nogle væsentlige konklusioner. Transskriber eller foretag en meningskondensering - afhængigt af formålet (evt. tematiseret efter interviewguide) Begynd allerede analyse/fortolkning selv om I er midt i interviewfasen.

Ingen faste modeller Der findes ingen faste løsninger på analyse og fortolkning af kvalitative metoder Dog er der gode råd at hente på de følgende slides

6 analysetrin Interviewpersonerne beskriver Interviewpersonerne opdager nye ting Kondenserer og fortolker intervieweren under interviewet Fortolkes det transskriberede interview af intervieweren Geninterview Handling

5 metoder til interviewanalyse Meningskondensering Meningskategorisering Narrativ meningsstrukturering Meningsfortolkning Ad hoc-analyse

Meningskondensering Ved meningskondensering sammenfattes essensen af betydningerne i de interviewedes udtalelser. De mest betydningsfulde citater transskriberes evt. Denne metode kan benyttes til at analysere omfattende og ofte komplekse interviewtekster ved at se efter betydningsenheder og hovedtemaer

Meningskategorisering Interviewet kodes i kategorier Denne analyse reducerer og strukturer omfattende tekster til nogle få tabeller og figurer. Meningskategorisering er en form for kvantificering af interviewteksten.

Narrativ meningsstrukturering Her fokuseres på de historier, der fortælles under interviewet Kan også bruges, hvis en enkelt historie skal forklare essensen Ex. bruge tidslinie-interviewet med børn for at afdække deres medie-vaner.

Meningsfortolkning Forskeren har et perspektiv på, hvad der undersøges og fortolker interviewene ud fra dette perspektiv Fortolkeren går ud over, hvad der siges direkte med henblik på at udarbejde betydningsstrukturer og –relationer, der ikke umiddelbart fremtræder i en given tekst Eksemplet med Susan, der smiler og seks forskellige terapeut-fortolkninger

Ad hoc Anvendelse af forskellige metoder og teknikker til skabelse af mening. Miles og Hubermans 13 eksempler på taktikker til skabelse af mening. Eksempelvis til kreative metoder m.m.

Kreative metoder - analyse Hvordan analyserer man projektive teknikker?   Hvad ville I lægge vægt på, hvis I har vist 20 medarbejdere forskellige billeder omhandlende humor med det formål at undersøge, hvad der kan skabe sammenhold? Det, de siger? Måden, de siger det på? Andre forhold?

Spørgsmål til interaktionsanalyse Kilde: Bente Halkier, Fokusgrupper, Samfundslitteratur, 2008

Hvad skal man ikke gøre? Hvad skal man ikke gøre Lade forskellige udsagn udligne hinanden Elendig hjemmeside eller fantastisk hjemmeside = OK hjemmeside Begge udsagn er interessante og kan bruges i analysen f.eks. om det skyldes alder, mangel på relevans, andet informationsbehov, etc.

Analysekontrol Samarbejde, diskussion med kollegaer --> intersubjektiv enighed eller fremstilling af flere parallelle forståelser. Redegørelse for procedurer i metodeafsnittet: Hvilke teknikker, hvilke begreber. Hvilke briller har du på, og hvor kigger du hen? Få ekspliciteret hvordan og på hvilken baggrund du foretager din fortolkning. Eksempelvis, hvad ens egne forforståelser til området er, og hvilke teoretiske vinkler man finder frugtbare.

Steinar Kvales tre tolkningsniveauer Selvforståelse Common Sense Teoretisk tolkning

Selvforståelse Interviewpersonens selvforståelse - Tolkeren af udsagnet forsøger at sammenfatte, hvad den interviewede sagde - Validitet: Man fremlægger resultaterne for den interviewede – derfor forsøger fortolkeren at holde fortolkningerne inden for den interviewedes forståelseskontekst

Common Sense Man tolker det, der siges mellem linierne samt tolker i en større forståelsesramme Validitet: At man kan argumentere og dokumentere for ens tolkninger

Teoretisk tolkning En teoretisk ramme for tolkningen, eks. en psykoanalytisk eller marxistisk teori om samfundet Validitet: Teoriens gyldighed

Andre gode råd Struktur Brug hypoteserne til analysen Brug spørgsmålene i nogle overordnede rammer

Goffman ”Vi præsenterer og skaber vores selv i forskellige sociale situationer ved at fremføre en rolle… Vi fremstiller ikke vores ”ægte” selv, men derimod altid en idealiseret version af os selv. Vi fremfører eller præsenterer vores selv i de roller, som passer bedst til vore opfattelse af situationen, og til hvad der kræves for at være i overensstemmelse med de gældende samfundsmæssige normer og værdier.” Goffman ”oversat” af Jan Foght Mikkelsen i Kommunikationsfagets håndværk og teori, s. 94

Eksempel Hvad kunne motivere dig til at arbejde frivilligt? Nævn tre vigtige grunde til, at du ikke arbejder som frivillig (spørgsmål til pædagogstuderende i forbindelse med infomateriale for at hverve frivillige til Ungdommens Røde Kors) Alle svarede ”manglende overskud”

Man kunne have spurgt: Indirekte og projektivt: Hvad tror du er forklaringen på, at den pædagogstuderende ikke arbejder frivilligt? Hvad tror du kan motivere en pædagogstuderende til at arbejde frivilligt?