På vej mod en innovativ offentlig sektor

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Arkitekten og innovationen ? -Hvornår går det godt -hvornår går det skidt -og hvorfor er det nu det gør det Er der for arkitekter en modsætning - fx mellem.
Advertisements

Hvordan får vi arbejdet med kvalitet og afbureaukratisering forankret på vores arbejdsplads, så både ledere og medarbejdere er involveret og bidrager i.
Samspil med den offentlige sektor er afgørende
Ny sikkerhedsorganisation – nu med efteruddannelse
Når HR i den offentlige sektor er innovativ Oplæg ved Træfpunkt Human Resources 2005 v. kontorchef Jette Frederiksen, Personalestyrelsen.
Samskabelse af velfærdsservice: Ledelse og rammesætning
E – styret ( 68 ) ESTJ ( 26 ) ESTP ( 7 ) ENTP( 13 ) ENTJ ( 5 )
Fra service til policy innovation: Lokalpolitikernes rolle i innovationsskabelse Eva Sørensen Roskilde Universitet og Universitetet i Nordland.
Arendalkonferancen Arendal 21.juni 2011
Jacob Torfing, RUC og CLIPS Børne- og kulturchefforeningens årsmøde
Styringsnetværk som middel til at skabe lokal og kommunal udvikling
Offentlig-private innovationssamarbejder (OPI)
Smart Grid - IT møder Energi v/Göran Wilke, Exergi Innovation og rådgivning
Tordenskrald eller Rundetårn? - Om at evaluere innovation
Bedste praksis i vandplanarbejdet Irene Wiborg Projektchef Det siger EU – Guideline nr. 8 om involvering.
Ledelse af innovative medarbejdere
Ledelse af frivillige i det kirkelige arbejde v. Dorte Kappelgaard Roskilde d. 5. september 2011.
Skolebestyrelsesmøde Den nye folkeskolereform
Kapitel 3.
Hvem skal være med til at definere kerneopgaven – og hvordan
Innovation – et mindset hos ledere og medarbejdere Tina Lambrecht Danske Fysioterapeuter.
Input FMEA Output Shit in = Shit out FMEA
Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder
#1 Christian Wang, IT-Chef IT DIGITALISERING OG INNOVATION Marts 2011.
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra skolens ledelsesteams’ selvevaluering.
. Præsentation af Handicapområdets udviklingsproces.
Brugerne i centrum for træfsikre løsninger
Procesværktøjer.
Kodeks for offentlig topledelse
27 FEBRUAR 2013 XXX 1 Region Midtjylland OPP og OPI Ulf Kjellerup, COWI.
1 Procesoperatøruddannelsen INNOVATION – Hvad er det ? OECD definerer innovation som implementeringen af et nyt eller væsentligt forbedret.
John Andersen Empowermentbegrebet
Konsulenternes kompetencebehov i et forskerblik
Carsten Lindorf Lean - kompetenceudvikling Ledelsen.
- et udviklings- og dialogværktøj
Disposition.
Ledelse i forskellige retninger
Det Kommunale Innovationslandskab
Eva Sørensen Roskilde Universitet. Old Public AdministrationNew Public ManagementNew Public Governance.
H. LUNDBECK A/S Kortlægning af modstandene. H. LUNDBECK A/S Mine medarbejderes synspunkter Ingeniørerne inddrager os ikke De inddrager os i sidste øjeblik,
Styrket rammer for erhvervsskolerne som kraftcentre for virksomheder v/ Vicedirektør Anders Hoffmann.
Kortdage 2004 Omlægningerne i de offentlige GI/GIS relaterede forvaltninger. Hvordan håndterer man de menneskelige og organisatoriske omstillingsprocesser?
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Kompetenceudvikling i et strategisk perspektiv Konference om nyskabelse og motivation 15. juni.
Temadag for klubberne i Roskilde 2012 Af Direktør Jesper Reming Tangbæk, Børn og Kultur Børn og Kultur.
Implementering af strategi
Lederkonferencen 9. juni 2010
Glostrup Kommune. Peter Sørensen. Formand for Social- og Sundhedsudvalget. Formand for Handicaprådet.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Udbredelse, barrierer og gældende praksis for anerkendelse af realkompetencer Den 12. marts 2009 Ulla Nistrup og Anne Lund NVR.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Ledelsesudfordringer i kommunerne – nu og i den nære fremtid Oplæg for FTF`s Tænketank om ledelse, d. 6. juni v/ Per B. Christensen, formand for.
Præsentation Annette Langhoff Innovationskonsulent i Velfærdsudvikling
Tillidsreform SKAL Principper for samarbejdet mellem den danske regering, arbejdsgiverne og de faglige organisationer.
Erhvervsrettet innovation - elektrikeruddannelsen Uge 26 – Aalborg Dag 2 1.
Innovation, Samarbejde og Ledelse Jacob Torfing FOA Ledertræf, Nyborg Strand 13. Juni, 2013.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Projekt PaRIS Projektgruppemøde d.14.januar 2009 Præsentation af: definition af innovation de foreløbige data fra de kvalitative data Projektleder Mette.
Center for Offentlig Innovation har udviklet denne spredningsguide for at hjælpe offentlige arbejdspladser med at dele egne innovationer og genbruge andres.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
Sæt medarbejdere, fag og opfindsomhed fri – innovation? LO’s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 25. november 2014 Pia Gjellerup.
Hvad er Velfærds-LAB? 1. Leder- og medarbejderønsker til BV Medinddragelse og medindflydelse Fælles tilgang til arbejdet med borgeren Understøttelse til.
Eva Sørensen Roskilde Universitet Universitetet i Nordland.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Implementering af rehabiliteringsindsatsen.
Innovation og lønsomhed - hvordan arbejder COI?
Samskabelse af frivilliges bidrag til velfærdsservice
På job i samskabelsessamfundet -Udfordringer og muligheder
Hvordan får vi arbejdet med kvalitet og afbureaukratisering forankret på vores arbejdsplads, så både ledere og medarbejdere er involveret og bidrager i.
Fælleskommunale arkitekturmål 2018
Fælleskommunale arkitekturmål 2018
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

På vej mod en innovativ offentlig sektor Eva Sørensen Leder af CLIPS Roskilde Universitet

Hvorfor taler alle om offentlig innovation? Temaer Hvorfor taler alle om offentlig innovation? Hvad er offentlig innovation? Hvad er samarbejdsdrevet innovation? Innovationsprocessens faser Nye lederroller Nogle danske forskningsresultater

Hvorfor fokus på innovation netop nu? Der er et gab mellem forventninger og ressourcer Vi kan ikke lukke gabet gennem effektiviseringer Den offentlige sektor må ’work smarter not harder’ Sætter kvalitet og indhold i opgave- løsningen i centrum ? ? ?

Hvad er offentlig innovation? Definition: Forskellige typer innovation: Udviklingen, realiseringen og spredningen af nye kreative ideer Radikal eller inkrementel Projekt eller mainstreaming Nye arbejdsredskaber, der fremmer kommunikation eller gør arbejdet lettere Nye arbejdsgange, der ændrer på, hvem der gør hvad, hvornår Nye opgaver: ændring af arbejdets indhold Nye visioner: nyt syn på, hvad formålet med opgaven er Nye strategier: nye kreative måder at nå målene Nye roller: nye selvforståelser og forventninger til andre Hvad er offentlig innovation?

Hvad er samarbejdsdrevet innovation? Opgør med innovationshelte Definition: Når innovation bliver til i et samspil mellem forskellige relevante og berøre parter i og på tværs af organisationsgrænser Politikere, administratorer, medarbejdere, brugere og private aktører offentlige institutioner og niveauer og private organisationer Når forskellighed mødes kan der skabes forstyrrelser og ejerskab

Faser i innovationsprocesser Generering af gode ideer Implementering af de bedste ideer Spredning af innovative tiltag Udvælgelse af kreative og lovende ideer Samarbejdets betydning Mangfoldighed af ideer Kvalificeret risikovurdering Ejerskab skaber engagement og mindsker modstand Mange ambassadører Faser i innovationsprocesser

Hvordan ledes samarbejdsdrevet innovation? Opgaven: Skabe Understøtte retningsgive innovative samarbejder Innovationsledelse er ledelse af processer, som man ikke ved hvor ender

Ledelsesopgaven Innovations- ledelse Convener Facilitator Katalysator Aktører Interaktion Samarbejde Innovation Ledelsesopgaven

Innovationslederroller Convenerrollen: Skabe momentum, sætte holdet, etablere arenaer, sikre ressourcer, fordele roller, klargøre proces og afstemme forventninger Facilitatorrollen: Understøtte processen, skabe gensidig tillid, udvikle fælles forståelsesrammer, løse eller mediere konflikter og fjerne forhindringer for samarbejde Katalysatorrollen: Anlægge nye vinkler på problemerne, konstruere trusler, bringe ny viden i spil, forstyrre vante omgangsformer og processer, anspore til forandringslæring, håndtere risici og fjerne forhindringer for innovation Innovationslederroller

Nogle af CLIPS’ forskningsresultater Der er kommet godt gang innovations- bestræbelserne i Danmark Initiativer kommer både nedefra og oppefra Survey viser, at danske ledere mener, at de selv og deres medarbejdere er den væsentligste kilde til innovation Innovationseksperter vurderer, at offentlige ledere mangler kompetencer samt at det er afgørende at brugere og politikere bliver inddraget Casestudier viser, at brugere og politikere kun inddrages i begrænset omfang samt at der er problemer med at mainstreame projekterfaringer Nogle af CLIPS’ forskningsresultater

Til den der vil vide mere… Sørensen og Torfing (red): Samarbejdsdrevet innovation i den offentlige sektor DJØF Forlaget, 2011 Udsalgspris 450 kr. Medlemspris 360 kr. Til den der vil vide mere…