Alternativ forside, hvis du ikke vil have alle 10 grunde med 

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy af 7.b Sct. Jørgens Skole
Advertisements

”Omkring en tredjedel af al verdens mad bliver produceret direkte til skraldespanden”.
Dr. Wenceslaus Kilama, Chairman, Malaria Foundation International
Jeres fremtid i landbruget BygholmLandbrugsskole Den 20.november 2013.
Embedsdyrlæge i Fødevarestyrelsen
Er Økologi noget for mig ?
Dansk Skovforenings foretræde for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg 25. november 2009.
Måling af effekt af undervisningsforløb med ’Hvad er økologi?’
Goldkøer Skal på græs i minimum 6 timer pr. dag
Økomad i daginstitutioner
”En årstid er en af de større inddelinger af året
Mærkninger  kemien i din hverdag..
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Et uformelt læringsmiljø
Marianne Mollerup KBH Madhus
Rekruttering af frivillige ledere MBU’s Årsmøde 2007.
Det du kommer til at se og opleve i dag er en helt ny teknologi indenfor ernæring. Med denne teknologi er det muligt at opleve fordele allerede indenfor.
Landbrug og fødevarer Vand Klima Global opvarmning Landbrug i DK og EU
12. Virksomhedens miljøforhold – virksomhedens miljøbelastning
Coop Bank.
SF Ungdom Ved..
TATIONpRÆSEN 8. OKTOBER 2010 AARHUS UNIVERSITET Uddannelse og job inden for fødevaresektoren.
7 Årgang Langmarkskolen
Reformer og retfærdighed Der er en del ulande der udnytter godt af landbrugspolitikken. I Ægypten importeres fødevarer og nyder godt af de lave verdensmarkeds.
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Informations- kampagne om unødvendig kemi. Formål med mødet  Orientere om  Kampagnens baggrund  Målgruppe  Ønsker til form  Budskaber  Formalia.
Fastfood Oksekødsrulle og Hakkebøf med sweet potato fritter og cashewpesto Sidstnævnte er fra Fastfood bogen – dog med mine egne ændringer.
Nitrogen kredsløbet.
Lone Mikkelsen, kemikaliemedarbejder, Det Økologiske Råd Nationalmuseet, Det Økologiske Råd Nye kemikalier – hvor er udfordringerne? Kemiens.
Møde… for forretningen 1. Butikkens resultater 2. Begivenheder i butikken 3. Begivenheder i kæden 4. Begivenheder i Coop 5. Ansvarlighed.
Nye veje for landbruget i producentperspektiv Fremtidens landbrug – barrierer og muligheder.
Klik for at redigere i masteren Klik for at redigere teksttypografierne i masteren –Andet niveau Tredje niveau.
Malmö Festivalen har ca besøgende. Malmöfestivalen är en årlig festival i centrala Malmö. Festivalen är Nordens största stadsfestival med ca.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
Fjerkrævelfærd i praksis – gode råd
Status og fremtid for De Økologiske Skolegårde Seminar 26. november 2010.
Sundhedsfremmende stoffer i frugt og grønt
Kvælstofbalancer på kvægbrug Konsulent Søren Kolind Hvid Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004 Dansk Landbrugsrådgivning.
De største barrierer sidder mellem ørerne Anne Gravsholt Busck Institut for Geografi og Geologi, KU.
Indlæg ved Landsplanteavlsmødet 13. januar 2009 Michael Brockenhuus-Schack.
Den Store Plan 1. Hvem er jeg 2. Dansk mad historie 3. Ny Nordisk Hverdagsmad 1. Kort fortalt 4. I lærer mig om klima :) 5. Quizzzzz.
Regnskoven i Sydamerika
Samfundsmæssige betydning af klimaændringer indenfor landbruget Brian H. Jacobsen, FOI, KU (KVL)
Skønhedsprodukter.
Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter,
Kvickly Total 2011 Antal svar55153 Kvickly Kundemeter 2011 Rapportspecifikationer.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økologi Sådan trimmes markbruget på bedrifter med økologiske svin og fjerkræ Souschef Michael Tersbøl.
Kan økologiregler sikre dyrevelfærd?
VELKOMMEN TIL LANDSPLANTEAVLSMØDET OG PLANTEKONGRES 2010.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økologi Mål for dyrevelfærd i malkekvægbesætningen Kirstine F. Jørgensen Workshop 1: Dyrevelfærd i økologiske.
Perspektiver for husdyrproduktion i Danmark
Det brede kvalitetsbegreb
+ Sukker og børns adfærd. + Hvem er vi? Mia og Michelle Ernæring og sundhedsstuderende fra VIA university collage I Århus Praktik I Randers Sundhedscenter.
Fredsholm’s sukkerpolitik 2011-? Yvonne N Mourad, mor til Emma og Sebastian - på vegne af forældrebestyrelsen.
HVORDAN FÅR JEG MINE BØRN TIL AT SPISE SUNDT? -GIV DINE BØRN SUNDE KOSTVANER Kristoffer Schou Klinisk Diætist.
Kost til gravide Kendskab til de ernæringsmæssige behov til gravide.
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
Landbruget for godt 100 år siden. Landbruget krævede meget arbejdskraft. De fleste maskiner, vi kender fra landbruget i dag, var endnu ikke opfundet.
Biologi på Bjergsnæsskolen Undervisning om økologi
Biodynamisk Landbrug Clara, Sidsel & Marie 9. c.
Lokale fødevarer i dit supermarked - Har vi brug for et madmanifest?
Fra Muld til Mund.
Clara, Sidsel, Marie & Adam 9. c
Af Katrine L. Eld – køkkenleder i SolsikkenÅby
Møde m. 1. Hovedforløb 2015 kost og sundhed på skemaet
Storkøkken sygehus.
Smag på landskabet Landskonsulent Heidi Buur Holbeck
Økologi.
Hvem har magten over brugen og efterspørgslen?
Organic RDD 5 Det nye økologiske forsknings-, udviklings- og demonstrationssprogram
Præsentationens transcript:

Alternativ forside, hvis du ikke vil have alle 10 grunde med 

Der er rester af sprøjtegift i 53 procent af ikke-økologisk frugt og grønt (Kilde: Fødevarestyrelsen) Effekten af blandingen af mange forskellige rester af sprøjtegift, den såkaldte »gift-cocktail«, er ikke udforsket Kilder: Generelt om økologi og pesticider: http://www.okologi.dk/Alt_om_%C3%B8kologi/ Fødevarestyrelsens statistik over pesticid-rester i frugt og grønt: http://gl.foedevarestyrelsen.dk/FDir/Publications/2008004/Rapport.pdf Urin-undersøgelse (af børn i Seattle og Atlanta, USA): http://www.ehponline.org/docs/2005/8418/abstract.html

Pesticider og andre hormonforstyrrende stoffer bidrager med stor sandsynlighed til den del af de tilfælde, hvor drenge fødes med misdannet penis, eller hvor testiklerne ikke befinder sig i pungen ved fødslen. Det opsummerer en rapport om den viden, der i dag findes om sammenhængen mellem kemikalier og mænds evne til forplantning. Kilde: The Queen's Medical Research Center Institute, Storbritannien

Hvis børn eller fostre udsættes for rester af sprøjtegift: Risiko for skader på hormonsystem Risiko for skader på kønsorganer Kilde: Sundhedsstyrelsens tidsskrift ’Miljø og sundhed’ Kilde: Rapport fra The Queen’s Medical Research Institute, Storbritannien. Ligger på: http://www.chemicalshealthmonitor.org/spip.php?rubrique16. Udtalelse fra læge Katharina Main, Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion. Artikel om sønner af gartneriansatte kvinder i Sundhedsstyrelsens tidsskrift ’Miljø og sundhed’: http://miljoogsundhed.sst.dk/blad/ms0803.pdf

Derfor har de flere nærings- og smagsstoffer Økologiske grøntsager bliver ikke »pacet« frem med kunstgødning og sprøjtemidler Derfor har de flere nærings- og smagsstoffer Kilder: Økologiske fødevarer. Vidensyntese udført i regi af Forskningsinstitut for Human Ernæring, KVL (Landbohøjskolen). FØJO-rapport nr. 14, 2001: http://www.foejo.dk/publikation/f_rap.html#Anchor-4394

Kun 49 tilsætningsstoffer tilladt i økologiske varer. Du undgår 321 tilsætningsstoffer I Danmark desuden frivilligt forbud mod nitrit i økologiske produkter Kilder: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevaresikkerhed/Teknologi_tilsaetningsstoffer/Tilsaetningsstoffer/forside.htm Og EU’s økologiforordning: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:250:0001:0084:DA:PDF Om det danske frivillige forbud mod nitrit, se http://www.okologi.dk/Nyheder/search-nyhed-detail.asp?Search=nitrit&Search1=S%F8g&Id1=1892

Økologi – du slipper for: Kunstige farvestoffer Sødemidler De fleste konserveringsmidler Kombination af Atamon og farvestoffer, der kan gøre børn hyperaktive Kilde: The Lancet Kilde til Atamon+farveoplysningen: Det britiske lægetidsskrift The Lancet, 3. november 2007.

Eksempler på tilladte stoffer i økologiske varer Pektin: udvindes af citrusskaller og giver konsistens til f.eks. marmelade Citronsyre: bruges til konservering, giver syrlig smag i f.eks. saft Kilder: Bilag VIII i EU’s økologiforordning: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:250:0001:0084:DA:PDF Der kan findes oplysninger om mange af stofferne i Den Store Danske Encyklopædi, http;//www.denstoredanske.dk

Regler for økologiske husdyr God plads Udeareal Grovfoder Mulighed for naturlig adfærd Økologisk foder Kilder: Plantedirektoratets vejledning om økologisk jordbrug: http://pdir.fvm.dk/Admin/Public/DWSDownload.aspx?File=%2fFiles%2fFiler%2fTopmenu%2fPublikationer%2fVejledninger%2fOekologi_September_2009%2fBedrifts_vejledning_version_2_100909.pdf Og Alt Om Økologi: http://www.okologi.dk/Alt_om_%C3%B8kologi/

Sommer under åben himmel Alle økologiske køer på græs i sommerhalvåret Over halvdelen af ikke-økologiske køer kommer aldrig udenfor stalden Næsten alle ikke-økologiske svin, høns og kyllinger er inde altid Kilder: Om økologisk produktion: http://www.okologi.dk/Alt_om_%C3%B8kologi/ Om konventionel produktion: http://www.danishmeat.dk/Forside/viden_om.aspx

Økohøns har plads Kilde: www.altomokologi.dk og Landbrug og Fødevarer: http://www.danishmeat.dk/Husdyrproduktion/viden_om/Produktion%20af%20aeg.aspx

Vores fælles grundvand er truet Hvert år lukkes over 100 vandboringer på grund af pesticider Over 15 procent af Danmarks grundvand forurenet med pesticider Kilde: Danva: http://www.danva.dk/

Sådan skåner økologi grundvandet 1 liter mælk: 200 liter grundvand 1 bøf på 250 g: 750 liter 1 æg: 75 liter 1 portion havregryn på 50 g: 34 liter Kilde: Vand fra hanen: http://www.vandfrahanen.dk/

Gevinster ved økologi: 30 procent flere vilde plante- og dyrearter ved økologiske marker Flere blomster og sommerfugle Ingen sprøjtegift ud i naturen Mindre kvælstof ud i havet Kilder bl.a. ICROF’s videnssyntese: http://www.icrofs.dk/pdf/vidensyntese_resume.pdf

Undersøgelse af vandløb Fem af Danmarks største åer undersøgt Pesticider fundet i dem alle I alt 14 slags pesticider i de fem åer Risiko for dyrelivet i vandløbene Kilde: Danmarks MiljøUndersøgelser Kilde: side 70-71 i denne rapport fra Danmarks MiljøUndersøgelser: http://www2.dmu.dk/Pub/FR646.pdf

Økologiske grøntsager Flere gode, såkaldt sekundære stoffer i frugt og grønt Økologisk kål, salat, kartofler, tomater og mælk har generelt et større indhold af vitaminer, antioxidanter og andre gavnlige stoffer Generelt lavere indhold af tungmetaller og svampegifte og rester af sprøjtegifte Kilder bl.a.: ICROF’s videnssyntese: http://www.icrofs.dk/pdf/vidensyntese_resume.pdf

Gode stoffer i mælken Fem gange mere equol i økologisk mælk Mere Omega-3 i økologisk mælk Kilde: British Journal of Nutrition Kilde om equol: http://www.darcof.dk/enews/jun05/milk.html Kilde til CLA-information: British Journal of Nutrition, april 2007: http://pt.wkhealth.com/pt/re/bjon/abstract.00002375-200704000-00019.htm;jsessionid=KqdSW5MQ2JQ7Ygng15T07ppyVvLNxBpQsFB4hXyc5GCq8KQHTKrh!783167578!181195629!8091!-1

OBS: Er økologi sundere. Det mener mange forbrugere OBS: Er økologi sundere? Det mener mange forbrugere. Men sundhed er en meget kompliceret størrelse at måle. Derfor siger vi i Økologisk Landsforening blot : ”Økologi er mad på naturens egne præmisser. Det er sund fornuft.”

Nej tak til GMO i økologisk mad og foder Stort set alt importeret foder til ikke-økologiske dyr indeholder GMO 16 GMO-afgrøder i ikke-økologisk foder Kilde: http://pdir.fvm.dk/Foder.aspx?ID=10752

Uoverskuelige konsekvenser af GMO: Mere GMO = mere gift mod ukrudt 19 gange mere sprøjtning på marker med GMO-sojabønner i USA Kilde: Friends of The Earth Kilde: Mere aktuel GMO-debat på http://www.okologi.dk/gmo/default.asp Kilden til oplysningen om 19 gange mere sprøjtning i GMO-soja er en rapport Friends of The Earth: http://www.foei.org/en/publications/food-sovereignty/publications

Gode mærker for økologi: Det danske Ø EU’s øko-logoer Alle: Kontrol hele vejen fra bonde til butik Kilder: Alt Om Økologi: http://www.alt-om-okologi.dk/ Fødevarestyrelsen: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Maerkning/Okologi/Kontrol/forside.htm

Krav til økologiske varer: Marken dyrket økologisk i to år Landmand tjekket af kontrollør Virksomhed godkendt til økologi Virksomhed tjekket af kontrollør Om kontrol af landmænd se Plantedirektoratet: http://pdir.fvm.dk/Kontrol.aspx?ID=2139 Om kontrol af virksomheder, se Fødevarestyrelsen: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Maerkning/Okologi/Kontrol/forside.htm

FN-rapport om økologi i Afrika: Mere frugtbar  jord   Ofte større  høst   Større indtægter   Sparede penge til  kemi Kilder: http://www.okologi.dk/Forbruger/Økologi_og_sult/ FN-rapport: http://www.unctad.org/Templates/Page.asp?intItemID=4626&lang=1

»Landbrug med kontrolleret økologisk produktion havde en markant højere indtægt end de landbrug, som kun havde ikke-økologisk produktion« Kilde: Rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Citatet er fra rapport om små familielandbrug i Uganda. Kilde: http://www.minibib.dk/F?func=find-b&P_CON_LNG=ENG&DOC_LNG_00=ALL&local_base=dcism&find_code=SYS&request=403900

Tak for jeres opmærksomhed! www.okologi.dk

Landmænd Virksomheder Forbrugere Samlet om at udvikle og udbrede økologien i Danmark til gavn for mennesker, dyr og miljø www.okologi.dk

Blandt aktiviteterne: Inviterer hele familien Danmark på økologisk udflugt mindst to gange om året Motiverer og hjælper butikker til at sætte flere økologiske varer på hylderne Samler information og inspiration på www.okologi.dk og i bladene Økologisk og Økologi og Erhverv Oplægsholderen skal her understrege, at dette kun er eksempler på de mange aktiviteter, foreningen har gang i. Desuden bør der siges lidt om hver af eksemplerne, afhængig af hvilket publikum der er tale om.

Blandt aktiviteterne: Kæmper for økologisk frokost til børn i institutioner og på skoler Tilbyder undervisning om økologi til alle skoler Arbejder for mere økologi i kantiner

Flere eksempler: Lægger gode øko-argumenter på bordet på Christiansborg og i Bruxelles Samler og formidler viden om økologi som en stor fordel i ulande Hjælper virksomheder med at få nye, lækre, økologiske fødevarer på markedet

Og flere eksempler: Rådgiver landmænd om den bedst mulige økologiske drift Sørger for at økologien er i konstant udvikling med pejlemærkerne sundhed, miljø og dyrevelfærd

By møder land Årligt over 150.000 gæster til: • Øko-dag i april • Høstmarked i september

Støt vores arbejde for at Udvikle økologisk jordbrug til gavn for dig, dyrene og miljøet Tilbyde undervisning om økologi til alle skoler hjælpe nye, lækre, økologiske fødevarer til verden Motivere til flere økologiske varer på hylderne arbejde på at skaffe økologisk frokost til alle børn Invitere på økologisk udflugt mindst to gange om året Fremlægge gode øko-argumenter på Christiansborg og i Bruxelles

Som medlem Er du med til at gøre foreningen stærkere Får du adgang til foreningens netværk og møder med andre engagerede forbrugere, landmænd og virksomhedsledere

Du får Det inspirerende og tankevækkende magasin Økologisk hver 3. måned Velkomstpakke med bl.a. Kille Ennas bog Rigtige oste starter med Ø og bæredygtigt indkøbsnet

Økologisk Landsforening Kontor i Åbyhøj ved Århus Aktiviteter over hele Danmark Indflydelse fra Brønderslev til Bruxelles www.okologi.dk