Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Biologi på Bjergsnæsskolen Undervisning om økologi

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Biologi på Bjergsnæsskolen Undervisning om økologi"— Præsentationens transcript:

1 Biologi på Bjergsnæsskolen Undervisning om økologi
Naturfag på Bjergsnæs Undervisning om økologi KM

2 Hvad er økologi Fra BIOS C
Økologi er den videnskab, der beskæftiger sig med naturens balance og de mange kredsløb. For at forstå et økosystem som f.x. en sø, må man vide noget om energitilførsel til søen (fotosyntesen), fødekæderne i søen, kredsløb i søen, nedbrydning og eventuelt også noget om menneskets påvirkning af søen.

3 Kvælstoffets kredsløb

4 Problemer med udvaskning af nitrat
Drikkevand Kan virker kræftfremkaldende Vandløb  Søer og hav Kan fremme algevækst i overfladen  Mindre fotosyntese ved bunden  Stor nedbrydning af død organisk materiale  ILTSVIND

5 Springlag gør det bare værre
Vandet bliver i rolige opdelt i lag, som man kalder springlag

6 Forsøg

7 Kulstoffets kredsløb

8 Opgave

9 Bæredygtighed ”En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare” Citat fra Brundtland-rapporten Det naturen kan ”bære”, at man bruger den. Hvis man overbelaste naturen, vil den bryde sammen.

10 Bæredygtighed Det problematiske i forbindelse med bæredygtighed er ofte, at der er mange interessekonflikter. (konflikter mellem forskellige aktører) F.eks. mellem landmænd og miljøfolk F.eks. mellem økonomi og økologi

11 Økologisk produktion De økologiske principper går ud på at dyrke jorden i samspil med det omgivende miljø, så omgivelserne påvirkes mindst muligt, og levestederne for vilde planter og dyr bevares bedst muligt. Det betyder, at ideelt set skal den økologiske gård hvile i sig selv, således at der hverken afgives eller tilføres næringsstoffer. Kilde:

12 Nogle af de vigtige regler indenfor økologien er følgende:
Ingen brug af kunstgødning og pesticide Husdyrene har mulighed for at udøve deres naturlige adfærd Husdyrene har god plads i staldene Husdyr kommer ud i det fri – på græsmarker, i hønsegårde mv. En række indgreb på husdyr er ikke tilladt, fx klipning af haler hos grise og trimning af næb hos høns. 100 % økologisk foder til kvæg og mindst 95% til fjerkræ og grise Meget restriktive regler for brug af medicin til husdyr Genmodificerede planter og mikroorganismer (GMO) anvendes ikke. Kun 49 tilsætningsstoffer må bruges ved forarbejdning af økologiske fødevarer mod 379 i konventionelle.

13 MEN… Skønt disse principper og produktionsmetoder virker ideelle, er der også problemer forbundet med dem, og afhængig af hvilke miljøfaktorer man kigger på, viser regnestykket ikke nødvendigvis, at det er økologi, der er den mest miljøvenlige produktionsform. Eksempel Økologiske kyllinger beslaglægger også et langt større areal end konventionelle, idet de både kræver god plads i stalden og 4 m2 udeareal pr kylling, mens konventionelle kyllinger kan nøjes med 1 m2 indeareal til 19 kyllinger. Sat på spidsen betyder det, at vælger vi dyrevelfærd og økologi, beslaglægger vi en masse jord, der kunne være brugt til naturbevarelse og dermed livsbetingelser for vilde dyr.

14 Bjørn Lomborg Lomborgs Varme Verden 12:58-18:49
Det er svært at sige, hvem der har ret og hvem der ikke har…men måske skal man lytte til dialogen. Backbencher = en fra et parti i det engelske parlament, som ikke er i nærheden af regeringsmagten Nordlige hemisfære = Den nordlige halvkugle

15 Lomborgs påstand Det koster penge at gøre noget ved problemet, derfor bliver man upopulær Det bekymre folket, at der er problemer med klimaet, så hvis ikke man lover at handle, så bliver man ikke populær

16 Bjergsnæs Consensus Hvilke 3 udfordringer, synes I, er vigtigst at arbejde med, så jeres børn modtager Jorden i samme stand, som I fik? Hvilke forslag har I til at gøre noget ved dem?

17 Ekstra

18 Økologisk produktion Miljø og fødevare ministeriet - Miljøstyrelsen
Principper for økologisk produktion Økologi bygger på 4 grundlæggende principper, som skal danne grundlag for den tilgang økologer har til deres driftspraksis. Sundhedsprincippet Økologiprincippet Retfærdighedsprincippet Forsigtighedsprincippet

19 Sundheds- og Økologiprincippet
Sundhedsprincippet Menneskets og økosystemets sundhed er efter økologernes overbevisning afhængige af hinanden. Økologi skal i alle led af produktionen søge at tage hensyn til og forbedre levevilkårene for alle levende organismer fra bakterier til mennesker. Sundhedsprincippet indebærer bl.a., at der i dansk økologisk jordbrug ikke anvendes kunstgødning, pesticider, medicin og tilsætningsstoffer, der kan have uønskede virkninger for sundheden. Økologiprincippet Overensstemmelse og samarbejde mellem jordbrug, økosystem og naturlige kredsløb skal ifølge økologiprincippet være kendetegnende for økologi. Produktionen skal baseres på økologiske processer og recirkulering, og de naturlige lokale betingelser skal bevares. Producenten skal i videst muligt omfang benytte sig af genbrug, recirkulering og effektiv brug af materialer og energi for at begrænse indvirkningen på det lokale miljø.

20 Retfærdigheds- og Forsigtighedsprincippet
Retfærdighedsprincippet Dette princip betoner, at økologisk jordbrug bør udføres på en måde, der sikrer retfærdighed på alle niveauer og for alle involverede parter både landmænd, forarbejdningsvirksomheder, forbrugere m.v. I retfærdighedsprincippet ligger også hensyn til de dyr, der produceres økologisk. De skal opdrættes under forhold, som stemmer overens med deres naturlige adfærd og trivsel. Ressourceudnyttelsen i økologisk landbrug bør desuden ske på en måde, som sikrer hensyn til fremtidige generationer for at være i overensstemmelse med retfærdighedsprincippet. Forsigtighedsprincippet Ansvar for at beskytte nuværende og fremtidige generationers sundhed og trivsel samt tage vare på miljøet er et kardinalpunkt i den økologiske tankegang. Baggrunden for forsigtighedsprincippet er den opfattelse, at vores forståelse af økosystemer og jordbrug er ufuldstændig. Derfor skal der handles med forsigtighed og omtanke, når man påvirker økosystemet igennem jordbrug. Teknikker og metoder, hvor der mangler viden om eventuelle negative konsekvenser bør ifølge forsigtighedsprincippet ikke anvendes i økologisk produktion.


Download ppt "Biologi på Bjergsnæsskolen Undervisning om økologi"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google