Kommunikationsbøger i Phrase-it

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dialogdag, socialt netværk Livshistorie
Advertisements

Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Introduktion til PECS på Lysholm
Dialogisk læsning Hvorfor og hvordan.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Introduktion til Sprogpakken
Introduktion til Sprogpakken
+ Danskkursus Storutjarnarskolí November 2011 ”Dansk ud af bogen” Hvordan kan vi supplere undervisningen med IT og (ikke goggle.com)
• Frede viser sin egen Facebook side mv. • Alle oprettes på Facebook • Vi bliver venner med hinanden • Frede laver en gruppe til træning • Bog: Facebook.
Hvad er en brugergrænseflade
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Sprogpakken At fastholde ændringer - i det nære samarbejde.
Kvantitative metoder
Poster præsentation I modsætning til Power Point præsentationer er en poster et enkelt Billede, der skal fange med det samme. (Ligesom en annonce VS en.
Dansk med it © Duncker & Ruus DIT-systemet Dansk med it Generel præsentation for studerende Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier.
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Øjenstyringscomputer – og hva’ så? Familieweekenden d september 2014 Center for Rett Syndrom.
Mestring af symptomer Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Opdagende skriftsprog i et inklusionsperspektiv
Kommunikativ sprogfærdighed
Adfærd, Kontakt og Trivsel Undervisningsministeriet
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Sprogets legeplads Sprogudvikling Højtlæsning og billedbøger
Et mærkeligt skib.
Demens, sanser og bolig Maj-Britt Joost Demenskonsulent
Årsplan – en kort en lang
Helhedsorientering & Tværfaglighed
Før vi begynder: Rød tråd Affaldstema –Parallelt med erfaringer Hvad skal vores produkt være? Hvad forventer du at få ud af dette forløb? –Noget du særligt.
Carl Winsløv ”Didaktiske elementer”
Vi har valgt at bruge vores egen postsystem til at fortælle lidt om vores kendskab IT verdens kommunikation. G-mail, er ret let at gå til, og der er hjælp.
Den sproglige læreplan
Hvad vil det sige, at man har ADHD? Det vil sige, at man har problemer med at: være opmærksom opfatte fortolke huske planlægge orientere sig kunne styre.
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Sociale historier – et pædagogisk værktøj
Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
Workshop Fremmedsprog.  Eleverne skal fremstille en bordgrill i det fagspecifikke fag  Eleverne skal på fremmedsproget lave en fremstillingsbeskrivelse.
Isbjergmodellen. Isbjergmodellen Sociale og følelsesmæssige kompetencer: at anerkende sig selv og andre at kende følelser og forstå egne reaktioner at.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 1: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
Hvorfor bruge flere medier i undervisningen?. Hvorfor bruge medier i undervisningen? 1.Bekendtgørelsen kræver det: ”It er en integreret del af tyskundervisningen,
Den populærvidenskabelige artikel
Den svære samtale At tage udgangspunkt i livshistorien – en vej til åndelig omsorg.
Forandringskompasset. Program 9:00- 9:15Velkommen og formål med dagen 9:15- 10:00Introduktion til kompassets forandringsfaser + mini øvelse 10:00-10:15Pause.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Læring gennem registrering og indberetning
Afgangen fra FAM - stafetmetoden
Den pædagogiske læreplan
Naturfag.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Tag snakken – bryd vanerne
Kommunikationskursus
Kursus for personer med demens og pårørende
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i plejebolig
Sommerlejr juli 2017 v. Red Barnet Mariagerfjord
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i plejebolig
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Føj gerne andre emner til, hvis de synes mere relevante for dig.
FÅ MEST UD AF DAGEN: UNDERVISNINGSMATERIALE (9. -10
Præsentationens transcript:

Kommunikationsbøger i Phrase-it Hvad skal der til for at afasiramte kan bruge kommunikationsbøger? lone.myhlendorph@rn.dk 10-04-2019 lm

Mange har en kommunikationsbog, men få bruger den Årsag: kognitive vanskeligheder sproglige vanskeligheder forstår ikke symbolerne manglende sygdomsindsigt forstår ikke vigtigheden af at bruge den manglende accept af behovet for kommunikationsbogen utilstrækkelig træning til både afasiramte og samtalepartnere materiale er forældet/ikke relevant manglende tilgængelighed Det der fungerer i undervisningen fungerer ikke nødvendigvis i hverdagen. 10-04-2019 lm

Forudsætninger for at få udbytte af kommunikationsbogen kan se nytten i kommunikationsmuligheden forstår at bogen kan få andre til at gøre noget for sig har et semantisk system, der tillader dem at kategorisere kan uddrage mening af billeder og fotos kan udpege billeder, fotos, tekst har nogen læsefærdighed og indholdsforståelse har evne/vilje til at: kommunikere med andre tage initiativ til samtale besvare spørgsmål bogen ændres i takt med at afasien bedres/kommunikationsbehovet ændres har erfaring med kalender, dagsplaner, foto af personale 10-04-2019 lm

Bogen bruges som støtte til: at huske navne at dele informationer Bogen kan anvendes på mange niveauer er ikke kun til afasiramte med svære sproglige vanskeligheder Bogen bruges som støtte til: at huske navne at dele informationer at skabe socialt nærhed Det anbefales at starte tidligt i forløbet med udarbejdelse af og træning af i brugen af en kommunikationsbog. 10-04-2019 lm

Bogen kan have mange ydre udformninger A4 fotoalbum let at redigere - mange informationer på en side synlig for alle - ikke let at have med sig - sideantallet kan ikke ændres ringbind let at redigere - mange informationer på en side – let at tilføje nye sider synlig for alle - ikke let at have med sig fotoalbum i lommebogsformat diskret - let at have med sig - let at redigere relativ få informationer pr. side - sideantallet kan ikke ændres timemanager diskret – Business-like - let at have med sig - let at redigere - let at tilføje nye sider relativ få informationer pr. side – relativ høj pris ved anskaffelse Afhængig af afatikerens behov og muligheder Om det overvejende er tekst eller billeder Antal emner 10-04-2019 lm

Indholdet tekst og/eller billede information enkeltord, sætninger og/eller tekst foto og/eller tegninger sort/hvid eller farver antal elementer pr. side ”rum” på siden - afasivenlig 10-04-2019 lm

Interesser: læse romaner lave mad rejse

Udformning af indholdet ordforråd afhængig af ønsker, behov, miljø kategorisering af siderne daglige rutiner (påklædning, madlavning) aktiviteter (tv, radio, computer, biograf) forskellige baggrunde/farver til de forskellige kategorier rækkefølge af siderne 10-04-2019 lm

Overvejelser ved udarbejdelse af bogen Dele informationer navne på familie, venner, steder m.m. ny information kan understøttes ved at bruge fotos, avisartikler, tv-programmer, landkort etc. (hav en ekstra lomme i bogen) Skabe social nærhed familietræ, livshistorie, hobbyer, fotos, postkort, personlige hilsner 10-04-2019 lm

Den afasiramte skal sammen med pårørende og hjælpere være med til: at udtænke og/eller sortere i emner at udvælge billeder og tekst (evt. fra aviser og ugeblade) at udarbejde ugeskema med aktiviteter beskrivelse af arbejdslivet kan være sprogligt mere kompleks end den afasiramte kan magte beskrivelse af specielle oplevelser beskrivelse af særlige færdigheder har bygget et sommerhus har lavet en mini-by 10-04-2019 lm

Hvordan overføres færdighederne i at bruge kommunikationsbogen til de daglige omgivelser? familiemedlemmer/hjælpere involveres i udformningen af bogen træne individuelt i gruppe med ligestillede med andre samtalepartnere afatikeren skal altid have bogen ved hånden undgå ja/nej spørgsmål stil spørgsmål som udfordrer indholdet i svaret hav god tid til kommunikationen 10-04-2019 lm

Hvordan overføres færdighederne i at bruge kommunikationsbogen til de daglige omgivelser? prompte: Er det mon i din bog? giv feedback på den afasiramtes kommunikationsforsøg, ved at fortælle hvad du forstod tolk ud fra den hele konteksten signaler tydeligt, hvis der er noget, du ikke forstår giv den afasiramte tid til et nyt forsøg aftal at I tager emnet op senere aftale at I senere indhenter oplysninger fra andre, der kender til emnet vedlæg en skriftlig beskrivelse af hvordan kommunikationsbogen bedst bruges 10-04-2019 lm

Undervisning start med et emne, som er vigtigt for den afasiramte familie, arbejde, hobby, den sidste ferie start med udpegning/matchning stil enkle, konkrete spørgsmål: Du havde besøg i går. Hvem af dine døtre var her? træn også totalkommunikation undervisning af samtalepartnere opmuntre til at bruge kommunikationsbogen i forskellige situationer og som en del af totalkommunikation opmuntre til at udtænke nye emner til kommunikationsbogen 10-04-2019 lm

Kommunikation er: et middel til at skabe og vedligeholde forbindelser til andre forudsætning for at være en aktiv deltager i samfundet yderst vigtigt i forhold til at opfatte sig selv som et kompetent menneske 10-04-2019 lm