Regionale arbejdsmarkedsråd og borgere med funktionsnedsættelse

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Love og regler på beskæftigelsesområdet
Advertisements

Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen K RONIKERE PÅ ARBEJDSPLADSEN T EMAGRUPPEN
Reform af førtidspension og fleksjob
Arbejdsgivernes bidrag til beskæftigelsesplan 2009 Arbejdsgiverrepræsentanterne i LBR Virksomhederne og mangel på arbejdskraft.
E-inklusionens udfordringer – hvordan gør vi det endnu bedre? Stig Langvad, formand for DSI.
Projekt ’fra barriere til karriere’ DSI (De Samvirkende Invalideorganisationer) ogArbejdsmarkedsstyrelsen.
Virksomhedernes rolle i den nye reform Onsdag den 3. juni 2014 Chefkonsulent Signe Tønnesen Lederne
Etableringssekretariatet for Beskæftigelsesregion Syddanmark Karl Schmidt Beskæftigelsesregion Syddanmark DSI temadag om det fremtidige beskæftigelsessystem.
Arbejdet i Det Regionale Beskæftigelsesråd
Samarbejde og koordineret indsats Kompetencerådsmøde den 4. marts 2011
- et udviklingsprogram om forsøg med kompetencecentre Voksen- og efteruddannelse i centrum VEU-årsmøde 6. April 2006.
Kursusdag 1 for DH’s repræsentanter i LBR og RBR
Jobcentre; problemer, opgaver og kvalifikationer
Synshandicap og beskæftigelse
Mod en ny arbejdsmarkedspolitik Mogens Ove Madsen Fmd. Specialsektorudvalget Region Nordjylland.
Det Sociale Kapitel
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Regeringens 2. beskæftigelsesstrategi for personer med handicap Job og Handicap - det kan lade sig gøre - Stig Langvad, DH 24. oktober 2009.
Temadag for kommende RBR-repræsentanter 18. maj 2010.
BPU Karen Il Wol Knudsen, beskæftigelsespolitisk konsulent Februar 2009 Kursusdag 1 for DH’s repræsentanter i LBR og RBR.
Arbejde for enhver pris? Hvordan kan man i kommunalt regi bruge lovgivningen til at sikre, at arbejdsliv og hverdagslivet i øvrigt hænger bedst sammen?
Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft 31. marts 2011.
Richard B. Larsen Oplæg ved FOKUS’ gåhjemmøde ”Sammenhængende beskæftigelsesindsats – erfaringer med jobcentre”
Oplæg om de kompenserende ordninger
Karrierevejledning til personer med handicap Modul 1.1 – Introduktion
Fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Rimelige tilpasninger for at afhjælpe funktionsbegrænsning.
Specialfunktionen Job & Handicap. SJH sikrer: understøtning af beskæftigelsesindsatsen i jobcentre og hos andre aktører via:  Rådgivning  Information.
Specialfunktionen Job & Handicap Vestre Engvej 56, 7100 Vejle www. bmhandicap.dk www. bmhandicap.dk Ansættelse af personer med funktionsnedsættelse.
Uddannelsespolitik og Beskæftigelsespolitik Direktør Lars Kunov Danske Erhvervsskoler.
Sundhed i naturen Kirsten Heide & Gitte Balle. Socialpædagogisk støtte efter Servicelovens § 85 & dagtilbud efter § 104.  Støtte, vejledning eller hjælp.
HOVEDSTADENS REKRUTTERINGSSERVICE. HVEM ER HRS? Hovedstadens Rekrutteringsservice (HRS) er et samarbejde mellem 18 kommuner (16 jobcentre) i Hovedstadsområdet.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
1 Udviklingen i anvendelsen af de kompenserende ordninger Ved Anne Lyders Gade og Leif Scherrebeck Specialfunktionen Job & Handicap.
Minister mål og beskæftigelsesplan JC Frederiksberg 2012: Færre skal på varige forsørgelsesordninger = flere personer med varigt nedsat arbejdsevne skal.
#DCHårsmøde2016 #DCHårsmøde2015 Afstemning. #DCHårsmøde2016 Så længe afstemningen er åben, kan du ”skifte mening”. #DCH-Årsmøde2015 bruges ikke blinker.
Udviklingen i bygge- og anlægsbranchen og strategi for indsatsen på området V. Palle Christiansen Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Den nye matchmodel. Faglige udfordringer Arbejdsmarkedsfokus og rådighed med den aktuelle arbejdsevne (rådighedsbegrebet) Visitation alle født match.
Oplæg om DUKH og retssikkerhed. Dagens program:  Orientering om DUKH  Servicelovens § 15  Mål og grundlag  Målgruppe  Grundprincipper i lovgivningen.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
Den virksomhedsrettede indsats i Midtjylland. 2 Hvorfor mere virksomhedskontakt?  Højt politisk prioriteret (ministermål i 2014).  De nye reformer stiller.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Rekruttering til Tønder kommune – er der et problem?
Mangel og paradoksproblemer RBR´s Beskæftigelseskonference, april Kontorchef Maria Nørby, Arbejdsmarkedsstyrelsen.
Beskæftigelseskonference 15. maj 2014 v. John Hermansen Formand for Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.
HOVEDSTADENS REKRUTTERINGSSERVICE. OM OS Hovedstadens Rekrutteringsservice (HRS) er et samarbejde mellem 18 kommuner (16 jobcentre) i Hovedstadsområdet.
Personer med psykiatrisk handicap er også en HR-udfordring Stig Langvad, formand 2. oktober 2008 Fastholdelse og integration af handicappede i virksomhederne.
Scandic Silkeborg, 23. marts 2012 Ved direktør Hans Bach Indsatsen for jobklare ledige mellem 25 og 29 år i Beskæftigelsesregion Midtjylland Kvalitativ.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Beskæftigelsespolitisk konference den 5. maj 2014 ”Udfordringer og målsætninger for beskæftigelsesindsatsen.
Beskæftigelsesplan Om Beskæftigelsesplan 2016 Lovkrav, at alle kommuner udarbejder en beskæftigelsesplan Beskæftigelsesplan 2016 er Hvidovre Kommunes.
Den virksomhedsrettede indsats - herunder anbefalinger fra Leo Larsen-udvalget og status på arbejdet v. Palle Christiansen, Beskæftigelsesregion Midtjylland.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Indsats og resultater - sigtelinjer for 2013 og 2014 v/ regionsdirektør Preben Rasmussen Høj.
Fordomme og udfordringer i handicapindsatsen Stig Langvad, formand, DSI.
Udfordringer i Region Syddanmark Jobcentre Job til personer med handicap Stig Langvad, formand, DSI.
Specialfunktionen Job & Handicap. Organisering:  Beskæftigelsesregion Syddanmark under:  Pilotjobcenter Vejle i:  Vejle Kommune.
Brugen af virksomhedsrettede tilbud til personer med funktionsnedsættelse v/ Bente Ellegaard og Anne Lyders Gade Specialfunktionen Job & Handicap.
Velkommen til temadag Forår Velkommen til forårstemadag 2015 Lovgivning i praksis – fra jer Kan et godt samarbejde med A-kasserne styrke indsatsen.
Mulighederne i Jobcentret for unge med Aspergerdiagnose
18/11/15 RAR Østjylland Handicap i beskæftigelsesindsatsen Overblik og nuværende viden 19. januar 2017 DISPOSITION Beskæftigelsessituationen for mennesker.
Rekruttering til Nyborg kommune – er der et problem?
Rekruttering til Kolding kommune – er der et problem?
Opgaven i praksis Kort om de kompenserende ordninger.
Værktøjskasse til virksomheder
Voksenspecialundervisningen i Danmark
Rekruttering til Assens kommune – er der et problem?
Rekruttering til Kerteminde kommune – er der et problem?
Rekruttering til Vejen kommune – er der et problem?
Rekruttering til Ærø kommune – er der et problem?
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
ArbejdsMarkedsCenter Fleksjob og ledighedsydelsemodtagere
FINN AMBY Underviser og forsker ved VIA University College, Aarhus.
Det kompetente Nordjylland
Præsentationens transcript:

Regionale arbejdsmarkedsråd og borgere med funktionsnedsættelse Direktør Karl Schmidt, Arbejdsmarkedskontor Midt Nord og Teamleder Anja Poulsen Arbejdsmarkedskontor Syd /Specialfunktionen for Job og Handicap 23. februar 2019

Regionale Arbejdsmarkedsråd - opgaver Indgår i et samspil med kommunerne og understøtter beskæftigelsesindsatsen på tværs af kommuner. Rådgiver og går i dialog med kommunerne om udvikling af beskæftigelsesindsatsen. Samarbejder og koordinerer beskæftigelsesindsatsen med arbejdsløshedskasser og øvrige aktører, herunder VEU-centre og vækstfora, samt koordinerer uddannelses- og erhvervsvejledningen. Koordinerer virksomhedsindsatsen og indsatsen rettet mod områder med mangel på arbejdskraft og områder med høj ledighed. Godkender den regionale positivliste for den regionale uddannelsespulje. Varetager opgaver, som efter andre love eller regler udstedt i medfør heraf er henlagt til rådene. 23. februar 2019

Østjylland Både RAR Vestjylland og RAR Østjylland er i gang med at formulere strategier for de kommende års arbejde. Det betyder, at man endnu ikke har lagt sig helt fast på, hvilke indsatser, der skal igangsættes. Dog har man defineret fokusområder. 23. februar 2019

Baggrund Strategiske RAR Behandling Konkret handleplan Vestjylland

Strategiindsatser med berøring til borgere med nedsat funktionsevne Effektive match: Udvidelse af arbejdsstyrken – inklusion til glæde for alle. Involvere virksomhederne i indslusning Nedbryde fordomme Rummelighed på arbejdsmarkedet og borgere på kanten af arbejdsmarkedet: Behov for og plads til borgere med nedsat arbejdsevne En beskæftigelsespolitik tilgang til borgere på kanten af arbejdsmarkedet – der er brug for alle Overvejelse: tidsbegrænset førtidspension – politisk drøftelse Samarbejde: Samarbejde på tværs af politikområder Viden: Samle, udvikle og formidle viden om arbejdsmarkedet Udbrede viden om eksempelvis handicapkompenserende ordninger Formidling af best practice – hvilke indsatser virker for hvem? De gode eksempleer På fire af seks fokusområder for RAR Vestjylland har der været vendt/foreslået indsatser, der i større eller mindre omfang involverer emnet borgere med funktionsnedsættelse. Effektive match: Det primære fokus er at sikre virksomhederne tilstrækkelig og kompetent arbejdskraft. Herunder er der fokus på at udvide arbejdsstyrken med blandt andet borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Tanken er, at inklusion af borgere med eksempelvis funktionsnedsættelser både kan være en gevinst for den enkelte og for virksomhederne. Ligeledes blev det at inddrage virksomhederne i højere grad i springet fra ledighed til job for borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Et andet element – som dog ikke var nævnt direkte i relation til funktionsnedsættelse – er at nedbryde fordomme. Der blev talt om at nedbryde fordomme om ledige i det hele taget. Borgere på kanten af arbejdsmarkedet: Her er tanken, at der skal være fokus på beskæftigelse for alle (langt de fleste) – der er brug for alle. Da RAR ikke som sådan har kompetence til at ændre elementer i den konkrete beskæftigelsesindsats, kan RAR lægge op til politisk drøftelse og påvirkning af beslutningstagere og udfører. I den forbindelse er muligheden for tidsbegrænset førtidspension med en eller anden form for sikkerhed for den enkelte i en overgangsfase. Samarbejde: Dette område er ikke konkretiseret. Men tanken er, at RAR skal være med til at sammentænke erhverv, uddannelse og beskæftigelse – men også social og sundhed. Viden: RAR har stor fokus på viden om arbejdsmarkedet – herunder borgere på kanten af arbejdsmarkedet. En gruppe, der er nævnt som et særligt interessefelt er fleksjobbere – udvikling i antal, timetal og typer af beskæftigelse. Konkret blev det nævnt, at man vil arbejde for at udbrede viden om handicapkompenserende ordninger. RAR vil ligeledes arbejde for at formidle best practice for forskellige borgergrupper- borgere med funktionsnedsættelse kan indtænkes her. 23. februar 2019

Specialfunktionen Job & Handicap - En del af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Vi har til formål at Understøtte jobcentrenes beskæftigelsesindsats for personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse Vi arbejder med Rådgivning – fx Hotline Information – fx grundkurser, temadage og nyhedsbrev Udvikling – fx vidensindsamling og projekter 6

Kompenserende ordninger Formål: at give alle lige muligheder for deltagelse på arbejdsmarkedet – uanset funktionsnedsættelser Personlig assistance I erhverv Under efter- og videre uddannelse Hjælpemidler og arbejdspladsindretning Fortrinsret til jobsamtaler Isbryderordning for nyuddannede

Behovet for kompensering Beskæftigelsesandel for personer med eller uden funktionsnedsættelse (16-64 år) i procent Kilde: SFI 2015 (15:06) Markant lavere beskæftigelsesandel blandt personer med funktionsnedsættelse   2002 2005 2008 2010 2012 2014 Med funktionsnedsættelse 51,0 53,7 51,1 46,2 43,9 42,6 Uden funktionsnedsættelse 81,2 80,7 81,1 77,2 77,5 76,5

Behovet for kompensering Oplevelse af barrierer på arbejdsmarkedet blandt ledige med funktionsnedsættelse (i procent) Kilde: Finn Amby (2013) Over halvdelen oplever færre muligheder på arbejdsmarkedet og en frygt for at blive frasorteret

Hvorfor kompensation? Fastholdelse og indslusning på arbejdsmarkedet Mindske forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Samfundsøkonomisk gevinst ved overgang fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse