FISK
Fisk er hvirveldyr, der lever i vand og ånder ved gæller Denne definition dækker også for skaldyr Man kender ca. 25.000 forskellige fiskearter – kun en begrænset del af disse anvendes som spisefisk
Opbygning Store løse celler Indeholder næsten ingen bindevæv Musklerne sammenholdt af skindet og ganske løst hæftet til benene Kræver ingen modning Enzymer i kødet vil opløse cellevæggene - mulighed for at bakterier/mikroorganismer kan trænge ind
Næringsværdi Fisk er naturens eget kosttilskud Selen Jod Omega-3 fedtsyrer Fedtopløselige vitaminer ( A-D-E)
Kvalitetskendetegn Lugte af hav Klare øjne Røde gæller Fjedrene fast kød Glat skind Naturligt slimlag God kødfylde
Inddeles i to hovedgrupper saltvandsfisk Fladfisk Rundfisk ferskvandsfisk
Laks og ål er vandrefisk Hvorfor?????
Sæson Rundfisk Fladfisk Torsk : måneder med R Makrel : juni- sep. Tun : sep. Sild : feb.-maj/aug.-okt. Laks :aug.- marts Ål: aug. – okt. Rødspætte: aug.-sep. Skrubbe: juni- sep. Rødtunge: jan. - feb. Søtunge: marts- april Pighvar: april - maj
Skaldyr
Er leddyr Gæller eller kropsoverfladen 2 følehorn Skelet sidder under kroppen
Bløddyr Krebsdyr Rejer Hummer Krebs Krabber Muslinger Østers Snegle Blæksprutter
Konserves Helkonserves: Halvkonserves: Tun, makrel, torskerogn, muslinger Gennemkoges i dåsen – opvarmes til 120°C Halvkonserves: Rejer i lage, kaviar, sild, ansjoser Nedlagt i en konserveringslage
Fiskekonserves Varmrøgning Koldrøgning Saltning Tørres Graves Tilsætte konserveringsmidler (salt, sukker, syre)