Planlægning og forberedelse af sprøjtearbejdet sikrer, at der kan tages de nødvendige forholdsregler til at minimere risikoen for at forurene omgivelserne.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Advertisements

klik her for næste billede
Undersøgelse af vandforbrug 5.a
Vejret Vandet i luften.
Biobact Tabs.
Undgå smitte Forebyg stikuheld
SIKKER OPBEVARING AF GØDNINGSSTOFFER, DER INDEHOLDER AMMONIUMNITRAT (AN) Der er ingen risiko ved at håndtere gødningsstoffer med ammoniumnitrat, når de.
Poul Henning Petersen og Marian Damsgaard Thorsted
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Forholdsregler ved cytostatika
FarmTest: Udbringning af flydende gødning
H:\OVH-DL\ANDET\0074amb.ppt 1 Foderstofhygiejne  Landmandens rolle  Bureaukrati?  Nye krav?  Dokumentation  Sporbarhed.
Nye midler til Desinfektion
Alternative transportsystemer i landbruget - med fokus på gylleområdet
Levering eller afhentning ? Logistik: Direkte fra producent til forbruger! Bedste indkøb ved hele træk Mulighed for selv-afhentning Levering fra 5-30.
Sådan spredes sygdomme
COWI PowerPoint design manual
Her er lidt sports råd. 10 grund regler. Regel 1 Brug sportstøj!
Affald til jordbrugsformål. Hvorfor fører vi tilsyn? ?
Hvordan laves en blinker
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
Ved Planteavlskonsulent Henriette Hossy
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteproduktion Fælles europæiske anbefalinger om håndtering af bekæmpelsesmidler i TOPPS Landskonsulent Poul.
Hvad kan du gøre for bekæmpe dem? Klimaforandringerne EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009.
Indsats mod punktkilder
Miljøtjek Erfaringer fra praksis ved Lars-Ejler Hansen Vestjysk landboforening.
Planlægning af bæredygtig råstofforsyning Et fokus på globale miljøpåvirkninger Morten Bidstrup PhD, DCEA 1.
Regler for håndtering af bekæmpelsesmidler Landskonsulent Poul Henning Petersen, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteproduktion Indsats mod punktkilder Jens Erik Jensen og Poul Henning Petersen.
Nye regler for fyldning og rengøring af marksprøjter
Tæthedsprøvning af tankanlæg og olieudskilleranlæg
De nyeste resultater om glyphosat og grundvandet
Krav til vaskepladser Landskonsulent Poul Henning Petersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004.
Dansk Landbrugsrådgivning Måling af pesticider i svensk vandløb Måling i vandløb, der afvander ca. 900 ha i Skåne. 95 % af areal dyrket med korn, roer.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Hvilke rammer giver lovgivningen i dag? Tirsdag den 9. januar 2007 v/ juridisk konsulent Morten Haahr Jensen.
Fortynding af rest sprøjtevæske og udstyr til rengøring af marksprøjter Christian Holst, Hardi International A/S,
Nye regler for påfyldning og rengøring af marksprøjter
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Præcisions sprøjten ved Ivar Lund Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteproduktion Afprøvning af et fosforindeks baseret på det oprindelige amerikanske i et projekt i Danmark Afprøvning.
Er randzoner og naturpleje attraktivt? Konsulent Heidi Buur Holbeck.
Lovgivning, miljø og pesticidplan
Aktuelt om lovgivning og miljø
Jordvarme og grundvandsbeskyttelse – et spørgsmål om plads….
Information om anlæggelse af Bassinledning langs Kystvejen
Informationsmøde Velkomst 2.Orientering om økonomi på baggrund af de valgte modeller for indbetaling. 3.Spørgsmål + svar 4.Pause 5.Orientering.
Vands hårdhed !. Vandets hårdhed bestemmes ud fra indholdet af kalk i vandet. Kalk kaldes også for calcium. Hårdt vand kan give en række ulemper. Eksempelvis.
C PRØVEN I FYSIK/KEMI 2016 Prøveform A. Formalia om prøven Eleverne kan gå op enkeltvis eller i grupper på 2-3 elever (2 er mest hensigtsmæssigt) Inden.
Rygsprøjten - Klargøring og betjening. Tjekliste  Fremfinding af sprøjten  Tæthedsundersøgelse  Dysetjek  Dyseydelsestjek  Manometertjek  Kalibrering.
Samletanke.. Samletanke DS 432 Afløbsinstallationer med samletank   Samletanke må kun tilsluttes afløb, der ikke kan bortledes tilfredsstillende på.
Ådalens Skole Innovative LAR-projekt udskolingen.
Det gode udbud Set fra en entreprenørs side v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
Informationsmøder om miljøansvar Jens Ulrik Jensen 21.okt. 08 Miljørisikovurdering Informationsmøde om miljøansvar - Kolding.
Regler for påfyldning og rengøring af sprøjter. Bekendtgørelse trådte i kraft 8. april Overgangsordning mht. udstyr og vaskepladser indtil 8. april.
Knallertens udstyr Beskyt dig selv
Vejledning om arbejde i stinkskabe Industriens Branchearbejdsmiljøråd
Køreteknik Sæt I gang Før du kører ud i trafikken, skal du kunne køre din knallert sikkert. Du skal kunne holde balancen, trække, sætte i gang, standse,
Jupiter temadag den 30. maj 2007
Danmarks Naturfredningsforening
Avlermøde AKS -Produktion af egen opformering
Miljøstyrelsen Jordvarmeanlæg Mathias Mæhle Lasse Tellerup Møller
Undgå unødige sprøjterester og minimer affaldsmængden.
Her er lidt sports råd. 10 grund regler.
Lægning af natursten - granit
Smittebeskyttelse.
Sørg for at eventuelle dræn i kemikalierum er sikkert afblændet
Undgå unødige sprøjterester og minimer affaldsmængden.
Egentlige punktkilder vil sjældent kunne opstå under selve udsprøjtningen. I en række situationer vil der dog kunne ske transport af pesticid, som vil.
Billedserie åbning og lukning af port a kath
Større mængder af bekæmpelsesmidler bør leveres direkte af leverandøren, der skal opfylde de internationale regler for transport af farlige stoffer. Sørg.
Status for Karise Haveaffaldsplads - og pesticid¹-problemstillingen
Præsentationens transcript:

Planlægning og forberedelse af sprøjtearbejdet sikrer, at der kan tages de nødvendige forholdsregler til at minimere risikoen for at forurene omgivelserne. Hold god afstand til vandmiljø, brønde og boringer både ved fyldning/vask og ved sprøjtning. Brønde, drænbrønde og boringer, der ikke er forseglede, kan være ’åbne sår’ til grundvandet. Luk og forsegl med sagkyndig bistand brønde/boringer der ikke anvendes. Hold afstand og sprøjt ikke over disse uanset om de er forseglede eller ej. En god afstand til boringer og brønde mindsker risikoen for forurening af disse, specielt på lerjord er der risiko for transport i sprækker.

Funktionstest af sprøjten bør ske jævnligt, så der ikke drypper sprøjtevæske fra utætte slanger eller pakninger. Kalibrering sikrer, at den korrekte mængde sprøjtevæske kan beregnes. Monter også en dyse med grov forstøvning, så afdrift kan undgås under vanskelige sprøjteforhold.

Sprøjt ikke, hvis jorden er frosset i dybden eller dækket med sne. Sprøjt aldrig på oversvømmet jord. Sprøjt ikke ved udsigt til kraftig regn.

Der findes eksempler på tilbagesugning under påfyldning direkte fra vandforsyning eller hydranter. Lovgivningen udelukker pt. ikke fyldning fra vandløb og vandhuller, men må anses for uacceptabel alene på grund for stor risiko for udledning af pesticider.

Tilbagesugning kan ske når der er direkte forbindelse mellem vandforsyning og sprøjtevæske. Der skal derfor altid være luft mellem slange og sprøjtevæske. Yderligere skal der være kontraventil på vandforsyningen. Overskumning sker ret ofte. Det er vigtigt at omrøringssystemet er i orden, at påfyldningshastigheden ikke er for voldsom, og at kemikalierne fyldes i en så fyldt tank som muligt. Vær dog opmærksom på etiketteanvisningerne.

Buffertanken er her lagt ind på loftet, så den ikke generer harmonien i bygningerne. Sprøjten har udstyr til hurtig og præcis påfyldning af den ønskede mængde vand.

En høj kapacitet ved fyldning kan anbefales, så man ikke fristes til at foretage andre opgaver under fyldning af sprøjten.

Overløb – det sker!

Omkring en tredjedel af bedrifterne fylder sprøjten på arealer grus- eller stenbefæstede arealer, der ikke er hensigtsmæssige til dette formål. Det må forventes, at fyldning på andre bevoksede arealer end marken ikke bliver en mulighed med de kommende regler på området. Indtil reglerne foreligger, kan påfyldning på bevokset areal anbefales som et meget bedre alternativ end grus- og stenbelagte arealer. Undlad at bruge samme sted gennem længere tid.

I den kommende bekendtgørelse forventes der en regel om at kemikalier skal påfyldes i marken, med mindre påfyldning sker på en fyldeplads med opsamling af spildevand. Samtidig bliver det et krav, at sprøjten er udstyret med kemikaliepåfyldeudstyr.

Kemikalieudstyr sikre en god arbejdsstilling og mindsker risikoen for uheld og at sprøjteføreren bliver belastet med midlerne under afmåling, påfyldning og rengøring af tom emballage.

Skvulp ved tømning af dunke kan mindskes ved at hælde med dunkens side opad. Lad forseglingen sidde på dunken, skyl den eller sørg for at opsamle den direkte i en affaldspose eller i den tomme emballage. Hvis midlet er tyktflydende, kan der klæbe forholdsvis meget aktivstof til forseglingen.

Normalt kan skyllevand til kemikaliefyldeudstyret tages ind fra enten sprøjtebeholderen eller skyllevandstanken. Når skyllevandet hentes fra sprøjtebeholderen (sprøjtevæske), kan dunke gøres helt rene ved at bruge en halv liter rent vand fra rentvandstanken (bruges primært til vask af hænder). Inden man kører i marken med sidste sprøjtefuld, bør kemikaliepåfyldet rengøres. Det vil betyde, at der er mere vand til rådighed for fortynding og rengøring i marken.

Ved køb af ny sprøjte bør vurdering af funktionalitet af fyldeudstyr indgå på linie med andre funktionaliteter.

Medbring altid en rulle plastsække og en skovl Medbring altid en rulle plastsække og en skovl. Savsmuld eller kattegrus er velegnet til opsamling af spild på faste fyldepladser.