Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Egentlige punktkilder vil sjældent kunne opstå under selve udsprøjtningen. I en række situationer vil der dog kunne ske transport af pesticid, som vil.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Egentlige punktkilder vil sjældent kunne opstå under selve udsprøjtningen. I en række situationer vil der dog kunne ske transport af pesticid, som vil."— Præsentationens transcript:

1 Egentlige punktkilder vil sjældent kunne opstå under selve udsprøjtningen. I en række situationer vil der dog kunne ske transport af pesticid, som vil kunne måles, og i nogle tilfælde sandsynligvis også give påvirkning i vandmiljøet. Afstrømning i forbindelse med kraftig regn kort efter sprøjtning og afstrømning fra frossen jord er eksempler på dette. Vinddrift er en diffus kilde til forurening, som kan minimeres ved anvendelse af hensigtsmæssig sprøjteteknik.

2 Med spøjter uden cirkulation af sprøjtevæsken i slangesystemet bør man IKKE holde stille indtil den brugskoncentrationen når ud til dyserne. Dette problem er løst for sprøjter med cirkulation af sprøjtevæske. Inden marken forlades kan det ufuldstændigt sprøjtede areal eventuelt sprøjtes med nedsat dosis via højere hastighed og lavere tryk eller fortyndet sprøjtevæske, hvis sprøjten skal rengøres.

3 I det nederste eksempel udsprøjtes 32 liter vand/sprøjtevæske før alle dyser giver brugskoncentrationen. ‘Fyldning’ af slanger med sprøjtevæsken når sprøjten holder stille, giver derfor risiko for høje koncentrationer på et lille areal. Bomskyl (cirkulation i bomslanger) har fjernet dette problem, men kræver til gengæld en større vandmængde til rengøring.

4 Anvend afdriftsreducerende dyser eller luft til styring af dråberne, specielt i nærheden af vandmiljø.

5 Dråbestørrelsen afhænger af dysetype, dysestørrelse og tryk
Dråbestørrelsen afhænger af dysetype, dysestørrelse og tryk. En lille lavdridtsdyse har samme dråbestørrelse som en medium almindelig fladsprededyse. F.eks. giver en ISO 03 fladsprededyse næsten samme dråbestørrelse som en 015 lavdriftdyse. Hold trykket under 3 bar for at mindske afdriften med fladsprede- og lavdriftdyser.

6 Dysevalg er en afvejning mellem vindfølsomhed og dækning af sprøjtemålet. Til de fleste opgaver er der en acceptabel dækning med grovere forstøvning. Det kan være relevant at anvende en større vandmængde pr. ha som kompensation for større dråbers dårligere dækning.

7 Luftassisterede sprøjter og luftsprøjter kan effektivt reducere afdriften - selv ved høj hastighed. Ved sprøjtning med konventionelle sprøjter øges afdriften væsentligt ved høje hastigheder.

8 Lav bomhøjde, lavt tryk og lav hastighed reducerer risikoen for afdrift betydeligt. 50 cm bomhøjde giver dobbelt overlap for 110o dyser.

9 Generelt skal der holdes 10 meters afstand til boringer
Generelt skal der holdes 10 meters afstand til boringer. Der er en ny vejledning på vej, som giver myndighederne mulighed for at pålægge et større afstrandskrav. Det vil kunne ske på baggrund af en konkret risikovurdering. Drænbrønde udgør også ‘sår’ i undergrunden, som kan udgøre en risiko for nedsivning af pesticider. Hold derfor afstand.

10 Injektordyser kan give op til 90 procent reduktion af afdriften
Injektordyser kan give op til 90 procent reduktion af afdriften. I vore nabolande er der meget fokus på at anvende afdriftsreducerende udstyr langs markens kanter, søer og vandløb. Luft er en anden mulighed for styring af dråberne. Den korte luftinjektionsdyse/minidriftdyse kan anvendes med samme tryk som fladsprede- og lavdriftdyser, og er derfor et oplagt valg til tripletten.


Download ppt "Egentlige punktkilder vil sjældent kunne opstå under selve udsprøjtningen. I en række situationer vil der dog kunne ske transport af pesticid, som vil."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google