Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Advertisements

Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Ungepakke.
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Hvordan gør man, hvis det skal gøres rigtigt
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
”Unges fastholdelse i ungdoms- uddannelserne” og diskussionen af ”uddannelsesparate unge” - med fokus på unge med anden etnisk baggrund UU-Vestegnen, onsdag.
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Uddannelsesparathed i Skive Kommune
Hjertelig velkommen til årets uddannelseskonference.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
EUD og vejledningsreform
Hvad er vi (bl.a.) optaget af i UVM?
Uddannelsesparathed - hvad er det
UU-Vestegnen Vognporten Albertslund Tlf
”Vi når målet – men hvordan?”
Hvordan søger man om optagelse?
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Uddannelsesvejledning i 10.klasse Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Brian Nybo (10.B, 10.C + drenge i 10.D) Tina Krogsdal (10.A,
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
- Overgangsfrekvenser
Infoaften 9.kl. Ungepakke 2: uddannelsesparathed
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
Forældremøde 7. klasse.
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
FORÆLDREMØDE 9. ÅRGANG AUGUST 2014
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
EUD reformen Voksensporet. Vad ved hvorfor Vad ved hvordan måske ikke.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Velkommen til forældremøde
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Aftale om bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
1 UU vejleder Lene Skovgaar d. 2 Hvem er UU-Lillebælt Vejleder i valg af ungdomsuddannelse Kollektiv vejledning og udvidet vejledning Grundskolevejledning.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
Vejledning på den politiske dagsorden Regeringsgrundlaget ”Nye Mål” Aftalen ”En ny chance til alle” 4 debatoplæg til Globaliseringsrådet Udspillet om ungdomsklassen.
Velkommen 9. klasses forældre Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Janne Matthiassen Tlf:
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
FORÆLDREMØDE 10. ÅRGANG AUGUST Vejledning 10. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
Velkommen til 8. klasses forældre Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UU-vejleder Janne Matthiassen Tlf:
Vejledning der gør en forskel Konference om vejledning af personer med handicap, Nyborg Strand den 26. marts 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
Status på implementeringen af vejledningsreformen
EUD-reform og unge i HTK. Erhvervsuddannelsernes store udfordringer 1.Færre unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og søgningen direkte fra 9. og 10.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU’s opgaver Vejledning op til 18 år - Grundskolen – ca. 10 årsværk - 15 – 17 årige –
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm" Faglært.
Landsorganisationen i Danmark Bedre erhvervsuddannelser til unge og voksne Ejner K. Holst LO sekretær.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
Produktionsskolernes ny rolle. Styrkelse af produktionsskolerne For unge der ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en ungdomsuddannelse.
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
UU-Vestegnen Kongsholmcentret Vognporten Albertslund Tlf Facebook Albertslund * Ballerup * Glostrup * Høje-Taastrup.
Samarbejdet mellem efterskoler og UU Tvangsægteskab eller kærlighed… …...eller registreret partnerskab??
Forældre-information
Indhold Forberedende grunduddannelse (FGU)
eVejledning – hvor er vi nu?
Nyt fra Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling
Optagelsesprocedure og optagelseskrav for 9. og 10
Optagelsesprocedure og optagelseskrav for 9. og 10
Mål for ungeindsatsen i Høje-Taastrup Kommune
10. ved Kløften Velkommen til jer alle
Præsentationens transcript:

Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen bredholt@uvm Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen bredholt@uvm.dk 33925394 01-12-2018

Ledigheden for 15-24 årige I OECD-lande i 2. kvartal 2008 - 2 Ledigheden for 15-24 årige I OECD-lande i 2. kvartal 2008 - 2. kvartal 2010 (Som procentdel af arbejdsstyrken)

Forventet gennemførelse 25 år efter 9. klasse, 1990-2008

Forventet gennemførelse 5 år efter 9. klasse, 1990-2008

Forventet gennemførelse af ungdomsuddannelse, 2000-2008

Politisk baggrund – hvad er Ungepakken? Aftalen om ”Flere Unge i Uddannelse og Job” af 5. november 2009 mellem regeringen (V og K), DF, S og R Ungepakke 1 (praktikpladser), Ungepakke 2 (UVM) og Ungepakke 2 (BM) Evaluering igangsættes nu Nye politiske forhandlinger i 2012 01-12-2018

Uddannelsesparathed I Om en ung er Uddannelsesparat, må vurderes ud fra den unges færdigheder og de muligheder den unge har haft for læring, når man tager den unges forudsætninger i betragtning. Har den unge haft mulighed for at opleve at kunne mestre faglige, personlige og sociale udfordringer?

Uddannelsesparathed II Vurderingen af Uddannelsesparathed skal dels tage afsæt i de forudsætninger for læring, de unge med forskellige forudsætninger, har haft i grundskolen. Der er tale om en helhedsvurdering, hvor der ikke kan tages udgangspunkt i universelle nødvendige færdighedskrav. Der kan heller ikke trækkes en skarp grænse mellem grundskolens og ungdomsuddannelsernes bidrag til de opvoksende generationers almene faglige, personlige og sociale kompetencer.

Uddannelsesparathed III Afgørende for vurderingen af Uddannelsesparathed er, om den unge har ”lyst til at lære”, kan motiveres til uddannelse samt om den unge har de nødvendige grundlæggende faglige, personlige og sociale færdigheder.

Uddannelsesparathed IV - hvad skal vurderes? Faglige forudsætninger Karakterer og opgaveforståelse Læringspotentiale Metodiske og organisatoriske kompetencer Personlige forudsætninger Motivation Selvtillid Evne til at vælge og træffe beslutninger Handlekompetence Sociale forudsætninger Relationskompetence Empati Lede og tage følgeskab Konflikthåndtering 01-12-2018 Side 10

15-17-årige’s pligt 15-17-årige har pligt til at være i uddannelse, beskæftigelse mv, med sigte på, at den unge gennemfører en uddannelse. Uddannelsesplanen skal beskrive, hvordan pligten opfyldes. Kommunen fører tilsyn med, at den unge overholder pligten og træffer afgørelse af om pligten overholdes. Den unge kan i særlige tilfælde fritages for pligten, forældrene skal inddrages. Kommunen kan fratage ungeydelsen eller give den til den unge selv. 01-12-2018 Side 11

Pligter til 15-17 årige og til kommunerne 15-17-årige; pligt til uddannelse m.v. Kommunen skal give 15-17-årige, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse, tilbud, som sigter mod, at den unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Kommunen skal give ikke-uddannelsesparate 15-17-årige tilbud, som afdækker og udvikler den unges interesser og kompetencer, så den unge bliver uddannelsesparat. Tilbuddene kan omfatte Produktionsskole, ungdomsskole, efterskoleophold, ungdomshøjskole, .. Beskæftigelse med et uddannelsesperspektiv Tilbud fra jobcentret Særligt tilrettelagte forløb på fx en erhvervsskole, ungdomsskole, ….

E-vejledning – Formål Landsdækkende vejledningstilbud i tilknytning til ug.dk. E-vejledningen skal give personlig vejledning via digitale medier fx telefon, online chat, webcam, sms og e-mail. E-vejledningen retter sig mod ressourcestærke unge, forældre og voksne i beskæftigelse E-vejledningen skal aflaste UU og Studievalg, så de kan koncentrere indsatsen om unge, der har et særligt behov for vejledning. UU og Studievalg skal henvise til e-vejledningen. 01-12-2018

Nye muligheder for at etablere 10. klasser – 20/20-model Kommunen kan i samarbejde med en erhvervsskole tilbyde et 10. klasseforløb, der består af 20 uger i en kommunal 10. klasse efterfulgt af 20 uger i et eud-grundforløb. Eud-forløbet omfatter bl.a. undervisning der bygger videre på folkeskolens obligatoriske fag. Folkeskolens prøver aflægges efter afslutningen af 40-ugers-forløbet. Der indgår brobygning i den kommunale del af 10-klasse-forløbet. Hvis der er flere ansøgere, end der er pladser, fastsætter kommunen kriterier for, hvem der optages.

Nye muligheder for at etablere 10. klasser – 10. klasse på eud En kommune kan indgå overenskomst med en erhvervsskole om at varetage 10. klasseundervisning for kommunen. 10. klasseundervisningen finansieres af kommunen og følger folkeskolelovens regler. 10. klasse kan tilrettelægges som helårsforløb eller forløb af kortere varighed. Det fremgår af aftalen, hvor mange elever der kan optages i 10. klasse. Hvis der er flere ansøgere end der er plads til, fastsætter kommunen kriterier for, hvem der optages.

Overgangen til ungdomsuddannelse Kommunen skal følge de udsatte unge i overgangen fra 9./10. kl. og ind i ungdomsuddannelserne for at undgå uhensigtsmæssige omvalg og hurtige frafald. Der afholdes overdragelsesmøder mellem kommuner /UU og ungdomsuddannelsesinstitutioner. Dialogmøder mellem repræsentanter for UU, grundskoler, 10. klassesskoler og ungdomsuddannelser om de unges forudsætninger for at gennemføre ungdomsuddannelse. Den nuværende mentorordning udstrækkes til at gælde alle ungdomsuddannelser og ikke blot erhvervsuddannelserne. Mentorordningen skal desuden omfatte både 9. og 10. klasse. 01-12-2018 Side 16