Tekst og Tegn - om kurset, eksamen, om skriftsprogsnorm,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Læselyst Et læsetiltag på mellemtrinnet på Randersgades Skole, hvor eleverne læser 20 min. hver dag over en periode på to måneder. Randersgades Skole Randersgade.
Advertisements

Netværksmøde 18. marts Vibeke Gadegaard
Læse tradition og skoleparathed i Finland Jerrik Walløe.
// Tv - Dokumentar film.
Indhold Problemstilling Virkemidler Hvem stoler vi på?
Dataindsamling og kildebearbejdning
Faglig læsning 7. – 9. kl. Work-shops.
Internet til alvor og sjov
Notatteknik.
Computerspil Nu da panikken har lagt sig Jonas Heide Smith HERLEV BIBLIOTEK, 12/
Kultur- og branchestudier Opgaveforberedende forløb S3 & LT
Odrbildne - the beginning of a beautiful friendship Pecha Kucha 28. februar 2011.
Dansk med it © Duncker & Ruus DIT-systemet Dansk med it Generel præsentation for studerende Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier.
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Livets Ord Februar 2010 “Jeg er døren. Den, der går igennem mig, skal blive frelst; han skal gå ind og gå ud og finde græsgange” (Joh 10,9).
Reflektion og e-portfolio Lise Agerbæk, Multimediedesigner
Velkommen til E-business
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
1 Politiske weblogs – en undersøgelse af den politiske weblogs gennemslagskraft under folketingsvalget februar 2005.
Virtuelle verdener og rum Lisbeth Klastrup og Troels Degn Johansson IT-højskolen I København F-2002, Design, Kommunikation & Medier.
Grundkursus i synopsisskrivning Stine Heger, cand.mag.
Tilgængelighed - det handler om at være med!
Biblioteksorientering Lidt om Statsbiblioteket Registrering som låner Søg og bestil bøger Artikler fra tidsskrifter og aviser Dine.
- Et formidlingsbillede. PROGRAM Samarbejde er fundamentalt Eksempler på indsatsområder i BibZoom.dk: –Kvalitetsbetonet musikformidling –Brugerbaseret.
Formalia ved opgaveskrivning
1 Lektion 25, Repetition-3 1.Diverse 2.Stedprøven og herunder kurverepetition 3.Makroprøven, II (17-30)
Borgerinitiativet i historisk/politisk kontekst, Europahuset den 18 juni 2010 Marlene Wind, PhD, Professor Institut for Statskundskab Københavns Universitet.
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Fordomme om malerfaget.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
- om kurset, eksamen og om det brede tekstbegreb.
Statusrapporter fra de faglige fora Indtryk fra en læsning
Dias 1 Seminar om videnskabelig redelighed på studierne Martin Stampe Noer Studiechef.
Usability ITU, Forår 2009 Øvelser. Usability ITU, Forår 2009 Organisering af samarbejdet (15 min.) Ambitionsniveau og formål med kurset Tidsforbrug Arbejdsform.
Jens KirkDept. of Languages and Culture Cool Britannia and After British Literature, Culture, and Society from the 1990s to the Present: Session One.
Det hele startede med….. Ansættelse som midlertidig leder i en afdeling midt i forandring, forvirring og frustration pga. store organisatoriske omlægninger.
Den Kreative Platform I TIK 3
Inklusion og Specialviden
Digital Didaktisk Design
Hans liv Aristoteles var en græsk filosof. Sammen med Platon regnes for den, der har haft størst indflydelse på den vestlig verdensdel tanker. Han blev.
Livets Ord November 2015 ‘At de alle må være ét’ (Joh 17, 21). Kommentar af P. Fabio Ciardi OMI.
August 2016 “Én er jeres mester, og I er alle brødre” (Mt 23, 8) Livets Ord.
Valgfri tekst FORMÅL Kan selvstændigt udvælge en relevant tekst for modulet. Kan argumentere for, hvad teksten bidrager med i forhold til modulets teoretiske.
Verdensbilleder i renæssancen AT5 Argumentation - metode og teori.
SKRIVEFAGET Modul 4: Faglighed og taksonomi Lektion 3: Den analyserende skrivemåde.
Evaluering og spørgetime. Søren Ulrik Thomsen: ”Det er april”. Fra Det skabtes vaklen Det er april, og de gamle mænd bryder sammen; de vil ha medaljer,
Pressalit Sports Academy Fra perioden til
AT dansk 2015 KOMMUNIKATION – MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Livets Ord Marts 2016 “Guds rige er kommet til jer” (Luk 11, 20).
Folkeskolen i et velfærdssamfund Tænketank Danmark – den fælles skole Landsmøde 3. oktober 2014 Henrik Christoffersen.
FAGDIDAKTIK i teknologihistorie og idehistorie Workshop om problemorienteret arbejde i idehistorie.
National ordblindetest på tværs af uddannelser Testen skal identificere elever og studerende med ordblindhed på tværs af uddannelser fra forår 3.klasse.
Hvordan motiverer vi de unge?
Uge 12: Prøve på grundforløbsprøven
Notatteknik.
Livets Ord April 2018.
v. Heidi Funder, Lars Henriksen og Lasse Taagaard Jensen
“Herre, din højre hånd er mægtig i styrke” (2. Mosebog 15, 6)
Elektroniske objekter til understøttelse af SSO-processen
Karakterer og læring.
Remixkultur 2 Kommunikation/IT.
Informationssøgning og referencer
- og hvordan du undgår dem…
Skriv titel på præsentation
Informationssøgning og referencer
Velkommen Dagens program.
Velkommen Dagens program.
Præsentationens transcript:

Tekst og Tegn - om kurset, eksamen, om skriftsprogsnorm, og det brede tekstbegreb.

Jakob Martin Strid af Min mormors gebis (2006)

Underviseren præsenterer sig Mit navn er Hans Ulrik Rosengaard. Ifølge Internettet ser jeg sådan her ud: Jeg er cand.mag. i dansk og filosofi og ph.d. på en afhandling om privacy. Jeg er netop blevet ansat som videnskabelig assistent på dansk på RUC. I kan skrive til mig på hansur@ruc.dk I forbindelse med kurset her bruger jeg den her blog til PP'er og diverse: http://www.selvkritik.dk/tekstogtegn/

Eksamen i Tekst og tegn Eksamen i Tekst og tegn bedømmes med Bestået / Ikke bestået. Er eksamen svær? Ja, det kan faktisk godt være, at den er lidt svær. I sommer dumpede næsten 20% af de studerende den første eksamen og måtte gå til reeksamen.

Hvorfor dumper de, der dumper? Langt de fleste der dumper eksamen, dumper fordi de skriver tekst, der ikke i tilstrækkelig grad lever op til den skriftsproglige norm. En mindre del dumper på grund af manglende eller ufuldstændige referencer. Der er også dem, der dumper pga. det faglige indhold.

Tekst der typisk dumper eksamen når Anna sofie hermannsen indledes med at skrive” kære politikken kan man se det som en direkte henvendelse trykt I avisen . Når Anne Sophia Hermansen indleder med at skrive ”Kære Politiken”, kan man se det som en direkte henvendelse trykt i avisen.

Ordblindhed eller funktionsnedsættelse Har problemer med en eller anden grad af ordblindhed? Hvis du har mistanke om, at det måske godt kunne være, så skriv til Charlotte Høeg: chooeg@ruc.dk. Se evt. også her: http://www.ruc.dk/uddannelse/studie- og-karrierevejledningen/overvejer-du-ruc/studerende-med- handicap/

”Hvorfor går I op i skriftsproget? Det vigtigste er da indholdet”. It is only shallow people who do not judge by appearances. The mystery of the world is the visible, not the invisible. - Oscar Wilde

Det er vigtigt, I bliver gode til at skrive! http://www.e-pages.dk/roskildeuniversitet/195/5/

En eksamensopgave På bloggen ligger der en eksamensopgave i Tekst og Tegn fra foråret 2013 http://www.selvkritik.dk/tekstogtegn/

Om kursets tekstbegreb

På Tekst og tegn har vi et udvidet tekstbegreb ”Tekst- og tegndimensionen omfatter arbejde med begreber, teorier og metoder til analyse og beskrivelse af tekster, tegn og tegnsystemer i bred forstand. Blandt tekstformerne har skønlitteratur og fag- og saglitteratur en fremtrædende plads, men dimensionen forudsætter et udvidet tekstbegreb og omfatter følgelig også andre tekstformer som fx tegneserier, film, fjernsynsudsendelser, teaterforestillinger, musik og udstillinger.” - Fra studieordningens beskrivelse af Tekst og Tegn

Hvor kommer det tekstbegreb fra?

Frem til ca. 1100 e.v.t Tekstkorpus bestod mest af: Klassiske tekster (Bibelen, Platon og efterhånden også Aristoteles) Kommentarer til de klassiske tekster

Skolastikken Læsning bliver knyttet til uddannelse og læring. Ved siden af klostre, bliver skoler og universiteter hjemsted for læsning. Teologi og filosofi adskilles. Man argumenterer med klassisk logik og man argumenterer med referencer til autoritative tekster. I Umberto Ecos roman Rosens navn, der foregår på et kloster i Norditalien i 1327, kan man få indtryk af denne tid og dens forhold til tekster

Bogtryk og reformation Bogtrykken opfindes i midten af 1400-tallet. I 1600-tallet bliver læsning almindeligt og udbredt i Danmark. Omkring 1800 skifter læsningen karakter fra at være hovedsagelig intensiv (gentagen læsning af få værker) til at blive ekstensiv (engangslæsning af mange værker).

Det 20. århundredes medierevolution I løbet af det 20. århundrede kommer radio, vinylpladen, telefoni, TV, computer, CD, internet osv. Vi befinder os i den største mediemæssige revolution siden bogtrykken. Aldrig er der blevet produceret så meget tekst som i dag.

Uddannelsesrevolution I 1934 havde Københavns Universitet 4.580 studerende og i 1959, 5.180. Over 25 år en stigning på 13% I 1976 havde Københavns Universitet 30.077 studerende. Over 17 år en stigning på 580% I 2012 havde Københavns Universitet 38.867 Men i samme periode er Roskilde Universitet gået fra ca. 1500 studerende til 7900 (2012).

Det er historien om det udvidede tekstbegreb: ”Tekst- og tegndimensionen omfatter arbejde med begreber, teorier og metoder til analyse og beskrivelse af tekster, tegn og tegnsystemer i bred forstand. Blandt tekstformerne har skønlitteratur og fag- og saglitteratur en fremtrædende plads, men dimensionen forudsætter et udvidet tekstbegreb og omfatter følgelig også andre tekstformer som fx tegneserier, film, fjernsynsudsendelser, teaterforestillinger, musik og udstillinger.” - Fra Studieordningens beskrivelse af Tekst og Tegn