Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Temaaften #2: Mæskning.
Advertisements

Djursland Landboforening
Afgrøde og sortsvalg under hensyn til foderværdi
Hvad er interessant for brødindustrien
Større mejetærsker eller tørring!
Stivelse og amylaser Kulhydrater amylose og amylopektin
Cerealia Mills, Danmark Cerealia Mills - en del af Lantmännen.
Erfaringer med dyrkning og kvalitet af lupin
Her ser du de fire slags korn, der er vigtigst i Danmark.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning Ilse A. Rasmussen Sortsvalg – BAROF Netværksmøde Risø Sortsegenskaber.
Hvilke muligheder har du som økologisk landmand?
PRINCIPPET BAG BRØDBAGNING Diana, Susanne, Stine og Morten.
Notatpligt, vejledningspligt & Partsrepræsentation
Effekt af tidlig såning af vintersæd på kvælstofudvaskningen
Plantekongres 10. januar 2006 Session 93 Planteavlskonsulent Carsten Fabricius Vesthimmerlands Landboforening Hvad tilbyder vi landmanden af praktiske.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.
Korn og forædling Optimering af prod.systemer Miljø, natur og klima 1. Faldtal i brødkorn. 2. Proteinkvalitet i hvededyrkning 5. Analyse af værktøjer til.
1 Surdej til rugbrød. 2 Surdej Surdej er en symbiotisk kultur af mælkesyrebakterier (Lactobacillus spp.) og gærsvampe, der anvendes som hævemiddel ved.
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Ny metode til at bestemme korns foderværdi hurtigt og billigt Johannes Ravn Jørgensen.
Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm.
Høst og opbevaring af kernemajs
Lars Byberg DuPont Danmark ApS Quality Manager Formulering af bekæmpelsesmidler har betydning for brugeren og miljøet – Ally ST som eksempel. – Ally ®
Lagerstyring – krav og værktøj
System til kvalitetssikring af økologiske fødevarer
Handel med korn mellem landmænd
Sådan dyrker du brødhvede i DK Landskonsulent Morten Haastrup.
Er fusariumtoksiner i korn og majsensilage et problem? Landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret, Planteavl Dansk Landbrugsrådgivning.
Steen Randers Knudsen, Kornkvalitetschef Dyrkningskrav til korn – en nødvendighed ?
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Økologi Sådan trimmes markbruget på bedrifter med økologiske svin og fjerkræ Souschef Michael Tersbøl.
Demonstration af efterafgrøder med dybt rodnet
Økologiske landsforsøg med kornarter og –sorter
Halmnedmuldning og kvælstofudvaskning
Crimpning og ensilering af korn
Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4 Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4 DJF DJF Plantebiologi Bernd Wollenweber.
Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn
Kvalitet, variation mellem sorter, marker og i marker Landskonsulent Jon Birger Pedersen Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Planteproduktion 2004.
Dansk Landbrugs Grovvareselskab a.m.b.a. Kvalitetsparametre på eksportmarkedet, er malterierne ens. Fremtidens krav?
A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Indpasning af korn- og proteinafgrøder i foderforsyningen på økologiske malkekvægbrug.
Hvad skal der til for at det går godt?
Langvarige forsøg i Danmark: Gødningsforsøg ved Askov forsøgsstation
Arter og dyrkningsomfang Ølandshvede: ca ha Emmer: ca. 250 ha (ikke på bilag 2) Enkorn: ca. 200 ha (ikke på bilag 2) Svedjerug: ? Spelt: ca. 550.
Oversigten side 272 Kvalitetsparametre Vinterspelt forfrugt kløvergræs Lejesæd Ugødet1 39 kg NH 4 + /ha2 78 kg NH 4 + /ha4 117 kg NH 4 + /ha6 Pct.
Hvad bestemmer afgrøders roddybde, - og hvordan kan vi bruge det til at opnå bedre udnyttelse af kvælstof? Arter vækstperiode Rodfordeling N behov Kristian.
Forsøg med kornarterne 2009
Seneste nyt fra økologiske landsforsøg
Perspektiver og visioner i forædlingen af korn og raps i Danmark Hvordan vælger man mellem resistens og kvalitet (foder eller brød)? Hans Haldrup.
Økologisk blandsæd - høst og sortering Erfaring med høst af blandsæd
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Sådan dyrkes foder til grisene. Heidi Hundrup Projektleder.
HAVRERØDSOT I VINTERSÆD GHITA CORDSEN NIELSEN,
Spelt & Emmer De Gamle Kornsorter. Emmers Historie år f.kr. Vild emmer opstår år f.kr. – Dyrket emmer findes i den frugtbare halvmåne Mest.
Fra Muld til Mund.
Specialkonsulent Søren Kolind Hvid Landscentret, Planteproduktion
Lavet af: Emil, Amanda, Simon og Marie.
AKS avlermøde.
Planteavlskongressen - Planteproduktion Session 1,4
Landsforsøg med svovl til kløvergræsmarker
Tørring af korn Højtemperaturtørring anvendt til maltbyg, brødkorn og såsæd Erik Fløjgaard Kristensen DJF Afd. for Jordbrugsteknik Forskningscenter Bygholm.
Demonstration af efterafgrøder med dybt rodnet
Crimpning og ensilering af korn
Mel og kornets opbygning
Meltyper.
Hvordan kan jeg arbejde med fuldkorn på mit fagområde?
Ny målrettet arealregulering af landbruget
Nye digitale løsninger
Fremstillingen af salt.
HØSTVARSLING Kjeld Forsom LHN
Cerealier Kornprodukter betegnes også cerealier efter Ceres, den romerske gudinde for korn og plantevækst. Ikke alle er lige velegnede til bagning Fælles.
Avlermøder AKS Mandag den 28. November 2016 Kl Kl
Hævemidler.
Fra mel til brød Opskrift Dejtemperatur Dejføring Køretid Liggetid
Præsentationens transcript:

Høstvarslingsprogram til økologisk brødkorn

Baggrund Kvalitetsproblemer i høsten 2002 med brødkorn Kornarter: Spelt, hvede og rug (emmer og enkorn) til brød Krav om øget opmærksomhed op til afgrødens modenhed og høst Vandindhold normalt afgørende høstfaktor Faldtal burde være afgørende for brødkorn Uden tilstrækkeligt højt faldtal ingen bagekvalitet!

Nye tider… Målrettet dyrkningsstrategi Foderkorn / brødkorn ikke et spørgsmål om tilfældigheder og afsætning Foderkorn Low input: dyrkning, høst, opbevaring, f.eks. i blanding og høstet med 35% vand og konseveret Brødkorn High input: dyrkning, certificering, skærpede kvalitetsparametre i forb. med høst, opbevaring i godkendt lager

Faldtal Faldtal – enkelt, hurtigt (ca. 10 min) og sikkert mål på bagekvalitet ud over sortsvalg. Indirekte mål for alfa-amylase enzymaktivitet / stivelseskvalitet Når kornet spirer nedbrydes stivelsen af alfa-amylase enzymer Høj alfa-amylase aktivitet medfører klægt brød, hvilket afspejles i et lavt faldtal

Indsendelse af aks-/kornprøver Første udtagning af aksprøve foretages når kornet skønsmæssigt har under 30 % vand. Landmanden klipper 20-30 aks og sender dem ind med oplysninger omkring mark, afgrøde, sort m.m. LHN modtager prøven dagen efter og analyserer for vand og faldtal. Resultatet og tolkning udsendes individuelt til avler per tlf, fax, sms eller e-mail. Der klippes en prøve igen efter 2-3 dage. Der klippes i samme område af marken. Dette forsættes op til høst. I de sidste dage op mod forventet høst, eller med udsigt til ustadigt vejr, sendes en prøve dagligt.

Praktisk gennemførsel Udstyr/teknik: Blender til afskalning af spelt Akstærsker Prøverenseri Fugtighedsmåler Laboratoriemølle Faldtalsapparat

Foreløbige resultater Stor interesse for projektet både blandt landmænd og aftagere Godt vejr og gode høstbetingelser i 2003 Faldtal rug: 170 – 220 Faldtal spelt: 260 – 400 Faldtal hvede 270 – 360

Høstvarsling 2004 Bestemmelse af glutenparametre Våd gluten, tør gluten, vandbindingskapacitet, glutenindex Forsøg med ochratoxin-testkit I samarbejde med Susanne Elmholt (DJF) vil ochratoxin-testkit blive udviklet og afprøvet med henblik på at indføre denne procedure rutinemæssigt i kvalitetscertificeringen. Indarbejdelse af certificeringsprocedure De enkelte kornpartiers oprindelse og historik skal samles og dokumenteres sammen med faldtal, glutenkarakterisik og toxinkontrol i et certificeringssprogram

Glutenkvalitet ”Glutamatic” kan vaske, si, centrifugere og opvarme mel med henblik på at bestemme de enkelte parametre som har forskellig betydning for melets tekniske kvalitet. Våd gluten har betydning for brødets hæveevne Glutenindekset har generel betydning for dejens sejhed Vandbindingsevnen har betydning for dejens vandindhold / klæghed