Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Halmnedmuldning og kvælstofudvaskning

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Halmnedmuldning og kvælstofudvaskning"— Præsentationens transcript:

1 Halmnedmuldning og kvælstofudvaskning
Hans Spelling Østergaard Landscentret, Planteproduktion I forbindelse med projektet er der lavet en litteraturgennemgang af, hvad halmnedmuldning betyde for bl. a. kvælstofudvaskningen, men også for kvælstofbehovet på kort og lang sigt. Halmnedmuldning er et af de tiltag, som basalt set alle går ud på at reducere mængden af nitratkvælstof i jorden om efteråret. Jo mere der ligger etc….

2 Tørstof og kvælstof i halm
Halmudbytter: tons pr. ha Pct. N i halm: 0,5-0,6 Kg N i halm: kg N pr. ha C/N i halm: Ca. 100

3 Kvælstofbinding i halm
Teoretisk: 9 kg N pr. ton Tommelfingerregel: 1-3 kg N pr. ton Stor variation Bestemmes af: N i jorden (ler>sand) Når halmen nedbringes, immobiliseres kvælstof af mikroorganismerne og frigives igen, når halmen mineraliseres. Halmens N-indhold stiger efter nedmuldning og når et maksimum i forårsperioden. I teorien kan der immobiliseres 9 kg n pr. ton halm, men så høje værdier er ikke observeret i praksis. Hvor meget kvælstof, der bindes i halmen, afhænger bl. a. af. hvor meget kvælstof der er i jorden. Derfor vil der under normale forhold fastlægges mere kvælstof på lerjord end på sandjord. Som tommelfingerregel kan man regne med, at der fastlægges 3 kg N pr. ton alm, der nedmuldes. Der skal være N i jorden for at der kan en N-udvaskning. Der skal også være en afstrømning etc.

4 Kvælstoffrigivelse Ved nedbringning er C/N: ca. 100
Frigivelse af kvælstof starter ved C/N: Efter 1 år er N halmen det samme som ved nedmuldning

5 Omsætning af halm Kvælstofpuljer i jord
På en figur ser forløbet således ud

6 Mer-C fra halm, pct. enheder
Ved gentagen tilførsel af halm til en jord vil jordens indhold af organisk kvælstof med tiden indstille sig på et nyt ligevægtsniveau, hvor den gennemsnitlige tilførsel og nedbrydnng er lige store. Kun 6-15 pct. af halmens N-indhold ved nedbringningen bliver optaget i den efterfølgende afgrøde. Hovedparten indlejres i jorden mere stabile N-pulje. Med modelln estimeres et mer-C-indhold i jorden forårsaget af halmnedmuldning på 0,125 pct. C, hvilket svarer til 1,7 gange den årlige halmtildeling, som nås efter 35 års halmnedmuldning. Tilsvarende tyske undersøgelser viser, at den stigning i jordens indhold af organisk kvælstof, som gentagen halmnedmuldning giver anledning til, svarer til 2,5 gange den årlige tilførsel. År fra start af halmnedmuldning

7 Halmnedmuldning og N-udvaskning
Fastlægning reducerer N-udvaskningen Sand/ler, tør/våd Undersøgelser på sand: 4-8 kg N pr. ha (11-24 pct.) Undersøgelser på sandbl. ler: 12-14 kg N pr. ha (19-36 pct.) Konklusion, dk-undersøgelser: 15 kg N pr ha (store forskelle fra år til år) Konklusion, engelske undersøgelser: 10-30 kg N pr. ha (14-25 pct.)

8 Effekt på udvaskning og N-behov
Tiltag - Tidlig såning Antal år Udvaskning, kg N pr. ha Ændring i N-behov, kg pr. ha 1 10 20-30 - -5 >100 -10 Formål: Man kunne forvente, at der var en påvirkning af kvælstofbehovet, men forsøgene kan ikke vise det Mekanismen er den samme – lille og langsom. Tidlig såning medfører en større kvælstofoptagelse i efterårsmånederne. An kunne derfor forvente, at det ville påvirke kvælstofbehovet. Men i forsøgene har vi ikke kunnet se en effekt af tidlig såning på N-behovet. Mekanismen er den samme som de foregående tiltag og pointen er igen, at effekten på kvælstofbehovet er lille sammenholdt med et kvælstofbehov på måske 180 kg N og man skal vente længe på at få den.

9 Konklusion (1) Halmnedmuldning og N-udvaskning
Reducerer uorg.N i jorden og dermed udvaskning Reduktionen svarer til fastlægn. (1-3 kg N pr. t) Stor variation Ved vedvarende halmnedmuldning aftager effekten med tiden, fordi N-mineraliseringen stiger.

10 Konklusion (2) Halmnedmuldning og N-behov
På kort og mellemlang sigt (10 år) er effekten uden praktisk betydning. Efter års halmnedmuldning svarer den ekstra mineralisering ca. til den N-mængde, der bindes af halmen. Ved ophør af halmnedmuldning efter 30 år vil N-behovet være kg N lavere Ved fortsat halmnedmuldning efter 30 år vil N-behovet kun være 5-10 kg N lavere

11

12

13 Bemærk, at Halmnedmuldning ikke opretholder jordens C-indhold.

14 Tiltag til reduktion af kvælstof-udvaskning i vintersæd efter korn
kg N pr. ha Ingen pløjning, dyb harvning Direkte såning Halmnedmuldning -15 (ler) Tidligere såning, 1 uge -5 Sortsvalg Mellemafgrøder Etableret 2-4 uger før høst Nedmuldet ca. 20. sept. -15

15 Dansk Kvæg

16 Halmnedmuldning og kvælstofudvaskning
Hans Spelling Østergaard Landscentret, Planteproduktion I forbindelse med projektet er der lavet en litteraturgennemgang af, hvad halmnedmuldning betyde for bl. a. kvælstofudvaskningen, men også for kvælstofbehovet på kort og lang sigt. Halmnedmuldning er et af de tiltag, som basalt set alle går ud på at reducere mængden af nitratkvælstof i jorden om efteråret. Jo mere der ligger etc….


Download ppt "Halmnedmuldning og kvælstofudvaskning"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google