Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Energieffektivisering i byggeriet”. Program Introduktion til Energieffektivisering af byggeriet Delprojekt_01Systematisk energieffektivisering af tekniske.
Advertisements

NETVÆRKSMØDE EVALUERING 3. NETVÆRKSMØDE.
Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?. Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”,
VELFÆRDSTEKNOLOGI & INNOVATION KOMPETENCEMÅL 23: ELEVEN KAN SELVSTÆNDIGT ANVENDE RELEVANT VELFÆRDSTEKNOLOGI SAMT DELTAGE VED IMPLEMENTERING AF VIDEN OG.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Erfaringer med KEMIguiden. Hansson & Knudsen A/S Firmaet er grundlagt i 1946 i Hårby på Vestfyn I 1995 flytter firmaet til Cikorievej i Odense 2006 etableres.
Trivsel i hverdagen. Redskaber til positive samspil Børnestyret leg Coaching Ros Belønning Problemløsning Klare beskeder Rutiner Regler Ignorering Afledning.
KNÆK KODEN Samfundsfaglige område Opgaveformulering 4 – Danmark i en globaliseret verden.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Danmarks økonomi.
1 Social Pejling Evaluering 2011 Hvilken effekt?.
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats Indsatsen består af Ekspertrådgivning og inspiration Forskningsprojekt på de regionale arbejdspladser.
Undervisning og forskning i Varme og Klimateknik (Indeklima og Energi) år Fredag og Lørdag 18.09, 2010.
Almen studieforberedelse 3.g Videnskabsteori De tre forskellige fakulteter Humaniora Samfundsfag Naturvidenskabelige fag Fysik Naturgeografi.
Koncept for åbent værksted, materialebank og kompetence- pakke Tilbud om kursus for ledere i virksomheder om deres rolle i medarbejdernes uddannelse og.
Introduktion til PV kurset 3 september 2012 Lars Peter Jensen og Lone Stub Petersen © SLP-gruppen,
Frederikshavn, september,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
Kilde Link. Tænk over din lange pendler, timerne brugt på hjem forbedringer – de utallige ting du gøre for at gøre dit hus et hjem. Ville det ikke være.
Forældres opfattelse af Den Danske Folkeskole
Dialogforum - Engrosmodel
Master i Projekt- og innovationsledelse
Hvordan ved MUS? Anvend uddybende redskaber i RMUK og e. dok FØR
Afsluttende opgave ”Digitalisering”
Virksomhedens omkostninger
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Kommunernes økonomistyring
Skolernes kvalitetsrapport
2 Kvalitative og kvantitative metoder
Projektgruppe – Projektroller
(s. 1) De projekterende og udførende sammen med bygherren gennemgår grundigt og udfordrer projektet i overgangen fra projektering til udførelse. Ved projektoptimering.
Bilag 1. Forandringsteori for projekt FVU fra A til Z
Borgere i offentlige rum - Data om ophold og færden
SMARTLIBRARY Stig Dahl-Hansen CEO
Dagens program Time: Arbejde med ide og pitch Time: Pitche for 2. K.
Peter Nedergaard: Forklaringstyper
Patientsikkert Sygehus Regionalt kickoff d. 30. august
optimering af ejendomsdriften
Aula: hvordan vil vi bruge det i forældresamarbejdet?
Energieffektivisering i boligsektoren - redskaber, metoder og praksis
Bæredygtighed og smarte løsninger Himmerland & SBI
Udbud af bygning 44. Sådan blev opgaven stillet
Synligt indeklima - Kvalitetssikret drift
13. Ikke-finansielle rapporter
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
Erfaringer fra en kritisk ven
Modenhedsniveauer for en maturity model på ankervirksomheder
WORKSHOP 5A – KURSER FOR FAGLÆRERE I LÆSEVEJLEDNING
Skolebestyrelsens dialogmøde 2008 Kom og mød din skolebestyrelse
UPGRADE `15 Renovering af det industrialiserede byggeri
International økonomi for matematikere
Skolereformen Trivsel Faglighed Læring.
Ida Gå-hjem-møde: Branchen har brug for reelle energiberegninger
Lov og praktiske løsninger Adfærd og ”plejer”… Samarbejde
Om feedback til terapeutisk arbejde på SEOP
Nyt fra forskningen – med fokus på kvalitet og kvalitetssikring
Udskrivelsesprocessen - undervisning af patienter og pårørende.
Formålet med kommunikationsstrategien
BAI skolekonference 13. november 2018 Titeldias
Kursusgang 12 Feedback fra en usability-evaluering Oversigt:
Journal Club Introduktion: Hvorfor er det et vigtigt emne?
Kompetencespillet Dialog om behovet for udvikling af kompetencer til fremtidens digitale arbejdsliv Velkommen til……. Fortæl hvem der er kommet med ideen.
Generalforsamling, Nuuk 30. april 2019 CEO, Mikael Thinghuus
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Kemisk Ligevægt Introduktion Beskrivelse af aktiviteten
Toksikologi med agenter – et forløb i matematik (og bioteknologi)
Undervisningsplanlægning
NATURMÆLK Naturmælk A.m.b.a & Øllingegaard Økologisk Mejerier
Hvordan anvendes data på skoleniveau?
Mette Mollerup og Jan Kongstad, OUH
Præsentationens transcript:

Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer VABB Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer

Projektdeltagere Mikael Haugaard Jensen, Jens Henrik Nielsen; Anders Dalum, Helge Glinvad Grøn, Ulrik Schütten Kold, Rene Holm Andersen

Formål Formålet med projektet er at hente viden om, hvilke målinger der kan visualiseres og bruges til at påvirke brugernes adfærd med henblik på energieffektivisering og samtidig optimering af bygningens indeklima og brugernes trivsel, samt måling og opsamling af måledata for energiforbruget til bygningens drift, da der sjældent er fokus på energiforbrug efter færdiggørelse af byggeriet.

Forskningsspørgsmål 1. Hvordan opsamles og visualiseres forbrugsdata på bedst mulig måde for at opretholde minimalt energiforbrug sammen med optimalt indeklima? 2. Hvordan kan det daglige energiforbrug synliggøres, på en sådan måde at forbrugeren vil motiveres til at ændre adfærd og dermed optimere på forbrug af energi? 3. Hvordan påvirker det undervisningen når klasselokalet bliver en aktiv del af undervisningen. Hvilken betydning har det for professionen, at forskningsprojekter bliver en aktiv del af undervisningen?

Udfordring Udfordringen med at reducere energiforbruget i de tekniske installationer, vil kræve at energiforbrug registreres løbende og visualiseres for at brugeren er bevidst om konsekvenserne af sin adfærd.

State of the art Det nuværende marked for driftssystemer og brug af måledata er meget spredt. Den teknik, der er til rådighed, er enten meget avanceret eller ikke på et højt nok niveau til at den professionelle bygherre kan gøre brug af det i projekter. Det giver sig også tydelig aftryk i, at der tænkes hovedsagelig i ”need to have” løsninger basseret på lovgivningens krav og ikke ”nice to have” for en fremtidig forståelse af forbrugets optimering i samspil med indeklimaparametre.

State of the art En væsentlig barriere for omsætningen af faktuelle data og forbrugsoplysninger til ændret brugeradfærd og mindskelse af forbrug, skal findes i den måde, hvorpå der gives feedback fra sådanne systemer. Nyere undersøgelser baseret på energiforbrug til tøjvask viser, at social feedback og især negativ social feedback, har en signifikant større effekt på brugeradfærden i forhold til traditionelle fakta orienteret feedback i form af forbrugsdata, som undersøgt af J.Ham og C.J.H. Midden (2013).

Projektplan

Fase 1 Fase 1 knytter sig til forskningsspørgsmålene og undersøger nærmere, hvilke hypoteser der har relevans for forholdet mellem menneskets adfærd og energiforbruget såvel som det indeklimamæssige.

Fase 2 Formålet med fase 2 er at indsamle data fra casestudier og afprøve de teoretiske hypoteser, der er opstillet under arbejdet i fase 1.

Fase 3 I fase 3 bearbejdes den indsamlede data fra fase 1 og 2

Fase 4 Formidling af forskningsresultatet vil ske gennem en samlet forskningsartikel bestående af resultater fra de enkelte delelementer i projektet samt en sammenskrivning af helheden. Artiklen publiceres sammen med samtlige delartikler i et UCN-seriehæfte gennem UCN Forlag. Desuden vil artiklerne blive publiceret i relevante tidsskrifter. Endvidere etableres der undervisning med baggrund i projektets resultater.

Plan for 2016 Installation af udstyr Indsamling af data Indsamling af empiri Kvalitativ empiri Kvantitativ empiri

Lokaler