Hvor er historiefagets genstandsområde blevet af? Heidi Eskelund Knudsen 5.-7.okt. 2015.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Advertisements

VUE - årsmøde Vejledning i Fællesskaber
1 Trekant-drama i et UM perspektiv – en sammenligning af ’The Change Triangle’ og formuleringer i UMs ’Generelle principper’
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG
Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
Danskfaget – beholder eller genstand?
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
Fagets formål, fokus og fagmål
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
O STED FRISKOLE - ET VÆRDIBASERET KLARSYN Et værdibaseret debatoplæg til skolens daglige arbejdsområder, særlige fokusområder, forpligtigelser samt fremtidsvisioner.
Uddannelsesparathed - hvad er det
Det humanistiske fakultet – didaktiske virkemidler og metoder
Fællesfaglig og faglig skrivning Ideer til sammenhæng Odense, oktober 2011 Birgitte Darger Det frie Gymnasium (i projekt med Ørestad Gymnasium)
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Metodologier mellem forskningsinteresse, teori og empiri Ellen Krogh Seminar 15. juni 2007.
Dan Zielke og 1.
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Historiefaget og mulighederne i den åbne skole
Carl Winsløv ”Didaktiske elementer”
INNOVATION I FAGENE - KONFERENCER ÅRHUS OG FREDERIKSBERG SEPTEMBER 2014 MEDIEFAG.
Tiltrædelsesforelæsning Harry Haue 30. september 2008 Institut for Filosofi, Pædagogik og Religionsstudier Syddansk Universitet.
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
De naturvidenskabelige fag identificerer sig som EKSPERIMENTELLE FAG Eksperimenter.
Søren Kierkegaard 2. Eksistentialisme.
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Historiske kilder Kildekritik
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
SKABELON.
Den fagdidaktiske situation – bl. a
Overgangsproblemer i matematik ”Det sværeste var at forstå hvad læreren prøvede at sige - altså formuleringerne.” 1g-elev, stx.
AT at udvælge endelig sag og formulere problemformulering.
Delprøver, eksamensforsøg i fagene matematik og oldtidskundskab, 2012/2013 Borupgaard og Ørestad Gymnasium. Andreas Lange, Oldtidskundskab, Borupgaard.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Kan man evaluere leg? Anne Kjær Olsen Områdechef, EVA Pædagogiske Konsulenters Landskonference 2012 Nyborg, 18. april 2012.
At blive forvandlet? Beth Juncker Professor Københavns Universitet.
Hvad er samfunds- videnskab?. Samfundsfags discipliner  Eksempel: Finanskrisen…  Kan angribes ud fra økonomi  Kan angribes ud fra politik  Kan angribes.
Undervisningsdifferentiering uden ekstra arbejde Signe Ammitzbøll Anette Gjervig.
FAGDIDAKTIK i teknologihistorie og idehistorie Workshop om problemorienteret arbejde i idehistorie.
I kan begynde med at fortælle om det! Den måde, I vejleder på efterskolerne, er unik! I gør det i ”det skjulte” – og taler ikke højt om det Få det frem.
I mentor ordningen på elevmentor.dk
Historie på langs af skoleformer
SRO SKRIV!.
Bachelorprojektvejledning?
SO 1 Det samfundsfaglige område Uge 50-51
TEMA 1 Kortlægning: Mobilitet i hverdagen
SO 1 Det samfundsfaglige område Uge 50-51
Historie som fag i grundskolen – læreplaner og praksis
Uge 12: Prøve på grundforløbsprøven
Video club – med fokus på autonomi Motivation i praksis And
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
Brikker til litteraturhistorien
De naturvidenskabelige fag identificerer sig (også historisk) som
Fra almendidaktik til fagdidaktik
Unges uddannelsesvalg
Mindset og formativ evaluering i sprogfagene:
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Naturvidenskabelig metode
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Hvordan laver man gode aftaler omkring skriftelige opgaver og logbog?
Velkommen til fagligt samspil
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Test er en del af livet - hvilke krav kan vi stille?
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Hvor er historiefagets genstandsområde blevet af? Heidi Eskelund Knudsen 5.-7.okt. 2015

Didaktikbegreb i historiefaget?? En lille historie… Pointe: Man kan sagtens gå gennem det akademiske historiefag – uden at møde begrebet didaktik

Autodidaktikeren der skal sikre det hele Historielærere i gymnasiet – som fagdidaktikere (arbejder didaktiserende med faget) = autodidakte (pædagogikum) At være lærer er et vigtigt job – ”sæt de unge godt i vej som superkompetente og almendannede – og find selv ud af hvordan!”

At opfinde dybe tallerkener …i et felt af hvad? Hvad er meningen med historiefaget? Hvad lærer man i faget? Hvordan arbejder man på at nå dette? Kompliceres af forestillinger om at faget er nemt – selvom det faktisk er svært.

Fagdidaktisk teoretisk blik på skolefaget (beskrivelse) Historieuv. bæres af to elementer: Vidensopbygning som det primære – viden om fortid (eleverne ved jo ingenting) Metodefaget – som det sekundære – kildekritik+analyseopgaver

…det som vi forstiller os… Den metodiske del af faget styrker elevernes udvikling jf. læreplan og fagets kompetencefokus At der skal en vis mængde viden til (forudsætning) – historie er et vidensfag, eleverne må tilegne sig viden (for at kunne anvende og forholde sig til den) – Dvs. færdigheds- og videns-tilgang til faget En proces igangsættes

Kognitiv taksonomisk tænkning …er med til at bære denne forestilling: Først må eleverne kunne redegøre for viden Dernæst analysere, diskutere, perspektivere etc. En ramme der måske hæmmer mere end gavner…

Tilgange til faget skaber paradokser Vidensdelen får karakter af reproduktion – ”udenadslære” – af allerede etableret viden (læremidler) Vi læser og snakker om stoffet – for at kunne huske det og bruge det senere.. Problem: Historie er et glemmefag

… Den metodiske del – noget teknisk/instrumentelt/redskabstilgang Fx via skabeloner, analysemodeller, lærer- formulerede spørgsmål fx kildekritisk arbejde svarer til at løse opgaver ”lidt som i matematik”

Pointe: Vidensdelen styrer ofte elevopfattelser af faget ”Faget består af en absolut fortælling om fortid” Historiefaget har i praksis grundlæggende svært ved at flytte eleverne fra videndelen til også kompetencedelen Vores mål: Det metodiske (kildekritik) – er ikke bare teknik – men også fagets erkendelsesredskab

Redskab for tænkningsudvikling Nøgle til udvikling af elevernes refleksionsevner, evner til at koble mellem fortid og nutid/samtid+elevernes egne små historier i større sammenhænge Historielærere arbejder på dette, men er i tvivl om hvor godt/om det virker…

Hvad er det vi forsøger at arbejde os frem mod? (fagets genstand)

Illustration: Hvad lærer vi i fag? E: ”Vi lærer at regne, læse, skrive…” E: ”I historie lærer vi noget om fortid” I: ”Man lærer vel også om fortid i andre fag, så hvad er meningen med historie?” E: ”Der er også noget andet og mere – vi ved bare ikke præcist, hvad det er…”

”Det andet i historiefaget” …det som ligger udover viden om fortid – er svært at sætte ord på (udefinerbar genstand) Et komplekst element - almendannelse, kompetenceaspekt (læreplan)+ den enkelte lærers forestillinger/forventninger (mange udgaver) (historiebevidsthed, kritisk tænkning, demokratisk dannelse, historisk tænkning, refleksionsevner…) Kræver didaktisering!

Et bud på et didaktiseret genstandsområde (kobling ml faglighed og ”det andet i skolefaget”

Historiefagets dobbelthed (hist.filo.) ”Historie” indebærer både past og (hi)story ”fortid” og ”fortolkninger/fortællinger om fortid” Men vi siger ”historie” om begge dele dvs. ”fortid” og ”fortællinger” (om fortid) – smelter sammen (afgørende forskel og relation forsvinder)

Relationen ml de to er gensidig Fortid er slut-prut-færdig – eksisterer kun hos os i kraft af rester, spor, levn (kilder) Fortid (kilder) fortæller intet i sig selv om dengang Fortid (kilder) kræver fortolkninger omsat til fortællinger

… Fortællingerne om fortid eksisterer ikke uden at kunne referere til fortid (kilder) Fortællingerne om fortid styres (som fortolkninger) af den, som betragter/fortolker fortid (kilderne)

Overført til skolefaget Relationen kan tydeliggøres i skolefaget: Læremidler hører til i fortællings/fortolkningsdelen (er mere/mindre direkte fortolkninger af fortid (kilder)) Pointe: for mange E opfattes læremidler som fortidsdelen

… At kilder hører til fortidsdelen (de er ikke tilfældige tekster til opgave-løsning, som er bilag/appendix til lærebogsteksterne) Alt metodisk arbejde, alle diskussioner, refleksion etc. udgør historiefagets arbejde med at relatere mellem fortid og fortællinger/fortolkninger om fortid

Vejen ind i fagets erkendelsesmæssige dimension Via eksplicit brug/omtale af relationen ml fortid og fortolkninger i faget + via metakognitiv tilgang til fortolkninger/fortællinger om fortid”-delen Pointe: Enhver der betragter fortid (direkte i kilder eller indirekte i fortolkninger/fortællinger) fortolker/konstruerer forståelser (også E)

Flyt rundt på indholdet i fagets kasser Kilder – fortidskassen Læremidler – fortolkningskassen Elevers analytiske bidrag i faget – fortolkningskassen Læreroplæg og diskussioner i klassen – fortolkningskassen Dvs. fortolkningsdelen fylder meget mere i faget end eleverne tror – og de er selv en del af den!

Så har vi koblet… Et fagligt kerneelement – fortid-fortolkninger af fortid-relationen …med de elever som vi ønsker skal udvikle sig i faget (de er fortolkere) Og arbejdet foregår på grundlag af metakognitiv tilgang (elevens tænkning om det som han/hun gør/tænker undervejs)

Hvorfor er fokus på genstandsområdet vigtigt? Skaber legitimitet om vores fag (internt/eksternt) – flytte fokus fra ”baggrundsviden-faget” Det er noget, som man kan undervise i/ud fra+det har et konkret sigte (elevers læringsudbytte på mere end 1.ordensvidensniveau)

Historie er et af de sværeste skolefag Vi mangler en genstand, der synlig i elevernes hverdag på samme måde som ord, tal, lys etc. (andre fags genstande) Vi beder elever acceptere denne genstand i faget Vi siger, at de ud fra genstanden skal udvikle tænkning på ganske abstrakt plan Det er forståeligt, at de både glemmer i faget og finder det lidt irrelevant

Den gode afsluttende nyhed Hvad der er fagets genstandsområde – er til diskussion (altid) Der findes ikke en, men mange tilgange til hvordan historiefaget didaktiseres Elever kan godt forholde sig til fortolknings- /fortællingsdelen (de kender den fx fra andre fag+deres liv er et stort konstruktionsspørgsmål) (E har erfaringer historiefaget kan trække på)

Tak – historielab.dk