Børnehusmodellen i Danmark – et initiativ i Overgrebspakken til beskyttelse af børn mod overgreb. NFBO konference, Nuuk, august 2014 Anette Hammershøi.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Børnerådet Danske børns trivsel Lisbeth Zornig Andersen
Advertisements

Præsentation af Ankestyrelsen v. ankechef Henrik Horster
Tel: Adresse: Niels Hammekenip aqq. 41 Postboks 1755, 3900 Nuuk
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Helhedsorienteret indsats Møde i økonomiudvalget 8. februar 2016.
SPOT på dansk v/ Uddannelsesleder Helle Rasmussen Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune.
Socialtilsyn Midt SL februar Socialtilsyn Midt – hvorfor er vi her? Vi gør en forskel for de mest udsatte borgere i Danmark! Vi garanterer, at der.
STRATEGIEN FOR SOCIALT UDSATTE GRØNLÆNDERE Afsluttende konference Onsdag den 8. juni 2016.
Henvendelse om bekymring -evt. som underretning Iværksættelse Afslutning Afklaring Undersøgelse § 50 el. psykologfaglig Handleplan udarbejdes Afgørelse.
Nothing about us, without us - om vigtigheden af inddragelse af børn Nordisk Forening mod Børnemishandling og Omsorgssvigt Grønland, august 2014.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Erfaringer med klinisk enhed og visitation til rehabiliteringsteam Tirsdag den 22. oktober 2013.
2 JUNE 2014 COWI POWERPOINT PRESENTATION 1 Evaluering af etableringen af Familieambulatorierne.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund T F Temamøde om underretninger.
Måske for bredt? UURS konference 2016 EGU vejleder Søren Krabbe UU Roskilde/Lejre.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Netværksmøde for Teamledere aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Onsdag den 10. december 2014.
Brugertilfredshedsundersøgelse På området for Voksne med Handicap 2015 De små bofællesskaber.
Unge i Grønland Med fokus på seksualitet og seksuelle overgreb.
Indsæt billede i vinge: Gå ind under Indsæt > Billede > Fra fil Placer billedet, så det ønskede udsnit dækker vingen. (Det kan være nødvendigt at forstørre.
Det regionale projekt ”Bristede Drømme-Nyt håb” - Status november 2013.
De nationale retningslinjer for den sociale stofmisbrugsbehandling Årsmøde om stofmisbrugsdatabasen Scandic Hotel Odense, 4.december 2015 Socialstyrelsen,
Forebyggelse og tidlig opsporing af overgreb mod børn og unge i dagtilbud, på skoler og anbringelsessteder NFBO konferencen, Nuuk, august 2014 Merete Bonde.
Kort om området – verdens bedste dagtilbud VELFÆRDSMINISTERIET PRÆSENTATION Kvalitetsreformen på børneområdet - Oplæg ved regeringens konference.
Oplæg om DUKH - retssikkerhed Specialcenter Kornvangen 29. oktober 2014 Faglig leder og socialfaglig konsulent Hanne Petersen.
Det regionale projekt ”Bristede Drømme-Nyt håb” – ”Min hjerneskadede datter oplevede frit fald da hun blev udskrevet”
SATSPULJEPROJEKTET Baggrund og bevillingsmæssigt grundlag for de regionale familieambulatorier.
Helhedsorienteret indsats. Kolding kommune. Bettina Beyer, projektleder af projekt helhedsorienteret indsats Kolding kommune.
Projektcenter Sønderjylland Jobcentre, virksomheder og a-kassers rolle på sygefraværsområdet Workshop 1: Sygefravær Mandag d. 14. april 2008, Odense Congress.
Undervisningsdag om borgere med svære spiseforstyrrelser Formål Baggrund Program.
MIDT- OG VESTJYLLANDS Videoafhøring i Danmark Ellen Agergaard Midt- og Vestjyllands Politi Hindsgavl Slot, september 2015.
SERVICESTYRELSEN 9.DECEMBER 2009 Faglighed og metoder i håndteringen af unges brug af rusmidler.
Nænsomhed betaler sig!!!. Introduktion  Ved: Inge Olga Ibsen – Overlæge, Leder af Familieambulatoriet Region Syddanmark  Velkomst  Dagens program 
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Brug for alle – elementerne i indsatsen v/ kontorchef Marianne Sumborg.
Brug for alle - Økonomi, ansøgning og evaluering.
Konkrete erfaringer fra sygehus……….. Nils W Johannessen 13.nov.2008.
Forslag fra arbejdsgrupperne
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Respekt for Grænser Fakta
Hvor gør du af din bekymring for dit barns skolegang?
Præsentation af metodehåndbog for virksomhedsservice
Et fælles grundlag for forældresamarbejde Et godt samspil mellem forældrene og de ansatte i dagtilbud og på skolerne er en styrke i den lokale indsats.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Registrering og indberetning
- for samarbejdspartnere
Landsdækkende virksomhedskampagne
Hovedfunn fra evaluering af VAM programmet
Akkreditering i speciallægepraksis
Læring gennem registrering og indberetning
Voksenansvar for anbragte børn og unge Alarm- og pejlesystemer
Ungeenheden Odsherred Kommune.
Etablering af en Socialstyrelse
Inddragelse af udsatte børn, unge og deres forældre i sager om frivillige og tvangsmæssige foranstaltninger efter servicelovens regler v/ ankechef Henrik.
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Inklusion i Folkeskolen
Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Det rette tilbud fra første kontakt.
Rum for uformel læring, 28. april 2011
Boostcamp for unge med autisme – erfaringer og refleksioner
samarbejdsaftalen for traumatiserede flygtninge og krigsveteraner
Netværksmøde - Sundhedsøkonomi
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Tværfagligdag 7. November 2018                                                                                                                     
God sagsbehandling Danmarkskort for omgørelsesprocenter på social-, børne- og voksenhandicapområdet Ankestatistik Oplevet sagsbehandling December.
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
Danmarks Vejlederforening
Børne- og Familieafdelingen
NÅR DIT BARN SKAL HAVE ET TILBUD OM SKOLEFLEX, TILBAGESLUSNINGSFLEX
Grundkursus i at være plejefamilie
Præsentation af fælles proces myndighed og Familiehus
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

Børnehusmodellen i Danmark – et initiativ i Overgrebspakken til beskyttelse af børn mod overgreb. NFBO konference, Nuuk, august 2014 Anette Hammershøi Socialstyrelsen, SISO Tlf:

Punkter Kort om baggrunden - Overgrebspakken Den danske børnehus model Foreløbige erfaringer

Etablering af børnehuse i Danmark – baggrund Tværministeriel arbejdsgruppe (2012): belyse området og anbefale modeller, der kan styrke tværsektoriel og tværfagligt samarbejde i sager om overgreb. Kulegravning og ekspertpanel (2012) Alvorlige enkeltsager – Ankestyrelsens praksisundersøgelse –Hvad kendetegner sagerne og sagsbehandlingen 39 anbefalinger fra ”Ekspertpanel om overgreb mod børn” Overgrebspakken (2012): et samlet lovforslag samt en række initiativer samlet under fire hovedtemaer: –Børn skal altid høres og beskyttes, når der er mistanke om overgreb –Underretninger skal vurderes inden for 24 timer og opfølgningen på underretninger skal styrkes –Mistrivsel og overgreb skal opdages og håndteres tidligt –Fokus på den forebyggende og tværfaglige indsats

Mistrivsel og overgreb skal opdages og håndteres tidligt Initiativ: Etablering af Børnehuse til udredning af sager, hvor børn har været udsat for vold og seksuelle overgreb (eller mistanke herom). Lovgivning: Oprettelse og benyttelse af børnehuse (SEL §§ 50 a og 50 b). Udveksling af oplysninger mellem kommune, politi og sundhedsvæsen i børnehussager (SEL § 50 c).

Den danske børnehusmodel Samarbejdsmodel En omfattende samarbejdsmodel: Kommunalt samarbejde om driften – 98 kommuner har i fællesskab udpeget 5 driftskommuner: –København, Næstved, Odense, Aarhus og Aalborg kommuner Driftskommunerne har indgået samarbejdsaftaler med : 93 kommuner 12 politikredse 3 universitetshospitaler 3 universiteters retsmedicinske institutter 5 sygehuse Alle fem børnehuse indgår i netværk, hvor der løbende udveksles erfaringer for at sikre højt fagligt niveau på landsplan.

Den danske børnehusmodel Formål Formålet er at sikre, at børn og unge udsat for overgreb (eller mistanke herom) får en koordineret og skånsom tværfaglig indsats af højt kvalitet i form af undersøgelse, udredning og krisestøtte (til barn og nærmeste omsorgspersoner). I børnehusene samles de relevante myndigheder fysisk. De relevante myndigheder (kommune, politi, sygehusvæsen) kommer således til barnet eller den unge i børnehuset, og yder så vidt muligt deres indsats der Indsatsen gives i børnevenlige rammer med barnet eller den unge i centrum Der kan udveksles oplysninger om private forhold tværsektorielt, hvorved barnet skånes for at gentage hændelserne til flere myndigheder.

Den danske børnehusmodel - kriterier for benyttelse Kommunen skal benytte børnehuset : som led i den børnefaglige undersøgelse (SEL § 50) i sager, hvor der er mistanke eller viden om at et barn under 18 år har været udsat for overgreb Hvis det er relevant at inddrage politi eller sygehusvæsen (kommune og mindst én anden sektor skal være involveret) Kommunen kan benytte børnehuset: Til rådgivning,hvor kommunen er i tvivl, om sagen er en børnehussag

Den danske børnehusmodel Målgruppe - Det er underordnet, om overgrebet mod barnet eller den unge netop er sket, eller om overgrebet er begået tilbage i tiden Barnets nærmeste omsorgspersoner kan modtage krisestøtte Børnehuset yder desuden konsultativ bistand til kommunale myndighedsrådgivere Børn og unge under 18 år, hvor der er mistanke eller viden om, at de har været udsat for overgreb

Børnehusets opgaver BØRNEHUSET yder psykologisk krisestøtte og krisebehandling til barnet/den unge og familie/omsorgspersoner vurderer barnets/den unges behov for lægelig undersøgelse videoafhører børn og unge op til 12 år vurderer barnets/den unges fremadrettede behov for særlig støtte og behandling rådgiver den kommunale myndighedssagsbehandler og bistår med udredning som led i den børnefaglige undersøgelse efter Servicelovens § 50.

Den danske børnehusmodel Handlekommunen Handlekommunens opgaver Myndighedssagsbehandler følger barnet eller den unge i børnehuset og deltage i forløbet heri. I løsningen af den konkrete sag indgår sagsbehandleren i praksis som en del af børnehusteamet. Sagsbehandleren har fortsat ansvar for at foretage de nødvendige vurderinger og beslutninger under vejledning, rådgivning og bistand fra personalet i børnehuset. Myndighedssagsbehandleren kan at lade sig bistå af børnehusets personale i gennemførelsen af konkrete sagskridt. Myndighedssagsbehandleren bevarer dog sit myndighedsansvar

SISO: Udviklingsarbejde på tværs af børnehusene Kvalitetsstandarder Fælles arbejdsgrundlag i form af fagligt retningsgivende kvalitetsstandarder for børnehusene Metodebeskrivelser Fælles metodebeskrivelser for de indsatser der tilbydes i børnehuset Dokumentation Fælles national dokumentation af børnehusenes arbejde Formål: at sikre et ensartet tilbud af høj faglig kvalitet på tværs af landet Desuden faciliterer SISO at der etableres: Faglig videndeling på tværs af børnehusene i form af faglige netværksmøder, temadage, faglige workshops samt et årlig fagligt seminar.

Antal sager de første syv måneder Fra børnehusenes åbning d. 01. oktober 2013 til og med 30. april 2014 er der samlet set registreret 606 børnehussager. –Heraf er 234 afsluttede børnehussager

Kommunernes benyttelse af børnehuset 87 kommuner har/har haft en sag i børnehuset (samtlige registrerede børnehussager i perioden). –11 kommuner har endnu ikke benyttet børnehuset i en konkret børnehussag. 69 kommuner har haft en afsluttet sag i børnehuset inden for de første syv måneder.

Fordelingen af afsluttede børnehussager N=234

Hvilken type overgreb handler sagerne om? Typen af sager fordeler sig på følgende måde i de afsluttede børnehussager : –51 procent omhandler vold –43 procent omhandler seksuelle overgreb –6 procent af sagerne omhandler både vold og seksuelle overgreb.

Oplysninger om børnene 63 % af børnene i børnehussagerne er piger. 37 % er drenge N = 200 (34 ubesvarede som ikke indgår i grafen)

Børnenes alder når sagen kommer i børnehuset N=226

Oplysninger om formodet krænker 74 % af de formodede krænkere er mænd/drenge og 26 % kvinder/piger 84 % af de formodede krænkere er i alderen år og 4 % er under 18 år. Langt hovedparten af de formodede krænkere er i familie med barnet/den unge

Tak for jeres opmærksomhed! Læs mere om overgrebspakken på Og om de danske børnehuse på For yderligere oplysninger kontakt: Anette Hammershøi Socialstyrelsen, SISO Tlf: