Adam Oehlenschläger (1779-1850).

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Oplysningstiden.
Advertisements

Baggrunden for det moderne gennembrud:
Dansk Musik gruppearbejde
Rosenborg Rosenborg slot er ikke en hvilken som helst bygning men et museum der rummer mange værdifulde genstande.
Af Pelle, Jesper, Joachim, Katrine B og Susan
ROMANTIKKEN
Nøgler til menighedens vækst
” Hvorfor lige netop kristendom ? ”
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Den bestøvlede kat. Illustreret af I.C.
Å.
Folkeviser Folkeviser siger vi når vi taler om middelalderlige sangtekster. Man kunne tro at det så er folkets egne viser – folkelige viser. Men sådan.
En roman af Niels Rohleder
Kort over området. Den røde ramme viser Frilandsmuseets område.
”Kaldet til kærlighed”
Introduktion til Kongen og hans Rige
I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden
Københavns Frikirke maj ”livslangt identitetsarbejde” at finde sig selv at skabe sig selv.
Romantikken
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Dolken Tove Ditlevsen, 1963.
ROMANTIKKEN Eksistentialismen.
Herman Bang Gruppe: Mathias Knauf, Mikkel Hansen, Amalie Holdsbjerg-Larsen & Nicolai Fjeldsted.
Hjertelig velkommen til arrangementsrækken: ”Selviscenesættelse som fænomen”
Jeopardy – Hit med Historien. 7. klasse, s
”Den største sorg i verden her er dog at miste den, man har kær.“
Litteraturhistoriske nedslag Rasmus Fink Lorentzen
Historien om Jesus’ fødsel
Den danske nationalsang
Kildekritik Historie.
Søren Aabye Kierkegaard Lavet af Kamilla og Florentina.
Begreber fra perioden Billedsprog/virkemidler
ROMANTIKKEN Eksistentialismen: Individet i centrum. Mennesket skaber sin egen tilværelse = eksistens og identitet igennem valg og handling. Eksistentialisterne.
Søren Kierkegaard og Freud
Skrevet af Alexander E, Amalie og Wootae 6.a
Universalromantik, nyplatonisme, nationalromantik og poetisk realisme
Babylonerne 2400f.kr.-530'erne f.Kr.. Årsagen til det starte og sluttede Var det af de første organiserede civilisationer. Den lille provins blev først.
Bare hygge og rare følelser?
Bulbjerg.
HANS CHRISTIAN ØRSTED Lavet af: Emil og Astrid. FAKTA OM H.C ØRSTEDS LIV Hans Christian Ørsted han vidste ikke hvad han skulle bruge sit elektromagnetismen.
Kong Christian 4..
FN´s verdenserklæring om menneskerettigheder
FN´s verdenserklæring om menneskerettigheder
Ludvig Holberg DAnsk forfatter.
Karen Blixen
Reformation.
Steen Steensen Blicher Hans liv Blicher blev undervist hjemme af sin far, og i 1799 fik han sin studentereksamen og påbegyndte herefter sine studier.
Martin Andersen Nexø Forfatter..
Euklid 325 f.Kr f.Kr..
Lavet af: Emil og Astrid
FORFATTER Tove kom til verden d. 14. december 1917, men hun sagde hele sin levetid at hun var født i Hun var gift fire gange. Tove døde d. 7 marts.
Galileo Galilei Fysiker..
HERMAN BANG. HERMAN BANG BLEV FØDT DEN 20. APRIL 1857 OG DØDE DEN 29. JANUAR HERMAN BANG VAR EN DANSK KRITIKER, FORFATTER OG JOURNALIST. ALLEREDE.
Herman Bang.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Leonardo da Vinci.
Reformation.
Engelsk matematiker, fysiker og astronom
Jellingestenen.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
N.F.s gRUNDTVIG.
Leonardo da Vinci.
Den vidunderlige Gud Lektion 1: Den vidunderlige treenige Gud Lektion 2: Fællesskabet med den vidunderlige Gud.
Romantikken ( ) Litteraturhistorie – Dansk A.
Romantismen ’erne og 1840’erne Trykkefrihed Stænderforsamlinger Christian 8. Treårskrigen Grundloven af 1849.
Romantikken i billeder Christian Købke: Udsigt ved Sortedamssøen
Brikker til litteraturhistorien
Sociale forskelle i valg af videregående uddannelse
Tysk i SRP 2014.
Præsentationens transcript:

Adam Oehlenschläger (1779-1850)

Fakta om Adam Oehlenschläger Adam Oehlenschläger er en dansk digter og skuespilforfatter, der blev født 14. november 1779 i København. Han er søn af Joachim Conrad Oehlenschläger, som var komponist ved Frederiksberg kirke. Adam Oehlenschläger er kendt som Danmarks første store romantiske forfatter, og hans mest berømte værker er Danmarks nationalsang ”Der er et yndigt land” og digtet ”Guldhornene”.

Guldhornene Adam Oehlenschläger skrev digtet om guldhornene i 1802. Guldhornene var kort tid inden blevet stjålet fra Kunstkammerat i København og derefter blevet omsmeltet af en guldsmed. De to guldhorn stammede oprindeligt fra 400 e.Kr., og de blev fundet i Sønderjylland i 1639 og 1734. Hans digt om guldhornene betegnes som et af de vigtigste danske værker i Romantikken.

Der er et yndigt land ”Der er et yndigt land” er den ene af Danmarks to nationalsange. Den anden nationalsang ”Kong Christian stod ved højen Mast” bruges ved mere traditionelle og officielle lejligheder, som kongebesøg, flådebesøg, militære sportsstævner og højtideligheder, hvor medlemmer af det danske kongehus eller fremmede regeringer er til stede. “Der er et yndigt Land” er i forhold til "Kong Christian" blevet brugt mere og mere siden 1990'erne. Den betragtes i dag af de fleste danske idrætspublikummer som den "egentlige" nationalsang i sportslig sammenhæng. Teksten er skrevet af Adam Oehlenschläger i 1819 med mottoet: ”Ille terrarum mihi praeter omnes Angulus ridet” som betyder ”Dette hjørne af jorden smiler for mig mere end noget andet”.

Romantikken I perioden 1800-1870 gennemlever Danmark en række begivenheder, der får voldsomme konsekvenser for landet. Slaget på Reden i 1801, statsbankerotten i 1813 og tabet af Norge i 1814 er tre nationale katastrofer, der fører til, at Danmark bliver nødt til at stå sammen om danske værdier som historie, sprog og kultur. Periodens digtning bliver ofte nævnt som en række forskellige varianter. I begyndelsen af romantikken er det mest universalromantikken, nationalromantikken og biedermeierlitteraturen, der har styringen i den litterære verden, mens romantismen først bliver udbredt omkring 1830.

Facts om Adam Oehlenschläger Adam Oehlenschläger er opkaldt efter den velgørende greve, men også Oehlenschlägers storebror som kun blev 24 timer gammel. Der er blevet lavet en statue af ham, der står i Ørstedparken i København. Han var i købmandslære, men læretiden varede kun én dag. Han er blevet kaldt for nordens digterkonge. Han stavede sit navn som ”Øhlenslæger” indtil 1803. Hans forældre var begge en del tyske.

Lavet af: Camilla Søgård. Nicolai Arentsen. Mathias Thomsen. Anne Thomsen.