DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Kontanthjælpsmodtagerne og kommunernes indsats Oplæg på SFIs konference ”Varme hænder og køligt overblik” 29. november 2007 Anders Rosdahl, SFI,
Advertisements

Pligt til uddannelse for unge under 25 år Ved lovændring pr. 1/4-06 er der indført en pligt til uddannelse for unge under 25 år, der modtager kontanthjælp.
Kontanthjælpsreformen – særligt om de unge
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Center for Politiske Studier
Søjle 1: Offentlige ydelser
Tirsdag d. 20. august 2013 Reformer på arbejdsmarkedsområdet.
Stor forskel i erhvervsdeltagelse Andel ikke-vestlige indvandrere i arbejdsstyrken årige, pct., 2007 Bedste rammevilkår Dårligste rammevilkår KILDE:
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Beskæftigelseskravet En del af forliget Ny chance til alle.
Beskæftigelseskravet
Kontanthjælpsreformen
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
ANALYSE AF UNGE I RINGSTED KOMMUNE Oplæg for Det Lokale Beskæftigelsesråd i Ringsted Kommune den 17. juni 2014 Oplæg v/ direktør Mads Kromann Fog, mploy.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 1. DECEMBER 2014 BERGEN PROFESSOR MICHAEL SVARER AARHUS UNIVERSITET BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES INSTITUT.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE JOB MED LØNTILSKUD TIL FØRTIDSPENSIONISTER MØDE.
Fællesmøde mellem Arbejdsmarkedsudvalget & LBR 6. marts 2013.
Ny refusionsmodel for beskæftigelsesområdet
Bente Bondebjerg, Årsmøde for frivillige 25.oktober 2015 Integrationsydelse - og andre nye lave ydelser Frivillignet, 25.oktober 2015 Bente Bondebjerg,
Integration og international rekruttering Regeringens fokus på indsatsen og samspillet med jobcentre Direktør Kasper Højvang Kyed Kontorchef Karin Ingemann.
Kontoret Job og Fastholdelse 1  Aktivitetsparate på kontant- og uddannelseshjælp  Job- og uddannelsesparate på kontant- og uddannelseshjælp  Sygedagpenge.
Konsekvenser af at indføre ressourceforløb Hanne Weise, AMS.
Manglen på billige boliger - Den almene boligsektors rolle og ansvar.
Hvad virker i beskæftigelsesindsatsen? - med fokus på den lavtuddannede del af arbejdsmarkedet Torben Tranæs SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Opgaven! Endnu flere unge skal have en ungdomsuddannelse. Færre unge på offentlig forsørgelse. Færre unge på førtidspension.
Introduktion til ny matchmodel Gitte Rønde - Beskæftigelsesregion Nordjylland 21. januar 2010.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Opgave 1 En velfærdsstat er en stat der tilbyder offentlighjælp til sociale ydelser. Der blev i 1933 lavet 4 lovkomplekser, som skulle sikre borgerne økonomiskstøtte.
Velfærdsstaten Samfundsfag C Anne Rosendahl Kristiansen.
’Unge med handicap’ Handicapbegrebet under lup - hvad betyder det for praksis i jobcentrene? Silkeborg 2. oktober 2009.
Reformen af sygedagpengesystemet – Økonomisk sikkerhed for sygemeldte samt en tidligere og bedre indsats.
Kontanthjælpsreformen - jobparate kontanthjælpsmodtagere Oplæg den 5. december.
LEDIGE UNGE UDEN UDDANNELSE HOVEDRESULTATER FRA EN REGISTERBASERET UNDERSØGELSE JOACHIM BOLL Alternative title slide.
HVAD KAN DU FÅ OG HVAD SKAL DU VÆLGE NYE EFTERLØNSREGLER.
Den nye matchmodel. Faglige udfordringer Arbejdsmarkedsfokus og rådighed med den aktuelle arbejdsevne (rådighedsbegrebet) Visitation alle født match.
CEPOS Håndtering af udfordringer på arbejdsmarkedet ? Af cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Incitamenter og Kontanthjælp CEPOS Vækstkonference 2015.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 4. februar 2010, Tambohus Kro, Thyholm.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 12. februar 2010, Fuglsøcentret, Knebel.
Beskæftigelseskonference 15. maj 2014 v. John Hermansen Formand for Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.
Fokus i beskæftigelsespolitikken  Aktivlinie (særlig i krise tid)  Indsats og rettidighed  Målretning  HIG  Aktivering på virksomheder  Udfordringer.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Beskæftigelsespolitisk konference den 5. maj 2014 ”Udfordringer og målsætninger for beskæftigelsesindsatsen.
Beskæftigelsesregion Syddanmark, Karl Schmidt Brug for alle - en særlig indsats for kontanthjælpsmodtagere i match 3 Seminar den 13. juni 2012.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 5. februar 2010, Skanderborg Kursus- og Konferencecenter.
Temamøde: Arbejdskraftreserven, de unge og nyorientering på arbejdsmarkedet” Den 9. februar 2010, Ferskvandscentret, Silkeborg.
Beskæftigelsesregion Syddanmark Nyt i beskæftigelsespolitikken Jobcenterchefmøde d. 30. maj 2012 v. Karl Schmidt, regionsdirektør, Beskæftigelsesregion.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Ny visitation.
Voksenlærlingordningen. Hvorfor en voksenlærlingeordning?  Voksenlærlingeordningen startede i 1997 for at modvirke de begyndende balanceproblemer på.
BL - Boligstøtte Danmarkspanel uge Om analysen Metode Undersøgelsen er foretaget i et såkaldt Danmarkspanel. Panelet består af mere end
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
En tidlig og intensiv indsats Syddanmark, Fredericia, juni 2008
Præsentation til Arbejdsmarkedsudvalget Den 3. april 2017
25. januar 2017 Kontorchef Kirsten Brix Pedersen
Konjunktur- og beskæftigelsesoverblik
Orientering fra kontoret Job og Fastholdelse AM-udvalg den 6
CEPOS’ Vækstkonference 2017
Kendte Udfordringer Usikker Fremtid.
Kommunernes økonomistyring
PSYKISK SÅRBARHED OG ARBEJDSMARKEDET VELKOMMEN!
Danmarkspanel uge BL - Boligstøtte.
Beregningsredskab Vidensdatabase Start SØM
Lov Lov om uddannelsesordning for ledige, som har opbrugt deres dagpengeret Medlemmer, som opbruger dp-ret i uge – uge , får ret.
Refusionsreformen 12. november 2018.
Forlængelse af særlig uddannelsesordning
Grundbeløb 2018.
Ældrecheck På under 5 minutter.
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Udfordringer på sygedagpengeområdet i praksis
Tillægsprocent 2018.
Kapitel 17 Familieret.
Præsentationens transcript:

DA-forslag til en reform af kontanthjælp Den 22. februar 2013

Satserne er for høje – særligt for par Satserne for par – gifte og samlevende - i det danske kontanthjælpssystem, er uforholdsmæssigt høje. Par får det dobbelte af enlige, men omkostningerne pr. person er lavere ved at bo sammen end ved at bo hver for sig. Det tager regler om førtidspension og folkepension høje for. Det tager reglerne om socialhjælp i vores nabolande høje for. Men ikke regler om kontanthjælp i Danmark. Konsekvensen er, at det ikke kan betale sig for kontanthjælpsmodtagere, der lever i par, at tage et arbejde Derfor bør kontanthjælpen for par være markant lavere. Der bør derudover ske en mindre reduktion af øvrige satser for over 30-årige

Der skal være et loft over kontanthjælpen Det skal kunne betale sig at arbejde – også til de aftalte mindstelønninger på f.eks. 110 kr. i timen. Det skal også kunne betale sig at forsikre sig mod arbejdsløshed. Arbejdsløshedsdagpengene bør derfor altid være højere end kontanthjælpen Derfor bør forsørgere ikke kunne modtage over 90 pct. af maksimale arbejdsløshedsdagpenge i samlede ydelser fra kontanthjælpssystemet. For ikke-forsørgere bør loftet være 70 pct. af dagpengemaksimum

SU til kontanthjælpsmodtagere under 30 år Alt for mange unge starter voksenlivet med at modtage kontanthjælp. 8 pct. af alle 20-årige er på kontanthjælp, og antallet af unge på kontanthjælp vokser. Unge skal enten være i uddannelse eller arbejde. Der skal derfor være én markant tilskyndelse for alle under 30 år til at tage ethvert job på arbejdsmarkedet, og samtidig skal der ikke være en økonomisk gevinst ved at blive på kontanthjælp frem for at uddanne sig på SU Derfor bør kontanthjælpen for under 30-årige, der ikke er forsørgere, fra første dag være på SU- niveau. For forsørgere bør der ligesom i SU-systemet være mulighed for dobbelt SU

Skærpede sanktioner hvis man ikke vil arbejde Under 25-årige, der ophører med deres arbejde eller uden rimelig grund afviser et tilbud om arbejde, skal efter reglerne have en sanktion på 408 kr. før skat. Forsørgere og kontanthjælpsmodtagere over 25 år skal have en sanktion på ca kr. før skat. Disse sanktioner er et fuldstændigt utilstrækkeligt signal om, at det er uacceptabelt ikke at ville arbejde. Faktum er, at hver tredje arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtager ikke står til rådighed Derfor bør sanktionerne over for ledige, der ikke vil tage et arbejde, eller selv siger arbejdet op, være markant højere

Samlevende og ægtefæller bør sidestilles Samlevende er ikke omfattet af pligten til gensidigt at forsørge hinanden. Det er kun tilfældet, hvis kontanthjælpsmodtagere er gifte. Det er en regel, der ikke afspejler nutidens samlivsformer. Det bør ikke være en vielsesattest, der afgør retten til offentlig forsørgelse Derfor bør samlevende også være omfattet af reglerne om gensidig forsørgerpligt

Det skal bedre kunne betale sig at arbejde Kontanthjælpsmodtagere har en meget lille tilskyndelse til at arbejde. Det skyldes både de meget høje ydelser og skat på arbejdsindkomst, men også fradrag for arbejdsindkomst i kontanthjælpen. Realiteten i Danmark er, at det langt bedre kan betale sig at arbejde for førtidspensionister end for arbejdsdygtige personer Derfor bør timefradraget ved arbejdsindkomst være højere for at sikre, at det kan betale sig at arbejde for kontanthjælpsmodtagere

Ydelserne bør kunne sættes ned personer har modtaget kontanthjælp i mere end 10 år inden for de sidste 15 år. Heraf udgør kvinder fra ikke-vestlige lande alene de personer. Alt for mange bliver langvarigt fastlåst i kontanthjælp. Der er i strid med lovgivningens intention Derfor bør kommunerne, efter 6 måneder på kontanthjælp, have mulighed for at sætte satserne ned med op til 20 pct., hvis de vurderer, at den nuværende udbetaling af kontanthjælp forhindrer personen i at komme i arbejde

Refusionsreformen skal gennemføres nu Det skal kunne betale sig for kommunerne at få borgerne så tæt på arbejdsmarkedet som muligt. Det er ikke tilfældet i dag. Langvarigt offentlig forsørgelse bør kommunerne betale fuldt ud. Forskelle i vilkår, kommunerne imellem, må håndteres via bloktilskuddene Derfor bør den reform af de statslige refusioner til kommunerne, som er en del af den politiske aftale om reformen af førtidspension og fleksjob, konkretiseres som led i en politisk aftale om en reform af kontanthjælpen og således træde i kraft hurtigst muligt