Nikoline Bjørn Knudsen

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Jeopardy – Hit med Historien! 7. klasse [Kampen om Norden]
Advertisements

Oplysningstiden.
Den lille Mads.
"Ting er ikke altid det, de synes at være."
Game maker.
For mange hundrede år her på vor jord Uden for byen Damaskus. Gik en mand, fuld af had, på vej ind til byen den grusomme mand, det var Saulus.
Irak Krigen.
1 Vil du give en fuldmagt?       Hvis du vil have, at en anden skal kunne handle på dine vegne i en digital løsning, kan du give en digital.
Hvad er korruption? En kort introduktion
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
Fra Guldalder og Romantik til Det moderne gennembrud
Klik for næste billede eller vent 30 sek. Rando i skole!
En guddommelig vækkelse (4), Salomo
Havde Luther en teologi om Guds rige?
Æbler har været populære i mange tusind år.
Irak.
Ingen bliver efterladt - eller gør de ?
Hjælp mig med at finde den !!! En stor belønning til dem, der SER bedst! Præsenterer Klik her for at starte JEG HARMISTET MIN MIS !! Red Bulls.
3. trin 2. trin 1. trin. 3. trin 2. trin 1. trin.
At vente på Guds time.
Vokse gennem venskab!.
Introduktion til Kongen og hans Rige
DET MODERNE GENNEMBRUD
”…stil jer til rådighed for Gud… som redskaber for retfærdighed!”
Kvinderne i Kvinder i 1900’erne havde meget få rettigheder og absolut ingen politiske. De havde en meget stereotyp rolle – hvis gift så husmor.
Gud trøster dem, der venter med forventning.
Europa og Danmark Af Jesper Lundsby Skov.
Samfundslære: Styreformer
Enhed i arbejderbevægelsen - Det handler om magt.
Danmark i 1800-tallet Forstår du?!1.
Kosovo Hvordan opstod Kosovo konflikten? Hvad består den af?
Hvem vil være lys? Der hvor der er brug for det?.
Bespisningen af de fem tusind Da apostlene vendte tilbage, fortalte de Jesus om alt det, de havde gjort. Han tog dem så med og trak sig tilbage til en.
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Den barmhjertige samaritaner Da rejste en lovkyndig sig og ville sætte Jesus på prøve og spurgte ham: »Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?«
Den gældbundne tjener Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere. Da han begyndte på regnskaberne, blev en, der skyldte ti tusind.
Samfundslære – kapitel 4
Himmeriget ligner en konge, der ville gøre regnskab med sine tjenere
Konfliktløsning ”Det er min dystre overbevisning, at mennesker kun kan blive enige om det, der ikke interesserer dem.” Bertrand Russel Ordet betyder sammenstød.
Middelalder Stratego.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
Kampen om troen, kap.6.. Daniel 6:1-6 Dareios besluttede at indsætte satrapper over kongeriget, hundrede og tyve fordelt over hele riget, og over dem.
Provisorietiden - Danmark et diktatur?.
Den barmhjertige samaritaner
Samson Og Dalila.
Historien om Jesus’ fødsel
Bundesrepublik Deutschland
Lighed & ulighed Samfundsfag.
En dag da Leo var på til skole, så han to drenge som lige havde malede med graffiti. Det synes Leo er sejt, De to drenge gå forbi Leo og går mod skolen.
Kapitel 1 Politikindledning.
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
Lidt eftertanker… Vigtigt at de, I lærer, er en teori blandt mange teorier – men det præsenteres som teorien = sandheden Og det er den, I skal kunne til.
Politiske partier Jan Christiansen Sosufyn
Stormen på bastillen.
Grundloven 1849.
Kong Christian 4..
Grundloven 1849.
Kvinders Valgret.
Reformation.
Grundloven Grundloven fik sin indvielse d. 5. juni Grundloven blev underskrevet af Frederik d. 7. Den indeholdte oprindeligt 100 paragraffer.
Grundloven Grundloven fik sin indvielse d. 5. juni Grundloven blev underskrevet af Frederik d. 7. Den indeholdte oprindeligt 100 paragraffer.
Galileo Galilei Fysiker..
Augustoprøret 1943 Augustoprøret startede ved at det gik dårligt for Hitler og hans forbundsfælde Mussolini mistede magten i landet. Da der kom så mange.
Tidslinje Murens fald.
Reformation.
Jellingestenen.
Den sene enevælde En herremandsfoged straffer en ulydig bonde ved at sætte ham på en træhest Op gennem den sene enevælde fik bønderne mere.
En lille morgensang
Rehabilitering og hjemmehjælp
Præsentationens transcript:

Nikoline Bjørn Knudsen Statskuppet i 1660 Nikoline Bjørn Knudsen

Baggrund for statskuppet Danmark havde Været i krig mod Sverige fra 1657-1660 og der tabte de Skåne, Halland og Blekinge. Danmark lå fuldstændig i ruiner. Det var adelen, der ikke havde levet op til deres forpligtelser med at have ansvaret til at forsvare Danmark. De havde haft en række fordele og rettigheder for denne opgave. Det var i stedet borgernes indsats i København der forhindrede at hovedstaden ikke blev indtaget af svenskerne. Dette var baggrund for at kongen kunne få mere magt og de adelige ville miste deres magt.

Statskuppet I oktober begik Frederik 3. det såkaldte statskup og det betød at adelen fik frataget de fleste privilegier både politisk som økonomisk og overførte dem til kongen. Det gjorde at han kom til at sidde med alt magt i landet. Vi fik dermed Enevælden, som holdt frem til 1848

Stændermødet Der var tre forskellige stænder: 1. Adelsstanden (adelen) 2. Kirkestaden (de gejstlige) 3. Borgerstanden (borgerne – 4-5% af befolkningen Ved stændermødet deltog adelen, de gejstlige og borgerne, men ingen fra bondestanden deltog. De gejstlige og borgerne havde foreslået at ændre forfatningen, så kongemagten kunne blive gjort arvelig. Før det havde adelen gennem det regerende rigsråd udnævnt kongen til derefter at underskrive en håndfæstning, der fastlagde hans råderum og magtbeføjelser.

Kongeloven-Enevældens grundlov Fra 1665-1849 fungerede Kongeloven som enevældens grundlov. I kongeloven blev det beskrevet, hvordan kongen var den absolutte hersker, og al magt var samlet hos ham. Frederik 3. præciserede også, hvordan skiftet fra én konge til den næste skulle foregå. Loven slog også fast, at ingen lov eller udnævnelse kunne blive til noget uden kongens underskrift. Kongen var loven.

Enevælden etableres Da stænderne ikke kunne blive enige om indholdet af Danmarks nye forfatning, læste kongen lidt nærmere om begivenhederne. I januar 1661 udsendte han en lov, der gjorde kongen til enevældig hersker indsat af Gud. Alt magt blev samlet hos kongen i den såkaldte Enevoldsarveregeringsakt. De store tabere blev rigsrådet, som blev opløst, og adelen, der nu skulle betale skat. De lavere stænder, borgerne, bønderne og de gejstlige, mistede også indflydelse, da man havde afskaffet stændermøderne. Men de fik dog ret til at eje et gods og få offentlige stillinger.

Den upopulære adel De gejstlige og borgerne var blevet trætte af rigsrådets magt og adelens mange goder som skatte og afgiftsfrihed. De troede, at kongen ville varetage deres interesser bedre, end rigsrådet havde gjort det. Adelen og rigsrådet var imod, at kongemagten blev gjort arvelig, fordi de dermed ville miste en betydelig del af deres indflydelse.

Lavet af Nikoline Bjørn Knudsen