Bæredygtig planlægning og forebyggende miljøarbejde 2. Kursusgang – torsdag den 24. april Planlægningens grundbegreber II Per Christensen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Pejledata i det offentlige Danmark - Hvem er aktørerne?
Advertisements

Bekendtgørelse om samarbejde om sikkerhed og sundhed
Kommuneplaner 2013 Hvorfor og hvordan skal kredsbestyrelsen beskæftige sig med kommuneplanerne?
Tema Menu Nye boliger Det må ikke være mangel på boliger og byggemuligheder der begrænser tilflytningen af nye borgere til Tønder. Byrådet mener der skal.
Præsentation af den nye folkeoplysningspolitik-guide Trine Bendix Knudsen Sekretariatsleder Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS)
Konferencen Lokalisering af golfbaner i Danmark Bæredygtig planlægning af golfbaner Plan- og proceskonsulent Morten Weile COGITA.
Planlægning i det åbne land under nye vilkår
FN’s standardregler Modul 1 Historie •Verdenshandlingsprogrammet 1982 •FN’s handicap-tiår •Midtvejsmøde i Stockholm 1987 •Forslag til konvention.
Tendenser og konsekvenser af kommuneplan 2013 Et overblik med fokus på hovedtendenser Konsulent Anna Dorte Nørgaard Naturerhverv.dk Ministeriet for Fødevarer,
NOVANA - Naturtyper og Arter.
Natur i råstofgrave Envina kursus juni 2013 Råstoflovens muligheder for efterbehandling til natur - frivillighed (eller tvang?), vilkår, efterbehandlingsplaner.
Kampen om det åbne land Humanøkologi 13. november 2004 Per Christensen.
VVM status og udfordringer Per Christensen Aalborg Universitet NATURRÅDET.
Forskning i affald og ressourcer
VVM - får vi miljø for vores indsats ? Per Christensen Aalborg Universitet & Naturrådet
Det fede landskab Landskabets næringsstoffer og naturens tålegrænser NATURRÅDET Forlaget NICHE
Vurdering af naturmæssige konsekvenser I
Naturbeskyttelse, landbrug og råstoffer
Miljøs prioritering og rangering JordErfamøde den 23. oktober 2013.
Bæredygtig planlægning og forebyggende miljøarbejde
Planlovsdage 2004 Nyt fra Landsplanafdelingen Vicedirektør Niels Østergård, Skov- og Naturstyrelsen.
SÅDAN LIGGER LANDET… - tal om landbruget 2011.
Skanderborg Kommune NATUR & MILJØ
Bæredygtig planlægning og forebyggende miljøarbejde
Afkobling og integration Tiltrædelsesforelæsning Fredag d. 7. Juni 2002 Per Christensen.
EU-regler og regulering af jord i råstofgrave Møde i ATV Jord og Grundvand, 25. november 2009.
14. januar 2015 Havneterminalen Skanseodde Orienteringsmøde 14. januar 2015 Områdechef Karsten Baisgaard.
Strategiproces Fællesmøde 29. oktober 2011
Sven Allan Jensen as Perspektiver i forhold til regional og kommunal planlægning Den regionale dialog Den regionale erhvervsudviklingsstrategi Den regionale.
Torben Kjeldgaard Larsen Planlæggerens brug af Digitale værktøjer Torben Kjeldgaard Larsen Civilingeniør, planlægger.
Skov- og Naturstyrelsen 1 Hvordan skal habitatdirektivet udmøntes i praksis ? Anni Hougaard Dalgas Skov- og Naturstyrelsen Plantekongres 2006.
Jord-ERFA-Midt Den 11. december 2014
Naturtursdag 2003 Miljø og holdninger i naturvejledningen Per Christensen Aalborg Universitet & NATURRÅDET.
Planlægning af bæredygtig råstofforsyning Et fokus på globale miljøpåvirkninger Morten Bidstrup PhD, DCEA 1.
Vurdering af naturmæssige konsekvenser II 5. Kursusgang Per Christensen.
Natur og Miljø’s opgaver i Region Sjælland Miljø, Natur og plan (bl.a. myndighed) Råstoffer (myndighed) Lokal Agenda 21 Jordforurening (myndighed) Kommuner.
Plantekongres 2006 Niels K. Kirketerp. De vigtigste miljøeffekter - som følge af landbruget Grundvand:Nitrat Søer, fjorde og have:Kvælstof og fosfor Den.
Danmarks Miljøundersøgelser Vandrammedirektivet, indhold og status Indlæg på konferencen: Planteproduktion 2004 Torben Moth Iversen Danmarks Miljøundersøgelser.
Natur- og miljøhensyn i en stadig mere kompleks verden Per Christensen Aalborg Universitet.
Naturkvalitetsplan i Århus Amt.
Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter,
Bjørneklo bekæmpelse EnviNa 20. Februar 2015.
Økologiske grundbegreber 2
Det åbne lands forvaltning 1-2
Biodiversitet og miljøvurdering - fragmenter af et nyt plansystem Per ChristensenAaUNaturrådet.
Natur, miljø og landbrug Per Christensen Aalborg Universitet & Naturrådet Fokusgruppen Miljø og Trafik 25. Februar 2003.
Bæredygtig planlægning og forebyggende miljøarbejde 3. Kursusgang Planlægningens grundbegreber 3 Per Christensen.
Forslag til Kommuneplan 2009 VELKOMMEN. Forslag til Kommuneplan 2009 Planens principper På skuldrene af Planstrategi 2007 Bæredygtig byudvikling Inde-fra.
Nationalparkerne i lyset af den øvrige naturforvaltning Per Christensen Aalborg Universitet.
Natur- og miljøfilosofi 6. Semester Per Christensen.
Miljøplanlægning og forvaltning Miljøplanlægning 1. Kursusgang Mandag den 12/
Introduktion tirsdag den Per Christensen Lektor Vismand.
Landbrugets udviklingsmuligheder i områder med Natura 2000-udpegninger Natur- og Miljøkonsulent, Irene Wiborg Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret |
Hvordan implementeres Vandrammedirektivet i andre lande Miljøchef, Hans Roust Thysen Landscentret, Planteavl, Afdelingen for Miljø, Natur og Arealforvaltning.
Mål- og resultatstyring
EN BY I KLITTEN – HVAD HANDLER DEBATTEN OM DE DANSKE KYSTER OM? Lone Søderkvist Kristensen Lektor i Landskabsforvaltning Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning,
Grundkursus i § 3 sagsbehandling Naturbeskyttelse historisk Formålsparagraffen § 1 Øvrigt indhold.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
Natur og Landskab i Kommuneplan 2009 – efter første temamøde i Miljø-, Teknik-, og Flyvestationsudvalget den 4/ November 2008 John Ingemann.
DABYFO kredsmøde i Odsherred 2. september 2015 Dispensation fra kravet til parkering i henhold til byggeloven Jens Bendix, Slagelse Kommune.
Seminar NVF-udvalg juni 2006 på Færøerne Best practice Indeholder normer – bindende regler i mindre omfang Udmøntning af politikkernes ønsker.
Gerald Hyde, Region Hovedstaden og Camilla Sulsbrück, NIRAS A/S
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
DdL-konference forår 2017 VÆKST OG UDVIKLING I HELE DANMARK
Jordflytning og jordtilførsel til råstofgrave - Kommunens høringssvar
KØBENHAVNS UNIVERSITET
DET ÅBNE LAND eller Arven fra amterne
Resen Bæk før og efter genetableringen ved dambruget Sdr
Udpegning af indsatsområder for beskyttelse af nitrat i amterne
Viborg Kommunes bidrag til Grønt Danmarkskort
Præsentationens transcript:

Bæredygtig planlægning og forebyggende miljøarbejde 2. Kursusgang – torsdag den 24. april Planlægningens grundbegreber II Per Christensen

Dagens program Principper i planlægningen Jeres opgaver Kompliceringen af plansystemet Helhedsorientering i planlægningen Opgave til næste gang

Fra naboret til miljøret Naboret Indgreb i ejendomsretten Miljøret Miljøretten er karakteriseret ved : Miljøet i centrum Mange udledere (diffus årsag) Mange ofre (mange forskellige påvirkninger)

En bølge af reformer By- og landzonelovenBy- og landzoneloven KommunalreformenKommunalreformen MiljøreformenMiljøreformen PlanlovreformenPlanlovreformen

Principper i planlægningen Enhed Rammestyring Politik

Planlægningens kredsløb

Ankemulighed Italesætte nye miljø- problemer Offentlig- hedsfaser

Afvejningsparagraffer § 3. Ved lovens anvendelse skal der på den ene side læg- ges vægt på råstofressourcernes omfang og kvalitet og en sikring af råstofressourcernes udnyttelse samt tages er- hvervsmæssige hensyn. På den anden side skal der lægges vægt på miljøbeskyttelse og vandforsyningsinteresser, be- skyttelse af arkæologiske og geologiske interesser, natur- beskyttelse, herunder bevarelsen af landskabelige værdier og videnskabelige interesser, en hensigtsmæssig byudvik- ling, infrastrukturanlæg, jord- og skovbrugsmæssige inter- esser, sandflugtsbekæmpelse og kystsikkerhed, fiskeri- mæssige interesser, ulemper for skibs- og luftfarten samt ændringer i strøm- og bundforhold.

Planlægningens principper - Zonering - Funktionsadskillelse - Rammestyring - Differentieret regulering

Regionplan 2001 Regionplan hvert 4. år. En række temaer integreres i denne jf. § 6.

Regionale områder De regionale områder skal først og fremmest anvendes til sikring af den hovedinteresse, der er angivet for området Retningslinie ( ) –Inden for de regionale områder må der ikke inddrages arealer til egentlig byudvikling. Der må som hovedregel heller ikke ske ændret arealanvendelse eller opføres bebyggelse, der ikke har direkte tilknytning til områdets regionale interesse….

Mål for de regionale områder Målet for de regionale naturområderer at sikre; naturbeskyttelse og bevarings- interesser samt udnyttelse til friluftsliv; opretholdelse og udbredelse af et righoldigt og varieret plante- og dyreliv; særligt værdifulde landskaber samt geologiske beskyttelsesområder Målet for de regionale jordbrugsområder er at sikre den bedste dyrkningsjord til landbrugsdrift

Retningslinier for regionale jordbrugsområder må der ikke planlægges for eller etableres anlæg, der begrænser mulighederne for landbrugsdrift må der ikke etableres nye råstofgrave eller foretages udvidelser af bestående grave, med mindre forsyningsovervejelser taler herfor, eller hvis det kan dokumenteres, at der er tale om råstoffer af ekstraordinær høj kvalitet og hvis indvinding ikke forringer den efterfølgende jordbrugsmæssige anvendelse

Retningslinier for regionale naturområder …må den nuværende arealanvendelse ikke ændres, medmindre det tjener til at opfylde målsætningen for de regionale naturområder …kan der planlægges for mindre anlæg og støttepunkter for friluftsaktiviteter, såfrem det er foreneligt med hensynet til at opretholde levesteder for dyr og planter

Mål og retningslinier for jordbrugsområder Målet for jordbrugsområderne er, at der i områderne kan ske en flersidig anvendelse, hvor der tages hensyn til jordbrugserhver- venes driftsmuligheder og produktions- apparat (3.3.4) I jordbrugsområderne skal hensynene til jordbrugserhvervene varetages i balance med hensynet til de øvrige åben land-interesser

Mål og retningslinier for naturområder Målet for naturområderne er, at der i områderne kan ske en flersidig anvendelse, hvor der tages hensyn til natur og kulturhistoriske interesser samt til udfoldelsesmuligheder for friluftslivet (3.3.5) I naturområderne skal hensynet til naturinteresser varetages i balance med de øvrige åben land-interesser

Opgave til 2 næste gange Skovrejsning, gr. 12 Råstofplan - gr. 13 Fredningsplan - gr. 5 Landbrugsplan - gr. 15

Opgave : ”Analyser planerne” Hvilken lovgivning er planen bundet op på ? Hvordan foregår kortlægningen (hvem laver den, hvordan) Hvilke interesser er der konflikt med ? Hvordan formuleres mål og retningslinier for den pågældende plan/tema ? Er målene præcise ? Hvilke zoneringer arbejdes der med ? Hvilke virkemidler er der tilknyttet denne plan ? Hvordan virker de ”differentierende” ? Hvilke typer af adfærd påvirker planen ? Påvirker planen de teknologier, der anvendes ?

Komplicering af plansystemet Nye politikker og emner oversvømmer systemet Modsatrettede mål og virkemidler Større krav om helhedsorientering

Plansystemet

Hvorfor ser plansystemet ud som det gør ? Plansystemets udvikling - fra orden til kaos ?

Temaer i regionplanen § 6, stk. 3. Regionplanen skal på grundlag af en samlet vurdering af udviklingen i amtskommunen indeholde retningslinier for: 1) arealudlæg til byzoner og sommerhusområder, 2) beliggenheden af større offentlige institutioner samt større trafikanlæg og andre større tekniske anlæg, 3) beliggenheden af virksomhed m.v., hvortil der af hensyn til forebyggelse af forurening må stilles særlige beliggenhedskrav, 5) den samlede detailhandelsstruktur, jf. § 6 b, 6) varetagelsen af de jordbrugsmæssige interesser, herunder udpegningen og sikringen af de særlig værdifulde landbrugsområder, 7) beliggenheden af skovrejsningsområder og områder, hvor skovtilplantning er uønsket,

Og forsat …. 8) varetagelsen af bevaringsværdier og naturbeskyttelsesinteresser i det åbne land, herunder udpegningen og sikringen af naturområder med særlige naturbeskyttelsesinteresser, 9) beliggenheden af lavbundsarealer, der kan genoprettes som vådområder, 10) beliggenheden af arealer til fritidsformål, 11) anvendelsen af arealer til udnyttelse af sten, grus og andre naturforekomster i jorden, 12) anvendelsen og beskyttelsen af vandressourcerne, herunder udpegning af områder med særlige drikkevandsinteresser, områder med drikkevandsinteresser og områder med begrænsede drikkevandsinteresser, følsomme indvindingsområder, indsatsområder, samt en prioritering af indsatsområderne, 13) kvaliteten og anvendelsen af vandløb, søer og kystvande

Hvorfor ser plansystemet ud som det gør ? Strategisk miljøplanlægning Ny rullende planlægning med : Mål og planerMål og planer KonsekvensvurderingerKonsekvensvurderinger IndikatorerIndikatorer

Natur- og miljøpolitisk redegørelse 1999 Elementerne i den strategiske miljøplanlægning

Strategisk miljøplanlægning Ny rammestyringNy rammestyring EU og internationale konventioner spiller sammen med det nationaleEU og internationale konventioner spiller sammen med det nationale Sammenhæng med Nationale handlingsplan for bæredygtig udviklingSammenhæng med Nationale handlingsplan for bæredygtig udvikling

Funktionsadskillelse er arealspecialisering

Helhedsorientering i planlægningen Formålsparagraffen i 1973-loven : –“Ved en sammenfattende fysisk lands- og region- planlægning tilstræbes det at tilvejebringe grundlag for: 1) at landets areal og naturressourcer udnyttes ud fra en samfundsmæssig helhedsvurdering, herunder med henblik på at fremme en ligelig udvikling i landet at arealanvendelsen fastlægges på en sådan måde, at forurening af luft, vand og jord samt støjulemper forebygges, bl.a. ved bedst mulig adskillelse af miljøbelastende aktiviteter og beboelse og at samordne de enkelte dispositioner inden for rammerne af den økonomiske samfundsplanlægning”

Helhedsorientering i planlægningen Formålsparagraffen i 1991-loven : –“Loven skal sikre, at den sammenfattende planlægning forener de samfundsmæssige interesser i areal- anvendelsen og medvirker til at værne landets natur og miljø, så samfundsudviklingen kan ske på et bæredygtigt grundlag i respekt for menneskets livsvilkår og for bevarelsen af dyre- og plantelivet”

Opgave til næste gang Skovrejsning, gr. 12 Råstofplan - gr. 13 Fredningsplan - gr. 5 Landbrugsplan - gr. 15

Opgave : ”Planer og politik” Hvilke politikker gælder for ”området” –Natur- og miljøpolitisk redegørelse –udmelding til regionplan 2005