Etikken halter bagefter Accelereret hastighed -antallet af teknologiske nyskabelser per tidsenhed vokser Ukendte konsekvenser Ingen erfaring at læne sig.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Fokusgruppe Hvad er en fokusgruppe?
Advertisements

Lovlig sagsbehandling
? Fra 1 til 10.
Fordybelsesdag med fokus på konflikter
At forholde sig professionelt Anne Skov
Følgende lille leg består af 4 spørgsmål, der tester dine « professionnelle » kvalifikationer. Spørgsmålene er ikke særligt svære, så prøv at lade være.
PEST Analyse værktøj.
Kære Venner Dette er mit sidste show. Jeg har truffet en meget vigtig beslutning. Jeg har været igennem mange prøvelser og trængsler, men sagen er, at.
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Anerkendende refleksion
Intern kommunikation – hvordan arbejder vi mere bevidst med den?
Hvad er korruption? En kort introduktion
Hvad gør livet så værdifuldt?
Social kreativitet 10 billeder Dømmekraft Midtens fylde Balancegang
Kan man gøre andre mennesker lykkelige?
Lærerprofessionen.
Pligtetik.
NDU Jan Jaap Rothuizen Pædagogik og etik NDU Jan Jaap Rothuizen.
Omsorg sundhed eller samvær? Rehne Christensen filosofisk firma
Jespersen & Laursen Erhvervs- og organisationspsykologer Magt kulturen Spindelsvævs- strukturen.
Iværksætteri: Af Thomas Buhelt..
Stjernholm Dagen 2011 – fokus på… InnovationsDesign v/Lars Fridberg.
De nye diagnoser Bo Hejlskov Elvén Leg. psykolog.
Den posthumane horisont Teknik, etik, æstetik
”Kaldet til kærlighed”
NOEA/Aalborg Universitet
Hvad gør livet så værdifuldt?
Sociologi – Individ og samfund
Etik, patenter og gener.
Uddannelsesparathed - hvad er det
FRA BIKS TIL BUSINESS Vækstmuligheder for kvindelige selvstændige - OPGAVER Århus september 2010.
Danmark i en globaliseret verden
Personlighedsforstyrrelser hos stofmisbrugere
-Gensplejsning Kristian og Christian 9.ID
Etisk dilemma – to definitioner
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Forsager vi hykleriet og al dets væsen?. Tag jer i agt for de skriftkloge, som gerne vil gå omkring i lange gevandter og lade sig hilse på torvet og sidde.
Spørgsmålene er ikke særligt svære, så prøv at lade være med at snyde dig igennem.
Procesværktøjer.
Teknologi i undervisningen Antvorskov Skole
Etik i den kliniske praksis
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
Refleksioner og opsamling ift. i går
Trivsel og værdier - i skoletasken
Uddrag af politiske principprogrammer
Noter til emnet Kultur/Max Weber v/ Knud Erik Jørgensen
Livsglæde gennem udvikling - Kierkegaard og ledelse
Etiske problemstillinger i forbindelse med patientinddragelse
2.møde, 1. Time forskning - projektarbejde
Professor, dr. jur. Mette Hartlev
Hvad er etik? Hvad er værdi? Er de gode sammen?
Lederdyder.
Ane Søndergaard Thomsen1 Hvorfor etik ? Den etiske fordring skal ses på baggrund af erkendelsen af, at i menneskers samvær med hinanden er den ene altid.
Et stykke med etik, tak! Jacob Birkler, lektor, ph.d.
Når etikken bliver synlig
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Tommy Engedal Kronborg
Rekruttering og fastholdelse af frivillige Brønden, Brøndby kommune 2. oktober 2010 Anders Jacobsen Konsulent Center for frivilligt socialt arbejde 1.Motiver.
Problemstilling hvordan? Den daglige undervisning! Prøven!
Fastlæggelse af praksis – plads til forbedring? 8. november 2011 v/formand for FSR’s Skatteudvalg statsautoriseret revisor John Bygholm.
HIGH ON LOVE - Etik for en menneskekærlig profession.
Dødens privilegium - Etiske grænser for palliation Grænsefladerne mellem professionaliseringen og den personlige død.
Drives af LOKK (landsorganisationen af kvindekrisecentre) Rådgivning for unge, fagfolk og forældre – alle kan være anonyme Oplæg og undervisning Hotline.
Værdibaseret ledelse. Udgangspunktet Fokus på procesværdi som et middel til at opnå målet (højere produktværdi) Alle byggeriets parter er på banen, og.
Etik.
Normer, Roller, Etik og Dilemmaer
Islam Sarah og kristian.
MERETHE KLINT (UDVIKLING – FORANDRING – INNOVATION)
og frivillige/ufrivillige
ved Jacob Birkler, klinisk etiker, ph.d. fhv. formand, etisk råd
Præsentationens transcript:

Etikken halter bagefter Accelereret hastighed -antallet af teknologiske nyskabelser per tidsenhed vokser Ukendte konsekvenser Ingen erfaring at læne sig opad Intet opdateret eller parat etisk beredskab Det etiske råd efterlyser: ”Etik til tiden”

Teknik og etik Ethos (gr.) = sæder, sædvane Moral (lat.) skik Techne = færdighed –1. Formålsrettet standardiseret handlemåde –2. Anvendelse af værktøj –3. Samling af praktiske fremgangsmåder

Det absolut gode Platon: Det gode, det sande, og det skønne - er det…. Som det gode det sande og det skønne har del i” - Viist - men anvendeligt? Det gode formuleres typisk abstrakt, det onde konkret Det gode er selvopretholdende, det onde selvundergravende Kant ”Du skal kunne ville at reglen for din handling kan blive almen lov” (ca.)

Alt med måde? Aristoteles: Alt med måde - det gode er relativt til situationen Er menneskerettigheder også relative? - slaveri, voldtægt, dyre- eller børnemishandling? Findes der undtagelser? F.eks. I forskningsøjemed eller straf jf. reglen om det mere onde, der helliger det mindre onde.

Hårdt arbejde ikke at have etiske kodeks Hvis vi ikke har en mullah, en præst eller en moralsk prædikant over os hele tiden: Frihed fordi vi selv kan udregne vores værdier og selv skal forvalte vores dem Nødt til at tænke selv nødt til selv at tage ansvaret

Barrierer for etisk stillingtagen: Vi mangler viden om såvel fakta, muligheder og konsekvenser Vi har uddelegeret mange holdningsspørgsmål til eksperter og fagfolk Autonomidyrkelse – svært at tage stilling på samfundsniveau, og svært for den enkelte at gøre alene. Tendens til at ville placere ansvaret et andet sted. Vækst i jurister og retssager Vækst i forsikringer Fokus på rettigheder, pligter og krav Tendens til at gøre en dyd ud af at ikke have eget ansvar. Klæde sig med uvidenhed.

Etik kontra jura Lovligt i dag, ulovligt i morgen Jura/ anstændighed/lovlydighed skylder vi samfundet Etik skylder vi ….. Os selv, hinanden, Gud?

Redskaber, der kunne indgå i en teknologi-etik, men som er svære at lave Målestok for hvordan kortsigtede virkninger skal afvejes i forhold til langsigtede Målestok for at vægte sammensætninger og negative og positive virkninger Politik omkring hvilken grad og hvilken form for uvidenhed mht. virkninger, der kan tolereres før en ny teknologi markedsføres/sættes i produktion Stillingtagen til egne samt befolkningens/ekspertes uto- og dystopier. Og selvfølgelig: Åbenhed, debat, hensigtserklæringer, der menes alvorligt.

Værd at have med sine etiske overvejelser  retning man planlægger at anslå (hvor er det man kan bidrage, hvilke farer, muligheder er der)  Fornemmelse af hvad der er gavnligt på området (for kunder, miljø, forskning, salg?)  Afsøgning af hvad der hersker konsensus om /hvor slagene står / om noget kan anses for den rette vej, om noget kan forsvares som det rette for den pågældende.  Lege med etiske dilemmaer på forhånd