Food Literacy - maddannelse begreber og forståelser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Forskning, formidling og andre færdigheder
Advertisements

Madlavning i leve-bo-miljøerne VEGA SEMINAR 18. november 2008 Birgitte Højlund.
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Aftalen om et fagligt løft af folkeskolen
Maddannelse – hvordan kan skolerne arbejde med det?
Medborgerskab – på sporet
Dahlbom & Mathiassen Computers In Context 9. Power
Uddannelse til konsulent i udeliv og -motion 6. november 2009
Recovery gennem lokalsamfundsdeltagelse
Økologisk Landsforening.
Kids n’ Tweens, Leg og læring
Guidet Egen-Beslutning - metode i rehabilitering
Brugerinddragelse i et uddannelsesperspektiv
Bibliotek og uddannelse, Hindsgavl, 2005 Udvikling af videnfællesskaber i en uddannelsesinstitution.
International? Ja tak! Skolelederkursus Herning, 21. September 2005
Den internationale dimension i folkeskolen
Etiske & metodiske problemer i online research - kort diskussionsoplæg.
Videnskabsteori og faglige metoder
Krop og læring Karen Barfod,
Kultur- og branchestudier
Uddannelsesparathed - hvad er det
Velkommen til Campus Roskilde Studieaktiviteter 2010 – 2011.
Magtteori I 7. September 2005.
The Utility of Organisational Ethnography Konklusion. Neyland.
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Mindfulness og mental sundhed
Magtteori II 14. September Én-dimensionel magt Aktøradfærd Aktuel magtudøvelse Politisk beslutningsproces Observerbar interessekonflikt = konflikt.
”Hvad skal man gøre. Hvordan skal man handle. Hvem skal man være
Idrætseksamen 2006 Indledning Valg af emne, problemformulering..
Madkendskab, madkundskab, madklogskab = maddannelse?
Digital literacy Et didaktisk design til 9. klassetrin, med fokus på kommunikation på livsstilsbloggen.
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light 3. SEPTEMBER 2014 MARIE KJÆRGAARD AARHUS UNIVERSITET AU WORKSHOP ATU, SEP
Dannelse og kompetencer
APRIL 2010 AARHUS UNIVERSITET PÆDAGOGER OG FAGRESSOURCER.
Agenda Lærerprofession Professionsidealet Lovgivning
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
Det sundhedspædagogiske netværk Faaborg-Midtfyns Kommune Ringe den Kirsten Marie Pedersen UC Lillebælt, Læreruddannelsen i Odense 2009.
Nye digitale muligheder i overbygningen KL, Odense Birgitte Holm Sørensen Forskningsprogrammet Medier og it i læringsperspektiv DPU, Aarhus Universitet.
Lærerprofessionen.
Den bæredygtige landsby
Hvad er design og hvordan studerer vi det?
Nordisk lærerutdanning - en komparativ gjennomgang
Social- og sundhedshjælper retning
Læringsmiljø og anvendelsesorienteret undervisning
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Er det økologisk madordninger ofte sundere? Presenter: Sofie Husby Ph.D student: Chen He Skolemadskonference – fra holdning til handling Strandgårdsskolen,
Projekt Professionsløftskole Sølystskolen Lektor Rasmus Fink Lorentzen VIA University College.
Specialisering 271 UMD.
Symposium, Ministeriet for Børn og Undervisning, 5. november 2012
Forretning og Ledelse lektion 7 Kultur og Strategi.
Humanistisk sundhedsforskning
EU-undervisning 2015 Anders Stig Christensen
Unified Modeling Language
Rollen som professionel indebærer i følge speciallægekommissionen, at man Præsterer høj kvalitet i behandling med integritet, ærlighed og medfølelse Udvise.
Constructing a Specific Culture: Young People’s Use of the Mobile Phone as a Social Performance Caronia & Caron.
Haver til maver – KICK OFF dag Tårnby kommune Tirsdag d
Technology as material in design Johan Redström 2005, Design Philosophy Collection Two.
On the Essential Contexts of Artefacts or on the Proposition that ”Design Is Making Sense (of Things)” Af Klaus Krippendorff 1989.
Ida Sofie Nygaard Næstformand, SFSP Sygeplejerske, VIA Aarhus Sabina Bay Hermansen Formand, SFSP Medicin m. Industriel Specialisering, AAU.
”Oplevelse, fordybelse og virkelyst” Dannelsesaspekter belyst gennem didaktiske grundbegreber Peter Brodersen Læremiddel.dk/UCL Peter Brodersen, november.
KULTURARV OG BORGERINDDRAGELSE - hvem, hvorfor og hvordan Vesthimmerlands Museum, Aars d. 21. januar 2016 Hvem ejer kulturarven? Bernard Eric Jensen Aarhus.
Slide no 1 Sundhedspædagogik - og de vigtigste kernebegreber Skolens rolle i sundhedsfremme Region Nordjylland, 27. marts 2012 Bjarne Bruun Jensen
Problem- and play- based Learning
Compositional Design Principles “SemiCiv”
International Federation of Library Associations and Institutions
Sundhedspædagogiske settings
Samspil mellem moderne sygepleje og højteknologi på operationsstuen Profiler, kompetenceniveauer og adaptiv kapacitet Erik Elgaard Sørensen, Professor,
Didaktiske planlægningsmodeller
Præsentationens transcript:

Food Literacy - maddannelse begreber og forståelser Jette Benn IUP(DPU), Aarhus Universitet 2014

Spørgsmål Hvad er mad? Hvad er literacy og food literacy (review)? Hvad er maddannelse? Hvilken betydning har det for didaktiske og sundhedspædagogiske overvejelser? Hvilke temaer og udviklingsarbejder kunne være relevante?

Model for madens niveauer (Benn, 2009, 2013) Hvad er mad? næringsstoffer fødevarer/ levnedsmidler retter/måltider Produktion, valg tilberedning Diæt / ernæring Mad Natur Kultur Føde kost Kost / diet Model for madens niveauer (Benn, 2009, 2013)

‘Food is a complex case. It’s consumption is universal, mundane and polyvalent. Everyone eats, most eat several times a day without much reflection; yet the activity is integrally connected with many other highly meaningful aspects of living. It is meaningful because social;’ (Warde 1997 s. 181)

Literacy ‘Reading the word and the world’ (Freire, 1987) ‘A dialectical relationship between human beings and the world’ (Giroux i: Freire & Macedo, 1987) ‘To be well educated, learned’ (UNESCO, 2013) 1) som et autonomt sæt af færdigheder (i bred forstand, min tilføjelse) 2) som anvendte, praktiserede og situerede 3) som en læreproces 4) som tekst (i bred forstand, min tilføjelse)

Food literacy bekymringer & begrundelser Mangel på kundskab om hvor maden kommer fra (Vileisis, 2008) Mangel på madlavnings- forbrugerfærdigheder og -kundskaber – ‘deskilling’ (Caraher & Lang, 1998 Caraher et al, 1999, Jaffe & Gertler, 2006, Thonney & Bisogni, 2006) Mangel op kundskabe i forhold til evnen til at læse og forstå ernæringsinformationer Det voksende ‘obsogene’ (overvægtige) samfund For at udvikle et nyt begreb og mål for maddannelse og –undervisning (ex madkundskab)

Review resultater Teoretisk forskning af ‘food literacy begrebet’ Empiriske undersøgelser(med teoretiske tilgange til) Undervisningsprogrammer og guidelines Interventionsstudier

Forståelser af ‘food literacy’ som en generel maddannelse som del af food well-being/madtrivsel som kulturel ‘literacy’ som fødevarekundskaber om dyrkning og madlavning som sundhedsundervisning/dannelse og ‘health literacy’ som opfattet af almindelige borgere og professionelle på madområdet som sundheds- og ernæringsintervention

Køkken-mad ‘literacy’ madlavnings’literacy’ Ernærings’literacy’ Køkken-mad ‘literacy’ madlavnings’literacy’ Kulturel ‘literacy’ Madtrivsel/velvære Madmiljø/foodscapes Mad ‘Literacy’ – Maddannelse

Generel ‘food literacy’ / maddannelse’

2. Food literacy as part of food well-being conceptual or declarative knowledge, procedural knowledge ability or opportunity and motivation to apply or use that knowledge(ibid. p.7)

3. ‘Food literacy’ som kulturel ‘literacy’ Culturel literacy el.køkken literacy indeholder følgende komponenter: Måltider, måltidstilberedning, madfærdigheder og -kundskaber, ernæringskundskab, involvering I mad og madlavning. ‘Konklusionen er, at ‘food literacy is so important to understanding not only our food, but our culture. Understanding culture, then, demands knowing about ourselves and all our culture’s intricate, messy, cultural, political, yet tasty, elements. ‘ (Snyder, no. 13)

Kompetencer Mål Eksempler At vide   Sammenhængsforståelse (kundskab) Viden og evne til at tage beslutninger fx at vide om sammenhænge mellem indtag og sundhed. At gøre Hverdagslivskompetencer (Kapabel og ‘cope-able’) Praktiske og tekniske kompetencer Fx.at kunne dyrke, vælge, tilberede og opbevare fødevarer i forhold til dagliglivet . At opleve med alle sanser/ percipere Æstetiske impression & expression, (Madmod og kreativitet) Sensoriske kompetencer madmod fx. Perceptioner af fødevarer gennem dyrkning, madlavning og smagning. At ville Ansvarlighed og villighed (deltagelse og handling) Medborgerskab og demokrati fx. Deltage I at løse generelle madproblemer i samfundet. At være Omsorgsfuld (‘care for and care of’) Etiske overvejelser i forhold til sig selv, andre og miljøet fx i valg der reflekterer omsorg Kompetencer i food literacy/ Maddannelse/Madkundskab (Benn, 2014)

Aspects Brede forståelser Snævre forståelser Mål Empowerment, selvbestemmelse, medbestemmelse og kritisk forståelse angående fødevarer, mad, måltider og velvære Mad literacy som enkel literacy; forståelse af ernæringsinformationer, fødevaremærkninger, opskrifter og varefakta. Sunde valg, den rette ernærings- og/eller madlavningskompetence. Kønsbetonet – kvindelig uddannelse (en undersøgelse) Indhold Mad fra produktion til spisning (til resteanvendelse) til bortskaffelse. Alle aspekter af ernæring, fødevarer, måltider og kost I en kritisk forståelse, bådehvad angør individdet, gruppen og samfundet. Eksemplariske, elevorienterede, -engagerende temaer. Mad og fødevarer som enkelte og adskilte aspekte: Madlavning, dyrkning, ernæring, kost … Systematiske kurser bestemt externt el. lærerbesluttet   Kompeten-cer At vide, at kunne, at sanse, at være og at ville.  Kulturelle færdigheder I en bred forstand. Læsefærdigheder/akademiske færdigheder. Dyrkning, forbrug, madlavningsfærdigheder i en snæver betydning. Setting Fra micro til macro Mest micro

Benn, 2013: Børn, ernæring og måltider – tværfaglige perspektiver

’Gatekeeper’ rollen Valg og fravalg ved et utal af ’gates’ Hvem vælger for hvem? Hvad vælges? Hvorfor? Hvordan tilberedes? Serveres? Hvordan spises? Hvorfor? Hvor? Hvem? Hvilken betydning for maddannelsen?

”egocentrisk forbruger” ”Kost for andre” Præget af overvejelser om: ”Mad for mig” Præget af præferencer for: Fødevarer og retter smag sted/miljø tid følelser ”egocentrisk forbruger” ”Kost for andre” Præget af overvejelser om: Fødevarer og næringsstoffer Sundhed og sygdom økonomi moral forbud ”eco-centrerede producent” Mad for mig og kost for andre (Benn 2009 s.206)

’Food Literacy’ er forbundet til viden og erfaringer fra Livsverdenen – en verden af levede erfaringer Videnskaben - analyse, empiri, fortolkning – kritisk forståelse Narrative historier (Smith inspireret af Vaines, 2009)

Centrale aspekter i forhold til ernærings-/maddannelsen* Aktualitet Indholdsaspekter – alle sider af maden Kompetencer Fagovergribende behandling (tværdisciplinær) * Ines Heindl (2003): Studienbuch Ernährungsbildung, s.89 Skolen – institutionen som bidragende til maddannelsen gennem Kultur, tradition Overlevelse, samliv og omsorg Oplevelse, udfoldelse, udvikling og udfordring.

Elementer i ’mad-dannelsen’ at vide at kunne at ville at være/blive at sanse mål sammenhængsforståelse (kyndig) hverdagslivskompetence (kapabel) omsorgsfuld (med- og indlevende) ansvarlighed og deltagelse (villig) sansemæssige oplevelser og indtryk og udtryk (madmod)

Traditionel  Ny Mål - sund ernæringsadfærd - sandt eller usandt (uafhængigt af situation) - normativt (behov, kalkulerbare) - samfundsmæssigt værdiorienteret fremmedgjort beslutning - bevidst og selvbesluttet kosthandling - gunstigt/ugunstigt (situationsafhængigt) - emancipatorisk (frigørende) (behov og ønsker) -subjektiv værdiorienteret selvbestemt, egenansvarlighed   Didaktik - systematisk undervisningsforløb - videnskabeligt orienteret (fag/stof-struktureret) - undervisning i kundskaber (ernæringsviden: næringsstoffer,kJ, dagskoster) - gode råd, ofte ikke anvendelige i hverdagslivet - eksemplarisk læring og undervisning - elevorienteret - handlingsorienteret - videnskaber tjener som informationsgiver (hjælper til orientering og beslutning) - konkret brugbar, lære at handle, relateret til hverdagslivet Ernährungserziehung, Selbst-Bewusstsein und Eigenverantwortlichkeit – Forderungen und Überforderungen (Methfessel, 1996, i Benn’s oversættelse)

Læreridealtyper 2014 (Benn, in print, må kun bruges med angivelse af kilde)