Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Madlavning i leve-bo-miljøerne VEGA SEMINAR 18. november 2008 Birgitte Højlund.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Madlavning i leve-bo-miljøerne VEGA SEMINAR 18. november 2008 Birgitte Højlund."— Præsentationens transcript:

1 Madlavning i leve-bo-miljøerne VEGA SEMINAR 18. november 2008 Birgitte Højlund

2 Mad har altid været et tema i VEGA En bid af ældres hverdagsliv (1999) Hverdagsliv og Livretter (2003) NU: Madlavning – en del af hverdagen?

3 FASE 1: Eksempelsamling 120 deltagere hørte på oplæg og gik i workshops bagefter. 14 ideer fra temadagen er kommet med i kataloget. Men: Der findes MANGE FLERE GODE IDEER!

4 De 14 ideer i kataloget LEVE-BO og PLEJECENTRE: Langsom madlavning giver tryghed og ro Beboerne inddrages i beslutninger om maden Personaletimer til madlavning betales over kostkassen Samtalen ved bordet er en professionel opgave Der er brug for beboernes ressourcer Fælleskasse til spontan mad Pårørende laver mad i leve- bo-miljøet HJEMMEPLEJEN Madklub for hjemmeboende demensramte ADL-træning i stedet for udbragt mad Madlavningsgruppe for enkemænd Frivillige laver mad til fællesspisning i dagcentret KØKKENSYNSVINKLEN Flex-menuer: Individuelt sammensatte måltider Halvfabrikata til madlavning i leve-bo-miljøet Ernæringsassistenter i leve- bo-miljøet

5 Afgrænsning: Madlavning i leve-bo-miljøet Deltagende leve-bo-miljøer: Kastaniehaven i Give (4 boenheder) Mellemtoft i Holstebro (5 boenheder)

6 Madlavning i leve-bo-miljøet TRE STORE UDFORDRINGER: Madens kvalitet Økonomi og tid Inddragelse af beboerne

7 MADENS KVALITET At kunne lave mad er ikke længere en del af kvinders almene dannelse – det er et fag. Beboerne er svækkede gamle med særlige behov. Derfor er der brug for solid viden om både ernæring og madlavning

8 ØKONOMI OG TID Det tar lang tid at lave mad fra bunden – og endnu længere, når man ikke ved hvordan. Det er ikke lige meget hvordan der købes ind – men det er ikke sikkert at fælles indkøb er billigere Når hjælp til madlavning ikke er en ydelse der kan bevilges, så må beboerne betale for at få maden tilberedt.

9 INDDRAGELSE AF BEBOERNE Det tar osse tid! Hvor vigtigt er det i forhold til andre opgaver? Gode undskyldninger for at lade være: ”de er for dårlige” Eller: ”de orker det ikke”

10 Hvad betyder ”deltage” i madlavningen? • Mærke duften • Lytte til snakken • Kigge på • Kommentere • Smage til • Komme med gode råd • Være med ude og købe ind • Deltage i tilberedningen • Deltage i planlægning • Lave madplanen • Prioritere hvordan husholdningspengene skal bruges

11 ”jamen, så får vi ris hele ugen…”

12 Hvordan bevares den decentrale madlavning i leve-bo-miljøerne til glæde for beboerne? Indsamling, dokumentation og spredning af gode ideer til at: 1.Sikre at personalet har viden, energi og lyst til at lave god og sund mad til beboerne 2.Organisere madlavningen så den ikke kommer til at tage al tiden og koster for mange penge 3.Inddragelse af beboerne opmuntres og prioriteres som en professionel opgave


Download ppt "Madlavning i leve-bo-miljøerne VEGA SEMINAR 18. november 2008 Birgitte Højlund."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google