Lyd og lufttomt rum.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Termisk energi Generelt Væsker og faste stoffers varmefylde
Advertisements

Lyd fra musikinstrumenter
Sådan laver Du et POWER POINT program.
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
8.b fra Risskov skole præsenterer
Lysets Natur Lys og Farver.
Opvarmning i Mikrobølgeovn:
Modul 3C Ideudvikling med anvendelse af principper som stimuli.
Svingninger & Bølger Sidste Chance.
Bølger – Lys Redegør for bølgeudbredelsens centrale begreber herunder interferens. Redegør for gitterligningen og for det tilhørende forsøg. Redegør for.
Vejret Vandet i luften.
Termisk energi Anders og Patricia.
Når to mennesker gør det samme… …og så alligevel ikke.
Termisk Energi Energi SI-enhed: joule Findes ved brug af formlen E=P/t
Blæseinstrumenter.
Lys bølger eller partikler?
Ørets anatomi og fysiologi
GN 9120 & GN9300(e) Fejlfinding & Fejlretning
Termisk energi -varmeenergi.
Termisk Energi Du skal redegør for termisk energi i forbindelse med opvarmning og i faseovergangene Af Dagmar og Emilie.
5 psykologiske dimensioner af lyd
 Det jeg har gjort er, at jeg har lavet en tast der starter det hele (mellemrum), derefter har jeg sat nogle lyde ind, og fået dem til at gentage sig.
Inspiration til bypark mellem Utzon Center og Musikkens Hus
Målet for os i dag ”At lære jer en simpel model, der sætter jer i stand til, at opbygge en argumentation, der giver jeg gennemslagskraft”
Vores projekt. opstarten Opstarten af projektet. Starten af vores kasse. Der skal testet i denne kasse.
Termisk energi En gennemgang af termisk energi i forbindelse med opvarmning og i faseovergangene. Ea, Sofie og Eva.
Labans bevægelseskvaliteter
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
TEC Frederiksberg Lyd og Lys
OSMOSE OG DIFFUSION STOFTRANSPORT.
Mekanisk Energi Potentiel Energi Kinetisk Energi
Af Josephine, Ida, Katrine, Medes og Øbo Dækker siderne
At tale om sexualitet.
Stående bølger.
Stående bølger.
Stående bølger.
Dopplerekten.
Emergency call button Stabilt og simpelt. I dag Problemer? Højtaler/mikrofon er ikke i samme rum som personen der har brug for hjælp Systemet kræver.
Ræsonnanskasser Overførsel af energi.
Fedt, protein og kulhydrater
W6a1 PC baseret analyse og simulering. w6a2 Samplede data Eksperimentelt bliver mange signaler digitaliseret – de bliver overført fra det kontinuerte.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk. De gamle grækere lavede et tanke eksperiment der gik ud på, at alt i verden er opbygget af små dele som ikke.
INTERPERSONEL KOMMUNIKATION MODEL 1
Lektion 3 Lysets bølgeegenskaber Laser doppler.
Technology as material in design Johan Redström 2005, Design Philosophy Collection Two.
Et undervisningsforløb
Undervisningsforløb I Optik.
Undervisningskompendie i Lyd
GANSKE KORT OM KOSMOLOGIENS UDVIKLING FØR 1920: HELE UNIVERSET FORMODES AT VÆRE NOGENLUNDE AF SAMME STØRRELSE SOM MÆLKEVEJEN OMKRING 30,000 LYSÅR.
Roshkan og Rúnar Matematik Eksamensforberedelse Roshkan og Rúnar HH3øa Learnmark Gymnasium.
Lærervejledning lyd Hvad skal jeg bruge Lydgenerator ( Frederiksen) Kabler 2 højtalere Vibrationsgenerator (Frederiksen) Spillemaskine 1 stk. 100 mm søm.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Undervisning/vejledning - Hvordan kan man gøre? 1.
Guitaren Præsentation af instrumentet, de forskellige typer og mulighederne.
Lysets historie og det hvide lys’ farvespektrum. Hvad er lys? Lys er bølger – ligesom lyd- og vandbølger med de samme bølgeegenskaber Lys er partikler.
Geometri i Plan og Rum Pointer.
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
Lyd data (audio data) (Side 4-6 i artiklen: 2. Repræsentation og manipulation af Data)
Lys og Lyd Naturfag.
Ledelse er ikke kun det talte sprog
Læringsuge 2017 De 17 verdensmål
IFA, AARHUS UNIVERSITET
Areal bestemt ved integration
Vejr, vind og luft.. Hvordan opstår vejret? Hvor kommer vinden fra?
Den gode tone Lse.
Øveprøve – lille knallert
Pladetektonik Bjergsnæs Efterskole.
Præsentationens transcript:

Lyd og lufttomt rum

Lyd er længde bølger Lyd opstår, når der opstår svingninger i et stof. Eller rettere sagt trykbølger, der bevæger sig i luften eller i et andet stof – molekylerne sættes i svingninger kan man også sige! Hvis ikke der er et stof som trykbølgerne kan bevæge sig i, kan lyden ikke udbrede sig. At lyden er trykbølger kan vi også se ved at en højtaler /bas står og svinger når der kommer lyd ud af den. Som vi tidligere har nævnt findes der to typer af bølger, længdebølger (longitudinal) og tværbølger (transversal)

Lyd •Lydbølger er længdebølger. •Lydkilden bestemmer en lydbølges frekvens. •En lydbølges frekvens bestemmer tonehøjden. •En lydbølges amplitude bestemmer lydstyrken.

Lydens hastighed Lydens fart Lydbølgers fart bestemmes af det stof, de udbreder sig i. Når en lydbølge bevæger sig gennem forskellige stoffer, er frekvensen uforandret, mens farten hver gang bliver en anden - og så bliver bølgelængden også en anden.

Lydenshastighed Teori: Lydens hastighed vluft i almindelig luft afhænger af temperaturen efter formlen: (*) hvor T er luftens temperatur i K (ved 0C er vluft altså 331.5 m/s).

Lyder kræver stof, for at udbrede sig. Det vil sige at lyden bliver startet ved en energioverførsel og bevæger sig igennem et stof. Amplituden er altså på langs af udbredelsesretningen. Det er også amplitudens størrelse der bestemmer lydstyrken. Desto større amplitude desto højere lydstyrke. I kender det fra jeres bas derhjemme. Når man skruer højt op for musikanlægget står bassen og hopper og danser. Lydbølger bevæger sig altså ved at skubbe til luftmolekylerne , som så skubber til de luftmolekyler der er ved siden af, så der sker en fortætning og en fortynding. (se figuren herover) Det betyder også, at hvis der ikke er et stof, som lyden kan bevæge sig i (hvis der ikke er nogle molekyler at skubbe til), så kan lydbølgerne ikke bevæge sig. Lyden kan altså ikke bevæge sig i et lufttomt rum.

Bølgers 3(4) egenskaber 1. De kan gå igennem hinanden 2. De kan bøje om hjørner 3. De kan interferere – de kan forstærke eller svække hinanden 4. De kan reflekteres 1. Når to personer snakker i munden på hinanden, kan de alligevel høre hvad hinanden siger. Det viser at lydbølger kan gå igennem hinanden. 2. Hvis en person går om bag et hjørne, vil vi stadig kunne høre hvad personen siger. 3. Når man er til koncert vil man kunne opleve at lydbølgerne interfererer. Det samme kan vi demonstrere ved at opsætte tø højtalere, der udgiver en tone med samme frekvens. Ved at bevæge sig mellem de to, vil man kunne opleve at lydstyrken svækkes og forøges. 4. Sender man lydbølger mod en flade, bliver de reflekteret (Ekkolod, flagermus)