Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

TEC Frederiksberg Lyd og Lys

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "TEC Frederiksberg Lyd og Lys"— Præsentationens transcript:

1 TEC Frederiksberg Lyd og Lys
pp1 Side 176 – 186 Orbit B Htx Pp2 Side 187 – 195 Orbit B Htx Pp3 Side 195 – 204 Orbit B Htx TEC Frederiksberg Lyd og Lys Fysik B Forløb af: Daves Hoszowski

2 Dagens program Interferens Lys, som bølge og partikel? Lys og atomer
Partikel/bølge-dualitet Lys og atomer

3 Interferens Konstruktiv Destruktiv
Når en bølgetop rammer en anden bølgetop så bliver disse markant tydeligere. Destruktiv Når to bølger er ”faseforskudt”, så bølgedal rammer bølgetop og omvendt.

4 Interferens (video)

5 Simulation (30 min) For Lys: Hvorfor er der ikke angivet en frekvens?
For vand: Hvad gør frekvensen? Hvad sker der når vi sætter en dobbelt spalte ind? For lyd: Hvordan udvider lyd sig fra kilden? Tag nu et apparat til at måle tryk (pressure): - Hvad ser I? - Og hvad betyder det for eksempelvis luft når vi hører musik? Hvad får I bølgelængden til? - Hvorfor er dette et dårligt spørgsmål? tænk på bølgeligningen) For Lys: Hvorfor er der ikke angivet en frekvens? Hvad sker der når vi sætter en dobbelt spalte ind? Kan I markere destruktiv og konstruktiv interferens? Er der andre måder at man kan få interferens på end ved brug af en dobbelt spalte? Hvis ja, hvordan?

6 Pause 5 min

7 Simulation (10 min) - svar
For vand: Hvad gør frekvensen? Hvad sker der når vi sætter en dobbelt spalte ind? For lyd: Hvordan udvider lyd ? Hvis man tager et apparat til at måle tryk – hvad ser man så? Hvad får I bølgelængden til? - Hvorfor er dette et dårligt spørgsmål? For Lys: Hvorfor er der ikke angivet en frekvens? Hvad sker der når vi sætter en dobbelt spalte ind? Kan I ved hjælp vise konstruktiv og destruktiv interferens?

8 Brydningsloven

9 Brydningsloven Hvis en bølge går gennem et medium til et andet, så vil frekvensen være den samme – men bølgelængden vil ændres, fordi at hastigheden ændres! Husk at hastigheden ændres i et materiale da bølger bevæger sig anderledes i hvert materiale.

10 Er lys en bølge eller partikel? (5 min | Co-op)
Hvordan kan vi vise dette? Læs

11 Partikel/bølge-dualitet
Vi ser at lys både kan opføre sig som partikel, men også som bølge – men ikke ens på samme tid. Lys er til tider partikler og til tider bølger, men begge ting afhænger om hvordan vi måler dem. Dette kaldes også for ”københavnerfortolkningen” Grundet Niels Bohrs og andres fortolkning af lys.

12 Partikel/bølge dualitet (Video)
Minute Physics Part 1 Minute Physics – Part 2 ANALOGI: Det er som at stå i et lokale og så slukke for lyset – I ved ikke hvor jeg er, indtil at jeg tænder lyset igen. Jeg starter med at stå ved stikkontakten, men når lyset er slukket så har jeg en hvis sandsynlighed for at være et andet sted end hvor jeg startede indtil lyset er tændt igen. Så jeg bevæger mig som en ”bølge” igennem lokalet, indtil lyset er tændt – hvor jeg er én partikel

13 Lys og Atomer Bohrs atommodel
Ethvert atom består af en positiv kerne á protoner og neutroner samt skaller af negative elektroner, som hver indeholder en bestemt energi af atomet.

14 Lys og atomer Alle atomer kan befinde sig i bestemte stationære tilstande, hvor de er stabile. De kan kun komme ud af stationære tilstande hvis der ændres ved energien En ændring EN kan ku ske ved at atomet udsender (emitterer) eller optager (absorberer) en foton med den tilsvarende energi.

15

16 Spørgeskema Løs spørgeskemaet individuelt på 10 min. Hvis du er færdig, så tænk over hvilke forsøg, som du vil lave i morgen.

17 Hvad har vi lært?

18 Hvad har vi lært?

19 Hvad har vi lært?


Download ppt "TEC Frederiksberg Lyd og Lys"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google