Praktisk bekæmpelse af kæmpebjørneklo

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Advertisements

Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Gryde med filter og taphane
Kompetenceområde 1 • Får folk til at spille sammen • Motiverer og inspirerer folk til at gøre deres bedste • Viser tillid til, at folk kan løse opgaven.
Skovøkosystem Målgruppe: Elever i folkeskolen Brugskontekst:
Vejret Vandet i luften.
EN HELHEDSORIENTERET UNGEINDSATS? ERFARINGER FRA NULPUNKTSANALYSEN AF ROUTE 25 V/ANNE MØLGAARD, RAMBØLL Alternative title slide.
Afkobling af stivelsesstøtte
Erfaring med udvikling af decentral spildevandsløsning
Udlægning af en ny cache
Ressourceoptimering og vurdering af kemi i produkter – To værktøjer Maria Strandesen FORCE Technology ReThink Business/Region Midtjylland 29. nov 2012.
1 LFA for Bjørneklo Bande i DN Favrskov Formål og delformål Aktivitet og delaktivitet Forventede resultaterSucceskriterier og indikatorer DataindsamlingMilepæl.
BESØG VORES HJEMMESIDE JÆVNLIGT. GERNE HVER DAG - DOG MINDST ET PAR GANGE OM UGEN. Her finder du vigtige informationer om SFO Asgårds dagligdag. VIGTIGT.
med Jobprofil og virksomhedsprofil
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser.
Størrelsesøkonomi i et nyt lys
V ORES A GENDA  Os og vores speciale  Godt ved specialeprocessen  Knapt så godt ved specialeprocessen  Vejledning  Grupper  Gode råd.
Evolution.
Med fokus på kropsafgrænsning og trykaflastning
Fra jord til bord Lidt om Jersore Galloway:
Købsadfærd Købstyper.
Problemliste Listen laves vilkårligt – herefter udvælges det problem der har 1. prioritet
Lovkrav Bekendtgørelse nr. 100 af 9. februar 2011, Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om husdyrbrug og dyrehold for mere end 3 dyreenheder, husdyrgødning,
Krav til funktionalitet i fremtidens flådestyringssystem
1 Naturbørnehavens græsserlaug. 2 Hvad er et kogræsserlaug.
Helle Ulrichsen Screening i et organisatorisk perspektiv Hvad er konsekvenserne af indførelse af screeningsprogrammer?
Naturskoven af i dag Hvorfor denne opgave! Forskellige skovtyper
Konstruktiv dialog kan forebygge smerter i muskler og led
Teknologi i undervisningen Antvorskov Skole
Hvad skal vi gøre bedre i 2007?
Struktur og processer I alle studier af innovationssucceser og fiaskoer er det konstateret, at de største årsager til manglende succes er: 1.Manglende.
Overordnet mål og formål med CABI- projekt (LUP): Fastholdelse, glidende bevægelser gennem systemer og samarbejde på tværs. At opnå mindst 60 % kommer.
MÅL, PLANLÆGNING OG OPFØLGNING
UOPFORDREDE ANSØGNINGER
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Et projekt til undersøgelse af udviklingsmetodologi.
  Robuste drivveje giver sunde køer Dette projekt medfinansieres af ”Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, (GUDP) under Fødevareministeriet. v.
Nina Cedergreen, Lektor i Pesticiders Økotoksikologi
Oplæg d Ved Peter Kjøngerskov og Rune Carlsen.
Vores løsning Af: GR 6A Caroline N. Lindblad, Cecilie Have Kudsk Ejnar Maare Søndergaard og Kamille Klysner. Liv i skoven: stisystemer af træbrædder, der.
Nymindegab 23. okt Afgræsning og planlægning af denne m.v.
Regler om drift af naturarealer
Forbedringsprojekt om målinger - SCKK 2004 Måleovervejelser Overvejelser inden I beslutter jer for en måletype Præsentation af hovedmåletyper Oplæg til.
Topudbytter i rødsvingel
Carl Burchardi Bjørneklo konsulent for Stubbekøbing Kommune
Michael Stoltze biolog, ph.d. og forfatter,
Bjørneklo bekæmpelse EnviNa 20. Februar 2015.
September 20031KUP - Projektstyring Formålet med projektstyring Formålet med projektstyring er at planlægge og styre et udviklingsprojekt, således at projektet.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Kan økologiregler sikre dyrevelfærd?
Randers, Viborg og Vildbjerg Hvordan opnås den optimale maskinstrategi? Af Maskin og Teknikrådgiver Flemming Hedegaard BYGGERI & TEKNIK I/S.
Indlæg ved Planteproduktion 2004
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Regnvandshåndtering i dit område
God jordstruktur i praksis – erfaringer med jordløsning
Socialismen Jan Christiansen.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
STRATEGIER TIL AT FÅ STYR PÅ GRÆSUKRUDT Poul Henning Petersen, Planter & Miljø Plantekongressen 2016.
SENESTE RESULTATER FRA LANDSFORSØGENE VEDR. UKRUDT JENS ERIK JENSEN, SEGES.
Selvevaluering af bestyrelsen 2012 Inspiration til kvalitetsforbedring i bestyrelse og direktion Resultat af svarene på spørgeskemaerne Diskussionsoplæg.
Køreteknik Sæt I gang Før du kører ud i trafikken, skal du kunne køre din knallert sikkert. Du skal kunne holde balancen, trække, sætte i gang, standse,
Natura 2000-handleplaner 2. handleplanperiode
Grænser.
Anbefaling af strategi
Smag på landskabet Landskonsulent Heidi Buur Holbeck
Fodring af Bison Vicki Pedersen.
God landbrugsmæssig og Miljømæssig stand (GLM)
Biodiversitet & oplevelser
Fra anledning til udvikling
Præsentationens transcript:

Praktisk bekæmpelse af kæmpebjørneklo

Overvejelser inden man går i gang Overblik over opgavens omfang. Personalemæssige ressourcer. Økonomiske ressourcer. Skal der foretages en indledende registrering. Materialegård/anden ekstern entreprenør. Natura 2000 områder – høj prioritet. Skal kæmpe bjørneklo langs vandløb medtages i vandløbsentreprisen, eller i en entreprise for sig selv?

Overvejelser inden man går i gang Hvordan styres opgaven, er der ressourcer til ledelse/styring af opgaven eller er det en del af entreprenørens opgave. Håndtering af indmeldelser fra borgere. APP. Hvordan og hvornår skal det meldes ud til borgerne. Markvandring/demodag. Når først man går i gang, melder det ud til borgerne, så skal der være aktion

Metoder til bekæmpelse Hvilke metoder anvendes i dag til bekæmpelse af kæmpebjørneklo: Slåning. Skærmkapning. Rodstikning. Hegning og afgræsning. Afbrænding. Afdækning. Kemi. Omlægning af arealet.

Slåning Slagleklipper 3 til 4 gange/vækstsæson God på store arealer med mange individer og hvor man ikke ønsker planter i blomst. Bedre end skærende redskab, da den i højere grad udpiner planterne. Overvejelser omkring øvrige urter i området og deres reaktion på slagleklip Billig pr. m2. Kræver mange års bekæmpelse og usikkert om man kommer helt i mål. Risiko for spredning. Arbejdsmiljø – ved kørsel i store bestande kan der være dampe.

slåning Manuelt med le – brug ikke buskrydder 3 til 4 gange/vækstsæson. God på mindre arealer. God hvor der ikke kan komme maskiner. Selektiv i forhold til andre urter. God hvor man ikke ønsker planter i blomst, men hvor man ikke har økonomi til rodstikning eller mulighed for hegning/omlægning.

Skærmkapning Manuelt arbejde med le eller manchete. God på arealer med mange individer. Planten dør, da den tror den har sikret sit ”afkom” tidspunktet er meget vigtigt for denne bekæmpelse (når frøene er ved at gå fra grønne til brune) ligesom skærmen skal kappes så højt på planten som muligt. Man får skygget en del af de mindre planter ihjel. Andre ønskede urter skygges ligeledes væk. Risiko for at få plantesaft på huden. Bedst på arealer hvor der ikke kommer publikum.

Rodstikning Manuel rodstikning med spade. God på de mindre arealer. Man kan hurtigt få lukket et areal med denne metode. Vigtigt at planten kommer op og fri af jorden til efterfølgende udtørring. Tidskrævende Hårdt fysisk arbejde Risiko for forveksling med andre planter – især på kimbladsstadiet.

Hegning og afgræsning Fordele ved denne løsning og overvejelser i forbindelse med den: Bedre natur. Er arealet stort nok? Kan der skaffes dyr? Skal der foretages en rydning inden hegning og afgræsning kan igangsættes? Muligheder for vand og strøm.

Hegning og afgræsning Betragtninger omkring valg af dyr: Kreaturer æder ofte bjørneklo men det kræver ofte et dyr i flokken som viser at det kan ædes. De bekæmper også ved nedtrampning. Får er gode da de rigtig gerne æder planten. Man skal dog være opmærksom på om der er andre urter på arealet man gerne vil bevare – geder kan være et godt alternativ. Kræver dagligt tilsyn. Stort indtag af bjørneklo skulle ikke kunne måles i forhold til kødets smag.

Afbrænding Fordele og ulemper ved denne metode: God som opfølgning på arealer hvor der er foretaget skærmkapning. Bedst til bekæmpelse af kimplanter. Hurtig og effektiv. Brandfare – pas på ved mørk jord. Ikke god til store planter. Krav om tilgængelighed.

Dækning Fordele og ulemper ved denne løsning: Effektiv på mindre arealer hvor det kan være svært at komme til at lave rodstikning, f.eks. Skrånende arealer. Arealet skal være forholdsvis jævnt og der må ikke være træer og buske. Efterlader jorden helt sort. Løbende tilsyn, især efter blæst. Ikke det pæneste af have liggende i naturen. 2 år og herefter opfølgning med rodstik. Nummeret kraftigere end ensilage plast, UV bestandigt.

Kemisk bekæmpelse Mere tidskrævende end først antaget. Risiko for overtryk ved brug af kanyle. Risiko for resistens.

Omlægning af arealet Kan arealet anvendes på anden måde. Større industri grunde. Arealer uden større botanisk værdi. Pløjning/harvning af arealet i forbindelse med planteproduktion på arealet. Omlægning til vedvarende græs med efterfølgende afgræsning.

Registrering – vigtig for succes For at komme i mål med opgaven er det meget vigtigt at have en god registrering – det behøver ikke koste en formue. Løbende registrering med gps lokkede billeder. Kort beskrivelse af bestandens størrelse. Hvilken bekæmpelse der er anvendt. Tidspunkt for bekæmpelse.