LGBT i Kommunalt Regi?.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
Advertisements

Sundhed menneske og samfund
Forestil dig en landsby, hvor der bor 100 mennesker
”Psykisk sårbarhed hos unge” Temadag for UU-vejledere
Myter om den valgfrie sundhed
Nye sundhedsfremmende strategier for et aktivt ældreliv – erfaringer og ideer Landsmøde for Ældre Råd 7. maj 2009.
Hvordan kan resultaterne fra Sundhedsprofil 2010 bruges i den regionale folkesundhedsstrategi? Bente Lauridsen Regionsrådets 1. næstformand og medlem af.
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Vores krav til økonomiforhandlingerne v/Palle Simonsen, Det Sociale Netværk.
Seksuelle overgreb mod børn i Danmark
Resultater vedrørende risikofaktorer for hjertekarsygdom og dødelighed
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Glad, Tryg og Fri Kurser i psykisk selvforsvar for piger år.
Mentorordning i Skive.
Ulighed i sundhed i Danmark
Sådan står det til med sundheden i Nordjylland - hvad kan sundhedsprofiler bruges til? - hvad er social kapital? Tine Curtis Forskningsleder.
Manipulation og repræsentationsformer
Boligselskabernes Landsforening – Danmarkspanel - Januar A&B ANALYSEs Danmarkspanel - Boligselskabernes Landsforening - Januar 2010.
Resultater og indsatser for projekt Sædding og Ådalen på Toppen
Rygning og helbred blandt socialt udsatte i Danmark 3. november 2009 Pia Vivian Pedersen Statens Institut for Folkesundhed Syddansk Universitet.
Sex & Samfunds årlige seksualundervisningskampagne Uge Sex.
Aarhus Kommunes Røgfri Arbejdstid
Cand.scient. soc., ph.d.-studerende Christina VL Larsen, Nuuk d. 8. maj 2012 Center for Sundhedsforskning i Grønland Cand.scient. soc., ph.d.-studerende.
Sundhed i skolen Ifølge ”Fælles mål” fra Undvisningsministeriet er sundhed et obligatorisk emne i skole regi.
Rusmiddelundersøgelsen Ordrup Skole 9. klassetrin Skoleåret 2011 – 2012.
Ubrudt behandlingskæde for selvmordstruede børn og unge
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
Forebyggelse af ældres selvmordsadfærd – Indsatsområder og anbefalinger National Konference om selvmordsforebyggelse 1. november 2005 V/ Konsulent Elene.
Hvad tror du? -rygning blandt unge Hemmelig afstemning for forældre.
Sårbarhed hos børn og unge
Antal registrerede selvmord i Danmark ( )
Høje Tåstrup kommune Sundhedsprofil og forebyggelse 11. september 2006
Unge hjemløse Konkrete initiativer i forlængelse af arbejdet med hjemløsestrategien i Odense.
Kommunal Faldforebyggelse v/ Hanne Skov, faldkonsulent
Selvmordsforebyggelse Den praktiserende læges rolle Niels Damsbo Praktiserende læge, lektor.
Hvad bestemmer sundhed og trivsel hos teenagere Anette Johansen, Søren Rasmussen, Thomas Hansen & Mette Madsen.
Skærpelse af aftalen om arbejdsdelingen på forebyggelsesområdet Mere fokus på børne- og svangre området Aftaler om fællesinformation og rådgivning Fokusområder.
LGBT-Liv i Danmark 2011 Ole Møller Markussen
Sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen
Sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen v. Sundhedskonsulent Ann Møller Gram Sundhedsafdelingen Tønder kommune.
Unge der bruger cannabis
En undersøgelse om Trivsel, rygning, alkohol og stoffer
Sundhedssekretariatet Sundhedsprofiler i Fredericia Kommune Baggrund og formål med at arbejde med sundhedsprofiler Fremgangsmåde og dataindsamling Præsentation.
1 Randers Sundhedscenter - Hvad har mad med sex at gøre? - 1 Hvad har mad med sex at gøre?
Kærestevold ’Vold er ikke løsningen’, Nuuk 26. November, Nina Schütt.
Udsatte grønlandske kvinder i Danmark. Hvorfor fokus på udsatte grønlandske kvinder? 58 % af grønlændere i Danmark er kvinder, og en forholdsvis stor.
Den gode overlevering og samarbejde på tværs
1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber.
Overskrift og underoverskrift i versaler. Underoverskrifter og brødtekst står altid i den fast definerede grå. EFTERVÆRN STØTTE TIL TIDLIGERE ANBRAGTE.
Data om sygdom, risikofaktorer og levevilkår Middelfart, 26. november 2008 Knud Juel.
SSP Køge 1 Aftens program Intro om SSP, samt formålet med i aften Opdeling i grupper (dilemmakort) ej være sammen med egen familie) Find 3 ting, som gruppen.
Andel, der ryger dagligt SUSY UDSAT 2012 Alkohol- misbrugere SindslidendeHjemløseStofmisbrugereFattige Øvrige SUSY UDSAT SUSY Total78.
Ny håndbog: Forebyggelse på ældreområdet (Sundhedsstyrelsen d )
Introduktion til arbejdet med vold i familien, kærestevold og grænser Tør du tale om det?
Middelfart Kommune: Rygning
En APP til unge som er i tvivl om deres seksualitet - Lavet af Melani
Assens Kommune: Rygning
Behovsundersøgelse Blandt håndboldklubber – opsummeret resultater, identificerede behov og mulige udviklingstiltag.
Drøftelse af fremadrettet politisk arbejde på sundhedsområdet
Borgere med psykiatriske diagnoser
Sundhedsprofil for Aarhus Kommune
Tandlægernes rolle i det nære sundhedsvæsen
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Velkommen til Quiz om Rygning!!!.
Præsentation af Region Syddanmarks ”Hvordan har du det?” – 2017
USPER PSYK 2,5 år efter hjemkomst
Jeopardy om verdensmålene
Social ulighed i sundhed i Københavns Kommune
Jeopardy om verdensmålene
UNDERSØGELSE VEDRØRENDE UNGES BRUG AF KONDOM
Præsentationens transcript:

LGBT i Kommunalt Regi?

Den lille ABC LGBT = Lesbiske, Bøsser, Biseksuelle og Transpersoner Transpersoner = Transseksuelle, Transkønnede, Transvestitter, Interkønnede MSM = Mænd, der har Sex med Mænd KSK = Kvinder, der har Sex med Kvinder

Baggrunden for LGBT-Liv ”Lige og ulige? - Homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes levevilkår” (2009) LGBT-liv - rapport om behovet for viden og indsatser for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner (2011)

Lige og Ulige Der findes mellem 190.000 og 340.000 LGBT-borgere i Danmark 45% af LGBT-borgere i Danmark bor i Region Hovedstaden Man flytter ikke til hovedstaden, før man er gammel nok til at flytte hjemmefra Et sted mellem Odense/Aalborg Kommune og Århus Kommune Hvis LGBT var en by, så var det Danmarks næststørste by! Hvis LGBT var en kommune, så var det Danmarks trediestørste!

Baggrunden for LGBT-Liv Kommunerne står med hovedparten af det forebyggende sundhedsarbejde Ulighed i sundhed er et satsningsområde Seksuel sundhed er et satsningsområde Der efterlyses evidensbasering af de forebyggende og sundhedsfremmende indsatser

Baggrunden for LGBT-Liv Der findes ikke målrettede forebyggende og sundhedsfremmende indsatser for LGBT-borgere i Danmark Der findes ingen systematisk indsamling af viden om LGBT-borgeres sundhed og trivsel i Danmark

KSK og Rusmidler Der er dobbelt så mange storrygere blandt unge KSK Mere end dobbelt så mange af de unge LGBT-kvinder har et højrisiko drikkemønster i forhold til heteroseksuelle kvinder Unge LGBT-kvinder ryger 30 % oftere hash, og de bliver ved op i en høj alder Et forholdsvist lavt antal storrygere blandt de unge mænd på 16-24 år lgbt 6 %, kan tyde på at rygning er på tilbagetog blandt bøsser og biseksuelle mænd. (hetero 14 % (Gransell, 2009: p97) Denne tendens ses ikke hos kvinderne, hvor der er mere end dobbelt så mange storrygere blandt de 16-24årige lesbiske og biseksuelle kvinder (12 %) end i den heteroseksuelle kontrolgruppe, ( 5 %) (Gransell, 2009: p92)) 17 % af den samlede LGBT-gruppe ”binge drikker”13 en eller flere gange ugentligt. I den heteroseksuelle kontrolgruppe er tallet 9 %. (Gransell, 2009: p99) Baseret på hvor meget og hvor tit, der drikkes, kan respondenterne placeres i højrisikogrupper. Blandt KSK på 16-29 år er 15 % i højrisiko. I heterokontrolgruppen er andelen 6 %. Blandt KSK i ”forældrealderen” fra 30 til 44 år, har 7 % et højrisikodrikkemønster, mens tallet i heterokontrolgruppen er under 0 %. (Gransell, 2009: p100) KSK er overrepræsenteret på hashrygning, hvor andelen af KSK i alderen 16-24 år udgør 23 % mens det kun er 18 % af kvinderne i heterokontrolgruppen, der har røget hash indenfor det seneste år. Denne andel bliver generelt lavere med alderen, men ikke nært så meget for KSK hvor 6 % af de 45-64årige har røget hash indenfor det seneste år mod 1 % i heterokontrolgruppen. (Gransell, 2009: p102)

MSM og Alkohol Mere end fire gange så mange af de voksne MSM har et højrisiko drikkemønster i forhold til heteroseksuelle mænd Blandt MSM i ”forældrealderen” fra 30 til 44 år, har 22 % et højrisiko drikkemønster, mens tallet i heterokontrolgruppen er 5 %.(Gransell, 2009: p100)

Biseksualitet Biseksuelle har dårligere sociale relationer end homo- og heteroseksuelle (Det er faktorer såsom oplevet ensomhed og muligheder for at bede om hjælp, der definerer om en respondent har gode eller dårlige sociale relationer) 13 % af de biseksuelle har dårlige sociale relationer mod 8 % i heterokontrolgruppen og 10 % blandt de homoseksuelle. (Gransell, 2009: p120)

Seksuelle ydelser En ud af ti unge MSM har solgt seksuelle ydelser En ud af tyve KSK har solgt seksuelle ydelser Det er langt overvejende mænd, der køber sex. I heterokontrolgruppen har 15 % købt sex, mens tallet er oppe på 25 % blandt MSM.16 (Gransell, 2009: p36) Både MSM og KSK er stærkt overrepræsenteret, når det gælder salg af seksuelle ydelser. Blandt mændene er andelen hos MSM på 6 %, mens ingen i heterokontrolgruppen har solgt seksuelle ydelser. i leila36) Blandt kvinderne er andelen hos KSK på 5 %, mens det hos heterokontrolgruppen kun er 1 %, der har solgt seksuelle ydelser. (Gransell, 2009: p36) MSM 16-29 år – 11 % har solgt sex (Personlig kontakt Henning Hansen, CASA)

Selvmordstanker og selvmordsforsøg Mere end fem gange så mange unge bi-kvinder har haft selvmordstanker indenfor de seneste 12 måneder i forhold til den generelle befolkning En ud af fem unge KSK har forsøgt selvmord Blandt unge biseksuelle kvinder fra 16 til 29år har 40 % haft selvmordstanker indenfor det seneste år. (Gransell, 2009: p111). Som det også er tilfældet i den generelle befolkning, så er det de unge kvinder, der er mest udsat, når det gælder selvmord. Blandt de unge KSK mellem 16-29 har 21 % forsøgt selvmord mod 5 % i heterokontrolgruppen. (Gransell, 2009: p113)

Selvmordstanker og selvmordsforsøg Mere end fire gange så mange voksne bi-mænd har haft selvmordstanker indenfor de seneste 12 måneder i forhold til den generelle befolkning Knapt en ud af ti voksne MSM har forsøgt selvmord Blandt biseksuelle mænd 30-44 år har 30 % haft selvmordstanker indenfor det seneste år. (Gransell, 2009: p111). Blandt voksne MSM på 30 til 44 år har 9 % forsøgt selvmord. Dette tal er især markant i forhold til at tallet for denne gruppe er 1 % i heterokontrolgruppen. (Gransell, 2009: p113)

Selvmordstanker og selvmordsforsøg Mere end dobbelt så mange LGBT-borgere har haft selvmordstanker indenfor de seneste 12 måneder i forhold til den generelle befolkning Fire gange så mange LGBT-borgere har forsøgt selvmord sammenlignet med den generelle befolkning Over halvdelen af LGBT, der har forsøgt selvmord, forsøgte første gang, før de fyldte 20 En ud af tyve LGBT, der har forsøgt selvmord, forsøgte første gang, før de fyldte 13 Ifølge Sundheds- og Sygelighedsundersøgelsen i 2005 har 7 % af den generelle befolkning haft selvmordstanker indenfor det seneste år, mens tallet er oppe på 16 % for LGBT-befolkningen. (Gransell, 2009: p110) Ifølge Sundheds- og Sygelighedsundersøgelsen i 2005 er det 3 % af den generelle befolkning, der nogensinde har forsøgt at tage deres eget liv, mens andelen for LGBT-befolkningen liggerpå 12 % (Gransell, 2009: p112). 55 % af de LGBT, der har forsøgt selvmord, forsøgte første gang, da de var mellem 13 og 19 år gamle. (Gransell, 2009: p115) 6 % af de LGBT, der har forsøgt selvmord, forsøgte første gang, før de fyldte 13. Dette tal er markant i forhold til at der ingen var i denne aldersgruppe i heterokontrolgruppen. (Gransell, 2009: p115)

Kommunernes opgaver Synlige rollemodeller i de unges hverdag Inkorporering af LGBT i selvmordsforebyggelse på skoler og ungdomsuddannelser Inkorporering af LGBT i rusmiddelforebyggelse Generel oplysning til borgere om LGBT Målrettet oplysning til LGBT-borgere om egen udsathed