Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Drøftelse af fremadrettet politisk arbejde på sundhedsområdet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Drøftelse af fremadrettet politisk arbejde på sundhedsområdet"— Præsentationens transcript:

1 Drøftelse af fremadrettet politisk arbejde på sundhedsområdet
Udvalgsmøder BUU og SSU i september 2017

2 Prioriterede målgrupper i KKR Syddanmarks sundhedsvision
Børn og unges livsstil Borgere i risiko for eller med psykiske lidelser Borgere i risiko for eller med kroniske sygdomme KKR’s sundhedspolitiske vision udpeger særlige målgrupper – se mål i slide på side 3. KKR er i færd med at udarbejde en rammeaftale for 2018 og har i den forbindelse spurgt kommunerne om input til temaer. BUU og SSU har med brev af 15. februar 2017 bl.a. foreslået, at nedenstående bliver temaer i aftalen ”Børn og Unge med psykiske lidelser” ”Unge med misbrug”

3 Mål i KKR Syddanmarks sundhedspolitiske visioner
Orienteret om de fælleskommunale visioner og MEGET ambitiøse mål på januar møder i BUU og SSU. Stor udfordring i at effektmåle op i mod disse mål. På de kommende slide er det forsøgt at vise en slags Base-line på, hvor vi er / og hvilke data, der er tilgænglige. I ,7 % af mændene fremragende, vældig godt eller godt helbred (selvvurderet) I ,5 % af kvinderne fremragende, vældig godt eller godt helbred (selvvurderet)

4 Baseline KKR-mål Mål - ” 90 % af alle syddanskere vurderer deres helbred som godt i 2025. I ,7 % af mændene og 81.5 % af kvinderne fremragende, vældig godt eller godt helbred (selvvurderet). (Kilde Regionens ”Hvordan har du det ?”) Skolesundhedsprofil (6-16 årige) SDQ-måling (3-16 årige) KKR’s sundhedsvision Stor udfordring i at effektmåle op i mod disse mål. Forsøgt her at vise en slags Base-line på, hvor vi er / og hvilke data, der kan være brugbare for at opstille en baseline.

5 Baseline Mål - ” Igennem et aktivt samarbejde om sundhed er antallet af syddanskere med behov for behandling i sundhedsvæsenet faldet med 15 % i 2025”. Assens Kommunes borgeres kontakt til sundhedsvæsenet 2016 Somatik: besøg/ydelser Psykiatri: besøg/ydelser Praksissektoren: besøg/ydelser KKR’s sundhedsvision. Det er usikkert hvilket basisår KKR-målet refererer til – men data er tilgængelige. Kilde på data - Marianne Nielsen Økonomi, Mail – 8. maj

6 Baseline Mål - ”Igennem et aktivt samarbejde om sundhed og forebyggelse er antallet af syddanske børn og unge, som lever uhensigtsmæssigt i forhold til KRAM- faktorerne og i forhold til mental sundhed, reduceret med 50 pct. i 2025”. Afventer KKR’s arbejdsgruppe omkring brug af data fra Skolesundhedsprofiler. Uklart hvilket basisår, de 50 % reduktion sættes op i mod. KRAM = Kost – Rygning – Alkohol - Motion

7 Baseline Mål - ” Forskellen i middellevetid for syddanskere med psykiske lidelser og syddanskere uden er faldet med 10 pct. i Data er ikke tilgængelige – Erfaringsudveksling med øvrige kommuner om effektmåling. Vi må afvente, hvordan andre kommuner vil måle på dette.

8 Baseline Mål - ”9 ud af 10 syddanskere med kronisk sygdom oplever i 2025, at de kan leve med/håndtere sygdommen uden behov for kontakt med sygehuset”. Har ikke tilgængelige data for samlet antal kronikere. Afventer hvilke diagnoser, der opgøres som ”Kroniske” Antal indlæggelser i 2016: 742 Antal ambulante besøg ydelser i 2016:16.574 I de angivne tal er følgende diagnoser opgjort: KOL, Leddegigt, Knogleskørhed, Diabetes, Hjertesvigt, Astma, Kræft (Og vi har også disse data opgjort på alder). Da vi ikke har kendskab til samlet antal kronikere (men kun dem der er i kontakt med sygehuset) er dette mål svært at evaluere på. Det gør sig gældende for alle kommuner.

9 Godkendt 26. september 2012 Udløber i 2018 – Skal revideres.

10 Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker
2013 • Overvægt • Stoffer 2012 • Tobak • Alkohol • Fysisk aktivitet • Mental sundhed • Seksuel sundhed • Solbeskyttelse • Mad og måltider • Indeklima i skoler • Hygiejne Sundhedsstyrelsens anbefalinger anvendes som led i udmøntningen af sundhedspolitikken. Det er kortlagt i nationale undersøgelser, hvor langt Assens Kommune er med de enkelte anbefalinger i hver pakke. (Kommunens egen vurdering) Vi ligger på niveau med øvrige kommuner – og har arbejdet med at implementere anbefalinger på grundniveau. Der er netop ved at blive udarbejdet en ny undersøgelse., hvor kommunerne skal vurdere, hvor langt de er.

11 Sundhedsprofilen 2013 Et tilbageblik i 2013-profilen sammenlignet med 2010-undersøgelsen. Der er i foråret 2017 udarbejdet et ny Sundhedsprofil for 2016. Muligt at se udviklingen i sundhedstilstanden hen over årene 2010/2013/2017 for borgere over 16 år

12 Regionens undersøgelse vedr. Sundhedsadfærd
Rygning Alkohol Kost Fysisk aktivitet Overvægt

13 Sundhedsadfærd 2013 Sammenligning ml. Assens Kommune og Regionen:
Generelt er der i Assens Kommune en højere andel af borgerne, som har en uhensigtsmæssig sundhedsadfærd – sammenlignet med regionen. (Der er ikke justeret for køn, alder og uddannelse i diagrammet). Justeres der for køn og alder, ligger vi dog stadig højt på listen – se længere nede i noterne. Højrisikogrænsen er 21 genstande for mænd og 14 for kvinder. Usundt kostmønster: Målt på indtag af frugt, fisk, grøntsager og mættet fedt. Svær overvægt: =/+ BMI 30 (moderat overvægt: =/+ BMI 25) Omkring hver femte borger i Assens Kommune ryger dagligt . 20,5 % svarer til 6800 borgere. Cirka den samme andel er at finde for borgere med usundt kostmønster, stillesiddende fritidsaktivitet og svær overvægt. 3 grupperinger af kommunerne efter risikoen for, at de adskiller sig fra regionstallet. Her er der netop justeret for køn og alder. Assens Kommune ligger i den ”højeste gruppe”, hvad angår daglig rygning, højrisikogrænse, usundt kostmønster, stillesiddende fritidsaktivitet. Assens Kommune ligger i ”mellemste gruppe”, hvad angår svær overvægt. (Tager vi borgere med moderat overvægt med, ligger vi faktisk også i højeste gruppe.)

14 Ændringer i sundhedsadfærd 2010 til 2013
Dagligrygning: Der er generelt sket et lille fald i antallet af dagligrygere, dvs. i alle kommunerne i regionen. I Assens Kommune et fald på ca. 2,7 % Højrisikogrænsen: I den nationale rapport er der sket et fald i alkoholindtag hos unge mænd – det ses ikke i samme grad på regionalt niveau. Til gengæld er der et lille generelt fald i kommunerne, hvad angår overskridelsen af lavrisikogrænsen (M:14, K:7 genstande) Ca. hver femte overskrider lavrisikogrænsen i Assens Kommune (fald på 2,5% i Assens). Usundt kostmønster: Der er generelt set sket en stigning i andelen af borgere, som har et usundt kostmønster. I Assens Kommune er den stigning på ca. 5%. Stillesiddende fritidsaktivitet og svær overvægt: Der ses en lille stigning generelt ( i Assens stigning på hhv. 3 % og 0,6 %). (Stigning og fald er generelle tendenser i kommunerne, hvorfor der med stor sandsynlighed kan være noget om snakken i betragtning af de statistiske usikkerheder…Derfor fremhæves de her.)

15 Kilde: Region Syddanmark
Et klart billede på, at uddannelsesniveauet har sammenhæng med sundhedsadfærden. Regionsniveau.

16 Kilde: Region Syddanmark
På alkoholområdet ser billedet anderledes ud ift. uddannelsesniveauets betydning - når vi tager alder i betragtning. Tendensen er omvendt blandt de =/+ 65-årige. Regionsniveau.

17 Sundhedsprofil og National undersøgelse om forebyggelses-pakkerne
Temaerne i Regionens ”Hvordan har du det ?” National undersøgelse om implementering af Forebyggelsespakkerne. Hvor ligger Assens Kommune dårligere set ifht. Regionen i 2013 Hvor har der været en negativ udvikling fra 2010 til 2013 ? Hvor ligger Assens Kommune dårligere set ifht gns. i Dk En ¨måde at sætte retning – er at sætte øget fokus på de områder, hvor Assens Kommune ligger dårligere end Regionen/Nationalt - og/eller, hvor der har været en negativ udvikling fra 2010 til 2013. Når vi sammenligner data i forhold til de tre spm. resulterer det i øget fokus på samme temaer, som KKR’s visionsmål – se næste slide.

18 Fokus på forebyggende indsatser
Mental Sundhed Overvægt Kost Fysisk aktivitet Rusmidler (Alkohol og stoffer) Rygning Der har været en positiv udvikling ifht rygning – men pt. Ses stigning blandt de unge som ryger KRAM (Kost – Rygning – Alkohol – Motion) I forhold til Forebyggelsespakkerne peger det på, at det er i de med fed markerede vi skal fokusere: Tobak Alkohol Fysisk aktivitet Mental sundhed Seksuel sundhed Solbeskyttelse Mad og måltider Indeklima i skoler Hygiejne Overvægt Stoffer

19 Opmærksomhedspunkter Skolesundhedsprofil og SDQ
Lokale forskelle på skoler / institutioner Flere børn med særlige behov Sværeste overgang fra 0. til 1. klasse Nedsat trivsel hos inklusionsbørn Forskel i trivsel hos piger og drenge Ensomhed, robusthed, søvn, overvægt Fritidsaktiviteter Dette er ikke nødvendigvis fyldestgørende – men vi skal bruge resultaterne fra disse undersøgelser ifht at prioritere vores fremtidige indsatser.

20 Tilbudsvifte Ulighed i sundhed Prioriterede målgrupper / Nye mål
Effekt af tilbud Nye tilbud Fjerne tilbud Skal der arbejdes med frem mod opstart af politikarbejdet.

21 Rammen Rapport fra Udvalg om det nære og sammen-
hængende sundhedsvæsen Nye Sundhedsaftaler Revision af Sundhedspolitikken Evt. §17 stk. 4 - Udvalg Rammepapir fra Regionen om det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Tilbudsviften ? KKR-visionsmål Kommunal med- finansiering Ny sundhedsprofil 2017 + 16 år Forebyggelsespakkerne Kronikerstrategi Ny SDQ-måling 3-16 år Erfaringsudveksling med øvrige kommuner om Effektmåling De nationale mål på sundhedsområdet omhandler ; Bedre kvalitet, sammenhæng og geografisk lighed i sundhedsvæsnet. Der er lige kommet en helt ny rapport fra Udvalg om det Nære og Sammenhængende Sundhedsvæsen med 20 nye anbefalinger. Den vil helt sikkert blive rammesættende. På baggrund af sagsfremstilling omkring ”Status” og ”Hvad der er på vej” foreslås flg: Forslag til Procesplan (se næste slide) I efteråret 2017 udarbejdes en ny SDQ-måling om trivsel blandt de 3-16 år i Assens Kommune. I efteråret 2017 igangsættes arbejdet med en Kronikerstrategi for Assens Kommune. I efteråret 2017 / foråret 2018 vil Assens Kommunes sundhedstilbud blive vurderet i forhold til ulighed i sundhed, prioriterede målgrupper samt de fælleskommunale, regionale og nationale mål og anbefalinger.   Primo 2018 igangsættes arbejde med en revision af Sundhedspolitikken- Evt. via nedsættelse af et §17 stk. 4 udvalg. KKR-arbejdsgruppe om brug af data fra Skole Sundhedsprofiler 6-16 år KKR’s rammeaftale 2018 Ulighed i Sundhed Nationale mål

22 Forslag til Procesplan
I efteråret 2017 udarbejdes en ny SDQ-måling om trivsel blandt de 3-16 år i Assens Kommune. I efteråret 2017 igangsættes arbejdet med en Kronikerstrategi for Assens Kommune. I efteråret 2017 / foråret 2018 vil Assens Kommunes sundhedstilbud blive vurderet i forhold til ulighed i sundhed, prioriterede målgrupper samt de fælleskommunale, regionale og nationale mål og anbefalinger.   Primo 2018 igangsættes arbejde med en revision af Sundhedspolitikken- Evt. via nedsættelse af et §17 stk. 4 udvalg.


Download ppt "Drøftelse af fremadrettet politisk arbejde på sundhedsområdet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google