udflytning og hjemtagning af produktion

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HUNDE SPEED km h 34,4 HUNDE SPEED km h 34,1 HUNDE SPEED km h 32,8 HUNDE SPEED km h 31,9 HUNDE SPEED km h 31,8 HUNDE SPEED km h 30,9.
Advertisements

Midtjyske virksomheder om behovet for arbejdskraft Resultater fra Det midtjyske Vækstlag August 2009.
Analyse af rejsekortet for
Den danske befolknings syn på handicappedes rettigheder
VMS data Geografisk og tidsmæssig udvikling af indsatsen i tobisfiskeriet v/ dataspecialist Josefine Egekvist Sekretariat for myndighedsbetjening.
Atomer Et programmeret forløb. En måde at lære på.
Humanistundersøgelsen 2007 miniSeminar 6. maj 2008 Flemming Meier, CBS Learning Lab
EJERSKIFTE Statistik om ejerskifter i Danmark baseret på resultater fra spørgeskemaundersøgelse Okt./nov for Erhvervs- og Byggestyrelsen og INSEAD.
Uddannelsesseminar 25.August 2008 Horesta – 3f DK 1 De lokale uddannelsesudvalgs arbejdsopgaver og kompetencer Bruno Clematide.
UU-Aalborg Evaluering af brobygning og intro 2013/14 Velkommen UU-Aalborg Ungdommens Uddannelsesvejledning.
Pionerprojektet i BUF – bedre arbejdsmiljø og mindre sygefravær
Produktionsøkonomi Planteavl 2013
Prospekt. Ideen •Casa della filosofia er navnet på en forening, der giver almin- delige mennesker mulighed for at have brugsret til et hus i Italien på.
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
Mette Andersen SDE Ansættelse af elev. Mette Andersen SDE
Borgernes barrierer for brug af IT
Statistik om serviceerhverv -viden og samarbejde Maja Fromseier Mortensen.
v/ Professor Lars Ehlers, Aalborg Universitet
Hvem er vi? •Vi er organiseret i KBH Amts behandlingscenter for stofbrugere. •Vi er 3 år gamle. •Hjulpet i gang af fokus på Ecstasy. •Hjulpet i gang af.
Læringsmål Kendskab til:
Velkommen hos Juvel A/S
Elevernes digitale dannelse
Bolig selskabernes Landsforening– Almene lejeboliger - Maj/Juni Almene lejeboliger - Danmarkspanelet - Maj/Juni 2010.
Analyse for Ældre Sagen: Trafikundersøgelse: Cykel, cykelhjelm mv Rapport Marts 2010.
Tidlig skriftsprog i dagtilbud
Highlights fra Lederpejling 6, 2008 Hovedrapporten kan læses på Undersøgelsen er gennemført som internetbaseret spørgeskema, der.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Kundeanalyse 2014.
Energieffektivisering i byggeriet”. Program Introduktion til Energieffektivisering af byggeriet Delprojekt_01Systematisk energieffektivisering af tekniske.
Efteruddannelsesindsatsen 2007 Analyse Danmarks undersøgelse januar 2008 Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete.
AMU evaluering Oplæg på Kompetencerådets møde den v./ Merete Giehm-Reese, Region Midtjylland.
Kundeanalyse Produktion 2014.
1 Effektiv forrentning Kjeld Tyllesen PEØ, CBS Erhvervsøkonomi / Managerial Economics Kjeld Tyllesen, PEØ, CBS.
Naboskabet - en undersøgelse af 3 boligområder 473 beboere besvarede undersøgelsen 6-11 år: år: år: 4 Voksne: 454.
Arbejdsmarkedsuddannelser – også for personer med læse-, skrive- og regnevanskeligheder Oplæg fra AMU-Fyn Konference d. 22/5 -07.
Representations for Path Finding in Planar Environments.
Midtjyske virksomheder om efteruddannesle Resultater fra Det midtjyske Vækstlag August 2009.
Grundlæggende regnskabsforståelse
Jobrådgivernes Brancheforening Brugertilfredshed hos ”anden aktør” København 30. november 2011.
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Skovengen Skovengen.
Østjysk rapport om udligning og tilskud Seminar om udligning den 26. April 2010 Job og Økonomidirektør Asbjørn Friis Jensen, Favrskov.
Titel: Arial, fed, skriftstr. 20, mørkegrå. Tekst: Arial, normal, fed eller kursiv, skriftstr. 10, 12 og 14 til print – 16 og 18 til projektor – mørkegrå.
Resultater fra 50 skoler knækker mobbekurven – 1. Undersøgelsesrunde (2009) Mere mobning i 4.kl. end i 6.kl.,og 9.kl. (flest piger, 19,2 %) På alle klassetrin.
UTA- Årshjul. Optag på ungdomsuddannelserne 11. September 2013.
Pleje og Sundhed Gennemførte719 Inviterede895 Svarprocent80% FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer.
1 Powerpointserie om In-line færdiggørelse ved Heatsettrykning Avisrotation Magasindybtryk Den Grafiske Højskole.
Region Midtjyllands tilbud 2013
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
11. december 2014 Workshop D Motivation og barrierer for virksomhedernes brug af VEU - bidrag til analysegrundlaget for Trepartsudvalgets arbejde udarbejdet.
ETU 2008 | Elevtilfredshedsundersøgelse Erhvervsskolen Nordsjælland HTX (Teknisk Gymnasium) - Hillerød Baseret på 313 besvarelser.
Naboskabet - en undersøgelse af det sociale liv i Egedalsvænge Egedalsvænge.
1 Borgerpanelet i Silkeborg Kommune.
November 2006 – 47 deltagere Erhvervskvinder.dk - København.
Uddannede færingers tilpasning til arbejdsmarkedet og erfaringer med studieophold i udlandet En spørgeskemaundersøgelse blandt færdiguddannede
1 Senior Erhverv Søhøjlandet Nye tider, nye muligheder…! PP er sendt pr.mail.
Vinterman seminar 2. Maj SIDE 2 Vinterman seminar 2. maj Ca. 85 personer: 34 kommuner (30 Vinterman, 2-Light og 2-Melding) Færøerne Vintercentralen.
Globaliseringsredegørelsen 24.mar. 14 Figurer fra Danmark tiltrækker for få udenlandske investeringer i Sådan ligger landet
Matematik B 1.
Claus Brabrand, ITU, Denmark Mar 10, 2009EFFECTIVE JAVA Effective Java Presentation Workshop Claus Brabrand [ ] ( “FÅP”: First-year Project.
1 Tråde 2 Plan Trådbegrebet Synkronisering Koordinering Eksempel: et flertrådet spil.
It i de gymnasiale uddannelser Udstyr og anvendelse, 2010.
Grunde til at jeg elsker dig
Januar 2009 MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredagLørdagSøndag Uge 2. Anette Ø. Kl Tina H. Lone M. 6 Kl Britt H. 7 Kl Vinnie G. Gerda.
Fundamentale datastrukturer

1 Fundamentale datastrukturer. 2 Definitioner: abstrakt datatype, datastruktur Elementære datastrukturer og abstrakte datatyper : arrays, stakke, køer,
1 Kap. 4, Jordens Tyngdefelt = Torge, 2001, Kap. 3. Tyngdekraftens retning og størrelse g (m/s 2 ) Acceleration Tyngdepotentialet (W): evene til at udføre.
VTU 2008 | Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Aalborg Tekniske Skole Svarprocent: 27% (414 besvarelser ud af mulige)
Globaliseringens og EU’s betydning for arbejdsmarkedsforhold i Danmark
Præsentationens transcript:

udflytning og hjemtagning af produktion Danske virksomheders udflytning og hjemtagning af produktion Professor Jan Stentoft Arlbjørn

Baggrund I dagspressen, fra interesseorganisationer og industrien, er der spredte meldinger om, at produktion, der ellers er outsourcet eller offshoret, nu insources eller backshores igen bl.a. som følge af forringet kvalitet, mere kompliceret planlægning, lokal lønudvikling og forlængede leveringstider, men der synes ikke at eksistere forskningsbaseret viden om det i en dansk kontekst. Et naturligt spørgsmål er der derfor, hvad skal vi i fremtiden leve af i Danmark?

Forskning i dagspressen

Forskning i dagspressen Rapport omtalt i +30 dagblade Rapport omtalt i + 15 fagblade TV (landsdækkende + lokal) Radio (landsdækkende + lokal) Publikationen er tilgængelig på: www.kfbf.dk

Hovedformål Overordnet set er det rapportens samlede hovedformål at levere en beskrivende analyse gennem en besvarelse af ovenstående spørgsmål. Det betyder, at der i mindre grad vil ske konkrete fortolkninger af de resultater, der er opnået. Det er en kompleks problemstilling, som ikke har enkle svar. Derfor er der behov for flere nuancer i debatten, som denne rapport søger at bidrage med.

Spørgsmål I hvilket omfang anvender danske produktionsvirksomheder globaliseringsstrategierne outsourcing, insourcing, offshoring og backshoring? Hvad er drivkræfter og barrierer for globaliseringsstrategierne? Hvad er de centrale karakteristika for vellykkede globaliseringsstrategier? Dette indlæg afgrænser sig til outsourcing/insourcing

Værdikædesmilet

Begrebsafklaring OUTSOURCING Betyder udflytning af aktiviteter/opgaver fra Danmark så de fremadrettet varetages af en tredjepart under deres ejerskab, ledelse og kontrol. OFFSHORING Betyder udflytning af aktiviteter/opgaver fra Danmark til et andet land, men hvor ejerskab, ledelse og kontrol bibeholdes. INSOURCING Betyder hjemtagning af aktiviteter/opgaver til Danmark, som oprindeligt blev varetaget af danske producenter, men som er blevet lagt ud til en tredjeparts ejerskab, ledelse og kontrol. BACKSHORING Betyder hjemtagning af aktiviteter/opgaver til Danmark fra et andet land, men hvor ejerskab, ledelse og kontrol bibeholdes. Principielt kan der godt være tale om backshoring til et andet land end Danmark (fx flytning af produktion fra egen fabrik i Kina til egen fabrik i Polen).

Kontaktede virksomheder og svarprocenter

Respondenter

Respondenternes fordeling på brancher

Virksomhedsinddeling 5-49 ansatte = Små virksomheder 50-100 = Mellemstore virksomheder >100 = Store virksomheder

De særlige karakteristika ved denne undersøgelse Den er baseret på et stort antal respondenter (samlet set 843 virksomheder). Den foretager en specifik sondring mellem forskellige globaliseringsstrategier (outsourcing, insourcing, offshoring og backshoring). Den har også fokus på hvilke produktionsopgaver, der vender tilbage til Danmark. Den bringer analyser ind med henblik på at vurdere, om virksomhedsstørrelse spiller ind på den konkrete praksis.

Særlige karakteristika ved små og mellemstore virksomheder En lavere grad af formelle systemer Uformel og ad hoc information Større ressourceknaphed Flere ledelsesroller på samme tid Har typisk en ejer, der er involveret i driften af virksomheden Ejeren i virksomheden initierer den strategiske udvikling Mangler ofte uddannet personale Større fleksibilitet og omstillingsparathed Lav reaktionsevne på radikale forandringer på trods af større fleksibilitet

Resultater fra outsourcing undersøgelsen

Outsourcing fordelt på brancher

Outsourcing fordelt efter virksomhedsstørrelse - Outsoucing er praksis for alle uanset virksomhedsstørrelse, men globaliseringen er mere udtalt blandt de store virksomheder

Overvægt af standardiserede produkter der outsources

Hvor outsources der til?

Bevæggrunde til outsourcing Hovedårsag er løn og/eller produktivitetsforskelle (mest markant blandt de store virksomheder) Ikke konkurrencedygtige rammebetingelser i Danmark (33 % af de små virksomheder) Skabe større fleksibilitet For at undgå investering i nyt udstyr (27 % af de små virksomheder) For at have fokus på kerneområder (28 % af de store virksomheder)

Barrierer ved outsourcingen Produktionsgrundlaget har ikke været tilfredsstillende (53 % af de store virksomheder) Manglende kompetencer hos dem, der er outsourcet til Sprogvanskeligheder For få kvalificerede leverandører at vælge i mellem (28 % af de store virksomheder) Outsourcing proces skulle hastes igennem (mest markant blandt de små og mellemstore virksomheder)

Indfrielse af omkostningsbesparelser

Indfrielse af forventninger til kvalitet

Indfrielse af forventninger til fleksibilitet

Indfrielse af forventninger til leveringsevne

Sandsynlighed for insourcing til Danmark Ca. hver 5. virksomhed, der har outsourcet indenfor de seneste 5 år, mener, det er meget sandsynligt/sandsynligt, at produktionen insources til Danmark igen Er det positivt? Ja, er udflytning ved at bremse op? Nej, der er stadigvæk 60 %, der svarer, at det er meget usandsynligt

Fastholdelse af produktion i Danmark via automatisering Der er generelt en udpræget opfattelse, at produktion kan fastholdes i Danmark via automatisering

Har outsouringen ført til afskedigelser i Danmark?

Resultater fra insourcing undersøgelsen

Insourcing fordelt på brancher

Insourcing fordelt efter virksomhedsstørrelse

Områder der insources fra - Overvægt af kundetilpassede produkter, der insources

Bevæggrunde til insourcing Kvaliteten var ikke god nok For lang lead-time (specielt de mellemstore virksomheder med 60 %) Øget grad af automatisering i Danmark (specielt de mellemstore virksomheder med 40 %) For at have fokus på kerneområder Vigtigt at have produktion tæt på af hensyn til produktudvikling (specielt de store virksomheder)

Barrierer ved insourcingen Der er ikke tildelt ressourcer nok (man-power, økonomi); specielt de små virksomheder med 32 % Insourcing processen skulle hastes igennem (specielt de store virksomheder) Mangel på et ordentligt beslutningsgrundlag (specielt de mellemstore virksomheder) Mangel på interne kompetencer hos produktionsmedarbejderne hos dem selv Mangel på information/kommunikation (specielt de store virksomheder)

Indfrielse af omkostningsbesparelser

Indfrielse af kvalitetsforbedringer

Indfrielse af forventninger til fleksibilitet

Indfrielse af forventninger til leveringsevne

Ansættelse af medarbejdere som følge af insourcingen

Konklusion I hvilket omfang anvender danske produktionsvirksomheder globaliseringsstrategierne outsourcing, insourcing, offshoring og backshoring? 200 virksomheder (ca. 24 %) i populationen har outsourcet indenfor de seneste 5 år – større andel blandt mellemstore og store virksomheder 87 virksomheder (godt 10 %) har insourcet produktion til Danmark indenfor de seneste 5 år - større andel blandt mellemstore og store virksomheder 77 virksomheder (godt 9 %) har offshoret produktion fra Danmark 18 virksomheder (godt 2 %) har backshoret produktion til Danmark indenfor den samme tidsperiode.

Konklusion Drivkræfter - Specielt de store - Specielt de mellemstore - Specielt de små - Specielt de mellemstore - Specielt de store - Specielt de små

Konklusion Barrierer - Specielt de store - Specielt de små - Specielt - Specielt de mellemstore - Specielt de store - Specielt de store - Specielt de små og mellemstore

Effekterne af outsourcing og insourcing   Omkostnings-reduktion   Kvalitet   Fleksibilitet   Leveringsevne

Konklusion Centrale karakteristika for vellykkede globaliseringsstrategier Indfrielse af forventninger ”I meget høj grad/i høj grad” Gennemarbejdet beslutningsgrundlag Tilstrækkeligt produktionsgrundlag Klare mål for omkostninger, kvalitet, fleksibilitet og leveringsevne Performancemål Outsourcing Insourcing Omkostningsbesparelser 65 % 44 % Kvalitet 48 % 74 % Fleksibilitet 43 % 79 % Leveringsevne 42 % 82 % Det er vigtigt med forståelse af totalomkostninger (direkte og indirekte)

Perspektivering Fremtidens konkurrenceparameter handler om dynamisk design og innovation af forsyningskæder Automatisering er en vigtig kilde til at fastholde produktion i Danmark Danish by Design – Danmark som væksthus Større fokus på strategisk ledelse og kompetenceudvikling Evne til at balancere drift og udvikling bedre på samme tid