Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Hej. Jeg hedder Ronja, og jeg har fået en gynge i julegave.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Præsentation af forskningsrapport DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard
AT AFSKAFFE MEDLØBERKULTUREN
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Midtvejsseminar Læringsmiljø på hhx -kvaliteter og udfordringer ’Hvis jeg ikke har pc’en med ville jeg få mere ud af det” – om IT og medier i undervisningen.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Det svære liv i en sportstaske
BIOANALYTIKERES KERNEFAGLIGHED OG PROFESSIONSIDENTITET
En anderledes skoledag for de yngste elever. Temamøde for skolebestyrelser.
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
1 Folkeskolereformen -hvilke perspektiver giver den i forhold til dagens overskrift set fra en politisk synsvinkel Søren Kristensen.
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
Læringsmiljø på hhx; kvaliteter og udfordringer Temaoplæg 2: IKT i undervisningen på hhx DEA, 13. Oktober 2010 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard.
AT AFSKAFFE MEDLØBERKULTUREN MOBNING SLADREHANK MEDLØBER DUKS TRUSLER.
Noemi Katznelson, Vejen mod de 95 pct. – en erfaringsopsamling fra projektet Ungdomsuddannelse til alle DEL I – Omhandler det landspolitiske.
Midtvejsseminar Læringsmiljø på hhx
Borgernes barrierer for brug af IT
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
UCC Genvej til Viden 3. Oktober 2012
Advisory board-møde, MDI, den 17. april 2013, Mathilde Hjerrild Carlsen, Holger Højlund Oplevelser fra felten.
Netværksgrupper for 7.–9. kl. i UU Skive •Den politiske målsætning er at 95% af en ungdomsårgang gennemfører en ungdomsuddannelse. •De unges muligheder.
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
VOFF konference april 2011 Hvad sker der i klasserummet? De sociale og faglige relationers betydning for fastholdelse 27. April 2011 Susanne.
”Der er ingen sår der ser godt ud”
Erfaringer efter simulationsbaseret undervisning i genoplivning
Klasseledelse Lene Heckmann.
Hvem kommer på Perron 3 Hvilken profil har de? Hvad har fået dem til at komme?
- Et dagbehandlingstilbud til unge hashmisbrugere
”Spænd hjelmen!” - Unges forhold til arbejdsmiljø og risiko i en krisetid Ph.d. Mette Lykke Nielsen
”Skodjobs og gode gys!” - Unges forhold til risiko i arbejdslivet Ph.d. Mette Lykke Nielsen
Fortællinger fra kanten
”Du skulle jo gerne ville være derhjemme” Ansvarlighed som nøglen til patientinddragelse Mari Holen Post.doc. ved Center for sundhedsfremmeforskning, RUC.
Verdens 7 underværker….
Den globale skole Globaliseringen fordrer og fremmer en nytænkning af uddannelsernes indhold. Gode læse-, stave- og matematikfærdigheder er nødvendige,
Hold fast, hold ud eller hold igen
- En rigtig god idé! Bevægelse i hverdagen på Høje Gladsaxe skole
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Udsatte unge på vej i uddannelsessystemet v. Mette Pless, kandidatstipendiat Center for Ungdomsforsknings medlemskonference 31. Marts 2008.
Nørlem SFO Forældrerådet Årsberetning 2012/13. Hvem er vi? Eivind Jesper HenrietteIben MajaThekla Flemming.
Klasserumsledelse og elevinddragelse
Midtvejsseminar den november Disposition  Kort om undersøgelsen  Psykisk sårbare og rygestop  Rygestoprådgiveren  Rygestopkurset som.
- COPENHAGEN LIVING LAB - 5. maj COPENHAGENLIVINGLAB.COM - DEN TRYGGE KOMMUNE URBAN INNOVATORS 5. MAJ 2010 COPENHAGEN LIVING LAB Njalsgade 106,2.
Konference om fravær og frafald i de gymnasiale uddannelser
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Tiden går og det er snart længe siden at jeg kom til mine to-benede i Herlev. Jeg vokser og vokser, og lysten.
Konference om fravær og frafald i de gymnasiale uddannelser
Progression i arbejdsmarkedsparathed Et kvalitativt forløbsstudie af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtageres forløb mod arbejdsmarkedet Sophie Danneris.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Hvem er HF-kursisterne og hvordan kan vi motivere dem?
KREDSEN I CENTRUM Ambitioner. HØJE OG SYNLIGE AMBITIONER Hvad er godt FDF hos os? FDF skal være sjovt – både for børn og voksne Ambitioner tager ofte.
Reflektioner og erfaringer samt aktuel rapport fra DEA Genemførelse på erhvervsuddannelserne.
Indskrivning for nye bh.klassesbørn Frederiksværk Skole Skoleåret d. 29. oktober 2012.
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Præsentation af resultaterne fra casestudie
Iselingeskolen Elevevaluering 25. og 26. oktober årgang 87 elever.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
Progression i arbejdsmarkedsparathed Et kvalitativt forløbsstudie af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtageres forløb mod arbejdsmarkedet Sophie Danneris.
Workshop 3: Jobcentrenes rolle i matchet mellem arbejdsgiver og den udsatte borger Mikkel Bo Madsen Institut for Socialt Arbejde Hvordan.
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Kære forældre i de nye 0.-klasser! Velkommen til skolen til jer og jeres børn. Velkommen til en snak om samarbejde.
Hvordan motiverer vi de unge?
Præsentationens transcript:

Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, København HOLD FAST, 17. september

Mit udgangspunkt Deltagelsesmuligheder i erhvervsuddannelserne - Et kvalitativt studie af skolekulturer på tre erhvervsfaglige grundforløb Unges lyst til og motivation for læring og uddannelse (på tværs af udskolingen og ungdomsuddannelser) HOLD FAST, 17. september

Udfordringer 95 % - en 20 år gamle målsætning Et højt frafald - på nogle uddannelser falder halvdelen fra Splittelse mellem socialpædagogiske opgaver og faglig kvalificering HOLD FAST, 17. september

Forskningen Hvad fører til frafald – fokus på: –Overgange fra ung til voksen og fra skole- til arbejdsliv –Påvirkelige faktorer: praktikpladsmangel, virkningen af forskellige fastholdelsesinitiativer, etc. –Individualisering af ungdomslivet HOLD FAST, 17. september

Sammensatte problemstillinger kræver nye spørgsmål Hvilken uddannelsesmæssig kontekst er det der møder unge, når de starter på et erhvervsfagligt grundforløb? Hvad oplever unge som meningsfuldt/meningsløst i forhold til at tage en uddannelse? HOLD FAST, 17. september

Et kulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Blik for det selvfølgelige Blik for de mange forskellige, modsatrettede og selvfølgelige krav til de unge HOLD FAST, 17. september

7 Erhvervsfaglige skolekulturer Fagkulturer Institutionelle kulturer Ungdoms- kulturer Uddannelsessystemet Velf æ rdsstat, ø konomi Arbejdsmarkedet Medier, konsum, pop- og sub- kulturer Erhvervsfaglige skolekulturer

Forskellige skolekulturer Erhvervsfaglig omsorgskultur Institutionel opbevarings og selvværdsopbyggende kultur Institutionel inklusions- og afklaringskultur HOLD FAST, 17. september

Mad til Mennesker Niels: Altså Ketty, hende synes jeg er en rigtig, rigtig, rigtig god lærer! Øhm, hun har måske ikke så meget faglig viden omkring kokkeverdenen, som Julie har, men hun har meget faglig viden, om kød og... hun er sådan lidt mere den der koge-mutter-type. Hvor Julie hun er den der, den rigtige kok ikke? Men Ketty altså... hun er skide flink! Hende synes jeg virkelig godt om som lærer. Både... også fordi jeg har hende som mentor, så jeg snakker med hende også om de private ting. HOLD FAST, 17. september

Bygnings- og brugerservice Sabina: Altså, de siger jo tit til os her, at vi er voksne, men vi skal også tage os sammen, og vi skal lave vores ting, jo. Hvis man ikke gør det, så smider de os jo bare ud til sidst. Og hvis man har for meget fravær. Nu har jeg så ikke haft så meget fravær i år, det havde jeg til gengæld sidste år. Det har også noget at gøre med, at jeg har taget et år til. Peder: Så de behandler jer, synes du, som voksne her Sabina: Ja. Men det har de også sagt fra start af, at vi er voksne, og vi skal jo bare høre efter alligevel, fordi de... det er jo dem, der bestemmer. HOLD FAST, 17. september

HG John: Jeg var så ikke i en forretning denne her gang [kortere praktikophold], jeg tog i en juniorklub eller 'SFO 2' eller sådan noget, hvad det hedder. Så det overvejer jeg at tage måske efter handelsskolen og gå ude på den der pædagoguddannelse og så blive pædagog derigennem. Peder: Okay. Hvordan var det? John: Jeg synes, det var rigtig sjovt! Peder: Ja, hvad var det, der var sjovt ved det? John: Jamen det ved jeg ikke, det var bare det der med at... arbejdstiden det var - jeg skulle møde kl. elleve og så fri kl. fem. Og så der ind imellem, man laver jo bare alt det, børnene vil lave og så spiller Playstation, spiller bordtennis, billard og sådan noget. Det synes jeg bare er sjovt. Eller bare at lege hvis man kan sige det på den måde. Så... det var nok det, der fangede mig mest. HOLD FAST, 17. september

Deltagelse og fastholdelse Unge skal fanges gennem meningsfulde forløb, hvor det er tydeligt, hvad de skal lære og hvordan det de skal lære kobler sig til deres fremtidige position på arbejdsmarkedet Unge skal have hjælp til at navigere i de sammensatte skolekulturer, ligesom de skal have hjælp til at navigere i forhold til arbejdsmarkedet og deres samlede livssituation HOLD FAST, 17. september

Anbefalinger Udnyt at faget og arbejdet allerede er en del af skolekulturen på erhvervsuddannelserne Tydeliggør at der er forskellige krav og forskellige rationaler der ‘modarbejder’ hinanden Giv eleverne succesoplevelser Det skal give mening HOLD FAST, 17. september

Tak for nu og fortsat godt afdansningsbal Peder Hjort-Madsen: Center for Ungdomsforskning: Aalborg Universitet – København: HOLD FAST, 17. september