Udsatte unge på vej i uddannelsessystemet v. Mette Pless, kandidatstipendiat Center for Ungdomsforsknings medlemskonference 31. Marts 2008.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tietgen HG - Hvor er det vi ser, at skoen trykker i overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse?
Advertisements

Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Mennesker gør det rigtige – Hvis de kan!!
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Set i forældreperspektiv
17½ års samarbejde i Aarhus
VEJLEDNING PÅ GYMNASIERNE
Processuelle netværksmøder – et psykologisk perspektiv på samarbejde i praksis Af Rikke Kann, cand. psych. Speciale ved Institut for Psykologi, Københavns.
Hvordan kommer vi videre? - Et oplæg om at navigere i forandringer
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Noemi Katznelson, Vejen mod de 95 pct. – en erfaringsopsamling fra projektet Ungdomsuddannelse til alle DEL I – Omhandler det landspolitiske.
Temperatur på unges motivation Oplæg på CeFu-konference
Uddannelsessystemet Paradokser og muligheder
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Ungdomsskole – mellem reform af folkeskolen, erhvervsuddannelserne og vejledningsindsatsen Storbynetværk den 12. september 2013 Direktør Per B. Christensen,
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Foreløbige krav.
Opgaven jeg fik stillet
Unges kompetenceudvikling i det organiserede fritidsliv v/ Anne Kofod Medlemskonference 31. marts 2008.
Navigation i Kampterræn
Mentorordning i Skive.
Cerebral parese og de nødvendige forudsætninger i forhold til arbejdsmarkedets krav.
FLERE IGENNEM UDDANNELSES- SYSTEMET MARTSTRÆF 2011.
Forældretilfredshedsundersøgelse Lærerne og pædagogerne som har med mit barn at gøre har den nødvendige viden om mit barns vanskeligheder.
Fortællinger fra kanten
Den globale skole Globaliseringen fordrer og fremmer en nytænkning af uddannelsernes indhold. Gode læse-, stave- og matematikfærdigheder er nødvendige,
Hold fast, hold ud eller hold igen
Uddannelsesparathed - hvad er det
Møde m. skolebestyrelsesformændene d. 19. januar 2011
Deltagelse og fastholdelse i et skole- og ungdomskulturelt perspektiv på erhvervsuddannelserne Peder Hjort-Madsen, Center for Ungdomsforskning, Aalborg.
Noemi Katznelson, Tendenser der modarbejder 95 pct. målsætningen og fører til øget polarisering Forventningseksplosion – alt skal være godt.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Relationer handler om troværdighed og tilgængelighed
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
UUO – dialogmøde 10. januar 2012 Skole- og dagtilbudschef Esben Krægpøth UUO Dialogmøde den 10. Januar 2012.
Hvordan ser fremtidens arbejdsmarked ud? Adm. direktør Jens Klarskov, Dansk Erhverv.
Workshop 1 Forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på EUD.
NETVÆRKSMØDE OM UU, FOLKESKOLE & UNGDOMSUDDANNELSERNE Forventninger, muligheder, udfordringer & handlinger i lyset af folkeskolereform og omlægninger af.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Hvilke ord betegner bedst din oplevelse af at skulle vælge en ungdomsuddannelse efter 9./10. klasse? (sæt gerne flere kryds)
Uddannelsesparathed og vejen til de 95 pct. UU Københavns Kommune 29. september 2010 – Lis Rom Andersen.
Regeringens globaliseringsudspil
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Nye mål – Regeringsgrundlag 2005 Danmark skal have en globaliseringsstrategi, der styrker konkurrenceevne og sammenhængskraft: Danmark som førende vidensamfund.
Nye veje i overbygningen Udgangspunkt i elevernes læringsmål og læringsstrategier Undervisningen tilrettelægges fleksibelt på tværs af klasser og årgange.
Den koordinerede ungeindsats Silkeborg Kommune 21. marts Klaus Majgaard.
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Præsentation Vejlederforeningens årsmøde Analyse: Alle unge vil gerne have et godt liv, 2013.
7. klasse.
Normalt Brundt hår men er farvet rødt Tøjstil er normalt det samme, men det går an på om det er i skolen eller efter skole. Går altid med smykker af en.
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
UP 2U UP2U-forløb for frafaldstruede unge
Vesterbrogade 6D. 4, 1780 København V. | uudanmark.dk| | CVR: Er vejledningssystemet gearet til de store reformer og fremtidens.
Når det perfekte bliver det normale Niels Ulrik Sørensen Brandbjerg Højskole 18. marts 2016.
UURS konference den Comwell Køge Workshop 10 – hvor er UU på vej hen v. Mark Jensen UU DK UU DANMARK UDVIKLING & INTERESSEVARETAGELSE VEJLEDNING.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Vejledning og undervisning i Uddannelse og Job, samt arbejdet med UPV - et samarbejde.
UPV – uddannelsesparathedsvurdering Elever skal parathedsvurderes ud fra følgende tre forudsætninger. Lærere og vejledere skal vurdere elevernes uddannelsesvalg.
En jobrettet indsats for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere Netværksmøde på Sjælland 10. december 2014.
Optagelse.dk 2016 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Odder kommune*
|
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Unges uddannelsesvalg
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Tilmelding til uddannelse 2018
Ambition: Flere skal vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Udsatte unge på vej i uddannelsessystemet v. Mette Pless, kandidatstipendiat Center for Ungdomsforsknings medlemskonference 31. Marts 2008

Generelle konklusioner fra ’Unge på vej mod ungdomsuddannelserne’ Overgangen til ungdomsudd. fungerer fint for langt de fleste unge. Hovedparten af de unge er glade for at gå i skole! De unges trivsel på ungdomsuddannelserne hænger tæt sammen med deres skoletrivsel i folkeskolen! Udsatte unge, oplever, at have få reelle valgmuligheder efter 9. klasse Kun en meget lille gruppe (3%) går ikke direkte videre efter 9. klasse. Til gengæld oplever denne gruppe, overgangen som særligt vanskelig => polarisering i uddannelsessystemet

Kilde: Ugebrevet A4,

Uddannelsesdiskurser: Uddannelsesvalget er den unges eget (frie) valg Men… Det er også nødvendigt at uddanne sig, hvis man vil klare sig Man skal også finde noget man interesserer sig for Uddannelsesvalget skal også være ’realistisk’ (ifht arbejdsmarkedets behov – og ifht egne evner mm.) Uddannelsesvalget skal træffes tidligt, så man undgår ’spildtid’ => Tidlig afklaring er også vigtigt

Foreløbige analyser: 2 case-historier Katrine: Kæreste, fast arbejde og egen lejlighed – men ikke moden nok til uddannelse! Sjanne: ’Bare man er i gang’ – uddannelse som det eneste legitime valg

Dilemmaer ifht disse unges uddannelsesstrategier Ansvarsfuldhed/modenhed kommer til udtryk på arbejdet – men ikke i ifht uddannelse. Uddannelse opleves som nødvendigt. Men kombineres med modstand/uvilje mod ’skole’. Usikkerhed og tvivl omkring uddannelsesvalget. Interesse og det rigtige valg, opstår først i mødet med arbejdslivet og succesoplevelser. Det handler om at finde en uddannelse, der ’lige er mig’ – men også angst for, at vælge forkert.

Udfordringer for uddannelsessystemet ifht 95% målsætningen Er det ok, at nogle unge går direkte i arbejde efter folkeskolen? Eller skal de direkte i uddannelse? Er feks. Katrine en af de unge med særligt behov for vejledning? Hvordan kan disse unge fastholdes i uddannelse??