MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur
Dette diasshow giver en forhåbentlig overskuelig og appetitvækkende introduktion til emnefeltet MAD OG MENNESKER - og dermed til AT-eksamen 2014. Showet har afsæt i Geert A. Nielsen og Louise Schmedes’ bog ”Madkultur – værsgo” fra forlaget Columbus, se hjemmesiden http://www.forlagetcolumbus.dk/dk/bogens_hjemmeside/kulturfag_fag_paa_tvaers/madkultur_vaersgo/
Vælg en sag … en sag er i madsprog ”Et stykke med virkelighed til nærmere undersøgelse”
ÅRETS AT-EMNE … hvem så det komme? Det er svært at forestille sig et område i humaniora, der på det seneste har mødt så stor almindelig og akademisk interesse som fødevarehistorie … Peter Scholliers (2010) … og ved nærmere eftersyn gælder noget tilsvarende i natur - og samfunds- videnskaberne - og ikke mindst i medierne …
NATURA et CULTURA og maden fortæller om mennesker, natur og samfund Mad som natur Mad som forarbejdet kulturprodukt og maden fortæller om mennesker, natur og samfund
Maden, samfundet og videnskaberne Jægere og samlere erfaringsoverførsel Bondesamfund innovation , større grad af samfundsorganisation og erfaringsoverførsel Industrisamfund innovationsspring, erfaringsoverførsel, moderne videnskaber og ny teknologi Forbrugersamfund … endnu mere af det hele!
MADFELTETS KULTURELLE KODER Fødemidler – og naturgrundlag Forsyningssituation Forbrug Tilberedning Spisevaner mv. kan fortælle historier – SÅFREMT MADHISTORIKERNE OG DERES SAMARBEJDSPARTNERE FRA ANDRE FAG UDVIKLER ROBUSTE OG KOMPLEKSE TEORIER OM MADENS KULTURELLE, SOCIALE OG ØKONOMISKE BETYDNINGER
DEN nye MADHISTORIE – i et tværfagligt felt Historikere Sociologer Økonomer Ernæringsforskere Litteraturforskere Psykologer Etnologer Antropologer … og i de følgende X dias kommer vi på sporet af, hvordan forestilling om mad fra de tidlige landbrugskulturer udvikler sig og fusionerer gennem de seneste ca. 2000 år …
FORPREMIERE PÅ GLOBALISERINGEN: EUROPÆERNE UDVIKLER FÆLLES FORESTILLINGER OM MAD
Fokus på madens kulturelle grammatik Middelhavs-treklangen
Fokus på madens kulturelle grammatik Den germanske treklang
Europæerne udvikler fælles forestillinger om mad og europæiserer verden … Kolonisering, krydderier og nye kulturplanter
Samtidig begynder globaliseringen af verden – og af maden
Mellem sult og overflod Den moderne madhistorie 1300-1870 – kort fortalt: Befolkningsudvikling Teknologiudvikling Produktionsudvikling – og balancen mellem kød og nye fyldere I Europa vokser landbrugsproduktionen langsommere end befolkningstallet. Vesteuropas globale magt og teknologiske forspring giver Basis for stor import af fødevarer fra andre verdensdele.
Og herefter eksploderer mulighederne – og svælget mellem … velfodrede sultende og overmætte
Mere end Mcdonald’s agribusiness bioteknologi fastfood fedme fødevarepolitik fødevaresikkerhed gastronomi gourmet hjemmelavet identitet industrimad kogebøger kokke kulturplanter landbrug madlavning madspild madvaner mad-tv natur oplevelsesøkonomi overflod resurseknaphed råvarer selvforsyning selvrealisering sociale forhold spiseritualer storytelling sult supermarked turisme verdenshandel økonomi – og du fortsætter selv …
Velbekomme!