MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hjalleseskolen – Fremtidens 7. klasser
Advertisements

Januar 2014 / MG & RO AT-EKSAMENSOPGAVEN UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 5AT-opgaven udleveres Vejledning om valg af emne og fag 6Arbejd selv.
AT opgave 2014 Mad og Mennesker
”Husmandskost, er grov og tarvelig mad, men enkel og solid mad baseret på traditionel madkultur og hjemlige råvarer. Husmandskost er typisk retter af.
Naturgeografi Jordens og livets udvikling samt menneskets tilpasning set i et geologisk og aktuelt samfundsmæssigt perspektiv Altså handler geografi om.
Rungsted Gymnasium.
PEST Analyse værktøj.
AT efteråret 2013 / MG & RO. Overordnet emne Kampen for det gode liv.
Hvor står vi nu, og hvor er vi på vej hen? Timbuktufonden
”Maden udgør en tredjedel af det samlede CO2-udslip pr. indbygger.”
Internationalisering UNDERVISNINGSPLAN. Navigation BAGGRUND Folkeskoleloven og Fælles Mål MÅL – og vision RAMMERUNDERVISNINGSPLAN Eleverne - aktive deltagere.
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
Samfundsvidenskabelig studieretning Team Danmark
Indledning Verden er blevet mindre – afstanden er ingen hindring
Geografi mellemniveau
Udviklingstendenser indenfor turismen – globalt og lokalt
Dannelsens indhold i det senmoderne samfund
International Økonomi A
Fagets formål, fokus og fagmål
Præsentation af Samfundsfag Næstved Gymnasium og HF
InnovationsAgenterne Innovationstjek præsenteret af Innovationsagent Kai Ormstrup Jensen DELTA.
Samfundsvidenskab Tirsdag den 29. september 2009.
Giver økologien mening indenfor landbruget
Undervisning Klasseundervisning Elevernes oplæg Fælles læsning
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
Internationalisering i og udenfor Danmark: Udover studieretningsfagene samfundsfag, matematik og psykologi inddrages andre fag, så oplagte tværfaglige.
Efteråret 2014 / MG & RO AT UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 35IntrolektionVejledning om valg af emne og fag 36Frist for valg af emne og.
Katastrofen – årsager og konsekvenser
Undervisning Klasseundervisning Elev oplæg Fælles læsning Fig. Beskrivelse (analyse) Opgaveløsning Film og efterfølgende diskussion Gruppearbejde Laboratorium.
Instituttet for Fremtidsforskning Er en privat og uafhængig tænketank Er grundlagt i 1970 af Thorkil Kristensen Inspirerer og rådgiver virksomheder, organisationer.
MADHISTORIE. De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november Mit oplæg handlede om global madkultur.
Teknologi og samfund Den teknologiske udvikling 1 Samfundsudviklingen
Samfund og teknologi (B-niveau)
Uddannelsesniveau og erhvervsudvikling - lokalt og regional
Den gode fremlæggelse Præsentationsteknik.
7.lektion: EU og det danske politiske system – hvad er EU
AT eksamen 2014 Hvordan kan opgaven løses med de humanistiske fag? HS
Lene Baake1 Afsætning grundforløb
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.

1. Lektion: Det politiske system
AT eksamen ”Mad og mennesker”
Tilføj hjælpelinier: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg ’Gitter og Hjælpelinier...’ 3.Tilvælg ’Vis hjælpelinier på skærm’
4. Lektion: Ligestilling med økonomiske briller 4.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen.
Efteråret 2014 / MG & RO AT UgeMandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 35IntrolektionVejledning om valg af emne og fag 36Frist for valg af emne og.
Børn og pædagoger i en digital verden
Diskussion - It og medier i danskfaget / TH & RFL DPU Konference //
Kapitel 21 Kommunikation og medier. Enkel kommunikationsmodel.
1 & 2 lektion: Samfundet og samfundsfag – hvad er det?
4.lektion: Identitet og sociale grupper
1.lektion: Samfundsfag – hvad er det?
8.Lektion: Er Demokratiet i Danmark i krise?
Økonomisk historie – formål At udvide perspektivet på økonomi i tid og rum, dvs. At demonstrere økonomi anvendt på andre institutionelle rammer end dem.
1. lektion: Danmark i verden
Den Store Plan 1. Hvem er jeg 2. Dansk mad historie 3. Ny Nordisk Hverdagsmad 1. Kort fortalt 4. I lærer mig om klima :) 5. Quizzzzz.
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Samfundsfag Frisholm. Indhold Økonomi Sociologi Politik.
3.lektion:”Ud i lokalsamfundet”
Globalisering ANNE ROSENDAHL KRISTIANSEN 1.B NGH.
Den svære samtale At tage udgangspunkt i livshistorien – en vej til åndelig omsorg.
Andelsselskaber i en global økonomi vs. Fortællingen om Andelslandet Danmark Dansk Energi 11/ Mads Mordhorst Associate Professor Historie, CBS.
Det økonomiske landkort En økonomisk vejrudsigt for fremtidens landmænd 18. maj 2017.
Introduktion til historie
Menneskets forhold til naturen – i samfundsvidenskabeligt perspektiv
AT AT AT AT AT Tell me, I’ll forget Show me, I’ll remember
Klimaneutral landbrugsproduktion og fødevarerpræferencer i 2050
Europaparlamentsvalg Europas unge
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Emne: Produktion (med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget)
Intro til Geografi FHF af Otto Leholt Intro til Geografi FHF.
Præsentationens transcript:

MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur

Dette diasshow giver en forhåbentlig overskuelig og appetitvækkende introduktion til emnefeltet MAD OG MENNESKER - og dermed til AT-eksamen 2014. Showet har afsæt i Geert A. Nielsen og Louise Schmedes’ bog ”Madkultur – værsgo” fra forlaget Columbus, se hjemmesiden http://www.forlagetcolumbus.dk/dk/bogens_hjemmeside/kulturfag_fag_paa_tvaers/madkultur_vaersgo/

Vælg en sag … en sag er i madsprog ”Et stykke med virkelighed til nærmere undersøgelse”

ÅRETS AT-EMNE … hvem så det komme? Det er svært at forestille sig et område i humaniora, der på det seneste har mødt så stor almindelig og akademisk interesse som fødevarehistorie … Peter Scholliers (2010) … og ved nærmere eftersyn gælder noget tilsvarende i natur - og samfunds- videnskaberne - og ikke mindst i medierne …

NATURA et CULTURA og maden fortæller om mennesker, natur og samfund Mad som natur Mad som forarbejdet kulturprodukt og maden fortæller om mennesker, natur og samfund

Maden, samfundet og videnskaberne Jægere og samlere erfaringsoverførsel Bondesamfund innovation , større grad af samfundsorganisation og erfaringsoverførsel Industrisamfund innovationsspring, erfaringsoverførsel, moderne videnskaber og ny teknologi Forbrugersamfund … endnu mere af det hele!

MADFELTETS KULTURELLE KODER Fødemidler – og naturgrundlag Forsyningssituation Forbrug Tilberedning Spisevaner mv. kan fortælle historier – SÅFREMT MADHISTORIKERNE OG DERES SAMARBEJDSPARTNERE FRA ANDRE FAG UDVIKLER ROBUSTE OG KOMPLEKSE TEORIER OM MADENS KULTURELLE, SOCIALE OG ØKONOMISKE BETYDNINGER

DEN nye MADHISTORIE – i et tværfagligt felt Historikere Sociologer Økonomer Ernæringsforskere Litteraturforskere Psykologer Etnologer Antropologer … og i de følgende X dias kommer vi på sporet af, hvordan forestilling om mad fra de tidlige landbrugskulturer udvikler sig og fusionerer gennem de seneste ca. 2000 år …

FORPREMIERE PÅ GLOBALISERINGEN: EUROPÆERNE UDVIKLER FÆLLES FORESTILLINGER OM MAD

Fokus på madens kulturelle grammatik Middelhavs-treklangen

Fokus på madens kulturelle grammatik Den germanske treklang

Europæerne udvikler fælles forestillinger om mad og europæiserer verden … Kolonisering, krydderier og nye kulturplanter

Samtidig begynder globaliseringen af verden – og af maden

Mellem sult og overflod Den moderne madhistorie 1300-1870 – kort fortalt: Befolkningsudvikling Teknologiudvikling Produktionsudvikling – og balancen mellem kød og nye fyldere I Europa vokser landbrugsproduktionen langsommere end befolkningstallet. Vesteuropas globale magt og teknologiske forspring giver Basis for stor import af fødevarer fra andre verdensdele.

Og herefter eksploderer mulighederne – og svælget mellem … velfodrede sultende og overmætte

Mere end Mcdonald’s agribusiness bioteknologi fastfood fedme fødevarepolitik fødevaresikkerhed gastronomi gourmet hjemmelavet identitet industrimad kogebøger kokke kulturplanter landbrug madlavning madspild madvaner mad-tv natur oplevelsesøkonomi overflod resurseknaphed råvarer selvforsyning selvrealisering sociale forhold spiseritualer storytelling sult supermarked turisme verdenshandel økonomi – og du fortsætter selv …

Velbekomme!