(Gen)indførelse af tekstlingvistik i de gymnasiale uddannelser

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Verbale processer Involverede lærere: Kristina Pedersen og Lone Funder
Advertisements

Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Gammelheds-Philosophy
Hej. Jeg hedder Ronja, og jeg har fået en gynge i julegave.
Måske er I gode venner i et år,
F Forældremøder…. Forældremøder v. Birgitte Ravn Olesen.
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
Vi hører altid om kvinders “regler”, her er så mændenes regler.
Verber/Sagnir Hvordan bøjes de?.
Fælles kompetenceudviklingsdag 25. september 2012, CABI
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Mr. Raggys prøveeksamen Gennemgang af svarene.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Det svære liv i en sportstaske
Læringsstile og lektier
Køb en hund!!.
Alle soldaterne i delingen var kaldt til samling, da der var
3 Historier fra det virkelige liv
Anette Schjødt Thorsen
En dag besluttede en kvinde at tjekke om hendes 3 svigersønner virkelig kunne lide hende, eller om de blot idet mindste påskønnede alt det hun gjorde for.
I det efterfølgende ses på tre forskellige indgangsvinkler i kommunikationen med medarbejderne De tre temaer er Samtalen Synlig ledelse og gennemslagskraft.
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 4. undervisningsgang
Den bestøvlede kat. Illustreret af I.C.
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering
Dansk 1. klasse.
Sket er sket … Og står sjældent til at ændre
Livets Ord December 2009 “Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene ” (Mt 5,16)
Eksamen Fokus på mundtlig eksamen, men siger lidt om skriftlig også…Dagen før, eksamensdagen, roller skr. Eksamen.
Vokse gennem venskab!.
Brandmanden kommer hjem fra Fanø Brandstation og siger : ‘’vi har indført et nyt system på brandstationen fra nu af.”
SMUT PAKKE 4 VIDEN OM MOTION.
Brandmanden kommer hjem fra Fanø Øvelse og siger : ‘’vi har indført et nyt opkaldsystem fra nu af.”
Historien om Motumbo. Der var en gang en sort afrikaner som hed Motumbo. Han rejste til London for at søge lykke og rigdom. Og så var der Mary, en typisk.
Relationer – børn og voksne
ER-diagrammer (databaser, del 4)
Skru op for lyden og læn dig tilbage
Et kursus om it som faglig udfordring og didaktisk mulighed for danskfaget. Ph.d. Jeppe Bundsgaard
Meningsfuld stavning Fag Niveauer Mål Software Beskrivelse Dansk 3.-4.kl. og indskolingen Projektet behandler en af danskfaget absolutte kerneområder ved.
Oprettelse af tabeller (Access, del 2)
Blogging i Patent- og Varemærkestyrelsen Ana Petrina og Anders Due Bedst på nettet, 20. november 2007.
MAN SKAL TRO PÅ SIG SELV. LAVET AF LASSE THE MAN.
»En mand havde to sønner
Kommunikativ sprogfærdighed
RUL Grønlænderrulninger. Næsten alle kajakroere ønsker at beherske et rul, men det er ikke alle det lykkes for. Et tilbagevendende problem er ”hoftevrikket”.
Sprogtilegnelse og sprogpædagogik - at vokse op med mere end et sprog…
Trivselsundersøgelse og ledelsesevaluering Anæstesiologisk Afdeling Flere ledere
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
Skriftlighed i biologi
ved læsevejleder Dorthe Clausen
Mr. Raggys prøveeksamen
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Velkommen til Green Field. Hvad er Green Field? På Green Field er alting muligt: Her er ingen restriktioner Her kan man udfolde sig Her er alle imødekommende.
ER-diagrammer Hvad er det? Og hvad bruges det til?
Velkommen Teknologi historie – 2. Øvelsesgang. Agenda 1. Siden sidst 2. Genopfriskning: De tre niveauer 3. At arbejde Begrebsorienteret™ 4. Lektier 5.
Anne Mette Rosendahl Rasmussen
Livet er dejligt! Det består af en masse små dejlige øjeblikke...
Læreren som læringsleder
Lektion 2. Netsprog Helene Brøndholt Nielsen, Tekstformidling på Internet, Forår 2004 Dagens program Kommunikationssituationen At skrive til nettet Pause.
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
Skrivekursus 1.e ..
Den gældbundne tjener med Lego-figur
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Brikker til litteraturhistorien
En dag besluttede en kvinde at tjekke om hendes 3 svigersønner virkelig kunne lide hende, eller om de blot idet mindste påskønnede alt det hun gjorde for.
Præsentationens transcript:

(Gen)indførelse af tekstlingvistik i de gymnasiale uddannelser Ib Ulbæk, INSS, KU

Gymnasiereformen 2005 Specielt indgår det sproglige arbejde som et integreret led i tekstlæsningen, idet indsigt i sprogets opbygning, funktion og historie udnyttes som et grundlag for den nuancerede og veldokumenterede analyse, fortolkning og perspektivering af tekster. (Bekendtgørelse om uddannelse til studentereksamen (stx bekendtgørelsen), bilag 15, dansk A)

Definition af tekster 1. Tekster er ordnede med hensyn til præsentation af information. 2. Tekster er en helhed af dele. 3. Tekster er båret af skriftsprog. 4. Tekster er planlagte kommunikationshandlinger. 5. Tekster er monologiske. 6. Tekster er et mødested mellem afsenders og modtagers interesser i det skrevne. 7. Tekster er kohærente. 8. Tekster er informative: de handler om noget og har ny og relevant information. 9. Tekster klassificeres i typer, som indgår i genrer. 10. Tekster skrives ind i en situation.

Ikonicitetprincippet for mening Ikonicitetsprincippet for mening: Betydningselementer, som er anbragt nær hinanden, har en betydningsmæssig nær relation til hinanden (Ulbæk 2005, s. 36). Ex: Fyn er finest! 1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York <og hvorfor det?>. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer <og hvad med den?>.

Makrostruktur og Pipeline Lokal og global kohærens: konnektion og makrostruktur Pipeline: kohærens mellem afsnit

Pipeline i Vinden i piletræerne Pludselig kom der en robåd glidende på vandet. "Hej!" sagde vandrotten i båden. "Hej med dig, Rotte," sagde Muldvarp. "Har du ikke lyst til at tage med på en tur ned ad floden?" spurgte Rotte. "Jo, meget gerne," svarede Muldvarp glad og hoppede ned i robåden. "Men jeg har altså aldrig siddet i en båd før – er det ikke farligt?” "Har du aldrig siddet i en båd?" udbrød Rotte. Så skal jeg lære dig at ro, og det er slet ikke farligt." Ved middagstid var de nået til den gamle vandmølle. "Skal vi ikke blive her?" spurgte Rotte. "Her er så hyggeligt.” "Jo, lad os det,” svarede Muldvarp begejstret. Og så gik de i land (Graham 1993, s. 2-3).

Pipelinen i teksten Pludselig kom der en robåd glidende på vandet. "Hej!" sagde vandrotten i båden. "Hej med dig, Rotte," sagde Muldvarp. "Har du ikke lyst til at tage med på en tur ned ad floden?" spurgte Rotte. "Jo, meget gerne," svarede Muldvarp glad og hoppede ned i robåden. "Men jeg har altså aldrig siddet i en båd før – er det ikke farligt?” "Har du aldrig siddet i en båd?" udbrød Rotte. Så skal jeg lære dig at ro, og det er slet ikke farligt." Ved middagstid var de nået til den gamle vandmølle. "Skal vi ikke blive her?" spurgte Rotte. "Her er så hyggeligt.” "Jo, lad os det,” svarede Muldvarp begejstret. Og så gik de i land

Mere komplekse pipelines 1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. (Uddybning slettet, IU) 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007.

”Forkert” 3. afsnit 1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. (Uddybning slettet, IU) 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007. 6a. I går udkom deres nye album, ’Sleep Mountain’.

1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. (Uddybning slettet, IU) 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007. 6b. Men de fem gutter bor stadig i Odense. 7. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går.

Pipeline fra 1) til 6), og fra 2) til 3) 1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. (Uddybning slettet, IU) 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007. 6. Men de fem gutter bor stadig i Odense. 7. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går.

Mere kompleks pipeline 1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. 4. For tre år siden fik det fynske femkløver solidt hul igennem i USA og Europa, særligt i England, med debutalbummet, hittet ’Smother + Evil = Hurts’, flotte anmeldelser i store, internationale musikmedier, kontrakt på det britiske pladeselskab Bella Union og fast opvarmningstjans for Editors på deres Europatour. 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007.

Fremtidens danskfag: skrivelæring Et af disse perspektivrige bud på integration, nærmere betegnet af skrivning og læsning, er den læsepraksis som var dominerende i både oldtidens og renæssancens uddannelser, og som undertiden kaldes imitatio, nemlig at man (også) læser med det eksplicitte mål for øje at lære noget om selv at skrive.

Omrokering som simpel skriveøvelse Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. For at være tættere på deres internationale karrierer. Men de fem gutter i Kissaway Trail bor stadig i Odense. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går. Sådan en international karriere har The Kissaway Trail også kørende for sig. (…) The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007.

Problemer med kohærens Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. For at være tættere på deres internationale karrierer. Men de fem gutter i Kissaway Trail bor stadig i Odense. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går. Sådan en international karriere har The Kissaway Trail også kørende for sig. (…) The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007. Store fadøl Efter et par måneders indspilninger i et dyrt, svensk studie og et tilsvarende i København, rejste et fortvivlet band hjem til Odense sidste år. Med elendig stemning og en helt færdig, butiksklar plade under armen – som ingen i bandet kunne lide. Overhovedet.

Nyt alternativ: pointeløs sammenligning! (…) The Kissaway Trail en international karriere kørende for sig. (…) The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007. (For at være tættere på deres internationale karrierer) er Dúné rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. Men de fem gutter i Kissaway Trail bor stadig i Odense. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går.

Opsamling Tekstlingvistik ser på tekstsammenhæng Redskab til større tekstanalyse med sans for detaljerne Kan både bruges i analyse og som hjælp i skrivepraksis