Skridtet ud af biologien: Når dansk ikke slår til

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvorfor denne opgave Fordi erfaring og forskning viser, hvad der duer
Advertisements

Måske er I gode venner i et år,
Skoleledelsesnetværket for Smil(e)
AT AFSKAFFE MEDLØBERKULTUREN
Set i forældreperspektiv
Kulturmøder og kulturforskelle
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Vi er overbevist om at livet vil være perfekt når vi bliver gift og får et barn......og et til.... Så bliver vi frustrerede over at vores børn ikke er.
På jagt efter køn i børnehøjde
En ultra kort og praksisnær introduktion til mentaltræning
Det svære liv i en sportstaske
Hvordan har du det? 2010 | Unge Disposition • Datagrundlag for HHDD2010 – unge • Fysisk helbred/trivsel - Selvvurderet helbred • Psykisk.
”Vind gratis sex når du tanker”
At tænke iværksætteri under sin uddannelse Dette kapitel er inddelt i 5 underafsnit. 1.På pædagogstudiet •Hvad betyder Heidis forestilling om at have sit.
Kære ven her er Lidt godt grin til dig.... (Hehe) ;o)....ikke for børn og sarte sjæle...
Baggrunden for indførelsen af PALS
Hvordan kan forældre støtte op om barnets skoleliv?
Pronominer/Stedord (Fornöfn).
Hvordan kan undervisningen vitalisere / re-vitalisere de unges
Kvalitative Resultater Fra imaginær forskellighed til konstruktiv diversitet Sara Louise Muhr, P.hd. Lektor, Lunds Universitet.
Simonsen & Illeris Rådgivende Pædagoger
Reservatet Kapitel 1: Reservatet - Virksomheden som et reservat
Postkulturel kommunikation - fordi kultur ikke altid er vigtigst
Fremtidens skole Gruppe 5.
Kommunikation Dit budskab består af: 7% ord 38 % toneleje
Hvilken del af spørgsmålet forstod du ikke??
Strategier Kommunikationsstrategier Forståelsesstrategier
...Slap af... HJGHK. Hvis du er rigtig træt af af den daglige stress som du skal til at gå igennem..
Beboere med anden sproglig eller kulturel baggrund end dansk
Hold fast, hold ud eller hold igen
Lidt om ham Austin Performativer der virker…. Opgør med den klassiske forståelse af sproget: Klassisk: Udsagn kan være beskrivende eller erklærende Disse.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
- Hvad kan I forvente som forældre?
- Genteknologi Perfektionisme eller forbedring?
Pædofili Pædofili.
TEMA-EVENT OM KØN, KROP OG KOMPETENCER KØBENHAVNS UNIVERSITET 17/11/2010 Uniformerede mænd og maskuliniteter.
Styrk din kulturelle intelligens – integrationsindsatsen skal gerne være en del af løsningen og ikke problemskabende Næstved 29. oktober 2008 v. Elisabeth.
I NFORMATIONSMØDE FOR FORÆLDRE PÅ B RØRUPSKOLEN. Onsdag den 14. maj 2014.
Styr på begreberne EUX - REBSLAGERVEJ.
......der møder han en rigtig Bond-pige og stopper op....
Sexuel udvikling Anette Løwert.
Fokus på køn på Roskilde gymnasium Skoleåret 2013/2014.
Narrativitet i specialpædagogisk skolepraksis
Aktionslæring Niels Grønbæk Nielsen
Per Øhrgaard, Jette Eriksen, Sisse Oreskov
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
2.Lektion: Samfundsfag 2.lektion i undervisningsforløbet ”Samfundet og samfundsfagets fagområder” baseret på kapitel 1 i bogen Luk Samfundet Op!, af Brøndum.
Danskfaget som medskaber af et kønsblik
1. lektion: Livsformer i Danmark
1. lektion: Danmark i verden
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
Peter Nedergaard: Kritisk realisme Dagsorden
CFK  Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Høskovkollegiet 2014 Høskovkollegiet 2014 opgørelse Dataindsamlingen er foretaget i perioden fra.
Opgave af ren kreativitet… Kunst i det offentlige rum
HJÆLP TIL FAMILIER Lavet af: Sofie, Daniel G, Amr, Sophia.
SKABELON.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Velkommen til forældremøde = 5 Når børnene … … har mange i klassen, som de kan lide at være sammen med. … oplever et godt sammenhold … har tillid.
Når udfordringer bliver muligheder Nadia El-Gendi, seniorkonsulent 29 april 2016.
DSB UddannelsesCenter Vagtmand I Kommunikation I 1 december 2010 I version 1.00 I 1 I Kommunikation
Ungdomsliv.
Unge og mobning Sarah Amann Mortensen 1.
Kritisk realisme og poststrukturalismen
Naturfag.
Peter Nedergaard: VM – afslutning Kildekritik – hermeneutik
Digital trivsel på gymnasiet
Anvendt Statistik Lektion 6
Præsentationens transcript:

Skridtet ud af biologien: Når dansk ikke slår til Sex Gender Oversættes til ’biologisk køn’; her tænkt som de materielle ’genstande’ ved køn: formeringsorganer Oversættes til køn som socialt fænomen: genstandende er her de objekter eller markører, der er orienteringspoler i et kønnet landskab: kjoler, håndtasker, slips, fodbold, løse håndled, den lesbiske butch, hårvækst, kabinepersonel i en flyver etc.

Fra køn til genus Den svenske forsker Yvonne Hirdman introducerer i 1980’erne det latinske begreb ’Genus’ som en parallel til det anglofone ’Gender’. På svensk findes således en distinktion mellem kön og geuns

Fra køn til genus: kritik Adskillelsen af genus fra køn, ligger op til en endelig adskillelse af det sociale og det biologiske Lykke (2008:51) anfører, at (…) ’krop, kultur og samfund er sammenvævede i kønnet snarere end at udgøre adskilte parceller i det’,.

Derfor… hvorfor den danske betegnelse ’køn’ i højere grad indfanger sammenfiltringen af kategorier, og i højere grad gør ’køn’ til et møde mellem modsatrettede diskurser, dagsordner og derfor det kønnede subjekt som en magtrelateret frembringelse

Introduktion: teoriforankring Socialkonstruktionisme: alle fænomener forstås som konstruerede: alder, køn, handicap, naturfag etc. Hvordan konstrueres køn og kønnede positioner i lyset af naturfagene og med hvilke konsekvenser?

Bytte Jæger Matematik Undertrykt Brede hofter Kønskonstruktioner Rationalitet Følelse Lilla Sexturist Bytte Jæger Matematik Lærer Sort-hvid Seksuelt udfarende Undertrykt Brede hofter Kropsbehåring Håndværkersex Femme fatale Homme fatale Pædagog Biceps Citroën Berlingo

Hvorfor skal vi diskutere køn i folkeskolen? Fordi! Hvad kan vi opnå ved at spørge til kønnets konstruktion/konstitution i stedet for at spørge til dets ’essens’? Hvad skal vi bruge disse ’usynlige sandheder’ til?

Fordi! Thornberg (2008) taler om implicit værdipædagogik, og kommer herunder ind på kønsstereotyper: ’Når læreren bruger undervisningsmaterialer, hvor mænd og kvinder systematisk fremstilles på en kønsstereotyp måde’… ’Hvis læreren ikke problematiserer dette for eleverne, men bare lader det passere, formidles der gennem hans eller hendes undervisning kønsstereotype normer om og forventninger til, hvordan man skal være som henholdsvis mand og kvinde’ (ibid.:83).

Fordi! Fordi man som lærer er co-kreatør af de normativiteter, der er ’ude at gå’ i klasserummet: Det betyder, at man direkte eller indirekte udstikker rammer for, hvordan man hhv. ’gør’ figuren ’rigtig’ dreng og ’rigtig’ pige.

Fordi! Fordi man som lærer er positioneret i sit eget ’køn’ – hvilket måske ustikker rammer for, hvordan man bliver opfattet af børnene. Har man et kropstegn der indbyder til fodbold med de ’rigtige’ drenge eller til dukkeleg med de ’rigtige’ piger? Er man kva sit kropstegn rollemodel for børnene, grupper af børn, børn med et tilsvarende kropstegn?

Grupperne arbejder 2. Hvilke særlige opmærksomhedsfelter mener du er relevante i undersøgelsen af kønsperspektivet i SMIL(E), fx ting som du har undret dig over i din egen praksis?