’Pårørende Empowerment’ Sundhedsfagligt Forum torsdag den 30. maj 2013

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Hvad er videnskab? - videnskabsteori i relation til projektarbejde
Advertisements

Analyse af kvalitative data
Sygeplejerskens virksomhedsfelt
Kerneårsagsanalyse - kort beskrivelse af metoden
” Nyligt laryngectomerede patienters oplevelse af at have fået overdraget ansvaret for ændret krop”. En kvalitativ eksplorerende undersøgelse af fem.
Kvalitetsudvalgsmøde d. 9/5 2012Spl. Dorte Lindholt, DagKirurgisk Enhed ”Skriv din mening” Feedback postkort.
Den Danske Kvalitetsmodel
Patientsikkerhed
Den gode patientrejse og det gode liv
Hvordan kan undersøgelser af patientoplevet kvalitet medvirke til at øge kvaliteten? Afdelingsleder Morten Freil Kvalitetstræf kostforplejningen, 2006.
Velkommen til Sundhedsfagligt Forum. Udarbejdet af Dorthe Overgaard, seniorforsker og sundhedsfaglig forskningsleder Velkommen til Sundhedsfagligt Forum.
Videnskabsteori og faglige metoder
1 Velkommen! Informationssøgningsprocessen:  Hvordan kan I gribe det an (strategier)  Omdanne jeres emne til søgeord  Søgeteknik  Bruge søgeordene.
’I patientens fodspor’ - test af en app. Hvad går det ud på? ●’I patientens fodspor’ består af to muligheder: ●At gå fysisk i en patients fodspor ●At.
FS Sasmo Temadag for operations- og ambulatoriesygeplejersker Tirsdag den 27 Maj 2014 Uddannelseskonsulent Annette Kolding Rørvik, Center for HR, Region.
Det sammenhængende sundheds- og borgerforløb ”Horsens på forkant med sundhed” Temadag i DSR d. 26.maj 2014 Hjemmesygeplejerske Dorthe Berthold Schultz.
Vt-9 kursus program 2. møde
Konstruktioner af feltsites
Konference om Almen Studieforberedelse
Religion og videnskabsformer
Brugerdialog FS SASMO kongres , Vejle Center Hotel
Teori, metodologi og metode
Afdelingsleder Morten Freil
Patientoplevet kvalitet - Erfaringer fra Danmark
v/ Anne Marie Olesen Brandbjerg Højskole 10. sept. 2011
Mette Faber, Strategi- og Planchef, overlæge, marts 2010
Usystematisk patientinformation ved overflytning
Børn og Palliation Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker
Brugerinddragelse og palliation
Videnskabsteori & metode
Videnskabsteori - for begyndere 3g AT 2014
Kerneårsagsanalyser Kortere undervisningsoplæg eller indlæg på fx et personalemøde (30–45 minutter) DREJEBOG 2.
Det Folkelige Forum Brugerundersøgelse. Hvem er jeg? Studerende på Syddansk Universitet i Odense Studentermedhjælper i Horsens Sund By fra september 2009.
Patientens svære kamp – patientinvolvering i praksis - TAK
Læring og forbedring af patientsikkerheden
Patienters oplevelser på færøske sygehuse 2010 Spørgeskemaundersøgelse blandt 886 indlagte patienter Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af det færøske.
Modul E Implementering og evaluering. Indhold Læringssættet Undervisning i egen afdeling Implementering Jeres opgave.
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Inspirationsdag om kommunikation og patientinddragelse Enhedschef Marie Fuglsang.
”Det professionelle venskab”
Digitale læringsmuligheder – Velfærdsteknologi, E-Læring og simulationsrum Sundhed & Omsorg Esbjerg Kommune Seminar for AMU udbydere 15. august 2014.
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Patientombuddet v/ Kim Lyngby Mikkelsen, Assisterende læge
DSIM 4. årsmøde Patientforløb – tværsektorielt samarbejde
Videnskabsteori og metode
Hvordan skabes samfundsfaglig viden?
Det stærke samarbejde - Relationernes betydning Virklund torsdag den 11. september.
Videnskabsteori & metode
Navn (Sidehoved/fod)Titel/beskrivelse (Sidehoved/fod) Patientoplevet Kvalitet - Fra måling til konkret handling i ambulatoriet Afdelingschef Morten Freil.
Øvelse 1: First Impressions
Collaborative Practice Research Lars Mathiassen eCommerce Institute, Georgia State University.
Patientsikkerhed Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder.
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Ida Sofie Nygaard Næstformand, SFSP Sygeplejerske, VIA Aarhus Sabina Bay Hermansen Formand, SFSP Medicin m. Industriel Specialisering, AAU.
Hvorfor er Region Sjælland den bedste videreuddannelsesregion for yngre læger? Yngre Læge-dag - Lørdag den 28. maj 2011 Preben Cramon - Sundhedsfaglig.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 - Frivillighed.
Lægelig direktør Dorthe Crüger PhD MHM Sygehus Lillebælt Patientsikkerhed – back to basic.
FAGDIDAKTIK i teknologihistorie og idehistorie Workshop om problemorienteret arbejde i idehistorie.
UTH i almen praksis Baggrund: Loven om patientsikkerhed 2010 Formål: Lære af fejl og risikosituationer og mindske risikoen for at de sker igen Rapporteres.
Lederskab. Hold 3. Betegnelse: Hvis man fjerner alt det, som man troede at vide, men som man endeligt ikke ved, Så er der en kerne af ”Hårde fakta” tilbage.
Den professionelle samtale Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen, Danmarks Læreforening.
Hvordan forenes sundhedsfagligt arbejde med kvalitetsudvikling? Inspirationen til temaet for Kvalitetsdag 2016 #kvalitetsdag_2016.
Fremtidens sundhedsvæsen - Fra patientens perspektiv Lars Engberg Formand
KNÆK KODEN Samfundsfaglige område
AVA Vision og værdier ”En vision, der kommer indefra – fra medarbejdere, der dagligt leverer varen og håndterer måden at gøre det på troværdigt og individuelt,
Den naturvidenskabelige metode
De pårørende i beslutningsrummet
Akutberedskabet i Region Hovedstaden
Mål Du føler dig ventet og velkommen
Paneldebatten til landsmødet i Fagligt Selskab for Kræftsygeplejersker
Præsentationens transcript:

’Pårørende Empowerment’ Sundhedsfagligt Forum torsdag den 30. maj 2013 Enhed for Patientsikkerhed Elisabeth Brøgger Jensen

En utilsigtet hændelse De pårørende kan/skal: vente – hvor? hjælpe – hvordan? være der – hvor længe? … og er de velkommen?

’Pårørende Empowerment’ Har du været pårørende til en af dine nærmeste, der var syg? var du velkommen? forhindrede du fejl?

Indhold Introduktion Metodiske tilgange De små skridt – eksempler muligheder og begrænsninger De små skridt – eksempler Diskussion

Introduktion Det er nødvendig at inkludere, at (også) pårørende er aktive medspillere, fordi: de handler (som græsrodsbevægelser?) de er med hele vejen i et forløb enestuer i de nye sygehuse giver plads til pårørende

Introduktion Hvilket toilet skal de pårørende benytte? (renlighedsideologier)

Metodiske tilgange Naturvidenskab -> positivisme, kritisk rationalisme Humanistisk videnskab -> hermenuetik, strukturalisme Samfundsvidenskab -> kritisk teori, strukturalisme

Forskningsprojekt Hypotese: Patienter, der har adgang til haver udskrives hurtigere Data: Blodtryk, smertebehandling, indlæggelsesdage Resultat: Forklare, forudsige Kilde: Ulrich.Roger S. Health Benefits of Gardens in Hospitals (2002)

Forskningsprojekt / forslag Patienters og pårørendes beskrivelse af deres forløb eller oplevelse af en utilsigtet hændelse Data: Kvalitative udsagn Resultat: Fortolke, forstå Metode: Interview af patient og pårørende i kerneårsagsanalyser

Forskningsprojekt / forslag Pårørende og professionelle – hvilken mening og betydning tillægger de relationen til hinanden? Data: Scenarier Resultat: Fremkalde, forandre Metode: Feltstudier

De små skridt Er ’forbudt skilte’ fjernet? Er der ryddeligt og æstetisk? Hilser personalet på pårørende med håndtryk og øjenkontakt? Er der en stol til de pårørende? Må de pårørende være med? Må de pårørende være der over tid?

Fjern bricolage!

Skab orden og overblik

Diskussion

Kilder – ikke udtømmende! Pubmed Institute for Health Care Improvement Institute for Family-Centered Care Fagtidsskrifter Pårørende rapporter til DPSD Enhed for Brugerundersøgelser Center for kvalitet Dansk Selskab for Patientsikkerhed Tidsskrift for Dansk Sundhedsvæsen

Konklusion ’Pårørende Empowerment’ er et nyt felt, der kunne blive genstandsfelt for (yderligere) forskning i Danmark - inden da: Gå de små skridt! Metodisk: Vægt på kultur og dermed valg af metoder, der fremkalder relationer, mening og betydning

TAK!