Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

KNÆK KODEN Samfundsfaglige område

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "KNÆK KODEN Samfundsfaglige område"— Præsentationens transcript:

1 KNÆK KODEN Samfundsfaglige område
Opgaveformulering 4 – Konkurrenceevne og økologi

2 Redegør for begrebet konkurrenceevne samt for den danske udenrigshandel af økologiske varer i perioden Foretag en analyse af, hvad der kan forklare udviklingen i eksporten af danske økologiske varer Vurder, hvad der i de kommende år vil kunne påvirke eksporten af økologiske varer til ét af følgende lande: Tyskland, Sverige eller Kina. Læs opgaveformuleringen godt igennem.

3 Hvad går opgaven ud på? Redegørelse: Analyse: Vurdering:
Her skal du vise, at du forstår begrebet konkurrenceevne, og at du kan finde data for udenrigshandlen (eksport – import) med økologiske varer og sætte ord på, hvad der kendetegner udviklingen af denne handel. Analyse: Her skal du ved hjælp af relevante kilder søge at forklare, hvad der er årsag til den udvikling, som du i redegørelsen har dokumenteret. Vurdering: Med udgangspunkt i ét af de tre lande, skal du, med brug af kilder, give et bud på, hvad der realistisk set kan komme til at ske mht. eksporten af danske økologiske varer.

4 Faglige elementer Pris- og strukturel konkurrenceevne – herunder produktivitet m.fl. Udenrigshandel (herunder fx betalingsbalancens løbende poster, handelsbalancen, eksport og import) Landeanalyse Argumentation Kildeindsamling og kildeanvendelse Metode: Kvantitativ, kvalitativ og komparativ Generelt: Brug altid relevante fagbegreber, når muligt.

5 Redegørelse Redegør for begrebet konkurrenceevne samt for den danske udenrigshandel af økologiske varer i perioden Hints: Forklar begrebet konkurrenceevne (typer m.m.). Find relevante data (primært kvantitative) for udenrigshandlen – sæt ord på, hvad der er sket i perioden Relevante kilder: Primært noter, artikler og opgaver samt andet materiale fra IØ forløbet i efteråret, System fx kap. 14 i ØkonomiNu. Danmarks Statistik -

6 I statistikbanken http://www. statistikbanken. dk/statbank5a/default
er følgende tre mapper relevante:

7 Analyse Foretag en analyse af, hvad der kan forklare udviklingen i eksporten af danske økologiske varer Hints Forsøg at forklare den udvikling, som du har beskrevet i redegørelsen. Vigtigt at du får brugt konkurrenceevne begrebet. Underbyg din argumentation ved hjælp af kilder - herunder både kvantitative og kvalitative data. Relevante kilder: Se slide

8 Vurdering Vurder, hvad der i de kommende år vil kunne påvirke eksporten af økologiske varer til ét af følgende lande: Tyskland, Sverige eller Kina. Hints Her skal du tage udgangspunkt i ét af de tre lande. Ved hjælp af kilder, skal du kunne sige noget om, hvordan det forventelige kan gå med eksporten i fremtiden på det pågældende marked. Du skal ikke lave en stor landekarakteristik, men du skal, ved hjælp af kildeanvendelse, inddrager relevante forhold ved det pågældende land, der kan tænkes at få betydning for den danske eksport af økologi. Overvej også, hvilke andre internationale eller globale forhold, der evt. vil kunne spille ind på eksporten. Relevante kilder: Se slide 12,13 eller 14.

9 Husk

10 Hvis du bruger indgangen: http://dst.dk/da/Statistik/nyt til Danmarks
Statistik, så skal du vælge ”Udenrigsøkonomi” som emne og ”Udenrigshandel med økologiske varer” som serie.

11 Links til kilder – bemærk links alene gør det ikke ud for korrekte kildehenvisninger

12 Kina http://kina.um.dk/da/om-kina/landefakta-kina/
Links til evt. kilder – bemærk links alene gør det ikke ud for korrekte kildehenvisninger Kina

13 Tyskland

14 Sverige

15 Så længe det er individuelle synopser!
Samarbejde Så længe det er individuelle synopser!

16

17 Metode Hvad er metode? Man snakker om tre overordnede felter af metode
De redskaber fra dine fag, som du anvender for at kunne svare på din opgaveformulering. Man snakker om tre overordnede felter af metode Samfundsvidenskabelig Humanistisk (Naturvidenskabelig)

18 Samfundsfaglig metode – bl.a.:
Kvalitative data Tekster, ekspertudtalelser, avisartikler interviews m.fl. Kvantitative data Tal, tabeller, grafer fx fra Danmarks statistik m.fl. Komparative metode Sammenligning

19 Kildekritik Forhold dig for eksempel til, hvornår kilden er fra, hvordan kilden evt. har målt/beregnet, hvordan kilden formidler sit budskab, og hvem der er afsender – og om denne evt. er et formål samt om det evt. kan påvirke kildens troværdighed. Hvis en kilde har en tendens, så er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan bruge den. Nogle gange er det netop nødvendigt at bruge den FORDI den har denne tendens. Men du skal være bevidst om tendensen – og gøre opmærksom på, at du er bevidst om denne.

20 God arbejdslyst!


Download ppt "KNÆK KODEN Samfundsfaglige område"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google