Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering
Advertisements

Aspiration under transport
FMK FMK er et ambulant system, som alle kan tilgå.
Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.
Hvad er et rationelt brug af benzodiazepiner
Huskeanæstesi En patient vågner op under en operation uden at kunne give sig til kende.
Kerneårsagsanalyse - kort beskrivelse af metoden
Kejsersnit forsinkes pga kommunikationsproblemer
(1 – 1½ times oplæg og dialogøvelser)
Hændelsesanalyse - kort beskrivelse af metoden
KOMMUNIKATIONSAFTALE
Forveksling af patienter. Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde,
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Overset fraktur Fejldiagnostik.
Patient får ved en fejl indgivet koncentreret kaliumklorid
Forbrænding som følge af el-kirurgi
Udstyr i test mode. Hændelse En autoklave får ikke ændret program fra testkørsel til vanligt program. Dette opdages først efter ét døgn. Hændelsen resulterer.
Særlige forhold omkring medicin til børn
Psykoedukation for unge i OPUS-behandling
Hjertestop hos akut sygt barn i ambulatorium Forsinket behandling.
EPM – For og imod eller hvad? Han et al., Beccaro et al. Aase Einfeldt, Malene Hjelm-Svennesen, Christian Koerner, Claus Balslev Nielsen.
Dødsfald efter leverbiopsi
SAMARBEJDE I PALLIATIV MEDICIN
Opfølgende hjemmebesøg efter udskrivelse fra hospital
Fælles EPJ til hospitalerne i Region Midtjylland
Hospitalsenheden VEST Fælles medicinkort.
Fejlplaceret ernæringssonde
Iltbeholder suget ind i MR-skanner Hændelse med medicinsk/medikoteknisk udstyr.
Blodfortyndende medicin i for høj dosis Medicineringsfejl
Ildebefindende i diagnostisk afdeling
Forveksling af insulin
Lægemiddelstyrelsen Institut for Rationel Farmakoterapi Kvalitetsudvikling i almen praksis 2. – 3. maj 2003 PERSONLIGE ELEKTRONISKE MEDICINPROFILER Kontorchef.
Medicinafstemning.
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
Vulvektomi på den forkerte side
Usystematisk patientinformation ved overflytning
12. maj 2007Kirsten Schæfer Rationel farmakoterapi i Region Sjælland.
Håndtering af utilsigtede hændelser på Århus Universitetshospital, Skejby og erfaringer fra Klinisk Biokemisk Afdeling Else Marie Vestergaard Afdelingslæge,
Brand og ildspåsættelse
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
Løsningen har følgende begrænsninger:
Kerneårsagsanalyser Kortere undervisningsoplæg eller indlæg på fx et personalemøde (30–45 minutter) DREJEBOG 2.
En patient får forkert blod
Receptserveren og Fælles medicingrundlag IRFs årlige møde 11
KOL: Behandling, rygning og rehabilitering
Den nye overenskomst for praktiserende læger. Nye muligheder og udfordringer Regionsældreråd. Hovedstaden.
Hvad kan borgerne på sundhed.dk?
Medicinafstemning og Medicinsupervision
Hospitalsenheden VEST
Speciallæger i front Superviseret gennemgang i akutmodtagelsen Et prisvindende tiltag i Medicinsk afdeling O og Akutmodtagelsen, Herlev Hospital Sif.
MEDICINKORTET PÅ SUNDHED.DK VEJLEDNING TIL APOTEKER.
Forårsmøde Den maj 2007.
Patientsikkerhed, kvalitet og akkreditering
Praktiske aspekter af den elektroniske medicinprofil:
Hospitalsenheden VEST Medicingennemgang – det skal vi have styr på.
Medicineringsområdet 5. oktober 2004 Kontorchef Lasse Larsen Lægemiddelstyrelsen, Lægemiddeløkonomi.
Medicinafstemning og medicingennemgang (MGG) Medicinsk Afdeling, VS
Patientsikkerhed Møder i Samordningsudvalgene, planområdemøder.
Samlet tilbagemelding Intern survey i Psykiatrien Marts 2014 Afdeling: Psykiatrien Øst 1.
FMK opsamlingsfunktion I regi af Danske Regioner og MedComs styregruppe er der pr oprettet en midlertidig opsamlingsfunktion i MedCom, der skal.
Hvordan inddrages praksissektoren, og hvorfor er det vigtigt? Afdelingschef, cheflæge Hans Peder Graversen Kvalitet og Sundhedsdata.
Hvordan inddrages praksissektoren bedst, og hvorfor er det vigtigt? Patientsikkerhed i speciallægepraksis Sundhedsfaglig chef, overlæge Preben Cramon.
Forskning i Kvalitet og Patientsikkerhed Birgit Viskum Formand Forskningsnetværk for Patientsikkerhed og Kvalitet i Sundhedsvæsenet
D0sisdispensering Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Velkommen.
Håndtering af Marevan i medicinmodulet og fmk
Farmakologi og medicinhåndtering 1608
Rationel farmakoterapi Speciallægeuddannelsen i almen medicin
Dosisdispensering
Sektorovergange Tidsforbrug ved modtagelse af patienter fra indlæggelse Opgørelse fra undersøgelse 2016.
Risikolægemidler Risikolægemidler
Præsentationens transcript:

Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem Medicineringsfejl

Hændelse En patient får en for lav dosis furosemid under indlæggelse på hospitalet doseringen på medicinglasset bruges ved journaloptagelsen, men teksten er forældet Lægen får ikke får spurgt patienten om aktuel dosis. Fejlen resulterer i, at patienten får lungeødem efter få dages indlæggelse.

Epidemiologi 1/3-1/2 af utilsigtede hændelser, der rapporteres til Dansk Patientsikkerheds Database er medicineringsfejl En undersøgelse viser, at der er uoverensstemmelse i medicinoplysningerne i 48 % - 72 % af hospitalsindlæggelserne mellem patienten selv, dennes praktiserende læge og hospitalet Der er 1 – 3 uoverensstemmelser per patient. 4 - 13 % af uoverensstemmelserne vurderes som potentielt alvorlige. Kilde: Foss S, Schmidt JR, Andersen T et al. Congruence on medication between patients and physicians in patient cource. Eur J Clin Pharmacol 2004;59:841-7.

Årsagsanalyse Kerneårsag 1 Lægens mister overblikket over medicinanamnesen, fordi han bliver afbrudt flere gange. Derfor øges risikoen for, at han ikke får alle oplysninger noteret korrekt.

Handlingsanvisninger Ad kerneårsag 1 Afdelingens ledelse undersøger omfanget af afbrydelser i arbejdet for lægerne og foretager på den baggrund flere ændringer i arbejdstilrettelæggelsen – bl.a. sikrer man, at de der skal supervisere nyansatte ikke skal have vagt eller varetage journalskrivning samtidig.

Årsagsanalyse Kerneårsag 2 Den praktiserende læge kender den aktuelle liste over patientens medicin inkl. ændringen med den øgede dosis, men denne information er ikke skriftligt tilgængelig for den journalskrivende læge på hospitalet. Derfor øges risikoen for, at patienten får forkert medicin.

Handlingsanvisninger Ad kerneårsag 2 Hospitalets direktion beslutter at arbejde på at sikre lægerne adgang til den personlige elektroniske medicinprofil (PEM) så hurtigt som muligt. PEM er i øjeblikket ved at blive udvidet med en ny funktionalitet "medicinkortet", hvor alle relevante parter kan lagre nye oplysninger om medicin og trække opdaterede medicinlister.

Årsagsanalyse Kerneårsag 3 Patienten kender selv den aktuelle liste over medicinen og doseringen og giver medicinglassene til lægen, men lægen får ikke kontrolleret, at oplysningerne på etiketterne er rigtige. Derfor øges sandsynligheden for, at patienten får forkert medicin.

Handlingsanvisninger Ad kerneårsag 3 Afdelingens ledelse beslutter at indføre medicinafstemning, i første omgang for elektive indlæggelser. Medicinafstemning betyder, at al medicin bliver kontrolleret ekstra i overgange, herunder at patienten altid selv skal bekræfte medicinen inkl. dosering ved kontakt til hospitalet.

Generelt Medicinafstemning, en del af kampagnen Operation Life, der har som formål at redde yderlige 3000 liv på hospitalerne i Danmark på 18 måneder. Kampagnen er startet 16.april 2007 www.operationlife.dk

Generelt Medicinafstemning trin 1. Indhentning af medicinanamnese Oplysninger om patientens hjemmemedicin indhentes – inklusive håndkøbs- og naturlægemidler - omfattende lægemiddelnavn, dosis, doseringsfrekvens, administrationsvej, indikation, evt. compliance og tidspunkt for den senest indtagne dosis – så præcist angivet som muligt. Medicinoplysningerne dokumenteres i form af en liste over hjemmemedicin i indlæggelsesjournalen. Der kontrolleres for compliance og medicinændringer inden for den seneste tid eller umiddelbart forud for indlæggelsen ved eksplicit at spørge til dette hos patienten. Der gennemføres medicinafstemning, hvor medicinanamnesen i journalen afstemmes mod de skriftlige kilder og/eller patienten.

Generelt Medicinafstemning trin 2. Afstemning af ordinationer ved indlæggelsen Hospitalslægens ordinationer ved indlæggelsen afstemmes mod medicinanamnesen, og det identificeres, om der er uoverensstemmelser mellem præparater, dosis m.m. Opfølgning sikres på uafstemt medicin, fx tilføjes i journalen, hvorfor et præparat er seponeret eller pauseret ved indlæggelsen.

Generelt Medicinafstemning trin 3. Afstemning ved udskrivelsen Medicinliste til patienten/hjemmepleje og medicinoplysninger i epikrisen afstemmes: Med hinanden Mod den seneste medicinordination Mod den oprindelige medicinanamnese fra indlæggelsen Det afstemmes, at medicinlisten i epikrisen og medicinkortet til patienten er korrekt tilbagesubstitueret og uden dobbeltordinationer. Denne medicinafstemning udføres efter, at epikrisen er skrevet og optimalt inden patienten udskrives.

Vores egen verden Kunne en tilsvarende hændelse finde sted i vores afdeling? Hvilke af handlingsanvisningerne kan vi bruge? Hvor kunne den næste utilsigtede hændelse ske her i afdelingen? Ovenstående spørgsmål kommer frem et for og et. Kan anvendes til at diskutere, hvordan sikkerheden kan forbedres i den enkelte afdeling.