Overset fraktur Fejldiagnostik.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Psykiatrisk patient dør af lungeemboli efter bæltefiksering
Advertisements

Resultater og opfølgningsmuligheder for LUP 2009 – kommunikation og patientinddragelse Specialkonsulent Trine Østerbye Web- og kommunikationsmedarbejder.
Den Danske Kvalitetsmodel
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Aspiration under transport
”Den gode elev” Kvalifikationer er defineret som den enkelte persons faglige, sociale og personlige færdigheder og kunnen Kompetencer betegner personens.
Svar fra et tilsyn bliver overset Kontinuitetsbrud.
Huskeanæstesi En patient vågner op under en operation uden at kunne give sig til kende.
Kejsersnit forsinkes pga kommunikationsproblemer
Debatmøde om de nye principper. Regeringsprogrammet 2005 ”Uddannelsen til speciallæge er under omlægning på grundlag af principper, der blev fastlagt.
Tele- hjem ordningen Faxe, Greve, Køge, Lejre,
Skolereform august 2014………………
Forveksling af patienter. Hændelse •På en afdeling var der indlagt to patienter med navne, der lignede hinanden •Igangværende flytning på afdelingen gjorde,
Patientsikkerhedsrunde - et ledelsesredskab
Feedback i den lægelige videreuddannelse
3-timersmøde 2010 Børneafdelingen Hvad gør vi godt: •Feedback og supervision i Børnemodtagelsen og Børneambulatoriet. •Enkelte yngre læger er kontaktpersoner.
Patient får ved en fejl indgivet koncentreret kaliumklorid
Træning af faldpatienter i kommunen
Fejl i medicinanamnese medfører lungeødem
Forbrænding som følge af el-kirurgi
Udstyr i test mode. Hændelse En autoklave får ikke ændret program fra testkørsel til vanligt program. Dette opdages først efter ét døgn. Hændelsen resulterer.
Hjertestop hos akut sygt barn i ambulatorium Forsinket behandling.
Vævsklæber klæber handsker fast på hovedbund. 2 Vævsklæber Vævsklæber bruges som alternativ til suturering til at lukke mindre, ikke gabende læsioner.
Input FMEA Output Shit in = Shit out FMEA
Kan omsorg accelereres?
Dødsfald efter leverbiopsi
Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg Fælles Akut Modtagelse
- Hvad kan I forvente som forældre?
Fejlplaceret ernæringssonde
Iltbeholder suget ind i MR-skanner Hændelse med medicinsk/medikoteknisk udstyr.
Blodfortyndende medicin i for høj dosis Medicineringsfejl
Ildebefindende i diagnostisk afdeling
Forveksling af insulin
Så hyppigt udsættes vi for stikuheld
Overdosering med blodtryksmedicin i forbindelse med dosisdispensering
Det uhensigtsmæssige uddannelsesforløb Mellem 3-10 %, ny undersøgelse i Århus 6,8 % Ikke forskel på køn Ikke forskel på alder Ikke forskel på speciale.
Vulvektomi på den forkerte side
Usystematisk patientinformation ved overflytning
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Ny privatmodel - Risikoanalyse 1 Brainstorm Brainstormingen gennemføres ved at spørge: ”Hvad kan gå galt? Hvad kan gå galt.
Håndtering af utilsigtede hændelser på Århus Universitetshospital, Skejby og erfaringer fra Klinisk Biokemisk Afdeling Else Marie Vestergaard Afdelingslæge,
Brand og ildspåsættelse
Patient får ordineret tidobbelt dosis af sin medicin En faktor 10 fejl.
Det kan personalet gøre Overholde sikre arbejdsrutiner Overholde de procedurerelaterede retningslinier, dvs. beskytte sig mod udsættelse for blod - uanset.
Kerneårsagsanalyser Kortere undervisningsoplæg eller indlæg på fx et personalemøde (30–45 minutter) DREJEBOG 2.
En patient får forkert blod
Lars Buch Bevægeapperatet
XX-afd Feedback i den lægelige videreuddannelse. Oversigt Hvad er 360°’s feedback Metoden –elektronisk model –papirmodel Spørgsmål og kommentarer.
Hospitalernes spareplaner konsekvenser for den ældre medicinske patient specielt Udsigterne på kort og længere sigt for regionens ældreplan Hvad gør vi.
Oplæg til Praktiserende Fysioterapeuter
Hvorfor er Region Sjælland den bedste videreuddannelsesregion for yngre læger? Yngre Læge-dag - Lørdag den 28. maj 2011 Preben Cramon - Sundhedsfaglig.
Lægelig direktør Dorthe Crüger PhD MHM Sygehus Lillebælt Patientsikkerhed – back to basic.
Introduktion til audit. Udfordringer Studier fra USA og Holland viser, at 30% - 40% af patienterne ikke modtager behandling, der er baseret på evidens.
UTH i almen praksis Baggrund: Loven om patientsikkerhed 2010 Formål: Lære af fejl og risikosituationer og mindske risikoen for at de sker igen Rapporteres.
Patientfeedback - Hvad siger patienterne? Udviklingssygeplejerske Jannie C Frølund - Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus – det naturlige valg!!!
Patient sikkerhed – fra sanktion til læring Teamlederne i ældreområdet NK
Sammenhængende patientforløb Regionsrådets midlertidige udvalg nedsat REGIONSÆLDRERÅD HOVEDSTADEN.
D0sisdispensering Læringssæt om temarapporten: Dosisdispensering - identifikation af utilsigtede hændelser og forslag til forebyggende tiltag Velkommen.
Ansvar i Videreuddannelsen
Traume mod metatars – BHS niveau 2
Afgangen fra FAM - stafetmetoden
Clavicel fraktur – BHS niveau 2
Obs greenstick fraktur radii – niveau 2
Traume mod fodled – BHS niveau 2
Traume mod patella– BHS niveau 2
Traume mod 1. tå – BHS niveau 2
Traume mod metacarp – BHS niveau 2
Dropfinger – BHS niveau 2
Metoden fælles beslutningstagning
Præsentationens transcript:

Overset fraktur Fejldiagnostik

Hændelse Ældre kvinde bringes til skadestuen med smerter i venstre hofte efter fald i eget hjem Forvagt og mellemvagt opdager ikke fraktur på røntgenoptagelsen Kvinden hjemsendes, men falder igen og findes forkommen næste morgen I skadestuen konstateres nu dislocerede frakturer af både venstre hofte og venstre håndled Gennemgang af røntgenbilleder viser, at der allerede ved første skadestuebesøg var tegn på (udisloceret) fraktur

Epidemiologi Det er veldokumenteret, at der sker fejlvurderinger af simple røntgenbilleder i vagttiden Der begås alvorlige fejl i 1-3 pct. af vurderingerne, den hyppigste fejl er oversete frakturer Idet der tages mange røntgenbilleder vil et betydeligt antal patienter blive udsat for konsekvenser af fejlvurderinger

Årsagsanalyse 1 Idet de yngste læger ikke systematisk og løbende modtager undervisning i vurdering af røntgenbilleder, øges sandsynligheden for at overse en fraktur

Handlingsanvisninger 1 Der indføres korterevarende undervisningsseancer for læger. Det planlægges at gøre undervisningen obligatorisk inden nyuddannede læger begynder i vagt Der planlægges udarbejdelse af tjeklister til brug ved vurdering af særlige typer røntgenbilleder

Årsagsanalyse 2 Idet der ikke findes et system for systematisk feedback til læger, der har fejlvurderet røntgenbilleder, nedsættes sandsynligheden for at lære af en overset fraktur

Handlingsanvisninger 2 Der indføres feedback fra radiolog af alle fejlvurderede røntgenbilleder til alle læger på sygehuset Der er planlagt overgang til teleradiologi i vagttiden i løbet af det kommende år. De uddannelsessøgende læger fra relevante specialer inddrages i udarbejdelsen af retningslinier for anvendelse af teleradiologi

Generelt Forsøg med undervisningsseancer af 1-2 timers varighed samt tilbagemelding om erkendte fejlvurderinger har reduceret fejlvurderinger af simple røntgenundersøgelser signifikant Tilbagemelding fra radiologer til skadestuelæger, der havde fejlvurderet røntgenbilleder, viste at andelen af fejlvurderinger faldt fra 3 pct. til 0,3 pct. Anvendelse af tjeklister øger sikkerheden omkring vanskelige kliniske procedurer

Vores egen verden Kunne en tilsvarende hændelse finde sted i vores afdeling? Hvilke af handlingsanvisningerne kan vi bruge? Hvor forventer du, at en utilsigtet hændelse kan ske her i afdelingen? Ovenstående spørgsmål kommer frem et for og et. Kan anvendes til at diskutere, hvordan sikkerheden kan forbedres i den enkelte afdeling.