De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund Oplæg ved Mads Roke Clausen Medlem af Frivilligrådet – Direktør i Mødrehjælpen Socialchefernes.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
VI HJÆLPER UDSATTE BØRN OG UNGE
Advertisements

Involvering og organisering i socialt entreprenørskab 1.
Ernas grønne gave Et partnerskab om et netværks- og ledelsesprojekt mellem Svendborg kommune og 4 selvejende daginstitutioner i netværket Fyrtårnet ved.
Af Anne Worning. Direktør i ADHD-foreningen i Danmark.
Vi skaber positiv forandring !
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Roskilde Festival er skabt og bygget af frivillige…
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
Iværksætter-rådgivning for nydanskere Nyvirk Iværksættercenter, Århus
Center for Politiske Studier
Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
De gode rammer for samarbejde mellem frivillige og kommunen
Økonomien i det boligsociale arbejde Bo Andersen Konsulent Boligsocial Funktion.
20. august Arbejdsmarkedskommissionens anbefalinger Velfærd kræver arbejde.
Bevægelse og sundhed Horne Skole 20. januar 2009.
EAPN.DK debatmøde Kofoeds skole Reformer, helhedsløsninger og de frivillige.
DES årskonference 2013 Regeringens evalueringspolitiske program og de store velfærdsområder.
Folkeoplysningsloven •En frivillig folkeoplysende forening, der er godkendt i henhold til Folkeoplysningslovens bestemmelser i § 4 stk. 2, er berettiget.
Bekæmpelse af vold mod kvinder – Den nationale indsats
Politisk fokus 2009 En inkluderende folkeskole - også for børn med ordblindhed årsmøde 2009 Stella Steengaard 1 Under indtryk af det forestående kommunalvalg.
Gruppeliv – nu og i fremtiden
De Aktive Kultur Samvær Fitness Netværk De Aktive Generalforsamling 16. maj 2012.
”Udsatte unge med Sjældne Diagnoser” Oplæg til Sjældne Diagnosers repræsentantskabsmøde d. 15.september 2006.
Vision 2010 W W W. S T J E R N E S P E J D E R. D K.
Hvor er KFUM’s Sociale Arbejde på vej hen?. Hvad vil det offentlige? Nye udfordringer? Nye muligheder? Nye vilkår? Tendenser? Det er vi!
En præsentation af Senior Erhverv Nordsjælland
Hvem er LandboUngdom? … med frivillig mener vi, at vi brænder for vores forening og skaber den med vores engagement … med samler mener vi, at vi gør det.
Hvad siger de frivillige i Vordingborg Kommune?
Ledelse – i samspillet mellem kommune og civlsamfund
Senior Erhverv Thy-Mors
10 punkts programmet •Der skal sikres alle børn og unge et alsidigt tilbud om fritidsvirksomhed •Kommunen skal samordne fritidsforanstaltninger, der iværksættes.
Etableringssekretariatet for Beskæftigelsesregion Syddanmark Karl Schmidt Beskæftigelsesregion Syddanmark DSI temadag om det fremtidige beskæftigelsessystem.
Ringkøbing-Skjern Kommune 12. September 2013
Svært at konkurrere med Tyskland Medarbejderomkostninger, kr. pr. time, 2010 ANM.: Omkostninger dækker over alle de omkostninger et ansættelsesforhold.
Gennemsnitlige udgifter til sundhedsvæsen, Alder kr
Afdelingsbestyrelsernes rolle i særligt udsatte boligområder Konference 19. november 2011.
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode” Rasmus Højbjerg Jacobsen CEBR Copenhagen Business School.
Statens frivillighedspolitik
Forandringer i en medlemsstyret organisation Lasse Bolander, Coops formand.
Leder af Frivilligcenter Aarhus
Samspillet mellem frivillige organisationer og offentlig sektor i Danmark Terkel Andersen, sekretariatschef Frivilligrådet.
Fremtidens sundhedsvæsen i et økonomisk perspektiv Jan Rose Skaksen 24. august, 2011.
Frivilligt foreningsarbejde i idrætten
Kommunernes Ydelsessystem
Politisk temamøde den 8. maj 2014 Det specialiserede social- og specialundervisningsområde Borgmester Mogens Gade, formand for KKR Nordjylland.
Lokale grønne partnerskaber
Vores velfærd - 1. okt Vores velfærd – Kommune og borgere i samspil -En fortælling om idegrundlaget, indholdet og perspektiverne i et igangværende.
Fritidspas på det kommunale budget Merete Scheelsbeck Formand for Fritids- og Kulturudvalget Høje-Taastrup Kommune (HTK)
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Sekretariatet for Landdistriktsprogrammet November 2005 Den nye fælles landdistriktspolitik v/ Rita Munk.
Frivillighed på kommando findes ikke
Dagsorden Introduktion til hinanden og opgaven
KIRKERNES ROLLE I FRIVILLIGHEDSSAMFUNDET Nyborg Strand den 4. november 2011 Centerleder Laust Kristensen 1.
Frivilligt arbejde.
Informationssamfundet Dansk Statistisk Forening 30. maj 2005.
Integrationsministeriets puljer København, 27. august 2010.
KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Forandringsprogrammet/Organisationsudvikling 9. Maj 2007 Bilag 2 BUF’s strategiske grundlag.
Nye tider, ny kultur- og fritidspolitik Årsmøde i Biblioteksforeningen i region Syddanmark 25. februar 2008 Oplæg af Klaus Majgaard, administrerende direktør.
SPEJDERNES LEJR 2012 Ildsjæle - rundt om lejren. Spejdernes Lejr 2012 HVEM OG HVOR MANGE Hvem: De spejderkorps i Danmark Forventet deltagere på lejren.
Frivillighed i Danmark Resultater fra en befolkningsundersøgelse.
Budget, økonomi og økonomistyring i Region Hovedstaden v/ økonomidirektør Peter Mandrup Jensen Regionsældrerådet den 10. marts 2010.
Regionsmøder marts 2015 v/adm. direktør Kim Høgh.
Chefanalytiker Har vi råd til velfærd? Lars Andersen Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Vilkårene for det frivillige arbejde i udsatte boligområder Michael Fehsenfeld og Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC)
Indblik i Frivilligrådets arbejde ved formand Susanne Larsen Frivillighedens dag 2009 i Odense.
2 gode nyheder - og et referat. 2 gode nyheder - og et referat.
Dialog mod Vold som business-case
Årsmøde
Stiliseret cost-benefit som ”evalueringsmetode”
Årsmøde
Præsentationens transcript:

De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund Oplæg ved Mads Roke Clausen Medlem af Frivilligrådet – Direktør i Mødrehjælpen Socialchefernes Årsmøde 2010 ”De frivilliges rolle i udviklingen af fremtidens velfærdssamfund” er overskriften for mit oplæg her i dag. Det er en overskrift, som giver mig en fantastisk mulighed for at præsentere jer for Frivilligrådets og mine egne overvejelser om, hvordan vi skaber et stærkt velfærdssamfund. Og den mulighed har jeg da selvfølgelig tænkt mig at gribe efter bedste evne. Derfor har jeg også valgt at give mit oplæg en underoverskrift….

Tre perspektiver: Aktivt medborgerskab Differentierede strategier for at styrke frivilligt engagement Tillidskrisen …nemlig: 4 påstande om 4 nødvendige veje for fremtidens velfærdssamfund. Jeg vil med andre ord fremlægge mit og Frivilligrådets bud på nødvendige veje for fremtidens velfærdssamfund, og jeg vil meget gerne efterprøve de 4 påstande sammen med jer.

Aktivt medborgerskab Mentale barrierer Det bitre eller samarbejdende scenarie Dialog og lokal moden mobilisering

Det frivillige Danmark 35 % af voksne danskere arbejder frivilligt 6 % på det sociale område og sundhedsområdet 17 timer om måneden Mere end 100.000 foreninger Mere end 83.000 lokale foren. 8000 selvejende institutioner 3000 landsorganisationer 6200 fonde Den ulønnede frivillige indsats ≈ 110.000 fuldtidsbeskæftigede Samlet lønnet beskæftigelse > 140.000 fuldtidsbeskæftigede Økonomisk betydning ≈ 134,5 mia. kr. eller 9,6 % af BNP Lad mig først præsentere nogle af de fakta, vi allerede har om mangfoldigheden. Danmark var en del af den såkaldte Johns Hopkins-undersøgelse, der fra 2003 til 2006 kortlagde danskernes frivillige arbejde og de frivillige organisationer i Danmark. Fra undersøgelsen ved vi, at: Der er mere end 100.000 frivillige foreninger i Danmark - Hver fjerde forening er dannet siden 1990 Der er mere end 83.000 lokale foreninger - 80 % af de lokale foreninger bruger udelukkende frivillige Derudover er der knap 8000 selvejende institutioner, 3000 landsorganisationer og 6200 fonde Om de frivillige danskere ved vi, at: 35 % af alle voksne danskere udfører frivilligt arbejde Dog kun 6 % af danskerne, der er frivillige på det frivillige sociale område og sundhedsområdet De frivillige danskere bruger i gennemsnit 17 timer om måneden på frivilligt arbejde Sidst men ikke mindst ved vi, at den frivillig indsats i Danmark har en økonomisk betydning, der svarer til 134,5 mia. kr. (2003) eller 9,6 % af BNP Mange af os har hørt disse fakta en del gange efterhånden. Men alligevel bliver jeg hver gang overrasket over omfanget af det frivillige DK og ikke mindst over antallet af lokale foreninger.

A B C D Stor grad af formalisering (Vedtægter, manualer, Kpi) I Gang Evidens programmer § 18 A Landsdækkende org. B Selvejende institutioner Lokale foreninger Partnerskaber Outsourcing Ingen frivillige Kun frivillige C D Byen i Balance Boligsocialt arbejde Kommunal projektleder Selvhjælps- grupper Uorganiseret

Anne – 20 år og mor til Maja

Helt ny analyse af unge mødre Udarbejdet af Centre for Economic and Business Research (CEBR) for Mødrehjælpen – maj 2010

Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

Kilde: Danmarks Statistik og beregninger fra CEBR, 2010

Procentandel af børn med strafferetlig afgørelse indenfor grov vold, 2005-2007   Anm.: Kategorierne på den vandrette akse vedrører mødre. Grov vold er drab, legemsbeskadigelse, alvorligere vold og frihedsberøvelse. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger.

Mødrehjælpens projekt ”I Gang” For unge gravide og mødre op til 25 år Fokus på: Uddannelse/beskæftigelse Forældrerolle Netværk Egne handlemuligheder

Andelen af I Gang-deltagere i uddannelse og beskæftigelse Kilde: Særkørsel på DREAM, CASA og Danmarks Statistik

Det samfundsøkonomiske regnskab for I Gang Hovedscenario: Indtægt 199.000 Udgift til I Gang 40.000 Gevinst 159.000 pr. ung mor Fordeling af indtægter Kommuner 140.000 Stat 51.000 Regioner 7.000 I alt 159.000

Lad os sammen skabe et langtidsholdbart velfærdssamfund