Lyd og billede Nye medier som fotografiet, fonografen og grammofonen blev den tekniske begyndelse på massekulturen. De nye medier havde omkring år 1900.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
HNX Årgang 2011/2012.  Optagelseskrav  Personlige krav  Hvor?  Forløb  Indhold  Muligheder.
Advertisements

Gammelheds-Philosophy
Et stykke med sødt, surt og skørt... - botilbuddet Stefanshjemmet evaluerer deres udbytte af projekt Implementering af Teknologi (IAT) 2011.
Photo story. Velkommen til denne lille manual omkring Photo Story 1.Du kan vælge at se hele filmen og detaljeret se hvordan du bedst kommer i gang med.
Oplæg: Øvelsestime i Teknologihistorie ved Lars Lauridsen Gruppe 2, Hold 1 
Arbejdsløs.
For mange hundrede år her på vor jord Uden for byen Damaskus. Gik en mand, fuld af had, på vej ind til byen den grusomme mand, det var Saulus.
I dag er temaet Visualisering
E-Læring Gruppe #3. Definition af E-læring Udgangspunktet med E-læring er, at læringsprocessen bliver individuel og der bliver taget højde for den enkeltes.
Indhold Problemstilling Virkemidler Hvem stoler vi på?
Livets Ord Livets Ord December 2011 December 2011.
SSQ12-C SSQ12-C Instruktioner De følgende spørgsmål drejer sig om din evne til – og oplevelse i forbindelse med – at høre og lytte i forskellige situationer.
Internet til alvor og sjov
Erindring Da jeg i 1948 etablerede mig i Ålbæk som selvstændig Vognmand, var der især én ting som trak – det var den lille hyggelige havn, hvor jeg også.
Filmen Filmen var oprindeligt tænkt som et videnskabeligt værktøj, men blev meget hurtigt verdens mest efterspurgte underholdnings-produkt. Fra de første.
Computerens anatomi.
Landart.
Juleafslutning for Kostskolen Assersbølgaard.
Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser.
Året var 1987, i en lille by med navn Sussex, blev et lille hus totalt til intetgjort. Alt blev kastet ud, inkluderet en lille brun bamse... Den blev.
Massemediernes gennembrud
ART GALLERIES Gruppe 4.
Alder Navn Dato SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jeg bruger ét høreapparat (venstre øre) Jeg bruger ét høreapparat (højre øre) Jeg bruger to høreapparater (begge.
En guddommelig vækkelse (4), Salomo
Kommunikation / it.
Evolution.
Livets Ord September 2009.
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Kvinderne i Kvinder i 1900’erne havde meget få rettigheder og absolut ingen politiske. De havde en meget stereotyp rolle – hvis gift så husmor.
Tre klare nationale mål
Kunsthistorisk periode studie: Realisme
November 2014 Livets Ord "Hos dig er livets kilde" (Salme 36, 10)
Bespisningen af de fem tusind Da apostlene vendte tilbage, fortalte de Jesus om alt det, de havde gjort. Han tog dem så med og trak sig tilbage til en.
En hest, der kan flyve. Ure, der smelter, og mærkelige væsener, som ligner noget fra en drøm. De surrealistiske kunstnere malede det, de fandt i deres.
Atomer Atomer betyder udelelig på græsk
Velkommen til Grundlæggende Fotokursus!
»En mand havde to sønner
 Intro  Historien – starten på det hele  Formålet  Hjernerne bag  Bomben bruges  Verden synker – Internettet stiger  På nettet kan vi alt  Effekter.
Historien begynder for lang tid siden, da en mand straffer sin 5 årige datter, fordi hun har tabt en værdifuld genstand. Dengang havde de ikke mange penge.
Det nationale ICS og DUBU superbrugerseminar 13
Innovative elever løser virksomhedsproblemer Se Roslev Frugts reklamespot.
Filmteknologiens historie
MUSIK I SAN FRANCISCO PROTESTSANGE I ’ERNE.
Digte om immigration i New York
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Affald og genbrug.
STREET ART / GADEKUNST.
Skrevet af Alexander E, Amalie og Wootae 6.a
Transistorer.
Når adfærdsændring ikke er så nemt Den 18. maj
SCA-øvelse: IND Instruktion: Fortæl om en eller flere konkrete opgaver hjemmefra, der er løst (fx plænen er slået/der er lukket for vandet i sommerhuset).
HANS CHRISTIAN ØRSTED Lavet af: Emil og Astrid. FAKTA OM H.C ØRSTEDS LIV Hans Christian Ørsted han vidste ikke hvad han skulle bruge sit elektromagnetismen.
Reformation.
Lavet af: Emil og Astrid
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Leonardo da Vinci.
Reformation.
Engelsk matematiker, fysiker og astronom
Jellingestenen.
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
N iels Bohr blev født den 7. oktober Han voksede op og levede med sin familie i København. Bohr var igennem hele sit liv fascineret af fysik og videnskab,
Leonardo da Vinci.
GENERATION WHY Flere søger virksomheder med andre formål end ren profit. Give noget igen til samfundet. Vi vil i stigende grad søge at gøre en positiv.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
I kan begynde med at fortælle om det! Den måde, I vejleder på efterskolerne, er unik! I gør det i ”det skjulte” – og taler ikke højt om det Få det frem.
Jan Christiansen Inspiration systime.dk
Bowler hattens historie
Hvem er du? Når alle er klar: Tryk på den karakter, du har valgt.
Præsentationens transcript:

Lyd og billede Nye medier som fotografiet, fonografen og grammofonen blev den tekniske begyndelse på massekulturen. De nye medier havde omkring år 1900 stor tiltrækningskraft. Udbredelsen af lyd og billeder gik stærkt. I 1890 var fotografering en omstændelig proces, der kun foregik i atelieret hos en professionel fotograf. I 1930 var det muligt at lægge sit eget kamera i rejsetasken for at fastholde ferieoplevelserne. Med nye teknikker blev det muligt at trykke fotografier i aviser og blade. Pressefolk, reklameindustri og kunstnere tog fotografiet i anvendelse og gjorde billedet til massekommunikation. I samme periode nåede lydmedierne for alvor ud i folks stuer. I begyndelsen gik man på fonograf-caféer og betalte for et stykke musik. Efterhånden fik folk egen grammofon og kunne underholde familie og gæster med den nyeste musik. Edisons Fonograf Berliners Grammofon Fotografiet Sekvensfotografiet

Fonografen Thomas Alva Edison annoncerede opfindelsen af “fonografen” d. 21. november 1877. Med denne blev det for første gang muligt at optage en lyd og afspille den igen. Ved at lade lydens svingninger forplante sig til en nål, kunne lyden præges på et tyndt stykke metalfolie. I 1886 begyndte man at præge lyden på vokscylindere, hvilket gjorde de fonografiske optagelser mere holdbare og egnede til distribution. I 1889 åbnede verdens første fonografcafé i San Francisco. Her kunne kunderne bestille udvalgt musik, og lytte til det gennem et rør. I midten af 1890’erne havde de fleste amerikanske byer en fonografcafé. Omkring 1900 var fonografer blevet så billige, at de efterhånden begyndte at vandre ind i private hjem. Annonce for en nyere udgave af Eddisons fonograf, ca. 1900

Radioreklamens forløber Ved den udstillede fonograf, kan du trykke på en knap og lytte til “The Advertising Record” fra 1906. Lydsporet er optaget på en Edison Fonograf, og fortæller om de mange fordele ved at eje en fonograf, fortalt fra fonografens synsvinkel. Optagelsen, der blev spillet flittigt rundt hos forhandlere af fonografer, markerede et nybrud i reklameindustrien. Den er verdens første lydreklame, og er også blevet kaldt for ’radioreklamens forløber’. Snart blev fonografiske optagelser også brugt til markedsføringen af andre produkter. På optagelsen høres Len Spencer, som var blandt de kunstnere, der var først til at benytte det nye medie. Han kaldte sig selv ’recording artist’. Så tidligt som i 1890’erne lavede Spencer optagelser af ’comedy’ og sang på Edisons fonografer. Lens Spencer, ca. 1900 Et udvalg af fonografruller med optagelser af Len Spencer.

Emile Berliners grammofon I 1888 begyndte Emile Berliner at præge fonografiske optagelser på en skive, og solgte sine plader og afspillere under navnet ”Berliner Grammophone”. Berliners opfindelse opnåede dog først en kvalitet, der kunne konkurrere med Edisons voksruller i 1894. De første af Berliners skiver blev fremstillet af hårdt gummi, men han gik over til at anvende shellak – der fremstilles af skjoldene fra en asiatisk bille. Berliners skiver viste sig i længden mere holdbare og nemmere at opbevare end Edisons vokscylindre. Fra midten af 1920’erne gled voksrullerne helt ud af markedet, og grammofonpladen forblev dominerende på verdensmarkedet indtil Cd'en dukkede op i midten af 1980’erne. Berliner grammofonplade 1897 Denne grammofon fra 1890 anskaffede Edison for at teste Berliners opfindelse.

Fotografi Verdens første fotografi blev taget i 1826. Dengang tog eksponeringen 8 timer. Da man i slutningen af 1800 tallet havde fået kortere eksponeringstid og bedre udstyr, fik fotografering efterhånden en bredere anvendelse. De første forbryderalbum blev etableret, man begyndte at dokumentere videnskabeligt arbejde med fotografier, og luftfoto kunne tages fra varmluftsballoner og anvendes i arbejdet med landmålinger og kort. I 1880 opfandt avisredaktøren Stephen H. Horgan rasterteknikken. Med den blev det muligt at sætte fotografier på tryk. Det kom til at ændre nyhedsformidlingen og det visuelle udtryk i både aviser og blade. Verdens første pressefoto blev bragt i New Daily Telegraph d. 4. marts 1880, og viste et slumkvarter i New York. Luftfoto, 1917 Den danske pressefotograf Jacob Riis fotograferede New Yorks slum i 1890’erne. Hans billeder blev kendt i hele verden, og kom til at sætte en ny dagsorden i USA.

Fra atelier til rejsetaske I 1900 var fotografiet ikke længere nogen ny teknik, men processen var stadig meget besværlig, og kameraerne forholdsvis store. Portrætter af private blev taget i atelierer. I 1888 fremstillede Kodak Company det berømte Brownie boxkamera, som blev markedsført til kun 1 $. Kodak udviklede samtidig rullefilmen, som gjorde det muligt at tage flere billeder uden at skifte film. Omkring 1910 begyndte flere fotografer at sælge film, kameraer og andet fotoudstyr til private. I 1913 udvikler Ernst Leitz og ingeniøren Oskar Barnack kameraet Leica. Kameraets koncept var et teknologisk tigerspring med søger, indbygget lukker og 35 mm. rullefilm. Fra midten af 1920’erne var det ikke helt ualmindeligt at medbringe et Leica-kamera i rejsetasken. Atalierkamera, ca. 1900 Kodaks Brownie boxkamera, 1888 Ur-Leicaen fra 1913.

Elektrisk lys revolutionerede fotografiet Det vakte opsigt verden over, da den engelske fotograf Arthur F. Langton i 1877 åbnede verdens første portrætatelier med elektrisk lys i London. Det elektriske lys blev frembragt med en kulbuelampe, som gav en meget kraftig og ensartet belysning. Det elektriske lys fik også meget stor betydning for arbejdet i mørkekammeret. Før det kunstige lys blev introduceret, var det en omstændelig proces at lave forstørrelser. Man måtte enten fremstille meget store negativer eller anvende et særligt ’solkamera’, som kunne lave forstørrelser ved udendørs belysning. I slutningen af 1800-tallet kom de første forstørrelsesapparater med elektrisk lys. Fotoatelier ca. 1890 med glasloft, der tillader dagslyset at trænge ind.

Sekvensfotografiet I 1878 indgik den Californiske guvernør Stanford og en rig hesteopdrætter et væddemål om der er tidspunkter i en hests galop, hvor ingen af benene berører jorden. De hyrede videnskabsmanden Eadweard Muybridge til at afgøre spørgsmålet. Muybridge lavede en opstilling med 24 kameraer, der udløstes i sekvenser. Billederne afgjorde, at der faktisk er tidspunkter, hvor hesten ikke rører jorden. Metoden viste sig at være egnet til studier i bevægelse. I årene efter lavede Muybridge over 100.000 bevægelsesstudier for amerikanske universiteter. Muybridge tilpassede sin metode, så billederne kunne sættes i en zoetrop. En zoetrop viser en billedserie, så den fremstår levende. Dette kom til at danne udgangspunkt for opfindelsen af kinetoskopet, der er forløberen for den moderne filmfremviser. Eadward Muybridges hestebilleder fra 1878 Franskmanden Etiene-Jules Maray udviklede kronografiet, der var en anden teknik til at fotografere bevægelse. I en årrække arbejde Marey og Muybridge sammen.