Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Jan Christiansen Inspiration systime.dk

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Jan Christiansen Inspiration systime.dk"— Præsentationens transcript:

1 Jan Christiansen Inspiration systime.dk
It og samfundet Jan Christiansen Inspiration systime.dk

2 It og samfundet Den første elektroniske datamaskine var den amerikanske hærs ENIAC fra ENIAC står for Electronic Numerical Integrator and Calculator. Den blev bygget til at beregne, hvordan projektiler og raketter mv. opførte sig, når de var blevet affyret. Den første danske datamaskine var DASK fra Navnet er en forkortelse for Dansk Sekvens Kalkulator. Dele af den kan i dag ses på Teknisk Museum i Helsingør.

3 Generationer af computere
Man inddeler computer udviklingen i generationer, så vi har første, anden, tredje generations computere og så videre. Vigtige årstal og events (klik på billedet)

4 Konkurrenter og operative systemer
I begyndelsen af 1980’erne var det ret åbent, hvordan pc-markedet ville udvikle sig. Ganske vist var IBM kommet først med en personal computer, men der var flere konkurrenter – også nogle der fik ret stor udbredelse. Men på IBM gjorde man noget smart; man tillod andre firmaer at kopiere sine computere. Det lyder umiddelbart som en mærkelig idé, og det førte da også til, at en række firmaer begyndte at få produceret relativt billige IBM-kopier i Østasien, såkaldte ’bambus-kloner’ PC den personlige computer var født

5 Dos – disk operativ system
DOS var et såkaldt tegnbaseret system, dvs. at man kommunikerede med det vha. tegn. Man kunne slet ikke bruge mus. Hvis man skulle kopiere filen ROEDGROD.DOC fra en diskette (A) til harddisken (C), skulle man således skrive COPY A:\ROEDGROD.DOC C:. Man kunne ikke bare trække filens ikon med musen. Det hører med til historien, at man ikke kunne give sine filer længere navne end 8+3 bogstaver. Og æ, ø og å kunne man slet ikke bruge i navnene.

6 Apple og Macintosh Den første Macintosh
I 1984 kom Apple imidlertid med den første Macintosh-maskine. Den havde en grafisk brugerflade og blev betjent med mus. Der kom hurtigt forskellige programmer til disse maskiner, bl.a. den første udgave af tekstprogrammet Word. Her kunne man umiddelbart se, hvordan resultatet af ens arbejde blev. På engelsk bruger man udtrykket WYSIWYG ('What you see is what you get’) herom. Hvordan er fordelingen af MAC og PC i dag?

7 Internet – Internet - Internet
Den digitale boger Videnssamfund I vidensamfundet har informationsteknologien eller IT, som vi kalder det i forkortet udgave, en afgørende rolle. Der er meget få jobs uden berøring med IT, og det stiller højere krav til det enkelte menneske. Globalisering Man taler om, at globaliseringen er øget gennem de sidste mange år. Der er kommet flere muligheder for handel og kommunikation på tværs af landegrænser. Det er altså blevet nemmere at handle og kommunikere med folk på den anden side af Jorden, end det var for bare 20 år siden. Internet – Internet - Internet

8 Digitalisering A/B hold
Indførelsen af ny teknologi har også en samfundsmæssig betydning for kommunikationen mellem fx det offentlige og den enkelte borger. Det kaldes digitalforvaltning. I forventes det, at 80 % af al kommunikation mellem borger og det offentlige foregår elektronisk.  A-holdet er mennesker, der er vant til IT og hurtigt finder ud af at betjene sig på nettet. A-holdet er glad for digitaliseringen, da det gør deres hverdag lettere. B-holdet er mennesker, der ikke er vant til at bruge IT i det daglige. De synes, at det er en stor udfordring, eller at det er utrygt at skulle bruge de nye selvbetjeningsløsninger.

9 Sociale medier – web 2.0 Facebook Instagram Snapchat YouTube …andre?
Her er nogle af de mest fremherskende sociale medier i dag Facebook Instagram Snapchat YouTube …andre? Web 2.0 refererer til anden generation af tjenester, der er tilgængelige på Internet, der lader brugere samarbejde om og dele information online. I modsætning til den første generation (Web 1.0) så giver Web 2.0 brugere en oplevelse, der minder mere om traditionel softwareprogrammer end en statisk webside.

10 Selvstudie fra YouTube
Hvis du får lyst kan du se videoen som dit eget lille selvstudie. Lavet af Videoen er lavet af


Download ppt "Jan Christiansen Inspiration systime.dk"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google