Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Innovative elever løser virksomhedsproblemer Se Roslev Frugts reklamespot.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Innovative elever løser virksomhedsproblemer Se Roslev Frugts reklamespot."— Præsentationens transcript:

1 Innovative elever løser virksomhedsproblemer Se Roslev Frugts reklamespot

2 Pluk Selv konceptet Anne Marie og Jørgen ejer Roslev Frugt. Det er en frugtplantage på knap 10 ha. De sælger blommer, æbler og pærer i mange forskellige sorter. I gårdbutikken har de også æblemost og honning. Han synes, han har fundet en god måde at sælge frugterne på. Han sælger sin frugt i en bod ved vejen. Derudover sælger han frugt til Gasa i Holstebro og leverer frugt de lokale dagligvarerbutikker. De fleste æbler plukker folk dog selv, og han er den eneste i Skive området der tilbyder dette koncept. Jørgen har en fin og velholdt frugtplantage, med en veletableret kundekreds. Det betyder lange arbejdsdage, men elsker sin frihed til at bestemme selv.

3 Historien om Roslev Frugt starter i 1971 I 1971 startede Anne Marie og Jørgen Lavrsen Roslev frugtplantage. Jørgen er 3. generation i sin familie, som beskæftiger sig med frugtavl. Både hans far og farfar havde en frugtplantage. Sammen med sin far har han set, hvordan det hele fungerede gennem hele sin barndom. Hans far havde et landbrug i Floutrup i Nordsalling. Han havde plantet et stykke jord til med æbletræer, så her lavede Jørgen selv træerne til sin egen frugtplantage.

4 Biler eller æbler? Som ung havde han en stor interesse for biler. Og på et tidspunkt fik han mulighed for at komme i lære som reservedelsekspedient, men det var for langt hjemmefra. Senere fik han en lærerplads hos en isenkræmmer i Roslev, men her var han ikke glad for at være. Jørgen kunne ikke slippe tankerne om frugtavl. Han kom i lære på en planteskole, hvor han fik lært at pode og okkulere.

5 Jørgen har ikke fortrudt at han valgte æblerne I 1968-69 blev han uddannet frugtavler på Gartnerskolen Søhus i Odense. En frugtavlerkonsulent kendte en frugtplantage i Årøsund på Fyn. Han anbefalede stedet for Jørgen, som greb chancen. Her var han et år, hvor han lærte rigtig meget. Det var en meget moderne og velfungerende frugtplantage på denne tid. Jørgen blev ansat hos sin far indtil han besluttede at købe gården på Viumvej i Roslev, og starte sin egen æbleplantage i 1971. 2 gange om året tager Jørgen stadig på beskæringskursus, for at opdatere sin viden, for at optimere kvalitet og udbytte i sin egen produktion.

6 Anne Marie og Jørgen har tre børn Den ældste søn er uddannet butiksslagter, men arbejder nu i administrationen på et stort slagteri i Horsens. Den mellemste søn er uddannet elektriker og arbejder på Grundfoss. Den yngste datter er uddannet sygeplejerske, og arbejder på intensiv i Århus. Alle tre er søde til at komme hjem og hjælpe med at høste i højsæsonen, men der er ingen af dem der ønsker at drive frugtplantagen videre.

7 Udfordring 1 Jørgen havde en drøm om, at hele jordarealet, der hører til gården skulle plantes til med frugttræer. Han startede med 5 ha. I dag har han knap 10 ha med frugttræer, og det er slet ikke hele jordarealet. Han kan ikke udvide plantagen, for det er alt for dyrt. Høsten skal foregå med håndkraft, og kan ikke mekaniseres mere. Han kan derfor ikke overkomme at høste mere frugt i sæsonen. Der findes ingen maskine, der kan høste æblerne uden at de får stødmærker. Skal de bruges til industri bliver de rystet ned, for så bliver de anvendt i forarbejdede fødevarer så hurtigt, at de ikke når at rådne. Får æbler stødpletter rådner de meget hurtigere. Kom med forslag til, hvordan Jørgen kan høste æblerne, uden at de tager skade, så han kan udvide sin produktion.

8 Udfordring 2 Jørgen har en stor viden og en masse erfaring med frugtavl. Han drømmer om at kunne sælge frugtplantagen til en rigtig god pris, til nogen som ønsker at passe på den og drive den videre. Kom med forslag til, hvordan man kan bevare frugtplantagen, hvis ikke Jørgen får den solgt. Hvem skal have glæde af den i fremtiden?


Download ppt "Innovative elever løser virksomhedsproblemer Se Roslev Frugts reklamespot."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google