En rejse i tid, geografi og historie Madkultur En rejse i tid, geografi og historie
Program for faget MADKULTUR Onsdag Torsdag Fredag Teori Lok. A126 12:20-16:00 Køkken Lok. C122 07:55-11:35 Religion Historie Samfund Teknologi Geografi Chicken Gumbo Crab Cakes Gule ærter Brunkål Grønkålssuppe Hvidkålssuppe
Hvad definerer en madkultur? Traditioner; Religiøse og ikke religiøse Geografi; Tilgængelighed af råvarer og muligheden for tilberedning Teknologisk udvikling; Fra kødhakker til Pacojet Samfundsudviklingen; Økonomi og økonomisk udvikling Tilgængelighed af resourcer
Ildsteder og ovne 5400-4000 f.k. Bål – Ildsted Kød indpakket i f. eks. Ler Kogesten i træ eller lerkar Spæklamper >3200 f. k. Lerpander til brød Jordovn/stege- kogegrube Keramik
500 f. k. Ildsted, Fast konstruktion Ophæng eller stolper til grill Cylinderovn: Tamur 800 Klæberstensovn m. ophæng (Norge og Sydsverige) Kuppelovn i ler 1100 Teglovn Muret ildbænk
Kogekar og pander o. 4400 f.Kr. Trækar, skind, varme sten og lerkar 3200 f.Kr. Keramik (o. 800 °C) 2000 f. Kr. Bronzekar 800 Klæbestensgryder, jernkedler Munke- og teglsten: Muret ildbænk 1250 Kogekar af kobber
Jerngryder fortinnes og emaljeres Nikkel-og aluminiums gryder >1800 Sortbrændt ler almindeligt Jerngryder fortinnes og emaljeres Nikkel-og aluminiums gryder 1850-erne Komfur o. 1900 Gas i byerne 1945 El 1900-tallet Stål
Religionens indflydelse Faste/ Fyrme 180 dage om året Mandag, onsdag, fredag og lørdag Fredag var ekstra streng Langfasten 40 dage (- søndag)
Religionens indflydelse Muslimer Spiser ikke svin og blod Jøder Blander ikke bestemte madvarer Hinduer Koen et helligt dyr Buddhisme Nogle spiser kød som ANDRE har slået ihjel
Økonomi Flere penge – mere mad Endnu flere penge – endnu bedre mad Restaurant besøg
Komfuret bliver nemmere at styre og bruger mindre energi skarpt opdelt kønsrollemønster, med tjenestefolk (tidlig matador) stor befolkning på landet og Danmark er et landbrugssamfund - stor produktion af svin, mejeri og korn
2. Verdenskrig Smalhals..?? Rationeringsmærker Erstatningskaffe Begyndende deciderede Spisesteder Kvinder på arbejdsmarkedet, mænd i krig (ikke DK)
Efter 2.verdenskrig - 1960 Stor nationalfølelse Stormende industri som medfører folkevandring fra land til by. Kvinder skal endelig tilbage til kødgryderne??
1960 og derudaf Charterferier -Kvinderne på arbejdsmarkedet -Industrien bliver dygtige, måske for dygtige Grete Grumme får skæld ud for at ville Have friske og anderledes råvarer i Tv køkkenet
1970’erne Trist omgang mad Nye toner fra udlandet Gericke og Lauterbach La Nouvelle Cuisine
1980’erne Smart at gå ud Lørdagskylling Pasta Peter og Trine Tholstrup
1990’erne Kalkun og grøntsager Fitness bølge Claus Meyer Ændrer vores opfattelse
2000’erne Genopfinder Nordiske køkken Køkken manifest Vilde kokke Noma Rene Redzepi
I dag 2010 I dag er god mad ikke altid udenlansk mad. Vi har i Danmark et overflod af fremragende råvarer, og vi er begyndt at tage vores egne råvarer alvorlige . . Dansk Gastronomi i dag? Danmark er ved at udvikle sig til et markant gastronomisk land.
Hvad nu?? Hvilke faktorer får indvirkning på vores madkultur anno 2011