En rejse i tid, geografi og historie

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Information om Nøglehullet 2011
Advertisements

SMUT PAKKE 3 VIDEN OM KOST.
FC Horsens – Ternevej 83 – 8700 Horsens – Limone Cup 2013 Praktiske oplysninger Vi gi´r dig oplevelser med og uden bold Det er med stor.
”Husmandskost, er grov og tarvelig mad, men enkel og solid mad baseret på traditionel madkultur og hjemlige råvarer. Husmandskost er typisk retter af.
- Nordens reneste energiforsyning
Mad til unge på høj- og efterskoler
”Spis mindre kød. Produktion af kød er en af de landbrugsvarer, der udleder mest CO2. Oksekød mest, dernæst svinekød og så fjerkræ”. Kilde:
Befolkning Hvorfor får man mange børn i nogle lande og få i andre lande? Hvad betyder det for et land, at der er så mange overvægt af gamle og overvægt.
Kvinder i den uformelle økonomi i Indien - på arbejde uden fast job
SUPERSUND SALATER Kartoffelsalat og Laks med avocadosalat med ærter & spinat. Sidstnævnte salat er fra den nye ”Supersund - Salater” bogen – dog med mine.
Mærkninger  kemien i din hverdag..
Det er over 20% af vores totale udledning af drivhusgasser
I 1014 herskede vikingerne over store dele af Europa.
Vejen går til Årets julemesse Klik med musen for at skifte billede.
1 Beboerinformation BL: Budskaber og målgrupper Paul R. Metelmann.
Projektdesign Mål: At I opnår en forståelse for hvad et projektdesign er.
Marianne Mollerup KBH Madhus
Information om Nøglehullet 2011
VISIONEN FRA DET NY NORDISKE KØKKEN
Slagterkurvens nordiske mad
DET NYE NORDISK KØKKEN Claus Meyer Reykjavik februar 08
Overbefolkning og migration
NihonKoku (Landet, hvor Solen står op)
Menu i Ryttercafeen Dagens ret 45 kr.
av Lajla Ellingsen og Mari By Rise Adresseavisen
En buffet af uddannelsesmuligheder
Beijing 2011 Ungdomsskolen Kolding Påsken /4 – 24/4.
Mad til unge på høj- og efterskoler
Samtidshistorie på HHX
MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur.
L’Histoire de la Cuisine Française
Kantineordning. KANTINEORDNING - ET TVÆRSNIT AF EN PLAN.
Infrastruktur som en vækstdriver for Danmark Københavns Lufthavne 9. marts 2011 Kan transportinfrastruktur skabe vækst? Niels Buus Kristensen 1.
Kvinderne i Kvinder i 1900’erne havde meget få rettigheder og absolut ingen politiske. De havde en meget stereotyp rolle – hvis gift så husmor.
Virksomhedens profil Restauranten ”Det gamle mejeri” ligger på godset Vilhelmsborg syd for Århus. I særprægede lokaler serveres mad af højeste kvalitet,
MADHISTORIE. De følgende dias stammer fra en workshop for historielærere, som blev afholdt i Odense i november Mit oplæg handlede om global madkultur.
Intro og Problemformulering
BIO-DIESEL.
Tilgængelighed - det handler om at være med!
»En mand havde to sønner
Indtægtsskabende aktiviteter. Hvad er vores afsæt? Vores hovedformål er at støtte de omkring danskere med sclerose og lette vilkårene for dem,
UUO – dialogmøde 10. januar 2012 Skole- og dagtilbudschef Esben Krægpøth UUO Dialogmøde den 10. Januar 2012.
Barndommens gade Af Tove Ditlevsen.
Medarbejder en vigtig resurse Concept Data A/S Flad organisation. Åben miljø. Selvstændighed under ansvar. Socialt sammenværd.
Besøg fra Ålborg Universitet, Ballerup afd. Forskningsgruppen for Måltidsvidenskab & Folkesundhedsernæring - MENU 17. Januar 2012 Teori & praksis mødes.
Frederiksberg Ældreråd
Den fortabte søn »En mand havde to sønner. Den yngste sagde til faderen: Far, giv mig den del af formuen, som tilkommer mig. Så delte han sin ejendom imellem.
- Global islamistisk terrorisme
Den fortabte søn (tegninger)
SkillsCamp x 2 9. – 11. feb & 13. – 15. feb
Bakke og By Sommerfest i Mosen Kære forældre og børn I inviteres hermed til sommerfest i Mosen onsdag d kl ca. Vi glæder os til at se.
Regnskoven i Sydamerika
INDUSTRISAMFUNDET - fra damp til drivhusgasser -
SFO UGE:33. Velkommen tilbage fra sommerferien. Husk: Møder du i SFO inden kl.7.30, skal du gå i det gule hus, da vi åbner der.
Miljøplanlægning og forvaltning Miljøplanlægning 1. Kursusgang Mandag den 12/
”Tilpas markplanen” (efter EU-reformen) v/ Ole Schou Planteavlskonsulent LandboCentrum.
Energi og ressourcer.
Tamfjerkræ vi anvender i køkkenet
Kvinders Valgret.
Tidslinje Murens fald.
Mad og sundhed på Flakkebjerg Efterskole 142 elever 6 linier à 2 hold 9-12 elever pr hold 2 køkkenuger pr. år.
To change the document information in the footer, press [Alt + F8] and use the “FORM“ Chaîne des Rôtisseurs du Danemark.
Klimavenlig mad Rasmus Fredslund.
Fra Muld til Mund.
Pigen og Træet Ove Christensen.
August 2009 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Storkøkken sygehus.
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Januar 2010 MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LØRDAG SØNDAG
Præsentationens transcript:

En rejse i tid, geografi og historie Madkultur En rejse i tid, geografi og historie

Program for faget MADKULTUR Onsdag Torsdag Fredag Teori Lok. A126 12:20-16:00 Køkken Lok. C122 07:55-11:35 Religion Historie Samfund Teknologi Geografi Chicken Gumbo Crab Cakes Gule ærter Brunkål Grønkålssuppe Hvidkålssuppe

Hvad definerer en madkultur? Traditioner; Religiøse og ikke religiøse Geografi; Tilgængelighed af råvarer og muligheden for tilberedning Teknologisk udvikling; Fra kødhakker til Pacojet Samfundsudviklingen; Økonomi og økonomisk udvikling Tilgængelighed af resourcer

Ildsteder og ovne 5400-4000 f.k. Bål – Ildsted Kød indpakket i f. eks. Ler Kogesten i træ eller lerkar Spæklamper >3200 f. k. Lerpander til brød Jordovn/stege- kogegrube Keramik

500 f. k. Ildsted, Fast konstruktion Ophæng eller stolper til grill Cylinderovn: Tamur 800 Klæberstensovn m. ophæng (Norge og Sydsverige) Kuppelovn i ler 1100 Teglovn Muret ildbænk

Kogekar og pander o. 4400 f.Kr. Trækar, skind, varme sten og lerkar 3200 f.Kr. Keramik (o. 800 °C) 2000 f. Kr. Bronzekar 800 Klæbestensgryder, jernkedler Munke- og teglsten: Muret ildbænk 1250 Kogekar af kobber

Jerngryder fortinnes og emaljeres Nikkel-og aluminiums gryder >1800 Sortbrændt ler almindeligt Jerngryder fortinnes og emaljeres Nikkel-og aluminiums gryder 1850-erne Komfur o. 1900 Gas i byerne 1945 El 1900-tallet Stål

Religionens indflydelse Faste/ Fyrme 180 dage om året Mandag, onsdag, fredag og lørdag Fredag var ekstra streng Langfasten 40 dage (- søndag)

Religionens indflydelse Muslimer Spiser ikke svin og blod Jøder Blander ikke bestemte madvarer Hinduer Koen et helligt dyr Buddhisme Nogle spiser kød som ANDRE har slået ihjel

Økonomi Flere penge – mere mad Endnu flere penge – endnu bedre mad Restaurant besøg

Komfuret bliver nemmere at styre og bruger mindre energi skarpt opdelt kønsrollemønster, med tjenestefolk (tidlig matador) stor befolkning på landet og Danmark er et landbrugssamfund - stor produktion af svin, mejeri og korn

2. Verdenskrig Smalhals..?? Rationeringsmærker Erstatningskaffe Begyndende deciderede Spisesteder Kvinder på arbejdsmarkedet, mænd i krig (ikke DK)

Efter 2.verdenskrig - 1960 Stor nationalfølelse Stormende industri som medfører folkevandring fra land til by. Kvinder skal endelig tilbage til kødgryderne??

1960 og derudaf Charterferier -Kvinderne på arbejdsmarkedet -Industrien bliver dygtige, måske for dygtige Grete Grumme får skæld ud for at ville Have friske og anderledes råvarer i Tv køkkenet

1970’erne Trist omgang mad Nye toner fra udlandet Gericke og Lauterbach La Nouvelle Cuisine

1980’erne Smart at gå ud Lørdagskylling Pasta Peter og Trine Tholstrup

1990’erne Kalkun og grøntsager Fitness bølge Claus Meyer Ændrer vores opfattelse

2000’erne Genopfinder Nordiske køkken Køkken manifest Vilde kokke Noma Rene Redzepi

I dag 2010 I dag er god mad ikke altid udenlansk mad. Vi har i Danmark et overflod af fremragende råvarer, og vi er begyndt at tage vores egne råvarer alvorlige . . Dansk Gastronomi i dag? Danmark er ved at udvikle sig til et markant gastronomisk land.

Hvad nu?? Hvilke faktorer får indvirkning på vores madkultur anno 2011