Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afChristian Kronborg Redigeret for ca. et år siden
1
MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur
2
Dette diasshow giver en forhåbentlig overskuelig og appetitvækkende introduktion til emnefeltet MAD OG MENNESKER - og dermed til AT-eksamen 2014. Showet har afsæt i Geert A. Nielsen og Louise Schmedes’ bog ”Madkultur – værsgo” fra forlaget Columbus, se hjemmesiden
3
Vælg en sag … en sag er i madsprog ”Et stykke med virkelighed til nærmere undersøgelse”
4
ÅRETS AT-EMNE … hvem så det komme?
Det er svært at forestille sig et område i humaniora, der på det seneste har mødt så stor almindelig og akademisk interesse som fødevarehistorie … Peter Scholliers (2010) … og ved nærmere eftersyn gælder noget tilsvarende i natur - og samfunds- videnskaberne - og ikke mindst i medierne …
5
NATURA et CULTURA og maden fortæller om mennesker, natur og samfund
Mad som natur Mad som forarbejdet kulturprodukt og maden fortæller om mennesker, natur og samfund
6
Maden, samfundet og videnskaberne
Jægere og samlere erfaringsoverførsel Bondesamfund innovation , større grad af samfundsorganisation og erfaringsoverførsel Industrisamfund innovationsspring, erfaringsoverførsel, moderne videnskaber og ny teknologi Forbrugersamfund … endnu mere af det hele!
7
MADFELTETS KULTURELLE KODER
Fødemidler – og naturgrundlag Forsyningssituation Forbrug Tilberedning Spisevaner mv. kan fortælle historier – SÅFREMT MADHISTORIKERNE OG DERES SAMARBEJDSPARTNERE FRA ANDRE FAG UDVIKLER ROBUSTE OG KOMPLEKSE TEORIER OM MADENS KULTURELLE, SOCIALE OG ØKONOMISKE BETYDNINGER
8
DEN nye MADHISTORIE – i et tværfagligt felt
Historikere Sociologer Økonomer Ernæringsforskere Litteraturforskere Psykologer Etnologer Antropologer … og i de følgende X dias kommer vi på sporet af, hvordan forestilling om mad fra de tidlige landbrugskulturer udvikler sig og fusionerer gennem de seneste ca år …
9
FORPREMIERE PÅ GLOBALISERINGEN: EUROPÆERNE UDVIKLER FÆLLES FORESTILLINGER OM MAD
10
Fokus på madens kulturelle grammatik
Middelhavs-treklangen
11
Fokus på madens kulturelle grammatik
Den germanske treklang
12
Europæerne udvikler fælles forestillinger om mad
og europæiserer verden … Kolonisering, krydderier og nye kulturplanter
13
Samtidig begynder globaliseringen af verden – og af maden
14
Mellem sult og overflod
Den moderne madhistorie – kort fortalt: Befolkningsudvikling Teknologiudvikling Produktionsudvikling – og balancen mellem kød og nye fyldere I Europa vokser landbrugsproduktionen langsommere end befolkningstallet. Vesteuropas globale magt og teknologiske forspring giver Basis for stor import af fødevarer fra andre verdensdele.
15
Og herefter eksploderer mulighederne – og svælget mellem …
velfodrede sultende og overmætte
16
Mere end Mcdonald’s agribusiness bioteknologi fastfood fedme fødevarepolitik fødevaresikkerhed gastronomi gourmet hjemmelavet identitet industrimad kogebøger kokke kulturplanter landbrug madlavning madspild madvaner mad-tv natur oplevelsesøkonomi overflod resurseknaphed råvarer selvforsyning selvrealisering sociale forhold spiseritualer storytelling sult supermarked turisme verdenshandel økonomi – og du fortsætter selv …
17
Velbekomme!
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.