Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur."— Præsentationens transcript:

1 MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur

2 Dette diasshow giver en forhåbentlig overskuelig og appetitvækkende introduktion til emnefeltet MAD OG MENNESKER - og dermed til AT-eksamen 2014. Showet har afsæt i Geert A. Nielsen og Louise Schmedes’ bog ”Madkultur – værsgo” fra forlaget Columbus, se hjemmesiden

3 Vælg en sag … en sag er i madsprog ”Et stykke med virkelighed til nærmere undersøgelse”

4 ÅRETS AT-EMNE … hvem så det komme?
Det er svært at forestille sig et område i humaniora, der på det seneste har mødt så stor almindelig og akademisk interesse som fødevarehistorie … Peter Scholliers (2010) … og ved nærmere eftersyn gælder noget tilsvarende i natur - og samfunds- videnskaberne - og ikke mindst i medierne …

5 NATURA et CULTURA og maden fortæller om mennesker, natur og samfund
Mad som natur Mad som forarbejdet kulturprodukt og maden fortæller om mennesker, natur og samfund

6 Maden, samfundet og videnskaberne
Jægere og samlere erfaringsoverførsel Bondesamfund innovation , større grad af samfundsorganisation og erfaringsoverførsel Industrisamfund innovationsspring, erfaringsoverførsel, moderne videnskaber og ny teknologi Forbrugersamfund … endnu mere af det hele!

7 MADFELTETS KULTURELLE KODER
Fødemidler – og naturgrundlag Forsyningssituation Forbrug Tilberedning Spisevaner mv. kan fortælle historier – SÅFREMT MADHISTORIKERNE OG DERES SAMARBEJDSPARTNERE FRA ANDRE FAG UDVIKLER ROBUSTE OG KOMPLEKSE TEORIER OM MADENS KULTURELLE, SOCIALE OG ØKONOMISKE BETYDNINGER

8 DEN nye MADHISTORIE – i et tværfagligt felt
Historikere Sociologer Økonomer Ernæringsforskere Litteraturforskere Psykologer Etnologer Antropologer … og i de følgende X dias kommer vi på sporet af, hvordan forestilling om mad fra de tidlige landbrugskulturer udvikler sig og fusionerer gennem de seneste ca år …

9 FORPREMIERE PÅ GLOBALISERINGEN: EUROPÆERNE UDVIKLER FÆLLES FORESTILLINGER OM MAD

10 Fokus på madens kulturelle grammatik
Middelhavs-treklangen

11 Fokus på madens kulturelle grammatik
Den germanske treklang

12 Europæerne udvikler fælles forestillinger om mad
og europæiserer verden … Kolonisering, krydderier og nye kulturplanter

13 Samtidig begynder globaliseringen af verden – og af maden

14 Mellem sult og overflod
Den moderne madhistorie – kort fortalt: Befolkningsudvikling Teknologiudvikling Produktionsudvikling – og balancen mellem kød og nye fyldere I Europa vokser landbrugsproduktionen langsommere end befolkningstallet. Vesteuropas globale magt og teknologiske forspring giver Basis for stor import af fødevarer fra andre verdensdele.

15 Og herefter eksploderer mulighederne – og svælget mellem …
velfodrede sultende og overmætte

16 Mere end Mcdonald’s agribusiness bioteknologi fastfood fedme fødevarepolitik fødevaresikkerhed gastronomi gourmet hjemmelavet identitet industrimad kogebøger kokke kulturplanter landbrug madlavning madspild madvaner mad-tv natur oplevelsesøkonomi overflod resurseknaphed råvarer selvforsyning selvrealisering sociale forhold spiseritualer storytelling sult supermarked turisme verdenshandel økonomi – og du fortsætter selv …

17 Velbekomme!


Download ppt "MAD Fortællinger om mad og mennesker mellem natur, samfund og kultur."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google