Hvordan kan vi hjælpe jer videre Juni 2013 v/ vindmøllerådgiver Kristian Sejersbøl.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Coaching Det handler om at stille de rigtige spørgsmål!
Advertisements

Portfolioeksamen Studieområde 2
Den er bare stor.... Nu kan den vist ikke dreje mere…
At forholde sig professionelt Anne Skov
Lektion 5 Siden sidst Tilbagekaldelse af forvaltningsakter
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
# Ejendomsmæssig forundersøgelse Termestrup Enge dec Ejendomsmæssig forundersøgelse – Termestrup Enge.
LinkedIn Intro.
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Hvorfor er det offentlige marked interessant?
Energi- & Vandværkstedet
SEO (Search Engine Optimization) - Hvordan bliver du mere synlig på nettet?
Vindmøller Mathias Turac, Devran Kücükyildiz & Daniel Thyrring
Coaching - det handler om at stille de rigtige spørgsmål…
Erfaringer fra brugerpanelet i Onkologisk Klinik
1 Alder år 55 % år 24 % år 17 % Hvor længe på VUC? 1 år 93%
Vor tids paradoks Klik for næste side  I dag har vi større huse og mindre familier. Mere bekvemmelighed, men mindre tid.
Denne præsentation indeholder 9 mulige forside layouts
Ellidshøj-Ferslev Kraftvarmeværk rørforbindelse til Svenstrup. Aalborg d. 11. august 2008.
Overdragelse af støtterettigheder
Samarbejde med eller uden Service Level Agreement (SLA)
Præsentationen starter automatisk. Som du synes. Slå højttalerne til.
•For 2 år siden var mine børn og jeg på et krydstogt i Middelhavet om bord på Sea Princess. •Under aftensmiddagen så vi en ældre dame, som sad alene.
Arnes vindmølle.
Driftsøkonomien i nye vindmøller
Budgetgrundlag i planteavlen
Økologisk energi vindmøller og solceller, kan det betale sig
Måske er I bedste venner i et år,
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Velkommen til workshoppen ”Fornyelse af aftenskolen”
Størrelsesøkonomi i et nyt lys
1 De fem mest brugte regler… der ikke eksisterer. Fem regler, der ikke eksisterer…
Tjene penge på at pleje naturen og vildtet?
Sket er sket … Og står sjældent til at ændre
En menighed, der søger enhed
Verdens 7 underværker….
En tidlig morgen i februar dag var vi i piareersarfik og spurgte elever om hvad de synes om at gå i piareesarfik. Så her er deres svar:
Gør det simpelt Trænings planlægning.
Loven om at dømme andre Matt 7,1-5
UDVEKSLINGSMØDE 19. NOVEMBER 2013
Kristian Gadegaard Miljøkontoret forh. Jordfordelingskontoret Tønder
Problemformulering Indeholder:
Omgangstone og kollegialitet
SPONSOR ARBEJDET Wischmann Innovation © 13 trin på vejen Mod en god sponsoraftale. Wischmann Innovation ©
Køb af processer Dialog med kaospiloterne hold september 2004 Lisbet Thyge Frandsen, adm.dir. BDO ScanRevision.
UOPFORDREDE ANSØGNINGER
SPORT & PENGESPIL. SPILLEPROBLEMER ”Vi spillede hele tiden i pauserne til træning, i tiden mellem træning og kamp, i busserne til og fra kamp. Det kunne.
Din Økonomi Dit Valg Dit Mål.
Lodsejerkontakt – nøglen til realisering af vådområder.
Fundraising Hvor svært kan det være? Temadag: Fundraising og biblioteksudvikling – europæiske perspektiver Vejle 11. november 2014 København 12. november.
Hvor mange traktorer er nødvendige? - en tommelfingerregel !
Nå ud med jeres budskab – få budskabet ind Konference om rådgivning af deltidslandmænd 5. oktober 2011.
Ejerledelse – Nu og for fremtiden – Ejerledelseskonference 2015 – 25. februar 2015 Center for Ejerledede Virksomheder Forskning, uddannelse og dialog Peter.
EUD-konference Fra tømrer til bygningskonstruktør-studerende.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Hvordan virker certificering som arbejdsmiljøregulering? Robson Sø Rocha, PhD Assistant Professor Copenhagen Business School.
Praktikum med innovativt aspekt.
Hvis du ønsker at opnå fremragende
Temaplan for vindmølleplanlægning i Norddjurs Kommune Workshop om vindmøller den 3. juni 2010.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Byggeri og Teknik Hvordan laves strategi for mekanisering? Landskonsulent Erik Maegaard Dansk Landbrugsrådgivning.
Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret Hvilke rammer giver lovgivningen i dag? Tirsdag den 9. januar 2007 v/ juridisk konsulent Morten Haahr Jensen.
Gdr. cand oecon agro. Simon Simonsen
Oplæg fra Randers Kommune ved Lars Peter Salhøj
Omkostningsstyring og valg af mekanisering?
Husstandsmøller / solceller
Driftsledelse på planteavlsbedriften Konsulent Erik Sandal Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret | Planteavl Planteproduktion 2004.
Norddjurs Kommune 30. april 2015
Lærerpræsentation.
OnlinePartners ApS, Fredensgade 7, 6000 Kolding, Tlf.: , Sådan får du udbytte af LinkedIn.
Sælg mere, og finansier din virksomhed. Med statsgaranti.
Præsentationens transcript:

Hvordan kan vi hjælpe jer videre Juni 2013 v/ vindmøllerådgiver Kristian Sejersbøl

Kort visende projekter de sidste ca. 2 år 9 ud af 10 køres af projektudviklere

Grad af involvering lodsejer Niveau123 InvolveringGrundsælgerKøber 1-2 møller af projektudvikler fra egen grund Kører hele projektet selv TidsforbrugLilleMediumStort Fortjeneste1-3 mill pr mølle8 - ? mill pr mølle FokusområderPris og vilkår Bindingsperiode Konsekvenser for naboer der vil køre selv Pris for den mølle der købes ”Alt” Natur Politik Mølleteknik Støj Anparter

Samarbejde med projektudviklere  Hvad er en projektudvikler ?  Hvad skriver man typisk under på ?  Lodsejerens rettigheder før og efter aftalen  Økonomi omkring 1 møllegrund  Nabosamarbejde uden projektudviklere

Projektudviklere  Professionelle firmaer med erfaring i: – Økonomi – Kommunernes planlægning – Møllernes muligheder og retningslinjer – At indgå eneretsaftaler med lodsejeren – Indgå samarbejdsaftaler med lodsejere

Hvad gør projektudviklerne?  Ser muligheder  Holder et vågent øje med kommunernes planlægning  Vurderer et områdes egnethed til møller  Ansøger om møller (VVM)  Gennemfører mølleopstilling  Driver eller sælger de færdige møller

Hvad ser og hører vi ofte (1)  ”Jeg kan egentlig ikke selv overskue at rejse en mølle, så jeg sælger min rettighed”

Hvad ser og hører vi ofte (2)  Projektudviklerne tilbyder :  kr pr MW for en møllegrund eller  3-5 % af møllens bruttoindtjening i grundleje pr år ( kWh produceret år 1 har en værdi af ca kr = kr i grundleje ved 5%)

Hvad ser og hører vi ofte (3)  Lodsejeren skriver under på en eneretsaftale, hvorved udvikleren har rettigheden til: – At undersøge om der kan stå nye møller på jorden – At opstille nye møller, hvis der opnås en tilladelse – At man ikke må indgå andre aftaler – Tidsintervallet er ofte ”gummibelagt”

Hvad ser og hører vi ofte (4)  Lodsejeren får sjældent indsigt i hvilket indtjeningspotentiale, der ligger bag en ny vindmølle

Hvad ser og hører vi ofte (5)  ”Jeg troede kun jeg skrev under på en aftale om, at de skulle undersøge for møller på min ejendom, men de har jo rettigheden til at rejse møllerne også. Det kom bag på mig”

Hvad ser og hører vi ofte (6)  ”Det er jo helt utroligt, at jeg kan få 3 mill kr for en møllegrund. De skal jo kun bruge m2 af arealet. Det er jo en hektar-pris på kr/ha”

Hvad ser og hører vi ofte (7)  ”Jeg synes vi fik en god aftale med projektudvikleren. Vi kan købe 2 møller af dem til kostpris mens de kan rejse 6 møller til dem selv på vores jord”.

Hvad ser og hører vi ofte (8)  Projektudvikleren ejer en eller flere møller i området, som nødvendigvis skal nedtages for at skabe plads til nye møller

Hvad ser og hører vi ofte (9)  Vi kan ikke købe en mølle af projektudvikleren, men vi kan jo købe del i de 20 %, som skal ud i anparter.

Hvordan kan vi hjælpe Jer?  Forundersøgelse  Nabosamarbejde – kontraktindgåelse  Ansøgning til kommunen  Debatoplæg  VVM  Møllekøb  Alle former for kontraktforhold (lokale center)  Forhandlinger med projektudviklere og eksisterende mølleejere

Anbefaling  Søg rådgivning  Bliv bevidstgjort om økonomien omkring en mølle på et uvildigt grundlag  Overvej selv at planlæg og gennemfør dit mølleprojekt.  Måske kan du ikke noget alene, men din medvirken kan have stor betydning.

Rådgivning  Østdansk Landbrugsrådgivning og Dansk Landbrug Sydhavsøerne er klar med rådgivning omkring: – Juridiske forhold – Økonomi  Lemvigegnens Landboforening – Alle forhold omkring vindmøller

Eksempel 1 modstridende interesser A B C Projektudvikle har aftale med B, og A og C kan ikke lave et projekt uden B

Eksempel 2 modstridende interesser A B C Projektudvikle har aftale med C. A og B kan lave et projekt uden B, men synes det er ærgerligt at C ikke kan være med

Søgefunktioner   t.aspx?utm_source=Front%2BOffice%2BEl&utm_medium=Vind molleprojekter&utm_content=Vendmollekort&utm_campaign=Li nk%2Bfra%2BFront%2BOffice%2Bsitet t.aspx?utm_source=Front%2BOffice%2BEl&utm_medium=Vind molleprojekter&utm_content=Vendmollekort&utm_campaign=Li nk%2Bfra%2BFront%2BOffice%2Bsitet 

Hvor kan du søge mere viden?      Lemvigegnens Landboforening Tlf