’Sociale virksomheder’ – idéer som virker

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Workshop til 4H’s landsmøde d. 12. maj 2007 – Moar, må jeg lege med…? Moar, må vi gerne lege med…? - om samarbejde med andre!
Advertisements

15 OKTOBER 2012 RETHINK BUSINESS 1 Projekt "Rethink business" handler om at styrke din virksomheds forretning. Det kan være i forhold til indkøb af materialer,
Hjalleseskolen – Fremtidens 7. klasser
Involvering og organisering i socialt entreprenørskab 1.
Vi skaber positiv forandring !
SV’s sociale øko-system
Bjarne Ibsen Professor, Forskningsleder
Håb og forandring Johs. Bertelsen Frivilligt Forum.
Finanskrisens virkninger for håndværkere sættes i fokus.
Iværksætter-rådgivning for nydanskere Nyvirk Iværksættercenter, Århus
Lederudvikling.
Kan Netværkstedet drives som socialøkonomisk virksomhed?
Udviklingen i LVS Landsforeningen af Væresteder Landsmødet 2008.
Økonomien i det boligsociale arbejde Bo Andersen Konsulent Boligsocial Funktion.
Samarbejde med private – tabu eller virkelighed? Ved Byggedirektør Rolf Andersson, KAB.
Fundraising Jakob Ugelvig Christiansen
Styringsnetværk som middel til at skabe lokal og kommunal udvikling
Målet med projekt Entreprenørskab på kryds & tværs er:
Hvor er KFUM’s Sociale Arbejde på vej hen?. Hvad vil det offentlige? Nye udfordringer? Nye muligheder? Nye vilkår? Tendenser? Det er vi!
Skabelon til strategisk plan
Socialt Entreprenørskab
Ventilen - på biblioteket Ventilen Danmark –
Alle har ret til en aktiv fritid -uanset social status.
Bedste praksis i vandplanarbejdet Irene Wiborg Projektchef Det siger EU – Guideline nr. 8 om involvering.
Center for Frivilligt Socialt Arbejde Samarbejde og partnerskaber Oplæg til Kalundborg Kommune.
Chefanalytiker, Oxford Research
Arbejdet i foreningen Sindslidendes Vilkår siden 1999
Innovation – et mindset hos ledere og medarbejdere Tina Lambrecht Danske Fysioterapeuter.
Hvem sagde udsatte? Den 8. februar 2012
Velkommen! Til projektseminar på ferskvandscentret marts 2008 ___________________ Udviklingsprojekt Invention og Innovativ Naturvidenskab i teknologiundervisningen.
Bente Bondebjerg, workshop - lokalt fortalerarbejde Side 1 Workhop: Lokalt fortalerarbejde Oplæg Bente Bondebjerg Årsmøde for frivillige d.28.september.
Opfølgning på TULE xxx Koncern HR
Fornyelsesfonden - muligheder for offentlig funding
Tjek-ud konference Projekt styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade 22. September 2014 Velkommen.
Procesværktøjer.
Hvordan kan social ansvarlighed være en gevinst for virksomheder – og for socialt udsatte Hvilke muligheder ser KFUM’s Sociale Arbejde i samarbejdet med.
Leder af Frivilligcenter Aarhus
SMALL BUSINESS er BIG BUSINESS Vi har brug for dig... som Small Business Specialist Christian Ringheim & Kim Enrum.
Kodeks for offentlig topledelse
Struktur og processer I alle studier af innovationssucceser og fiaskoer er det konstateret, at de største årsager til manglende succes er: 1.Manglende.
Samspillet mellem frivillige organisationer og offentlig sektor i Danmark Terkel Andersen, sekretariatschef Frivilligrådet.
JOBSØGNING (SMV) Hvorfor er SMV så interessante? % af alle job bliver annonceret % af alle job bliver besat via netværk og uopfordrede ansøgninger.
2.lektion: Civilsamfund, stat, plan-, markeds- og blandingsøkonomi
Møde med SaSA d. 26. okt Hvem er vi?
Lokale grønne partnerskaber
Fundraising Hvor svært kan det være? Temadag: Fundraising og biblioteksudvikling – europæiske perspektiver Vejle 11. november 2014 København 12. november.
Praktikum med innovativt aspekt.
Haderslev Kommune Fokus på tilbud til alle borgere – også socialt udsatte!
KIRKERNES ROLLE I FRIVILLIGHEDSSAMFUNDET Nyborg Strand den 4. november 2011 Centerleder Laust Kristensen 1.
1 CSR er mere end virksomhedernes sociale engagement - CSR i Danmark / Steen Vallentin Inst. f. Ledelse, Politik og Filosofi CBS Center for Corporate Social.
Iværksættermesse 27. marts 2010 Sådan finder du investor.
Business cases.
Tommy Engedal Kronborg
Inno-elev Naturfagligt innovation i Frederikssund kommune
Intern uddannelse Kolding Kommune
Gode råd til fundraising
Iværksætteri Socialøkonomisk virksomhed Erfaringer & potentialer Fælles Fynsk Beskæftigelsesforum.
Frivilligmesse FrivilligtSocialtArbejde Lov om social service § 18. Kommunalbestyrelsen skal samarbejde med frivillige organisationer § 18. Kommunalbestyrelsen.
Workshop Udpeg en bordformand, der kan fremlægge jeres holdninger i plenum Diskuter følgende spørgsmål: Hvad synes I om muligheden for et frivilligcenter.
”… hvis du kigger på de personer der arbejder i virksomheden, så er der en overrepræsentation af selvgjorde, selvmotiverede, selvdrevne mennesker med et.
Hvordan klubber succesfuldt tiltrækker og fastholder sponsorer (Partnere) v/Kent Ewert.
Sammen skaber vi i morgen Venture City Horsens 10 slides du bør have med /spørgsmål du skal besvare (inspiration Guy Kawasaki) sammen skaber vi i morgen.
Netværksmøde, Region Midt og Nord 21. marts 2017
SUF - gevinstrealisering
CØ / FOKUSERET VÆRDIKÆDE
Fundraising i Propa Inspiration til en fremtid med flere indtægter til projekter og aktiviteter I udgaven af Propa Nyt vil.
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Overordnet beskrivelse af initiativ Verdensmål-nummer
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

’Sociale virksomheder’ – idéer som virker IFS Seminar 2011 ’Sociale virksomheder’ – idéer som virker

Velkommen til fyraftensmødet ’Sociale virksomheder – idéer som virker’ Brian Sørensen Arbejdet i foreningen Sindslidendes Vilkår siden 1999 Ansat i Kriminalforsorgen 1999-2011 (orlov 2009-2011) Initiativtager til Aktivitets- og værestedet Bazen, Aktivitets- og værestedet Ungezonen, Motionsmentorprojektet samt Unges Springbræt til Arbejde (LBR-projekt). Socialøkonomisk direktør for Proremus ApS Stifter af og socialøkonomisk direktør for Café Kaffegal Stifter af og socialøkonomisk direktør for ChangeMakers Master i socialt entreprenørskab via Center for Socialt Entreprenørskab

Hvad er en ’social virksomhed / socialøkonomisk virksomhed’? Definition af en socialøkonomisk virksomhed Not-for-profit virksomhed / drift Har et socialt, sundheds- og/eller miljømæssigt formål Har et salg af ydelser og /eller produkter Geninvesterer et eventuelt overskud i virksomheden og formålet Er organisatorisk uafhængig af den offentlige sektor Har et CVR-nr. Kilde: Center for Socialøkonomi

Andre karakteristika for socialøkonomiske virksomheder Innovation (social innovation) herunder nye produkter, ydelser eller nye måder at involvere samarbejdspartnere Brugerinvolvering og lokal forankring Partnerskaber på tværs af sektorer

Hvad er en ’Work Integration Social Enterprise’? Work Integration Social Enterprises er en bestemt form for sociale virksomheder, som anses for at være et specielt velegnet instrument til alternativ jobskabelse*. WISEs er autonome økonomiske selskaber, som har den professionelle integration af udsatte grupper som deres hovedfokus, og integrationen opstår ofte i de udsatte gruppers deltagelse i virksomhedernes produktivitetsapparater samtidig med, at der følger en opkvalificering af såvel sociale som faglige kompetencer**. *Hulgård, Lars, Bisballe, Lise, Andersen, Linda L. & Spear, Roger (2008). Alternativ beskæftigelse og integration af socialt udsatte grupper. ** Sørensen, Brian (2010). SROI Analyse af den sociale værdi, som skabes af sociale entreprenører.

Eksempler på ’Work Integration Social Enterprises’ BOAS Specialisterne Huset Venture Proremus Fonden Grantoftegård Café Kaffegal Allehånde Køkken

Hvad er ’socialt entreprenørskab’? Definitionen af ’socialt entreprenørskab’ Socialt entreprenørskab er skabelsen af social værdi via innovationer, der ofte indebærer en økonomisk aktivitet. Socialt entreprenørskab (SE) er kombinationen af social værdi og innovation. Ikke alle former for SE leder til opstart af ny virksomhed, men både kan forekomme som intraprenørskab i eksisterende organisationer og som uformelle aktiviteter med stor gennemslagskraft i forhold til at skabe innovative sociale løsninger. Kilde: Center for Socialt Entreprenøskab, RUC.

Det vil sige at; Socialt entreprenørskab er det arbejde, der udføres af en social entreprenør. En social entrepreneur er en person, der ser et socialt problem og på entreprenør’sk vis organiserer sociale forandringer. Hvor en traditionel entreprenør typisk måler resultaterne i overskud og afkast, vurderer en social entreprenør succes i forhold til den virkning (sociale værdiskabelse), han/hun har på samfundet samt i overskud og afkast.

SE Kooperativer Medarbejderejede virksomheder Produktionsvirksomheder Andelsvirksomheder Kooperationer / Projekt Socialøkonomi Offentlige organisationer Innovativ socialpolitik Partnerskaber / Modelprojektet Satspuljen § 115 Nonprofit organisationer Frivillige foreninger Nonprofit Fortalervirksomhed NGO’er Tredje sektor Private virksomheder Virksomhedernes sociale ansvar Sponsorater Partnerskaber Donation af handlinger og kompetence

Gode tips inden du / I stifter en socialøkonomisk virksomhed. Grundig konceptudvikling af din idé fra A-Z er et must, hvis du vil opnå bæredygtighed og skriv det hele ind i en projektbeskrivelse. Bland det bedste af det bedste fra dine erfaringer indenfor civilsamfundet med en hardcore business-tankegang – altså medtænk hvordan såvel brugere som frivillige kan placeres centralt i driften af en socialøkonomisk virksomhed. Kast dig, så hurtigt som muligt, ud i at fundraise lidt midler sammen, til at kunne gennemføre projekt- og konceptudviklingsfasen. Ikke alle potentielle sparringspartnere har mulighed for at hjælpe dig gratis. Telia ringede jo heller ikke til TeleDanmark for at høre hvordan de i sin tid startede en televirksomhed op…. Udarbejd sideløbende en forretningsplan og betragt løbende planen, som en form for dagbog, som du løbende kan justere i (den må ikke samle støv på en hylde). Overvej grundigt, hvordan alle aspekter i din idé kan gøres kommerciel (professionel) og tænk ud af boksen i forhold til den traditionelle projekttankegang. Vær åben overfor, at succes indenfor ’socialøkonomi’ også forudsætter, at man evner at tænke kommercielt – altså balancegangen mellem den traditionelle fundraising-tankegang og det at drive forretning. Test løbende din forretningsplan af på forskellig interessenter og sparringspartnere, som eksempelvis Center for Socialøkonomi og det lokale væksthus. Afsøg i rigtig god tid, mulighederne for at rejse finansiering – mange gange kan det være en fordel, at søge offentlige puljer og private fonde om midler til en idé, som de første år skal fungere som projekt og løbende skal kunne økonomisk forankre sig selv, som en socialøkonomisk virksomhed.

Udviklingslaboratorium Hvem af jer har en rigtig god idé, som I vil dele? Hvad? Hvem? Hvor? Hvordan? Hvorledes? Hvorfor? Hvilke? Hvornår?

Opsummering, feedback & afrunding

På gensyn ! Og frem for alt: Held og lykke, hvis I kaster jer ud i at stifte en socialøkonomisk virksomhed. For yderligere information & inspiration, besøg: www.BrianSoerensen.dk www.Proremus.dk www.CafeKaffegal.dk www.ForandringsGuiderne.dk www.ChangeMakers.dk