Hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner v/Fødevarestyrelsen Hvad ligger der bag denne vejledning?
Overskrifter Indledning Vejledningens baggrund og formål Hvad kan man finde i vejledningen? Hvordan kommer man i gang? Erfaringer fra samarbejde med kommuner Udgangspunkt i praktiske eksempler
Indledning Hvem er vi? Fælles opgave Hvilke redskaber er der? Hvor er der hjælp at hente?
Vejledningens baggrund og formål Lov om obligatorisk frokosttilbud Fortolkning målrettet institutioner og kommuner Redskab og katalog for institutionerne Hjælp til institutioner for sikre fødevarer
Hvad kan man finde i vejledningen? Fødevaresikkerhed Registreringskravet Ansvar Køkkenets indretning og drift Private og lejlighedsvise arrangementer Hygiejneuddannelse Praktiske eksempler
Hvor er der hjælp at hente? Den lokale fødevareregion Vejledning Registrering Hygiejneregler Fødevarestyrelsens hjemmeside
WWW.FØDEVARESTYRELSEN.DK
Hvordan kommer man i gang? Kontakt den lokale fødevareregion Aftal eventuelt møde som opstart Vurder egne ønsker og muligheder Beslut hvad I vil i kommunen Kontakt fødevareregionen for registrering
Erfaringer fra samarbejde med kommuner Kommunen kontakter den lokale fødevareregion Se på udvalgte køkkener i kommunen Regionen vurderer hvad disse køkkener kan bære i forhold til de påtænkte aktiviteter Kommunen overvejer
Hvad skal man tænke på? Lokalernes indbyrdes placering Pladsforhold (arbejds- og lager-) Køle- og frostkapacitet Opvaskefaciliteter Vaske / håndvaske Uddannelse
Muligheder og ønsker Opgradering af eksisterende køkken Etablering af ny køkken Etablering af fællesordning Mad fra ekstern leverandør
Eksempler Fuld tilvirkning – eks. 1 Smør-selv-dag – eks. 5 Modtagekøkken – eks. 4 124 børn To ansatte med uddannelse Børn deltager indimellem Alle råvarer fra leverandør 80 børn Køkkendame med uddannelse Personale køber ind 120 børn Intet køkkenpersonale Alt leveres spiseklart fra leverandør Varm + kold mad til frokost Alt laves fra bunden Smør-selv og lunt Lun ret kan laves fra bunden Vaskbare overflader Tre vaske (en + dobbeltvask) Lagerplads – inkl. køl og frost 5 meter bordplads – i alt Vaskbart gulv Komfur til store gryder Almindelig husholdningsovn Opvaskemaskine (80°C skyl) Dobbeltvask 3 meter bordplads – i alt Husholdningskomfur med ovn og emhætte Husholdningsopvaskemaskine Én vask Begrænset lagerplads (mælk) -
Eksempler Fuld tilvirkning – eks. 1 Smør-selv-dag – eks. 5 Modtagekøkken – eks. 4 124 børn To ansatte med uddannelse Børn deltager indimellem Alle råvarer fra leverandør 80 børn Køkkendame med uddannelse Personale handler ind 120 børn Intet køkkenpersonale Alt leveres spiseklart fra leverandør Varm + kold mad til frokost Alt laves fra bunden Smør-selv og lunt Lun ret kan laves fra bunden Vaskbare overflader Tre vaske (en + dobbeltvask) Lagerplads – inkl. køl og frost 5 meter bordplads – i alt Vaskbart gulv Komfur til store gryder Almindelig husholdningsovn Opvaskemaskine (80°C skyl) Dobbeltvask 3 meter bordplads – i alt Husholdningskomfur med ovn og emhætte Husholdningsopvaskemaskine Én vask Begrænset lagerplads (mælk) -
Spørgsmål ?