Innovative samfundsløsninger / Strategisk partnerskab omkring:

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
1 29. november Det Intelligente Klasseværelse - Et fyrtårnsprojekt i Nordjylland Det Intelligente Klasseværelse.
Advertisements

Vandrammedirektivet Involvering af offentligheden i planlægningen Henriette Færgemann Team koordinator Europa Kommissionen DG Miljø, Vandafdelingen.
Energiens Fremtid i Region Sjælland 5. Marts 2014.
Egedals byudviklingsområder skal være eftertragtede for deres fokus på klima, energi og sundhed – kombineret med spændende arkitektur, inviterende byrum.
Hvorfor er det offentlige marked interessant?
2 Medlemmerne i Temagruppe partnering er: Direktør Bent Frank, Forsvarets Bygningstjeneste, (formand) Bygningsingeniør Peter Hesdorf, Byggeriets Evaluerings.
3D modellering på den nye bane København-Ringsted
© 2007, Grontmij | Carl Bro A/S 1 Vand Camp 07 Hvad vil Vand Camp? Hans-Martin Friis Møller.
Erfaring med udvikling af decentral spildevandsløsning
Vand i Urbane områder – Partnerskab for klimatilpasning og innovation
Christian Bruhn Rieper Kontorchef Fornyelsesfondens sekretariat
Introduktion til kriterium 4 Partnerskab og ressourcer Excellence netværk 2004 Jørgen Kjærgaard.
En klimaberedt region Klimatilpasningens politiske dimension Politikerseminar 21. Maj 2014 v. Formand Jens Mandrup, Miljø og Trafikudvalget, Region Hovedstaden.
Kortforsyningsseminar 24. marts 2009 Anne Buch-Larsen Kort & Matrikelstyrelsen Mail:
Brug en bydel som dit bæredygtige show-room 28. oktober 2010.
1 COPENHAGEN FINANCE IT REGION - Mere vækst og innovation i krydsfeltet mellem finans og IT.
’Vandpartnerskabet’ v/Marianna Lubanski DWF temamøde den 21. April ’Det Danske Vandskab – nu og i fremtiden’
Oversvømmelser 16. januar •Task Force for klimatilpasning •Handlingsplan for klimatilpasning •Modernisering af vandløbs- og vandforsyningslove •Undersøge.
Opsamling fra F&I- udvalgsmødet den 24. nov. Simon Dreyer 24.nov. 08 Hvordan kan vi fremme udvikling og salg af systemløsninger? Opsamling fra F&I- udvalgsmødet.
Fra klima og vand til … Rolf Johnsen
Hører byplanlægning og eksport sammen?
Klimatilpasningens politiske dimension Sinatur Hotel Frederiksdal Onsdag den 21. maj –
Fra planer til løsninger: Den politiske proces og dens aktører v. Lisbeth Winther (K) formand for Teknik- og Miljøudvalget i Gentofte Kommune.
Mikkel Thomassen, Klimaspring
Energi på tværs Visionsworkshop mandag den 31. marts
BARRIERE FOR KOMMUNAL INNOVATION - og offentlig-privat innovations-samarbejde Jon Sundbo Professor Center for servicestudier, Roskilde universitetscenter.
1 Maj 2006 Ulf Nielsen - Källsamarbetet – Kildesamarbejdet - samarbejde om reduktion af kilder til udledning af miljø- og sundhedsskadelige.
Dobbeltporøs filtrering Dias 1 Retning for de generelle aktiviteter Styregruppemøde 22. juni 2011, TI -Status? -Hvad mangler? -Hvilke muligheder har vi?
Potentialevurdering.
Klimatilpasning som vækstdriver - regionen har en vigtig rolle Dorthe Selmer, vicekontorchef i Regional Udvikling ,
KLIMATILPASNINGSPLANER & DEN POLITISKE PROCES ved Philip Hartmann, By- og Miljødirektør, Gladsaxe Kommune.
Midtvejsseminar den november 2010 Midtvejsseminar for modelkommunerne november 2010.
Medfinansieringsprojekter: Hvem skal involveres?
EPJ Messedag den 9. april 2013 Koncerndirektør Ole Thomsen.
Øresund Cleantech Testbed kick-off seminar 14. maj - Region Hovedstaden – hospitalsløsninger i verdensklasse Regionsrådsmedlem, Erik Rostell Gregersen,
» Kombinerede løsninger WSD - Wavin Water Solution Day 2014 Ph. d. hydrolog Jan Jeppesen.
Emballage og Transport 1 Fokus på logistik, transport og distribution Modul 2 Teknologisk Institut Emballage og Transport.
Den danske vandsektor – ”Vandskabet” Behov for samling?  Behov for en generel politisk opprioritering af ”vand” som væsentligt for det danske og det internationale.
Integrering mellem Bæredygtige Byggeprocesser Jan Karlshøj Sektionsleder Projektleder Afslutningskonference, Sankt Gertrud Konferens, Östergatan 7B, Malmö.
Danish Water Forum 21. april 2008 Vandmiljøeksport – et nyt dansk koncept Præsentation af Danish Water Services.
En ny strategi for transportforskning Workshop - Trafikdage i Aalborg 28. august 2006.
Innovationsaccelererende Forskningsplatforme (IAFP) - i relation til landbrugets videre udvikling Greta Jakobsen, Medlem af Det Strategiske Forskningsråd.
Forskningsplatformen - Vand til styrkelse af dansk og europæisk forskning Bjørn Jensen, GEUS DWF Temamøde, Den Danske Vandsektor – Nu og i fremtiden, 21.
Forsyningernes syn på samarbejde i vandsektoren DWF Temamøde mandag den 21. april Lars Schrøder, Århus Kommune, Vand og Spildevand og DANVA.
Finland - Dit næste nærmarked januar 2015 ved handelschef og regional koordinator Klaus I. Hell.
Forsyning Ballerup Vandspejlet. Forsyning Ballerup og Vandspejlet Vi har brug for jeres hjælp til at finde nye, sjove og brugbare løsninger.
Thomas Algot Søllested Projektleder, Alexandra Instituttet A/S Innovation & samarbejde 11. oktober 2010.
På Lolland-Falster og i Region Sjælland er der en stor koncentration af planteavlsrelaterede virksomheder, som sammen med optimale naturgivne forhold giver.
Flere vækstiværksættere i Danmark Oplæg på rådgiverkonference den 20. november 2008 V/ Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd.
1. Lean Energy Cluster Et regionalt klyngesamarbejde med fokus på energi effektiviseringer. Følgende partnere har deltaget i udviklingsarbejdet: Kølevirksomhedscenter.
Region Midtjylland i Shanghai.
Håbet for fremtidens partnerskaber er: ”Partnerskaber baseret på ligeværdighed, gensidig forståelse og fælles interesser. På tværs af offentlig-privat.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Teknologiudvikling på jordforureningsområdet
Inno-elev Naturfagligt innovation i Frederikssund kommune
Kick-off seminar Öresund Cleantech Testbed Finn Lauritzen, Direktør, Öresundskomiteen.
af 15 Region Hovedstadens Vækstbarometer Konjunkturer Udsigt 2015 ”Region Hovedstadens Vækstbarometer” er et repræsentativt.
Forslag til fælles energivision i hovedstadsregionen Borgmestermøde 13. april 2015 Vicedirektør Kristian Johnsen, Region Hovedstaden.
En grøn og innovativ metropol med høj vækst og livskvalitet Borgmestermøde i Energi på Tværs 13. april 2015 Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.
Informationsmøde om fyrtårnsprojekter under Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations Program - MUDP 2015 Frontpage København den 11. august 2015 Lotte.
Duba-B8 A/S 100 år med danske håndværkstraditioner indenfor møbelbranchen.
Borgermøde 17. september Forslag til Miljø- og Klimapolitik 2014 Velkommen! – Borgermøde 17. september 2013 Program Vision Furesø – Vi skaber løsninger.
Opstartsseminar i projektet Helhedsorienteret bæredygtig jordhåndtering Bygherreforeningen den 4. juni kl Bygherreforeningen ∙ Borgergade 111 ∙
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Virksomhedsberedskabet Teamledernetværksmøde d. 6. maj 2014.
Givtige samarbejder med virksomheder Thorbjørn Sørensen Teknik- og miljødirektør Middelfart kommune.
Hovborg Borgermøde d. 16. marts 2017
Bæredygtige indkøb i Gladsaxe Kommune
Gladsaxestrategien omfatter også erhvervslivet
Målopfølgning – Klima- og Bæredygtighedsudvalget
Erhvervslivsprofil i campusarbejdet
Præsentationens transcript:

Innovative samfundsløsninger / Strategisk partnerskab omkring: Vand i urbane område – partnerskab for klimatilpasning og innovation Vand i Byer bevilget af RTI i perioden 2010-2014

Formål Målet er at udvikle, dokumentere og præsentere teknologier og planlægningsværktøjer til klimatilpasning af danske byer Udvikle eksportpotentiale i forhold til urbane områder i Europa, USA, Asien og Australien samt til udvikling af nye, klimarobuste byer i lande i økonomisk og institutionel transition, herunder Kina og Mellemøsten … til klimarobuste byer med lav CO 2 - udledning og fortsat velf æ rd Transformationen af danske byer fra klimasensitive enheder med stor CO www.VUPTI.eu med fokus p å byens vand www.vandibyer.dk

Hvad skal der til for at byer er klimarobuste og giver god velfærd?

Det er hårdt arbejde at løse udfordringen med byer og klima 03-04-2017 Det er hårdt arbejde at løse udfordringen med byer og klima Byer er både problemet og løsningen for klimaændringer Løsninger for byer SKAL findes Der er tænkt meget - handlet (for) lidt Der er behov for: Tænk stort Tænk praktisk Samarbejde på tværs Nye produkter og markeder Branding af branchen

Hvor vil vi gerne være? Om 2 år: Der afholdes årlig partnerskabsdag med alle partnere og 8-10 møder med specifikke emner Mere end 50% af deltagende partnere er med i et innovationsprojekt Der er iværksat 10-20 projekter, der går i dybden med hvert sit problem Der er udviklet 2-3 nye løsninger og disse er i gang med at blive testet Om 5 år: Der er udviklet 1-3 fyrtårne der anvendes i forbindelse med eksport Resultaterne fra Vand i Byer anvendes som standard ved både planlægning, teknologivalg og drift

Hovedaktiviteter Løsningerne vil blive udviklet ved at arbejde med følgende hovedaktiviteter: Udvikling af decentrale metoder til håndtering af øget regnafstrømning (LAR) Scenarie-fremskrivning af byer som beslutningsstøtte for investeringer Håndtering af klimausikkerheder og risici Udvikling af nye klimarobuste, attraktive og bæredygtige byområder Ny værdiskabelse omkring vand i byer, via effektivitet i produktmodning og markedsføring Forøgelse af samfundets kapacitet til innovativ og effektiv klimatilpasning

Hovedaktiviteter

Fokus på triple-helix projekter Under hver hovedaktivitet skal der dannes en række innovationsprojekter: Der skal være minimum 3 parter i et triple-helix projekt Den ene part skal være en slutbruger fx en kommune eller forsyningsvirksomhed Den anden part skal være en forskningsinstitution (Universitet, Sektorforskningsinstitut eller GTS-institut) Den tredje part kan enten være rådgiver, entreprenør eller producent/leverandør Der kan sagtens være mere end 3 parter i et triple-helix projekt

Partnere, forskningsinstitutioner DTU, Institut for vand- og miljøteknologi v/Karsten Arnbjerg-Nielsen KU Life DHI Teknologisk Institut AAU GEUS DMU

Partnere, producenter og entreprenører IBM Wavin KWH-pipe AcoNordic Byggros Nyrup Plast VegTech Nykilde NCC-Construction Per Aarsleff Thermo Logica

Partnere, forsyningsselskaber Udviklingsselskabet Københavns Energi Århus Vand og Spildevand Odense Vandselskab Greve Forsyning Nordvand Helsingør Forsyning Hvidovre Forsyning Middelfart Spildevand Bornholm Forsyning Faxe Forsyning Silkeborg Forsyning Sorø Forsyning

Partnere, rådgivere og arkitekter Grontmij | Carl-Bro COWI Alectia Niras Orbicon Moe & Brødsgaard Rambøll HedeDanmark SLA-arkitekter Thing & Wainø Geldof c.s. Henning Larsen Architects Bonnerup Consult ApS

Partnere, offentlige institutioner By- og Landskabsstyrelsen Københavns Kommune Århus Kommune Odense Kommune Gladsaxe Kommune Albertslund kommune Allerød Kommune Helsingør Kommune Egedal Kommune Sorø Kommune Brøndby Kommune Bornholms Regionskommune Guldborgsund Kommune Region Hovedstaden Region Midtjylland Vejdirektoratet Øresund Environment Academy Innovation Center Denmark Væksthus Midtjylland

Partnere, interessentinstitutioner DANVA, Dansk Vand og Spildevandsforening IDA, herunder IDA Miljø og Spildevandskomiteen Kommunernes Landsforening Danish Water Forum, herunder Forskningsplatformen Vand Kommunalteknisk Chefforening Dansk Byplanlaboratorium Dansk Miljøteknologi Danske anlægsentreprenører Copenhagen Cleantech Cluster Danish Water Services

Hvad kan man med Lokal Afledning af Regnvand, LAR? Vi kender kloakkerne ud og ind Hvad kan landskabet?

Lokal håndtering af regnvand LAR Forsinkelse Genanvendelse Nedsivning Fordampning Transport

Hvordan bliver LAR en succes? Vi skal kende de forskellige typer af anlæg bedre – mere dokumentation Regnvandshåndtering skal meget tidligt med i de kommunale planer Bedre samarbejde internt i de kommunale forvaltninger omkring håndtering af regnvand (byplanlæggere, afløbs- og vejmyndigheder mv.) Bedre samarbejde mellem de kommunale forvaltninger, forsyningsselskaber, borgere, rådgivere, entreprenører Øget viden og information af mulighederne og risici Økonomiske incitamenter?

Hvad sker der nu? Hvad er sket og hvad er de næste skridt: Der er afholdt stiftende partnerskabsmøde i april 2010 og kontrakt med RTI er underskrevet Første styregruppemøde blev afholdt juni 2010, hvor regler for indtræden og udtræden i partnerskabet blev fastlagt Der er afholdt 3 workshops for de første af hovedaktiviteterne i foråret 2010 Næste workshop afholdes den 3. november 2010 på TI i Taastrup De første innovationsprojekter forventes igangsat ultimo november 2010 Hvis man ønsker at deltage skal man kontakte partnerskabets ledelse, se også www.vandibyer.dk