Stop snifning – men undgå panik

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Tema 4: Regulering af følelser Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Advertisements

I forbindelse med iltmangel nedsættes det tidsrum, hvor man er i stand til at handle fornuftigt (TUC), ved ? Fysisk aktivitet. Indtagelse af væske. Indtagelse.
Gammelheds-Philosophy
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Set i forældreperspektiv
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
FORSTÅ DIN NABO! VI ER FORSKELLIGE.
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
Thomas. B. Pedersen Lærer: Martin Glud
Den svære ungdom Om unge i gråzonen.
Roskilde Tekniske Skole
Stoffer og blandinger Nye mærkningsregler 2010 Gå-hjem-møde
I dag er temaet Visualisering
Psykoedukation til unge i OPUS
STRESSORER FYSISKE PSYKOLOGISKE FRYGTEN FOR LYSTEN TIL BIOLOGISKE
Børns udvikling Af Sasja og Caroline.
TERM modellen Introduktion til øvelse
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Poster præsentation I modsætning til Power Point præsentationer er en poster et enkelt Billede, der skal fange med det samme. (Ligesom en annonce VS en.
Det fælles mål At borgere med kroniske sygdomme opnår den højeste grad af livskvalitet med størst muligt ansvar for og indflydelse på eget helbred.
Klik for næste billede eller vent 30 sek.. Hej igen. Jeg har været til min første fødselsdag hos min nye faster Lene. Her er lidt billeder fra festen.
Tips & tricks Lærings-stile og it – den helt rigtige kobling Ny PIXI
Hvilke rusmidler appellerer til de unge?
4K-pårørendegruppe Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe, Gentofte, Rudersdal
Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse
Psykoedukation til patienter med skizofreni
Session 14: Struktur og risikosituationer Psykoedukation til patienter med bipolar affektiv sindslidelse.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Velkommen. Psykoedukation... betyder undervisning (om psykisk sygdom). Film Dias Spørgsmål og svar Opgaver Varighed: 1 time.
Personlighedsforstyrrelser hos stofmisbrugere
Hverdagsliv med en kræftsygdom v. psykolog Ditte Tang Johansen
SSP- hvad er det? Skolerne Socialforvaltningen / Fam.afd. Politiet
Spørgsmål: 1 Hvad er en knallertansvarsforsikring? Svarmuligheder: Ja
Mestring af symptomer Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Forældre som ressource i skolen. Konceptet tager udgangspunkt i:  At forældre er en ressource  At skabe forældre og netværksdannelse  Fælles holdninger.
Ældre, IT og læring. Ældre tæmmer teknologien..
At tale om sexualitet.
Himmelev gymnasium & Ungeprojektet Uge
Forældredialog om alkohol
Disposition Præsentation af emne Mobning
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Hvad vil det sige, at man har ADHD? Det vil sige, at man har problemer med at: være opmærksom opfatte fortolke huske planlægge orientere sig kunne styre.
Vision og mål for Aalborg Kommunes skoler
Omsorg for børn og unge, der har en hjerneskadet mor eller far
Version 1, januar 2014/jel, suzr, tif
Psykoedukation skizofreni
 Jesper Snitgaard, SSP Konsulent  Bo Skov Jensen, Gadeplan Rusmiddelkursus ved SSP Køge.
Kærestevold ’Vold er ikke løsningen’, Nuuk 26. November, Nina Schütt.
ALENEARBEJDE FOA Randers 11. november Flere sider af alenearbejde Når man er helt alene på arbejdspladsen Når man arbejder isoleret fra (fag)kolleger.
Velkommen til SSP-aften om unge, alkohol og festmiljø i Allerød.
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
Aarhus 16.marts Karen Skou. Se alt her: r/sider/Danmark-spiser-sammen.aspx
SSP Køge 1 Aftens program Intro om SSP, samt formålet med i aften Opdeling i grupper (dilemmakort) ej være sammen med egen familie) Find 3 ting, som gruppen.
Introduktion til arbejdet med vold i familien, kærestevold og grænser Tør du tale om det?
Ungdomsliv.
Sikkerhedskursus (følgende lektioner er tilgængelige i dette kursus
Unge og Stoffer et problem… eller?. Unge og Stoffer et problem… eller?
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
99 ud af 100 trafikulykker skyldes vores adfærd i trafikken
Statistik, bøder m.m. Statistik
Øveprøve – lille knallert
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Sæt dit aftryk Undersøgelse
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Præsentationens transcript:

Stop snifning – men undgå panik Snifning opstår sporadisk, som "modediller", der kommer og går. Unge gør det af nysgerrighed – og holder op igen. De fleste prøver ikke. Vi skal ikke overreagere. Vi skal være opmærksomme – og fortælle de unge, at vi er det.

Hvilke unge sniffer?

Almindelige og meget unge Portræt af en typisk sniffer: Meget ung (12-15 år), sjældent "ældre" teenagere Ikke nogen speciel påklædning eller "type" Ved godt, at det er farligt at sniffe, men gør det alligevel – som et eksperiment Kan have andre problemer også, men det er ikke altid tilfældet Vedvarende snifning er et signal om problemer.

Hvad sniffer de? Kemiske husholdningsprodukter, der er let tilgængelige i handlen, fx: Lightergas, benzin, nogle typer af lak, fortynder, deodorant og luftfrisker med drivgas, neglelakfjerner (med acetone), maling og lim. Typisk er produkterne mærkede som brand- og sundhedsfarlige.

Produkter fra husholdningen

Sniffe-situationer At sniffe er en "hyggeting", som den unge gør alene eller sammen med nogle få venner, altid skjult for de voksne.

Det kan foregå i legehuset, i cykelkælderen, på offentlige toiletter – eller alene på værelset.

Det foregår ofte i små, isolerede grupper – ikke til fest i overværelse af hele klassen.

3 sniffe-teknikker Den unge bider i studsen på spraydåsen for at aktivere sprøjtemekanismen. Gassen indåndes. Bruges ved lightergas og produkter med drivgasser. Dampe fra væsker indåndes fra en beholder eller vædet klud. Bruges ved opløsningsmidler. En plasticpose med opløsningsmidler holdes for mund og næse, mens dampene indåndes. Øger risiko for forgiftning – men er sjældent brugt i Danmark.

Tegn på snifning du finder tomme beholdere, hvor de ikke burde være

Tegn hos nybegynderen Ingen fysiske tegn Meget stort forbrug af lightergas eller fx produkter med farlige drivgasser Tomme beholdere fra ovennævnte produkter Den unge kan virke vrøvlende og beruset under selve rusen.

Tegn hos storforbrugeren Snifning over længere tid kan vise sig ved: Ligegyldighed, apati og mangel på "drive" Ekstrem glemsomhed Nedsat koncentrationsevne Kort "lunte" Tilbøjelighed til at isolere sig.

Det er meget svært at "styre" sin rus, når man sniffer.

Risiko for ULYKKER Snifferen håndterer brandfarlige væsker i en tilstand, hvor bevægelserne er usikre, og hjernen påvirket. Det giver risiko for brand- og eksplosionsulykker.

Eksplosion og trafikulykker Opløsningsmidler er stærkt brandbare og fordamper let. Eksplosionsfaren opstår, hvis der sniffes og bruges ild samtidig. Der er også fare for ulykker i trafikken, hvis den unge færdes i påvirket tilstand.

Risiko for FORGIFTNING Snifning bedøver åndedrættet og forstyrrer hjerterytmen. Det kan føre til kvælning eller pludseligt hjertestop. Hvis den unge blander snifning og andre rusmidler, fx alkohol, er rusen endnu mere farlig og helt uforudsigelig.

Risiko for ORGANSKADE Hvis man sniffer ofte og over længere tid, kan det give alvorlige skader på helbredet: Skader i hjernevævet. Det kan give nedsat hukommelse og koncentrationsevne, samt ændre følelseslivet. Skader på nyrer, lever og knoglemarv.

Samtalen med den unge

Hvis du har mistanke om snifning Følg din konkrete formodning – men undgå at overreagere. Vent med at tale med din unge, til du er rolig – dvs. når du ikke længere er vred og bange. Tal med din partner først – det er vigtigt, at I som forældre er enige, når I taler med den unge. Du kan læse flere råd om samtalen i pjecen "Snifning og unge".

Hvis du vil vide mere SSP-organisationen i kommunen kan give hjælp og vejledning ved lokale episoder med snifning. Du kan også søge information på hjemmesiderne: www.netstof.dk www.sst.dk

Foto: Signe Vad Der er brugt modelfotos. De unge på billederne har ikke noget med snifning at gøre. Tak til modellerne.